Theo Janssen over linksbackpositie Nederlands elftal: 'Dat is geen optie'
Vrijdag, 10 mei 2024 om 12:00

Het EK in Duitsland staat voor de deur. Over een dikke maand speelt het Nederlands elftal de eerste groepswedstrijd op de eindronde in het Volksparkstadion te Hamburg, tegen Polen. Reden genoeg om alvast vooruit te blikken op de beoogde selectie en twijfelgevallen. Voetbalzone-verslaggever Jelle Kusters interviewde Wytse van der Goot, Noa Vahle, Hélène Hendriks en oud-voetballer Theo Janssen in aanloop naar het Europees Kampioenschap.

Afgelopen week bracht de UEFA het grote nieuws naar buiten dat Ronald Koeman en zijn collega-bondscoaches aankomende zomer een 26-koppige selectie mee mogen nemen naar het eindtoernooi, in plaats van de eerder geldende regeling waarbij maximaal 23 geselecteerd mochten worden.

Het was een welkome mededeling van de Europese voetbalbond voor de bondscoach. Op bepaalde posities heeft Koeman namelijk keuzes te over, zo ziet ook voetbalcommentator Van der Goot.

"Het is heel belangrijk dat het maximale aantal spelers is vergroot, want het is dringen in bijna alle linies. Hij moet echt keuzes gaan maken met zijn verdedigers. Hij moet echt keuzes gaan maken met de middenvelders die hij mee wil nemen, als iedereen fit is. Alleen aanvallend is het iets dunner."

Ook voor de spelers is de vergroting van de selectie een positieve verandering. Spelers die anders een twijfelgeval waren, zien nu de kansen op een EK-deelname toenemen. Vooral op het middenrif en in de achterhoede zullen de spelers zich rijker rekenen. Van der Goot somt vervolgens het lijstje spelers op die met een 23-koppige selectie mogelijk het EK aan hun neus voorbij zagen gaan. "Jongens als Micky van de Ven, Jurriën Timber, die natuurlijk net wel of net niet fit is, Ian Maatsen, Jerdy Schouten, Mats Wieffer..."

Een positie die iets minder goed bezet is in het Nederlands elftal is de linksbackpositie, mede doordat topkandidaat Quilindschy Hartman in maart een zware knieblessure opliep. Het schuiven van spelers behoort tot de opties. Zo kunnen Nathan Aké, Van de Ven en Jeremie Frimpong ook allen als linkervleugelverdediger dienen. Vitesse-clubicoon Janssen zou laatstgenoemde optie achterwege houden.

"Nee, voor mij is Frimpong op links geen optie. Frimpong doet het geweldig en dat doet hij vooral als rechtsback. Ik denk dat hij gewoon de concurrentiestrijd aan moet gaan met Denzel Dumfries. Dus ik denk dat dat wel een interessante wordt. In het Nederlands elftal heeft Dumfries altijd goed gepresteerd, dus ik denk dat Frimpong op de bank gaat zitten", vertelt de voetbalanalist.

Wie moet dan de linkerflank bestrijken? "Dat wordt interessant, want Hartman is nu natuurlijk weggevallen. Misschien wel Aké in een meer verdedigende rol." Daarbij verkiest de Arnhemmer Aké boven Maatsen. De geboren Vlaardinger maakt de afgelopen weken furore bij Borussia Dortmund en klopt hard op de deur bij het Nederlands elftal.

"Als we met vijf man in de verdediging spelen, zou Maatsen daar zeker kunnen spelen. Met vier man in de achterhoede is hij geen optie, denk ik. Verdedigend is hij daar te kwetsbaar voor. Zijn kracht ligt in het aanvallende gedeelte, maar verdedigend zie ik daar liever een speler die ook wat beter is in de verdedigende handelingen."

