Systeem bijzaak voor zelfkritische Oranje-aanvallers: 'Maakt mij geen fluit uit'
Woensdag, 21 maart 2018 om 09:22

Ronald Koeman benadrukte afgelopen maandag op de persconferentie dat hij toe wil werken naar een Nederlands elftal dat verschillende systemen kan spelen. De vraag is welke tactiek de norm wordt bij Oranje en wie de komende jaren in de aanval wordt geposteerd. Bas Dost laat de discussies voor wat het is, aangezien hij naar eigen zeggen in meerdere systemen kan functioneren.

"Er is niet speciaal één systeem voor mij gemaakt. Maar het is wel een feit dat je bij mij met mensen aan de zijkant moet spelen die ballen voorgeven. Of het nou 4-4-2 is of 4-3-3 of met vijf verdedigers waarbij de backs er continu overheen klappen, dat is allemaal geen probleem", zegt de spits van Sporting Portugal in gesprek met de NOS.

De aanvaller is op schot bij zijn Portugese club en heeft dit seizoen reeds 23 keer het net gevonden, maar in Oranje staat de teller na zeventien interlands voor Oranje op slechts een doelpunt. "Dat is ongelooflijk. Het gaan er absoluut meer worden", aldus Dost, die duidelijk is over wie hem bij Oranje in de aanval moet bijstaan: "Dat maakt mij geen fluit uit."

Ook Quincy Promes stelt dat het systeem voor hem op dit moment niet belangrijk is en is kritisch op zijn eigen prestaties bij Oranje: "Ik ben er alweer een tijdje bij en ben zeker niet tevreden over wat ik bij Oranje heb laten zien. Ik heb bij mijn club (Spartak Moskou, red.) een goede groei doorgemaakt en denk dat het tijd is dat ik ook bij het Nederlands elftal laat zien dat ik van waarde kan zijn."

Meer nieuws
   
08:03
08:03
V/d Vaart zou duo aanstellen voor opvolging Arne Slot; Afellay enthousiast
8
   
08:00
08:00
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
4
   
07:02
07:02
De Telegraaf: Geertruida 'wil dolgraag naar Liverpool' en staat ook op de radar
47
   
07:00
07:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
17
   
06:00
06:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (8)

 
wilwaa
 
16
21 maart 2018 om 09:29
Goed om te lezen dat iedereen gretig is en zich wilt bewijzen voor de nieuwe bondscoach. Ik betrap mijzelf erop dat ik voor het eerst sinds lange tijd weer zin krijg om een wedstrijd van het Nederlands elftal te bekijken.
 
SavedByTheBell
 
10
21 maart 2018 om 09:30
Dost is op papier een van Europa's beste spitsen, schiet heel Portugal naar de mallemoer en in het Nederlands elftal loopt hij één op zeventien.. Komt natuurlijk omdat je enerzijds hem constant liet invallen want onze grote vriend Janssen kreeg wonder boven wonder een basisplaats, anderzijds omdat je met Depay / Promes en Robben weinig voorzetten zoals in Portugal kreeg. Het lijkt me nu wel verstandig om Dost in zijn kracht te gaan gebruiken, nu we geen grote vedette meer hebben als Robben of Sneijder. Zorgen dat er een sterk team staat dat elkaar dingen gunt en op elkaar is afgestemd qua voetbal en posities. Ik ben benieuwd met welk systeem en met welke namen Koeman op de proppen komt, maar ik denk niet dat we daar veel conclusies aan moeten trekken aangezien alle spelers wel minuten zullen gaan maken.
 
jomar3
 
6
21 maart 2018 om 09:33
Is de meest trefzekere spits van dit moment als het Oranje aangaat. Daarbij hoop ik dat Koeman afstapt van het ‘ Hollandse systeem’ en veel ruimte inbouwt voor creativiteit en opportunisme. We hebben sinds jaren een uitstekende laatste linie, het middenveld en de aanval loopt niet over van de kwaliteit. Dan is het zaak collectief de aanval te zoeken, in plaats van andere jaren collectief verdedigen. Leg de focus op een directe speelstijl ipv dat gezapige rondspelen in een tergend langzaam tempo. Dost komt dan uitstekend van pas als echte goaltjesdief. Er heerst sinds lange tijd weer een positieve vibe bij Oranje, hopen dat zich dat gaat vertalen ik resultaten.
 
