Studio Voetbal schrikt van twee spelers: 'Voor zijn doen echt verschrikkelijk'
Zondag, 8 september 2019 om 23:05

Het Nederlands elftal zegevierde vrijdag met 2-4 over Duitsland, maar niet iedere speler kon terugkijken op een sterke wedstrijd. Bij Studio Voetbal wordt zondagavond het optreden van Denzel Dumfries en Daley Blind uitgelicht. De rechts- en linksback van Oranje vielen uit de toon, zo luidt de conclusie aan de tafel van het praatprogramma.

Dumfries was min of meer rechtsbuiten als Oranje de bal had, maar moest duidelijk groeien op die positie. Zijn voorzetten kwamen in de eerste helft zelden aan en Dumfries werkte zich enkele keren in de nesten op de vijandelijke helft. Tafelgast Theo Janssen is hard in zijn oordeel. "Ik vond Dumfries wel een beetje buiten de boot vallen, om het zo te zeggen. Het was wel echt de zwakste schakel van het Nederlands elftal."

"Het tactisch plan van Koeman begreep ik wel, met Dumfries erg 'hoog' op het veld", vult Pierre van Hooijdonk aan. "Alleen denk ik dat Ronald Koeman niet had verwacht dat Oranje met name in de eerste helft zo vaak de bal zou hebben. Je speelde dus veel op de helft van de Duitsers. Als Dumfries daar dan de bal kreeg, ging dat niet heel erg lekker. Het was een defensieve zet, maar hij kwam nu meer aan offensief werk toe."

Twee onvoldoendes en drie torenhoge cijfers voor Oranje in Hamburg

Denzel Dumfries kreeg in ons spelersrapport een onvoldoende voor zijn optreden.Bekijk rapport

Blind was 'voor zijn doen echt verschrikkelijk', aldus Rafael van der Vaart. Bij de 1-0 van Duitsland koos hij ervoor om door te dekken; het gevaar ontstond vervolgens van zijn kant via Lukas Klostermann. Goede momenten waren er ook zeker van Blind: met een prima pass op Memphis Depay stond hij bijvoorbeeld aan de basis van de 2-3. "Bij dat doelpunt liet hij zien wat hij kan. Maar in de eerste helft gaf hij allemaal foute ballen."

"Hij speelt natuurlijk ook niet vaak meer linksback", weet Van der Vaart. Bij Ajax is hij terug te vinden in het centrum van de achterhoede of soms op het middenveld. Janssen denkt dat zijn mindere optreden in Oranje daarmee te maken kan hebben. "Als je bijna altijd in de as speelt, en opeens weer linksback wordt gezet, is dat toch weer anders voetballen. Je hebt minder keuzes dan wanneer je in de as speelt."

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
1
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
7
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
11
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
28
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (32)

 
sander1410
 
46
8 september 2019 om 23:18
Hoeveel berichten willen we krijgen over hoe slecht Dumfries en Blind waren?
 
Stokvis
 
28
9 september 2019 om 00:16
Wel één van de weinige die goed onderbouwd is
 
PorQue
 
12
9 september 2019 om 00:31
Wil ook nog wel een paar analisten zeggen hoe Blind door dekte terwijl het afgesproken werd dat er niet doorgedekt werd. Ook niet vaak genoeg gehoord.
 
pprins
 
6
9 september 2019 om 02:32
Het doordekken van blind was gewoon logisch . Met je wel een back hebben die regel 1 van een back toepast .
 
SanMarcos
 
5
9 september 2019 om 08:07
Koeman vond het doordenken van Blind niet het probleem. Koeman wees naar Promes die net een stapje zette en Van Dijk die buitenspel opheft
 