Noa Lang


De situatie rondom Noa Lang komt ook nog even aan bod. De buitenspeler van PSV werd afgelopen week kampioen, maar beleefde zelf door aanhoudend blessureleed een frustrerend seizoen. De aanvaller nadert echter zijn rentree en dus is de vraag of Lang mee moet naar het EK, gezien de dun bezette linksbuitenpositie. Van der Goot en Hendriks buigen zich over de vraagstelling.

"Die brengt wel echt wat extra's, hè?", begint eerstgenoemde. "Voorin kan je met een Gakpo, Xavi, Memphis, Weghorst spelen, en dan vergeet ik er vast nog eentje. Dan kun je er misschien wel een type Noa Lang bij gebruiken".

Hendriks twijfelt nog over de fitheid van de linksbuiten. "Ik weet niet hoe hij ervoor staat met zijn blessure. Als hij voor negentig procent fit is, dan zou ik het wel aandurven. Want zo'n EK duurt wel even, dus dan kan je als speler in de tussentijd optrainen. Maar dan moet je van iedere speler weten hoever die is in zijn herstelproces. En dan kun je denk ik een goede inschatting maken of het handig is om zo'n speler als nummer 24, 25 of 26 mee te nemen."

Meer nieuws
   
12:15
12:15
Grote aderlating voor Engeland? Superster raakt vlak voor het EK geblesseerd
8
   
12:00
12:00
VZ Team van de Week: Feyenoord hofleverancier na afscheidswedstrijd Arne Slot
4
   
11:37
11:37
Anderlecht-fans ontsporen volledig en klimmen VIP-zone in om klappen uit delen
8
   
11:32
11:32
Footy Headlines onthult speciaal 125-jarig bestaansshirt Ajax met uniek detail
19
   
10:29
10:29
L'Équipe: Opvolger Farioli staat klaar, Ajax-deal kan in paar dagen rond zijn
42
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (43)

 
Rikkkiee
 
45
9 mei 2024 om 16:58
Als het maar geen Blind is… blijft bizar dat die toch 99% zeker meegaat. Als linksback kan het écht niet en centraal zijn er minimaal 7-8 spelers meer geschikt. Leuk dat hij het goed doet bij Girona maar in Oranje al jaren de zwakste schakel
 
Williberti
 
15
9 mei 2024 om 18:10
Toch gek dat al die trainers toch altijd kiezen voor Blind, inclusief vGaal en Mourinho.
 
Primetime
 
10
10 mei 2024 om 08:40
@williberti, Ajax kon Blind juist oppikken bij Man U omdat hij weinig speelde bij Mourinho. Speelde in het seizoen voordat hij naar Ajax kwam maar iets meer dan 1000 minuten, in de PL maar 7 wedstrijden meegedaan. Zat soms niet eens op de bank. Zodra Mourinho keuze had, gebruikte hij hem niet meer. Als Mourinho de keuze heeft tussen Blind, een Phil Jones op krukken of een 18 jeugdspeler zonder enige ervaring, dan kiest hij inderdaad voor Blind. Als Mourinho altijd voor Blind koos, dan was hij echt niet bij Ajax beland op 28 jarige leeftijd. 1, omdat hij dan zelf zou willen blijven. 2. hij zou onbetaalbaar zijn voor Ajax.
 
Footyfan
 
6
10 mei 2024 om 10:04
Bij United werd Blind langzaam uitgefaseerd door Mourinho hoor, hij was geen vaste keuze. In het geval van Oranje zijn het wel dezelfde mensen die tot voor kort zeiden: "oh, Mark Flekken? Is dat een Nederlander?" Wat dat betreft is het een enge kliek die niet verder kijkt dan hun neus lang is.
 
FapTheRooster
 
1
10 mei 2024 om 13:08
@Williberti: Hij is altijd bruikbaar. Hij is multifunctioneel. Dit was altijd zeer fijn voor trainers. Zeker met die heerlijke pass van hem. Alleen nu nog? Dat kan inderdaad echt niet.
 