Patroo
 
1
21 maart 2018 om 09:48
Koeman moet Dost gewoon als eerste spits hebben. Die jongen schiet bijna alles raak in Portugal en is in bloedvorm. Ik denk dat Koeman als volgt gaat spelen. Cillissen blijft voor mij de eerste keeper. Heeft eigenlijk ook nooit teleurgesteld in Oranje. De achterste linie zou Ake misschien nog in de plaats van De Ligt kunnen. Dan heb je ook nog een linksbenige optie erbij. Met TMF en Van Aanholt heb je snelheid en dynamiek op de flanken. Het jammere is dat we geen goeie nummer 6 hebben. Daley Blind vond ik de geschikte man hiervoor, maar die is er niet bij. Vilhena en De Roon zijn er ook nog, maar ik weet niet of zij dit aankunnen. Omdat je nu met 3 verdedigers speelt, kan je het misschien veroorloven om met Strootman, Wijnaldum en Propper te spelen. Loopvermogen zat. Voorin dus een plekje voor Dost, maar wie naast hem staat is om het even. Promes, Depay en Babel lijken mij de enige opties hiervoor. Babel lijkt mij een meer stabiele factor om voorin te hebben.
 
Mueslireep
 
3
21 maart 2018 om 10:16
Met het systeem ben ik het eens, maar het lijkt mij toch zonde om Babel de voorkeur te geven tegenover Promes en Depay. Vooral Depay is de laatste tijd echt in goede vorm in, speelt op hoger niveau dan Babel en is een stuk jonger. Ik zou een middenvelder eraf halen (strootman?) om Promes op 10 te zetten en Depay op de plek van Babel om Dost heen. Ben benieuwd wat Koeman ervan gaat maken
 
FC_Twente_65
 
1
21 maart 2018 om 10:32
Zou de aanval een beetje om Dost heen gaan bouwen, die maakt de goaltjes vrij gemakkelijk en dat is wel handig. We hebben nu geen spelers meer zoals Robben en Sneijder die met 1 actie de wedstrijd kunnen open breken, via een dribbel, een geweldige pass of een afstandschot. Dost is ook vrij balvast en is in de kaats behoorlijk sterk geworden. Daar kun je mensen op laten anticiperen. En 1 kans voor Dost is vrijwel altijd een goal, met zijn voet of hoofd maakt niet zoveel uit.
 
Roonie
 
2
21 maart 2018 om 11:17
Na een lange tijd krijg ik toch steeds meer het gevoel dat het weer leuk word om naar het Nederlands elftal te kijken. Het kan natuurlijk zo zijn dat we (weer) teleurgesteld worden maar ik kan niet wachten op komende wedstrijden! Hoop dat Koeman voor de 5-3-2 opstelling kiest. We hebben 3 sterke en goede centrale verdedigers, op de back posities hebben we ook genoeg keuze met aanvallend ingestelde backs. Middenveld is nog wel een dingetje vind ik. Met Strootman en Wijnaldum heb je eigenlijk 2 spelers die bij een topclub bijna altijd in de basis staan maar bij het Nederlands eftalf laten ze het nooit zien en het zijn ook niet echt spelers ala Robben en Sneijder die het verschil gaan maken. In de aanval denk ik dat Dost en Depay de beste keuze is. Met de voorzetten van de backs op Dost en Depay die alle vrijheid heeft om om Dost te kunnen spelen. We gaan het meemaken komende tijd maar ik heb er in ieder geval zin in!