Scepticus38
 
0
9 september 2019 om 09:48
Hoeveel berichten willen we krijgen dat Blind het slecht deed als linksback, terwijl Oranje met 3 verdedigers speelde en dus zonder backs. De bedoeling was dat Promes links en Dumfries rechts de gehele linker- en rechterflank zouden bestrijken, alleen kwam dat in de eerste helft totaal niet uit de verf. Ik heb al eerder een wedstrijd van Oranje gezien, waarin Blind en ook Van Dijk en De Ligt, in het begin opzichtig stonden te schutteren en ook in die wedstrijd had Koeman zijn tactiek onverwachts overhoop gegooid terwijl er nauwelijks tijd genoeg was om op te trainen. Dat kan dan ook nauwelijks toeval zijn. Dat Dumfries slecht speelde was dan ook meer de schuld van Koeman dan van Dumfries omdat laatstgenoemde met iets werd opgezadeld dat hij niet voldoende beheerst. En dat mag je hem dan ook niet kwalijk nemen. In de tweede helft wisselde Koeman Dumfries met Promes omdat die bij Sevilla wel ervaring had opgedaan in die rol en je zag dan ook dat het in de 2e helft ook aan de rechterkant een stuk beter liep. De opstelling was op zich wel begrijpelijk omdat Koeman Frenkie de Jong wat meer centraal wilde hebben en niet vast aan de linkerkant, maar dat neemt niet weg dat de tactiek pas beter tot uitvoering kwam nadat Koeman zijn initiele fouten had recht gezet.
 
baloog
 
61
8 september 2019 om 23:19
Zoals Pierre al zegt, ik denk ook dat Koeman totaal verrast was dat Duitsland zich zo in liet zakken/onder druk liet zetten. De vorige potjes was namelijk het tegenover gestelde het geval. Daardoor kwam zijn plan met Dumfries ook totaal niet uit de verf. Het probleem bij het huidig Oranje op de back positie is namelijk dat alle backs behoorlijk een dimensionaal zijn. Dumfries is nuttig tegen fysiek sterke tegenstanders en in de omschakeling met zijn loopvermogen, maar dat is het. Zoals vrijdag tegen Duitsland is hij een blok aan je been. Tete kan alleen verdedigen. Van Aanholt kan alleen aanvallen. Veltman kan alleen een mannetje dekken. En ga zo maar door. Er is geen back die universeel inzetbaar is. Over Blind. Ik vind dat je die op een andere weegschaal mag leggen dan Dumfries. Blind is op het punt gekomen dat hij zoveel ervaring heeft, dat er niet echt excuses meer mogen zijn voor zijn dramatische spel. Waar hij normaal sterk in moet zijn, de aannames en de inspeelpass, zelfs dat was om te huilen het eerste uur. Daarbij was hij ook nog eens continu zijn man kwijt en liep hij meermaals uit positie. Het is tijd dat er wordt doorgeselecteerd op de linksback positie. Blind zakt daar te vaak door het ijs.
 
juvedeef
 
7
9 september 2019 om 00:04
Ik zou het liefst daar ake zien. Echter wilt hij dat zelf niet. Die is aanvallend niet de allersterkste. Maar de paar potjes dat hij daar speelde. Vond ik hem geen domme dingen doen.
 
The Bison
 
8
9 september 2019 om 07:19
"echter wilt hij dat zelf niet" dan kan hij net zo goed thuisblijven want De ligt-VVD gaat hij never eruitspelen.
 
juvedeef
 
0
9 september 2019 om 18:54
Waarschijnlijk heeft hij vrede met een plek als wisselspeler.
 
wesley1910
 
5
9 september 2019 om 07:26
Als hij goed fit blijft is Kasdorp de nummer 1 in mijn ogen.
 
Scepticus38
 
0
9 september 2019 om 10:05
Dat je speler wilt afrekenen op 1 wedstrijd en dan ook nog een wedstrijd tegen een sterke tegenstander waarin de bondscoach zijn tactiek weer eens volledig door elkaar had gegooid, is het toppunt van opportunisme. Het is niet de eerste keer dat Oranje een wedstrijd met twee gezichten speelt en een helft achter de feiten moet aanlopen en een ingreep van de coach nodig is om de wedstrijd te doen kantelen. Het is ook niet de eerste keer dat mensen die normaliter uiterst betrouwbaar zijn (en dan heb ik het niet alleen over Blind), opzichtig staan te schutteren en het is allesbehalve toeval dat dat gebeurt als de coach zijn systeem weer eens overhoop heeft gegooid. De wedstrijden dat Oranje volgens het vertrouwde 4-3-3 systeem heeft geopereerd, waarin iedereen weet wat zijn taak is, zijn wel regelmatig verlopen, de problemen beginnen steevast als Koeman weer eens aan zijn systeem sleutelt. Keer op keer is zijn ingrijpen nodig om de wedstrijd te doen kantelen en het is dan ook de vraag wanneer het kwartje bij Koeman eindelijk zal vallen en hij een definitieve keuze maakt.
 