FR010FRDAM
 
1
10 mei 2024 om 15:20
Zeker gek, want iedereen ziet dat hij voor linksback al jaren snelheid te kort komt.
 
Ajaja
 
16
9 mei 2024 om 19:06
Dat ligt eraan hoe je gaat spelen. 433, 352 of 532. Wel vreemd dat een basisspeler van de nummer 2 van Spanje verguisd wordt in Nederland.
 
Rikkkiee
 
22
10 mei 2024 om 00:04
@Ajaja nogmaals ik gun het Blind van harte bij Girona maar bij Oranje is hij toch bijna altijd de zwakste schakel geweest? Hij heeft echt niks maar dan ook niks te zoeken op een EK
 
Formus
 
11
10 mei 2024 om 01:13
Dat Blind bijna altijd de zwakste schakel is geweest, is echt puur Blind bashen. Hoezo dan? Hoe komt ie dan aan zoveel interlands? Top 5 meest aantal interlands aller tijden in Nederland. Hoe dan? WK2014 was ie ook echt goed bv.
 
ProTukker
 
19
10 mei 2024 om 05:13
Dat je een eindronde van 10 (!) jaar geleden erbij moet halen om je punt proberen te maken zegt wel heel veel natuurlijk. Van Basten speelde ook een leuk EK in 1988. Blind is in Oranje gemiddeld genomen (veruit) de slechtste speler op het veld. Deze man is zo ongelofelijk traag. Heb je de wedstrijd tegen Duitsland gezien? Die werd 2 keer op slechts 5 meter er compleet uitgelopen. Toen ik het zag wist ik niet of ik moest huilen of lachen. Lachwekkend en triest tegelijk. Dat kan echt niet meer op dit niveau. Blind is onze nationale Hobbelpaard. En dan komen voorstanders vaak aan met zijn geweldige positionering en passing. Maar dat heb ik al jaren niet meer gezien bij Blind. Ik speel nog liever met een Koopmeinders op linksback dan Blind. Ik kijk tegengoals van Oranje vaak terug om te kijken waar het misgaat en ik kan je vertellen dat Bling echt enorm vaak de zwakste schakel is. Als je rechts in beeld de tegenstander juichend naar de hoekvlag ziet rennen, komt Blind links van het beeld nog even aan hobbelen.
 
arsenal890
 
3
10 mei 2024 om 07:41
Omdat je veel betere spelers hebt rondlopen? Is dat zo moeilijk te begrijpen?
 
Paauwer
 
8
10 mei 2024 om 07:57
Hahaha daar heb je ze weer. De kindertjes en volwassenen die Blind afbranden. Maar met Blind stond Girona bovenaan. blind raakte geblesseerd en Girona zakte weg. Nu speelt hij weer en wint Girona weer. Bij Ajax en bij Nederland heeft blind het altijd geweldig gedaan. Maar hij is niet zo snel en omdat hij niet zo snel is is hij volgens velen de slechtste speler van Nederland die er bestaat. Het is lachwekkend. Nu moet Maatsen volgens sommigen basis spelen omdat hij de championsleague finale speelt. Die Maatsen maakt veel meer fouten dan blind, en tevens is hij ook blind. Maargoed dat maakt allemaal niet uit want hij kan rennen als een kip zonder kop.
 
ProTukker
 
8
10 mei 2024 om 09:57
Liever een speler die als een kip zonder kop rondrent dan een speler die helemaal geen poten meer heeft om rond te rennen. Mooi ook het zinnetje: Maatsen maakt veel meer fouten dan Blind. Ik moest wel even gniffelen om de verdekte bevestiging.
 
