Ten Hag: 'Als ik dat van mijn spelers eis, dan moet ik het zelf toch ook doen?'
Zaterdag, 22 december 2018 om 13:15

Erik ten Hag stapte een jaar geleden als opvolger van Marcel Keizer in bij Ajax en de destijds van FC Utrecht overgenomen trainer kwam in Amsterdam direct onder een vergrootglas te liggen. De oefenmeester kreeg voor zijn eerste optredens als trainer van Ajax in de media bijvoorbeeld de nodige kritiek en geeft nu in gesprek met het Algemeen Dagblad aan daar in de afgelopen maanden aan gewerkt te hebben.

"Kijk, bij FC Utrecht deed ik ook weleens persconferenties, maar natuurlijk niet zo vaak en vol in de aandacht zoals nu. Natuurlijk laat ik me daarin adviseren. Ik kijk 's avonds altijd even in de spiegel. Hoe heb ik het ervan afgebracht vandaag?", legt hij uit. "De presentatie in de media is als trainer van Ajax een factor. Als ik van mijn spelers eis dat ze het maximale eruit halen, dan moet ik dat zelf toch ook doen?"

Ten Hag heeft in het verleden al eens aangegeven waarschijnlijk nooit zo goed te kunnen spreken als voorganger Peter Bosz en staat nog steeds achter die uitspraak. Hij gelooft echter ook dat de manier waarop hij zichzelf presenteert geen doorslaggevende factor zal zijn: "Je moet een team formeren, structuur aanbrengen in de speelwijze. Het team motiveren. De ploeg fysiek en mentaal in conditie brengen en houden. Uiteindelijk gaat het om het resultaat op het veld."

Naast de toegenomen media-optredens heeft Ten Hag ook een veel bekender gezicht voor de buitenwereld nu hij de trainer van Ajax is. Dit heeft echter nog niet tot vervelende situaties geleid: "Haha, die Amsterdammers zijn wel direct, hè. Dat is ook wel weer mooi. De bakker bij mij om de hoek is een fanatieke Ajax-supporter. Als het kloten is, is het kloten. Maar altijd wel met een lach. Ik heb op straat nooit last. Negativiteit komt vooral via sociale media, beïnvloed uit bepaalde hoek. Dat is lekker anoniem en makkelijk."

Ten Hag krijgt weleens te horen dat hij niet de 'bravoure' of 'flair' van een Ajax-trainer heeft, maar vindt dat Marco van Basten, Frank de Boer, Peter Bosz en Marcel Keizer bijvoorbeeld ook 'gewoon nette, bescheiden mensen' zijn. Hij beschouwt zijn Twentse wortels dan ook niet als een bemoeilijkende factor: "Ik ben een Tukker, maar dat is voor mij geen extra drijfveer om hier te slagen. Dat wil ik sowieso." De coach speelt zondag met Ajax de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen zijn oude club FC Utrecht.

Meer nieuws
   
15:24
15:24
Salah en Klopp krijgen het aan de stok op frustrerende middag voor Liverpool
28
   
15:00
15:00
Live meepraten in de Premier League: Manchester United - Burnley
0
   
15:00
15:00
Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
5
   
15:00
15:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: Bayern München - Eintracht Frankfurt
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (38)

 
wve
 
30
22 december 2018 om 13:25
Wat kan mij het nou schelen hoe hij zijn interviews doet??Ik kijk en luister er zoiezo nooit naar. Allemaal onzin vragen die ze krijgen, em het is nooit goed. Voor de rest is het een uistekende trainer die anders denkt en anders speelt maar wel aanvallend voetbal en modern.En dat is het balengrijkste.
 
Giesburts
 
14
22 december 2018 om 13:29
Tja maar zo zijn er genoeg (trieste) mensen die gaan beginnen over zijn accent en de manier hoe hij praat zodra het wat minder gaat. Helaas is dat normaal voor sommige mensen om niet op kwaliteit te beoordelen maar op van die randzaken. Je kan het een beetje vergelijken met Depay, zodra hij minder gaat spelen gaan mensen ook weer beginnen over de randzaken zoals zijn kleding etc.
 
Sjoerd1987
 
4
22 december 2018 om 15:18
Nou sorry maar die randzaken bij een depay zijn helemaal niet te vergelijken met deze randzaken van ten hag. Depay kan heel makkelijk iets doen aan die randzaken. Ten het veel moeilijker. Ook nu depay goed speelt vind ik het echt verschrikkelijk om te zien hoe hij zich buiten t veld om gedraagd. Maar dat is ook smaak. Ene houdt daar meer van de een ander.
 