KanyeWest
 
32
8 september 2019 om 23:21
Duidelijk de zwakste schakels van het Nederlands elftal. Ik snap sowieso niet dat Van Aanholt niet mag beginnen, een aanvallend ingestelde back die al jaren basisspeler is in de Premier League en vaak nog op het scorebord verschijnt ook! Op rechts hebben we momenteel niet beter jammer genoeg want die Veltman is nog slechter.
 
Japie_Krekel
 
26
8 september 2019 om 23:33
@kanyewest hopelijk komt Karsdorp snel weer in vorm. eerlijk gezegd vind ik een Karsdorp uit vorm nog beter dan wat er nu is geselecteerd voor de rechtsbackpositie. Van Aanholt, Haps of Ake zijn eventueel goede kandidaten om Blind te kunnen vervangen
 
degebetenhond
 
6
8 september 2019 om 23:49
Koeman gaat Karsdorp wel selecteren. Mits fit en in vorm zal hij er volgende interlandbreak bij zitten. Een bondscoach zal altijd kijken of er bij de Nl topclubs niet minimaal 1 (of 2) spelers bij zitten die geschikt zijn voor Oranje. Dit ook om het nationaal voetbal te stimuleren. Hoe desastreus zou het zijn voor een club als Feyenoord als er op een gegeven moment geen spelers meer naar Oranje vertrekken tijdens een interlandbreak. Uiteindelijk gaat een bondscoach voor resultaat maar toch denk ik dat een bondscoach ook wel eens dit soort afwegingen maakt. Misschien ook een reden waarom Hateboer, Pieters, van Aanholt, Tete of Ake minder aan spelen komen ; hij heeft vergelijkbare spelers uit de eredivisie.
 
elphenomeno9
 
26
9 september 2019 om 00:03
Je bedoelt die karsdorp die 2.5 jaar lang geblesseerd is tegenover die gozer die mbappe uit de wedstrijd speelden?
 
sander1410
 
16
9 september 2019 om 00:14
Wat maakt dat uit? Als hij op dit moment beter is dan Dumfries etc dan is dat logisch.
 
degebetenhond
 
5
9 september 2019 om 00:22
Elphenomeno, als je zo redeneert mag je mij vertellen waarom Malen debuteert en niet de andere kwaliteit en ervaring die op de bank zit...sommige voetballers kunnen gewoon iets meer...of Karsdorp dat écht heeft moet natuurlijk ook nog maar blijken...buiten het kampioensjaar buiten het kampioensjaar heeft hij dat nog niet laten zien...maar Karsdorp is wel een Rotterdamse straatjongen met het gogme van Ajacied (vloeken in de kerk). Ik ben in elk geval benieuwd hoe hij zich zal herpakken bij Feyenoord.
 
BvK0297
 
3
8 september 2019 om 23:41
Hopen dat dest door ontwikkeld en voor nl kiest!
 
Musi26
 
7
9 september 2019 om 04:38
Dan mag hij nog wel 20 niveaus beter worden. Is echt niet goed genoeg voor oranje. Net als dumfries.
 
LovreFC
 
13
8 september 2019 om 23:44
Blind is gewoon veel te langzaam om linksback te zijn op dit niveau. Aanvallend heeft hij nog wel eens een goede pass of voorzet in huis, maar verdedigend wordt ie weggeblazen op de backpositie.
 
BurdyM
 
33
8 september 2019 om 23:45
Blind in dit Oranje kan echt niet meer. Als linksback mist hij snelheid en aanvalsdrang. Als CV zijn De Ligt, Van Dijk en De Vrij 5 klassen beter en op het middenveld zijn Frenkie en Wijnaldum ook veel beter. Ik zou hem niet eens meer selecteren. Voor alle mogelijke posities voor hem zijn aantoonbaar betere spelers beschikbaar. Moet je nagaan hoe goed Oranje zou zijn als Koeman dat ook nog zou veranderen.
 
pprins
 
22
9 september 2019 om 02:36
Vandaar dat blind in de CL wedstrijden van Ajax zowat de beste van het veld was. Moet de man zich na zo veel goede wedstrijden voor Man U , Ajax en oranje echt nog geen verdedigen na een mindere wedstrijd tegen ...BurdyM?????
 