Footyfan
 
5
10 mei 2024 om 10:15
Blind raakte geblesseerd en ze zakten weg? Girona heeft 6 verliespartijen gehad de laatste tijd, Blind was er 2 keer niet bij (real en Atletic) en 1 keer banken tegen Mallorca. Real verlies je altijd en Atletic kan je verliezen in Bilbao... Blind Blind ophemelen. Sure, hij is belangrijk maar je moet nou niet doen alsof alles in elkaar donderde toen hij er niet was. Maatsen kan best meer fouten maken dan Blind, maar die kan het nog herstellen met snelheid. Bij Blind is bijna iedere fout fataal waardoor er een man meer situatie ontstaat omdat hij het niet kan belopen op de links. Hij zou prima nog centraal kunnen staan maar als back worden al zijn sterke punten teniet gedaan door zijn snelheid. Voor iedere zieke pass is er een moment dat hij op het middenveld terughobbeld achter een pijlsnelle buitenspeler of back.
 
BarcaSupra
 
61
9 mei 2024 om 17:02
We hebben letterlijk een Nederlandse linksback die basis gaat staan in een Champions League finale. Maar Koeman houdt liever van een speler zoals Blind.
 
Psv-er!
 
10
9 mei 2024 om 17:08
Ik snap dat je ervaring nodig hebt maar met van Dijk, Memphis, Gakpo en Frenkie hebben we toch spelers die al een tijdje in de top spelen. Blind kan prima mee als back up maar het is tijd dat Maatsen en Frimpong het over gaan nemen.
 
RamboKolombo
 
5
9 mei 2024 om 17:30
Ian Maatsen is inderdaad een goeie linksback maar ik zie liever 343 met Koopmeiners op linkshalf.
 
Zeballos
 
21
9 mei 2024 om 18:34
Koopmeiners op linkshalf? Slechte troll.
 
RamboKolombo
 
0
10 mei 2024 om 14:17
Je gaat Koopmeiners niet laten banken komop zeg. Koopmeiners met een manke been is nog steeds beter dan Blind op linksback.
 
Sitostick
 
6
9 mei 2024 om 17:30
Zou wel grappig zijn als Koeman 5-2-3 oid gaat spelen met Blind en Dumfries op de backposities
 
Formus
 
0
10 mei 2024 om 01:15
Dan zou ie toch eerder met Frimpong op rechts gaan denk ik.
 
wk020
 
7
9 mei 2024 om 17:42
Grappig want juist toen Dortmund 4-3-3 speelde vond ik Maatsen uistekend. Nadat Ademyemi eruit ging en ze 3-5-2 gingen spelen werd hij minder
 
toelie11
 
29
9 mei 2024 om 18:00
Toch gek dat een Kluivert niet genoemd wordt. Doet het prima in Engeland. Speelt heel het seizoen. Kan links- en rechtsbuiten. Eventueel op 10. Maar een Noa Lang die heel 2024 nog niet gespeeld heeft wellicht wel mee moet. Iets met oogkleppen op?
 
marocberkane
 
3
10 mei 2024 om 10:37
Kluivert en Summerville zouden het allebei veel meer verdienen dan Noa Lang.
 
CROOSWYKER
 
0
10 mei 2024 om 13:37
Lang kom tekort voor oranje en verdien het ook niet lekker thuis voor de buis. Spelers die wel hebben gespeeld oproepen
 
Beautjeh
 
4
9 mei 2024 om 18:03
Verbruggen Dumfries, de Ligt, de Vrij, Ake Rijnders/Schouten, Frenkie Koopmijners/Xavi Malen, Zierikzee/Bobby, Gakpo Is toch gewoon de sterkste opstelling?
 
nwe28
 
20
9 mei 2024 om 18:21
Van Dijk speelt hockey ? de Ligt of de Vrij rechtsachter linksachter Virgil
 
Formus
 
9
10 mei 2024 om 01:17
Haha, klopt. Caspar van Dijk speelt idd hockey, ook als (zaal)international.
 
Hassiebassie
 
5
10 mei 2024 om 01:32
Kijk je ook wel eens voetbal of speel je alleen Fifa? Als je van Dijk al buiten de ploeg laat dan kan ik je al niet serieus nemen. Heeft op enkele momenten echt wel weer een heel hoog niveau aangetikt dit jaar.
 
