Tadic ziet 'Rijkaard-moment'; Ten Hag pleit voor standbeeld in Amsterdam
Donderdag, 18 maart 2021 om 23:53

Dusan Tadic is blij met het optreden van Ajax in de uitwedstrijd tegen Young Boys. De aanvoerder van Ajax bereidde de 0-1 van David Neres voor en bepaalde zelf de eindstand uit een strafschop. De omstandigheden waren niet ideaal, vertelt Tadic na afloop aan ESPN. "We weten dat het altijd moeilijk is op kunstgras. Young Boys traint daar iedere dag op en voor ons is het moeilijk", geeft hij aan.

"Het speelt een belangrijke rol, maar we hebben twee mooie overwinningen geboekt op een goede ploeg", concludeert de Serviër, die niet als enige belangrijk was in de voorbereiding op de 0-1. Hij gaf weliswaar de beslissende pass in het strafschopgebied, maar de aanval kwam voort uit een slimme onderschepping van Ryan Gravenberch na een ingooi van de thuisploeg. "Hij was heel belangrijk. Wij weten dat hij dit kan en dat is belangrijk. Ik zei tegen hem dat hij een beetje op Rijkaard leek. Het was mooi om te zien."

Ook Erik ten Hag is goed te spreken over het optreden van Gravenberch. De trainer had zijn pupil een 'meer controlerende' rol toebedeeld en daar had de middenvelder aanvankelijk 'een beetje moeite mee'. "Maar op dat moment deed hij precies het juiste. Hij won een heel beslissend duel en stond aan de basis van die goal", aldus Ten Hag. "Met zijn snelheid kan hij balverlies corrigeren en de twee spitsen bewaken, samen met Martínez en Álvarez. De samenwerking met de backs is dan ook van belang. In het begin was dat een beetje zoeken, maar het werd beter naarmate de wedstrijd vorderde."

De enige dissonant bij Ajax ontloopt ternauwernood een onvoldoende

Dusan Tadic werd door Voetbalzone verkozen tot man van de wedstrijd. Lees artikel

Ten Hag prijst tevens de bijdrage van Tadic aan de wedstrijd. De aanvaller staat na zijn zeventiende Europese goal voor Ajax op de vijfde plek op de topscorerslijst van de club, achter Sjaak Swart (18), Klaas-Jan Huntelaar (19), Johan Cruijff (23), Jari Litmanen (26). Als de trainer bij RTL7 de vraag krijgt of Tadic een standbeeld verdient in Amsterdam, reageert hij bevestigend. "Dat zeker. Hij is onze aanvoerder. Hij staat er iedere wedstrijd, hij is ontzettend belangrijk voor de groep en in het veld gaat hij voorop", somt de oefenmeester op. "Qua organisatie, qua aanspeelpunt, qua doorvoetballen en in het creëren van kansen. Ja, wij zijn natuurlijk heel blij met hem."

In de studio van de zender plaatst Jan Boskamp een kleine kanttekening bij het optreden van de captain. "Ik vond dat hij de strafschop niet overtuigend nam, vergeleken met de wijze waarop hij ze normaal gesproken neemt. Normaal kijkt hij naar de bal, maar nu keek hij helemaal niet naar waar die bal naartoe ging. Ik vond hem wel weer goed spelen", concludeert de analist. Theo Janssen kan zich daarin vinden. "Het is wel een hele goede speler en hij is erg belangrijk voor Ajax. We zeiden het natuurlijk voor de wedstrijd al: met zijn goals en assists is hij gewoon bepalend. En vandaag weer."

Na het laatste fluitsignaal van de eerste helft voltrok zich een opvallend moment. Tadic ruilde zijn shirtje met dat van Miralem Sulejmani, die bij Young Boys meedeed. "Micky is mijn vriend. Wij speelden samen bij Servië Onder-19, Onder-21 en bij de A-selectie. Hij is een goede speler en een goede jongen. Het was mooi om hem te zien en tegen hem te spelen", legt Tadic uit. Het moment werd in de pauze besproken bij RTL7: Janssen tilde er niet zwaar aan. "Ik denk dat de trainer van Young Boys er minder blij mee is dan de trainer van Ajax, maar ze pakken in de rust gewoon een schoon shirt, dus het maakt niet uit."