Sanderr
 
5
22 december 2018 om 15:37
Omdat Ten Hag zijn accent niet kan afleren en Depay zijn hoed wel kan afzetten (simpel gezegd) is het niet vergelijkbaar? Daar ben ik het niet echt mee eens. Beide zijn randzaken en het slaat wat mij betreft nergens op om iemand daarop te beoordelen. Ook in Depay's 'slechte periode' werkte hij kei- en keihard. Dat werd bevestigd door trainers en ploeggenoten. Of hij dan in zijn vrije tijd rapt met een gekke hoed op terwijl hij online kleding van dure designers bestelt zal me werkelijk een worst wezen: het is namelijk zijn vrije tijd. Je kan niet 24/7 trainen. Memphis trainde zelfs buiten de verplichte tijden om nog erg veel (afwerken, vrije trappen, krachthonk, etc.) en nog willen mensen hem dan kapotmaken omdat hij van rapmuziek of fashion houdt want daardoor focust hij zogenaamd niet genoeg op voetbal. Is bullshit toch?
 
Sjoerd1987
 
4
22 december 2018 om 15:47
Het gaat niet om de hoed of de muziek waar hij van houdt. Het gaat om zijn attitude. In de periode dat hij net van psv af kwam deed hij alsof hij een vedette was. Hij kwam echter jet kijken in Engeland en speelde helemaal niet zo goed. Op zo'n moment spelen randzaken wel degelijk mee om dat hij daar zelf makkelijk iets aan kan doen.
 
wyzijnkampioen
 
11
22 december 2018 om 13:29
Ik denk dat Ten Hag weinig krediet zal hebben mocht Ajax geen kampioen worden. Een buitenstaander heeft nu eenmaal veel minder krediet dan een ex Ajacied bij Ajax. Met zo`n kwalitatief sterke selectie is hij verplicht om kampioen te worden. Of Ajax moet Real Madrid uitschakelen in de CL dan zal zelfs het eventueel missen van het kampioenschap hem vergeven worden.
 
Woezel
 
20
22 december 2018 om 13:35
Zou ik pure onzin vinden. Ze hebben, incl voorronden, een prima CL avontuur, ongeacht het resultaat tegen Madrid. En het kampioenschap? Als Ajax op bijv 94 punten komt maar PSV pakt er 97 kan ik er best mee leven.
 
wyzijnkampioen
 
8
22 december 2018 om 13:41
Lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat ze op zo'n puntentotaal uitkomen. Nee wat mij betreft heeft Ten Hag gewoon gefaald als hij geen kampioen wordt met Ajax.
 
Constant kante
 
2
22 december 2018 om 16:12
wijzijnkampioen Ten Hag heeft ook gefaald als hij met deze spelersgroep geen kampioen wordt. Ongeacht hoe goed (of niet goed) PSV is. PSV heeft een beduidend minder sterke selectie, die veel minder kwaliteit heeft dan Ajax én die veel minder breed is dan wat Ten Hag tot zijn beschikking heeft.
 
soccersupp
 
2
22 december 2018 om 16:22
Constant Kante als je naar de huidige stand en punten kijkt kan je moeilijk zeggen dat ten Hag gefaald heeft. Hij heeft een tactische fout gemaakt tegen psv, en een zondagsdoelpunt tegen Heracles gehad. PSV heeft tot nu toe gewoon stug zijn punten gepakt. Dus heeft van Bommel en zijn team het heel goed gedaan. Ik denk dat dit jaar de nummers 1 en 2 op een record aantal punten komen. En in doel omstandigheden is falen niet het juiste woord. Zelfde voor van Bommel. Als die deze lijn volhoudt en tegen Ajax verliest en net geen kampioen wordt heeft hij ook niet gefaald. Als de nummers 1 en 2 zo dicht bij elkaar liggen en de rest zo zwak is, is het echt een ander verhaal.
 
Constant kante
 
2
22 december 2018 om 16:35
"als je naar de huidige stand en punten kijkt kan je moeilijk zeggen dat ten Hag gefaald heeft" Moeilijk? Dat kun je heel makkelijk stellen, als je naar de huidige stand kijkt. Twee punten verschil, en nog PSV thuis te gaan. Dus, je staat virtueel gewoon een punt voor. En dus ook in doelsaldo. Dus wint Ajax niet van PSV thuis, dan heeft Ten Hag toch gefaald?
 
Dutchmen
 
11
22 december 2018 om 13:39
De enige die echt verplicht is om kampioen te worden ivm de kwalitatief sterke selectie tov zijn / haar concurrenten, is PSG. Ajax heeft een zeer sterke selectie, maar laten we eerlijk zijn dat PSV ook gewoon een goede en uitgebalanceerde selectie heeft. Ik zal het Ten Hag niet kwalijk nemen als we geen kampioen worden. Natuurlijk is het onze ambitie, maar we zijn geen alleenheerser.
 
wyzijnkampioen
 
11
22 december 2018 om 13:42
Alleen zie je dan echter even over het hoofd dat Ajax dan 5 jaar op rij geen kampioen is geworden. Dat is onacceptabel voor een club met de status van Ajax. Er moeten dan hoe dan ook koppen rollen.
 