BurdyM
 
5
9 september 2019 om 08:07
@pprins,bij Ajax heeft hij het vorig seizoen top gedaan. Geen discussie over mogelijk. Echter... als CV. Lijkt me dat je moeilijk kunt ontkennen dat De Ligt, Van Dijk en De Vrij beter zijn op die positie. Op de andere mogelijke posities speelt hij niet bij Ajax (lb) of valt hij door de mand (cvm). Daarnaast zie ik hem Wijnaldum en Frenkie er niet uitspelen. Blind is een goede allrounder maar hij mist nou eenmaal snelheid en power voor linksback. Op die positie in Oranje heeft hij zelden goed gespeeld. Ik vind Ake verdedigend beter en van Aanholt aanvallend beter. Dus tegen specifieke tegenstanders kan Koeman die beter opstellen.
 
pprins
 
1
9 september 2019 om 10:26
Je hebt gelijk dat hij in het centrum het beste tot zijn recht komt . Maar het duo Van dijk - de ligt staat uiteraard als een huis. Ook op LB heeft hij echter zat goede wedstrijden gespeeld hoor, ook voor oranje . Bijvoorbeeld oo het wk . Blind is positioneel zo ijzersterk , dat ziien mensen niet maar hij voorkomt al dingen door goed te staan . Daarnaast opbouwend ijzersterk . Kijk bv eens nar de 2-3 die begint bij een precies goede inspee pass van hem. Snelheid is inderdaad niet zijn sterkste punt , maar ik wordt een beetje moe van dat gezeik op Blind .
 
Musi26
 
15
9 september 2019 om 04:41
Hahahahah er is geen enkele Nederlandse speler die op dit moment beter is op LB dan Blind. Daarnaast heb ik 1000% liever blind, dan de vrij in het centrum. Op het middenveld is hij ivm de jong inderdaad niet nodig.
 
wesley1910
 
9
9 september 2019 om 07:30
Haps
 
RinkSchippers
 
8
9 september 2019 om 00:21
Blind is gewoon een vreselijk goede voetballer , maar een ontzettend matige verdediger. Dat weten we nu al jaren. Als je blind in de organisatie hebt staan (lees : geen man heeft) dan is het fantastisch, in andere gevallen een garantie op een tegen doelpunt.
 
Prosoccr47
 
11
9 september 2019 om 07:58
Blind is gewoon een beperkte speler. Verdedigend komt hij nog steeds te kort en op voetballend vlak is hij ook geen dragende speler gebleken voor Ajax. De reden dat zijn beperkingen niet zo snel aan het licht komen is omdat hij altijd spelers om zich heen heeft die het vuile werk opknappen. Daardoor is het ook veel makkelijker voetballen, met in de wetenschap dat vDijk, Frenkie of een de Ligt achter je staan. Je merkte ook bij Ajax toen hij op het middenveld speelde dat hij overlopen werd en voetballend ook weinig toevoegde, en dat terwijl iedereen had verwacht dat hij de nieuwe leider zou zijn.
 
pprins
 
2
9 september 2019 om 10:30
Ik wist niet dat Van dijk ook bij Ajax speelt ? En dat Frenkie nog achter de laatste man speelt ? Manmanman , speel je een CL seizoen waarin je wedstrijd na wedstijd aantoont een van de beste spelers te zijn van Europa op die positie ....komt er iemand die zegt dat dat ligt aan van dijk en Frenkie de jong ....hahahahahahahahahaha
 
Prosoccr47
 
2
9 september 2019 om 20:04
Heb jij de eerste duels van Ajax dit seizoen gevolgd? Blind stond op het middenveld, de positie waarvan iedereen dacht dat hij de nieuwe leider zou worden, maar hij werd keer op keer overlopen. Vorig seizoen had hij Frenkie voor zich die het vuile werk moest opknappen en de Ligt naast hem voor de support. Dan is het ook veel makkelijker voetballen, zeker met de ruimte die hij kreeg. Bij Oranje is hij nooit onbetwist geweest. Het was altijd gebrek aan beter dat Blind werd opgesteld. Want in grote duels kun je niet op hem leunen als elftal zijnde, daar is hij gewoon te beperkt voor.