Meer nieuws
   
15:24
15:24
Salah en Klopp krijgen het aan de stok op frustrerende middag voor Liverpool
13
   
15:00
15:00
Live meepraten in de Premier League: Manchester United - Burnley
0
   
15:00
15:00
Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
5
   
15:00
15:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: Bayern München - Eintracht Frankfurt
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (20)

 
Lunny
 
44
19 maart 2021 om 00:00
Het was toch echt Neres die de 0-1 maakte.
 
kraanvogelaar
 
17
19 maart 2021 om 00:21
Je bent geneigd te denken: wat weet Tadic nou van Rijkaard? Hij was 6 toen Rijkaard met Ajax de CL won. Misschien is Tadic dusdanig Ajax/Nederlands elftal fetisjist dat hij oude videobanden keek in zijn jeugd? Was het niet meer een 'Davidsmoment' overigens?
 
Boca2005
 
4
19 maart 2021 om 00:47
Rijkaard speelde wel in de tijd van de videobanden. ?? In die tijd behoorde Rijkaard toch wel tot de beste voetballers van de wereld. Het zou dus best kunnen dat Tadic wat beelden van Rijkaard heeft gezien. Winter, Vink, Maduro, Bazoer, Gravenberch, ze werden allemaal vergeleken met Frank Rijkaard.
 
gekehuis
 
27
19 maart 2021 om 00:49
Ik ken alle belangrijke en mooie momenten van Maradona, Pelé, Cruijff en Eusebio. Maakt mij dat een fetisjist of liefhebber van voetbal?
 
kraanvogelaar
 
11
19 maart 2021 om 01:23
Fetisjist in de goede zin van het woord! ??
 
ayCaramba
 
3
19 maart 2021 om 06:46
Ik vind het helemaal niet verassend. Elke beetje voetbalfan weet dat Rijkaard een van de beste defensieve middenvelders aller tijden was. Hij was een van de belangrijkste spelers in het team dat de EK won, speelde in het legendarische Milan dat alles won wat er te winnen viel en pakte er daarna bij Ajax doodleuk nog een CL bij.
 
Walvis_theo
 
48
19 maart 2021 om 05:29
Hopelijk is het wel een beetje een stevig standbeeld wat niet snel omwaait. Gisteren was ook weer mooi. Zwaait met zijn armen naar achteren, raakt daarmee een tegenstander in het gezicht. Dan schreeuwt hij tegen die gozer dat hij op moet staan en niet moet aanstellen. Nog geen 5 minuten later probeert hij weer als een stervende zwaan een vrije trap op de middenlijn te versieren. Dr. Jekyll and Mr. Hide zou zijn bijnaam moeten zijn.
 
SURIJAXIE
 
11
19 maart 2021 om 07:32
Normaal verdedig ik Tadic niet, maar bij die actie op de middenlijn krijgt hij toch echt een arm in zijn rug. Als zo een arm net verkeerd aankomt kan dat ook behoorlijk pijn doen.
 
Walvis_theo
 
14
19 maart 2021 om 07:54
Dat is juist de je kunst van Tadic. Die raakt ogenschijnlijk 4x per wedstrijd geblesseerd.
 
Raffa1
 
7
19 maart 2021 om 08:19
Lekker vinden wat je vind . Voor mij als Ajacied is hij een echte held. Gaat altijd voorop, onvermoeibaar, technisch erg goed, tactisch goed, heeft altijd overzicht en is volgens mij misschien samen met Tagliafico wel de basis van het succes van hetbelftal. Daarnaast zikn dit soort spelers altijd club helden. Spers die zich helemaal geven. Mooi man.
 
toonvs
 
0
19 maart 2021 om 08:48
Dan kan ik er nog wel een paar noemen die een standbeeld verdienen. Wat heeft Tadic aan Europa cups gewonnen.
 
spursfan96
 
2
19 maart 2021 om 09:25
Dit dus, moeten we nu elke aanvoerder die belangrijk was een standbeeld gaan geven? Dan zijn we wel heel lang bezig, en staat het hele plein vol.
 
4Ever4Ajax
 
1
19 maart 2021 om 11:47
@toonvs: Volgens mij bedoelt Ten Hag dit ook metaforisch. Kijk je verder naar de statistieken als topscorer, dan staat hij nu op nummer 5 en heeft hij nog 2 goals nodig om Swart en Huntelaar te passeren. Dat is echt wel indrukwekkend.
 
Rick1o1
 
0
19 maart 2021 om 12:17
Ben benieuwd hoelang we nog van Gravenberch gaan genieten op de Nederlandse velden. Het gaat zo snel met die jongen. Hopelijk blijft hij toch nog een jaar of 2, hij is nog steeds maar 18/19. Maar ik ben er bang voor met Raiola als zaakwaarnemer. Volgens mij was het de laatste keer ook al moeilijk om zijn contract te verlengen.