LucasAndersen
 
19
22 december 2018 om 14:01
Maar aan de afgelopen 5 jaar kan ten hag niet zoveel doen.
 
wyzijnkampioen
 
6
22 december 2018 om 14:08
Wel aan de afgelopen anderhalf jaar. Maar ook zal er dan kritisch moeten worden gekeken naar andere verantwoordelijken bij Ajax.
 
AcKaka
 
12
22 december 2018 om 14:08
Gelukkig ben jij geen beleidsmaker @wyzijnkampioen. Ten Hag kan sowieso niks aan de afgelopen 5 jaar doen en het gaat nu eindelijk een keer goed zonder te veel bestuurlijke onrust. Hopelijk wordt dit dan ook niet weer gecreëerd. PSV doet het ook gewoon razendknap en het is dan geen schande als je tweede zou worden met bijv. 90 punten (tuurlijk moet je voor het hoogste gaan). Door weer pionnetjes te vervangen, zal het waarschijnlijk alleen maar minder worden door de onrust en de periode van wennen.
 
wyzijnkampioen
 
5
22 december 2018 om 14:11
Hoezo zal het minder worden? Utrecht presteert nu toch ook prima ook nadat Ten Hag is vertrokken?
 
AcKaka
 
6
22 december 2018 om 14:19
Nu inderdaad wel, maar onder de Jong was er veel puntverlies en chaos. Je moet wel echt een topcoach hebben, wil je zo'n gewenningsperiode zonder puntenverlies doorkomen (ajax kan daarin minder permitteren dan een Utrecht waarbij de subtop verder ook niet stabiel presteert). Verder lijken de spelers gelukkig onder Ten Hag dus waarom zou je überhaupt willen wisselen? Een nieuwe trainer is geen garantie dat het opeens wel lukt. Gelukkig is Klopp niet afgerekend op de vele jaren dat Liverpool geen kampioen is geworden en kreeg hij wel de kans.
 
AcKaka
 
1
22 december 2018 om 14:25
Ik moet wel toegeven dat Advocaat het heel goed doet (had ik niet zo goed verwacht), maar dit is wel eerder uitzondering dan de regel qua dat het direct zo goed gaat. Ik zou zelf in ieder geval niet het risico willen nemen als er voldoende perspectief zit in Ten Hag als coach. Europees wordt er goed gepresteerd en het voetbal is aantrekkelijk. Waarom zou je dat überhaupt op het spel willen zetten met een nieuwe trainer waarbij je ook geen zekerheid hebt dat je wel kampioen wordt.
 
wyzijnkampioen
 
5
22 december 2018 om 14:29
Voor Ajax is het natuurlijk wat makkelijker om een toptrainer te vinden dan voor Utrecht. Ook leid Ajax regelmatig zelf goede trainers op.
 
utregwatcher
 
3
22 december 2018 om 14:56
je kan geen kampioenschap eisen, want dan hoef je geen 34 wedstrijden meer te spelen, PSV speelt er ook voor is v Bommel een slechte coach als ze geen kampioen worden? is Ten Hag een slechte coach als ie het niet wordt iedere topcoach heeft niet ieder jaar alle prijzen, dus voor een kampioenschap is er maar 1 die hem kan winnen en voor een beker ook etc etc. stomme geblaat altijd in de media van goed of fout, zie je over ook over politici, bekende nederlanders etc social media en gewone media maakt altijd veel negatief of mensen agressief mondiger, bah
 
wyzijnkampioen
 
3
22 december 2018 om 15:29
Bij Utrecht is winnen niet zo belangrijk als bij Ajax en Psv. En zeker als een kampioenschap langer en langer uitblijft wordt de druk alleen maar groter om kampioen te moeten worden. Bij Utrecht maken ze dit nooit mee dus weten ze ook niet hoe dat zit.
 
Constant kante
 
2
22 december 2018 om 16:17
Dutchmen "de enige die echt verplicht is om kampioen te worden ivm de kwalitatief sterke selectie tov zijn / haar concurrenten, is Psg. Ajax heeft een zeer sterke selectie, maar laten we eerlijk zijn dat PSV ook gewoon een goede en uitgebalanceerde selectie heeft." Ik ga er dan maar even vanuit dat je PSV bedoelde waar je PSG schreef. Maar als dat klopt, dan vraag ik me af waar jij het dan op baseert dat PSV 'de enige is die echt verplicht is om kampioen te worden'. Want het ligt veel meer voor de hand dat die druk en die plicht juist heel erg bij Ajax liggen. Veel grote financiële mogelijkheden, veel grotere aankopen, een salarisgebouw dat ruim 40% boven die van PSV ligt, veel meer individuele kwaliteit dan Psv, ook veel breder en tenslotte, PSV is drie van de laatste vier jaar kampioen geworden. Ajax alweer vier seizoenen helemaal niets gewonnen. Als PSV dit seizoen dus een keer geen kampioen wordt, is dat een mindere klap dan dat het voor Ajax zou zijn toch? Maar wat maakt voor jou dan precies dat jij vind dat PSV de enige is die 'echt kampioen moet worden'??
 
Kyle66
 
0
22 december 2018 om 16:30
@Constant, ik denk dat hij wel degelijk PSG bedoelt. Daarna gaat hij in op Ajax en PSV.
 
Kyle66
 
1
22 december 2018 om 16:31
En als ik gelijk hebt, is de rest van jouw betoog niet meer relevant.
 
Marsefeyen
 
1
22 december 2018 om 16:31
" Ook leid Ajax regelmatig zelf goede trainers op" Laat ik vooropstellen dat ik er erg weinig van weet, maar dit wist ik helemaal niet. Om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen, noem er eens een paar.
 
Kyle66
 
1
22 december 2018 om 16:33
Althans, ik lees zijn comment dusdanig omdat ik van mening ben dat PSG inderdaad verplicht is om kampioen te worden. Noch PSV noch Ajax verkeert in dezelfde situatie als PSG, aangezien de laatste geen directe concurrenten heeft met dezelfde financiële armslag.
 
Constant kante
 
2
22 december 2018 om 16:36
Kyle66 Als jij gelijk hebt, dan is mijn hele betoog inderdaad verder totaal irrelevant! Maar dat zijn mijn betogen wel vaker, niks nieuws onder de zon!
 
Constant kante
 
0
22 december 2018 om 16:37
Marseille Jaap Stam, Nordin Wooter, Dennis Bergkamp, Marco van Basten, Wim Jonk.
 
am***dam
 
0
22 december 2018 om 17:34
Mooi rijtje.... als ik die nog mag aanvullen; Rinus Michels, Johan Cruyff en Louis van Gaal.
 
wyzijnkampioen
 
0
22 december 2018 om 17:47
En ook Frank De Boer, Reiziger, Heitinga.
 
Constant kante
 
0
22 december 2018 om 19:26
am... Louis van Gaal is opgeleid bij AZ, als trainer, niet bij Ajax. Hij is daarna pas naar Ajax gegaan. Rinus Michels opleiding als trainer was bij JOS en Afc.
 
Constant kante
 
0
22 december 2018 om 19:27
'frank Rijkaard is nooit trainer geweest bij Ajax. Zoals ook Michael Reiziger zijn carriere als trainer bij Sparta begon.
 
bombanera99
 
4
22 december 2018 om 13:38
Ik persoonlijk vind het helemaal niet zo belangrijk hoe iemand praat.Waar ik echter niet tegen kan, zijn dit soort opmerkingen `"Je moet een team formeren, structuur aanbrengen in de speelwijze. Het team motiveren. De ploeg fysiek en mentaal in conditie brengen en houden.`Hij moet in elke interview benadrukken hoe ingewikkeld het allemaal is en hoeveel energie hij erin stopt.Hij is niet de enige Nederlandse trainer die dit doet. Van Bommel doet dit ook.Verbeek is ook zo`n trainer die dit doet. Eigenlijk bijna alle Nederlandse trainers. Ze zijn constant op zoek naar erkenning en willen de tactische trainer uitstralen door zucht naar erkenning.Zelfs Guardiola praat niet zo. Maar de gemiddelde Nederlandse trainer uit de hoofdklasse is constant aan het uitleggen met wat voor `proces` hij bezig is. `We proberen de jongen dit en dat mee te geven`. Ik word er niet goed van.
 
wve
 
2
22 december 2018 om 14:31
Dat zijn altijd de antwoorden die je moet geven op telkens dezelfde vragen.
 
utregwatcher
 
1
22 december 2018 om 14:58
je voetbal blijft al 100 jaar hetzelfde, de vragen ook en de antwoorden dus ook, ik zou het raar vinden als een coach opeens vreemde antwoorden gaat geven, het is allemaal vulling van zendtijd en praatprogramma's en kranten en internet sites, overal wordt aan verdiend en het is bij veel mensen helaas nooit goed de bal is rond en zelfs de beste coach ter wereld of de beste spelers ter wereld of de beste teams kunnen verliezen, anders zouden ze die wedstrijden niet meer hoeven te spelen nietwaar?
 
Wijngaard
 
2
22 december 2018 om 15:22
Als er maar goed aanvallend voetbal is en spelers beter worden ben ik een blije ajacied. Kampioenschap is natuurlijk de doelstelling, maar de manier waarop blijft belangrijker.