Beautjeh
 
5
10 mei 2024 om 06:30
O haha, ik typ inderdaad de Vrij, maar ik bedoelde van Dijk. Van Dijk speelt een goed seizoen en de Vrij heeft geluk dat die andere gozer is geblesseerd anders staat ie er gewoon naast.
 
CROOSWYKER
 
0
10 mei 2024 om 13:39
Schouten kom ook tekort voor oranje . Leuk bij Bosz en psv waar die het dit jaar goed deed maar is ook voor het eerst want verder bij andere clubs was het niet veel
 
Diego Tris
 
12
9 mei 2024 om 18:16
Ik snap ook niet helemaal waarom er niet gedacht wordt aan Maatsen. Hiernaast kan Ake er spelen. Blind gewoon helemaal niet meenemen. Gewoon een mooie basis creëeren voor de toekomst.
 
Yoda
 
0
10 mei 2024 om 09:59
Tegen psv vond ik Maatsen eerlijk gezegd tegenvallen, ik had hem nog nooit zien voetballen, maar wel veel over gehoord. Hij werd continu gesteund in zijn duels met Bakayoko, maar als die dubbele dekking er even niet was dan werd ie ook vaak gepasseerd. Dortmund tegen psg heb ik weer niet gezien.
 
Le_Prof
 
4
9 mei 2024 om 18:59
Timber is gewoon op tijd fit voor het EK..maar zou het niet erg vinden als Ronald weer eens rare fratsen uithaalt en hem niet laat spelen.
 
Luq_
 
1
10 mei 2024 om 09:45
Die heeft geen wedstrijd gespeeld en daarbij heb je onder andere Botman en genoeg andere alternatieven. Zou Timber voor het volgende kampioenschap/kwalificatie pas weer selecteren.
 
Raadpleeg
 
11
9 mei 2024 om 19:52
Maatsen haalt 2x Dembele uit de wedstrijd en zou niet in een 4mans verdediging kunnen spelen. Wat een onzin
 
Mikeyduff
 
6
10 mei 2024 om 04:41
Als we 3-4-1-2 gaan spelen en FdJ fit is, is de opstelling toch vrij simpel.. Verbruggen Geertruida van Dijk Aké Dumfries Reijnders de Jong Maatsen Koopmeiners Simons/Malen Gakpo Dan heb je op de bank Flekken Vd Ven, de Ligt & Frimpong (wellicht Timber) Timber Schouten Veerman Weghorst (pinchhitter) Brobbey En dan vergeet ik waarschijnlijk nog wat spelers.
 
Ryan030
 
2
10 mei 2024 om 05:56
ik zou deze opstelling weleens willen zien in nederlands elftal verbruggen frimpong de ligt virgil vd ven maatsen frenkie ake xavi gakpo malen ake als meest verdedigend op het middenveld. die heeft veel meer duel kracht en loopvermogen als een schouten of reijnders en kan mee met het positie spel bij city dan kan je dat bij nederland ook.
 
DeEchteAjacied
 
0
10 mei 2024 om 07:06
Verbruggen - Flekken - Bijlow/BizotVan Dijk - de Ligt - de Vrij - Aké - Geertruida - Dumfries - Frimpong - Blind - van de Ven - MaatsenDe Jong - Koopmeiners - Wieffer - de Roon - Simons - Veerman - Schouten - ReijndersDepay - Gakpo - Brobbey - Malen - Weghorst Zoiets hoor je in principe mee te nemen.
 
DNSDKR
 
0
10 mei 2024 om 07:38
Daar zijn de meningen over verdeeld, hoewel jouw lijst niet raar is gelet op de selectie van de laatste jaren. Ik vind het wel heel veel middenvelders, Frenkie, Wieffer, Reijnders, Xavi, Veerman, Schouten, Koopmeijners, De Roon. En dan mis je eigenlijk nog Timber (die ik persoonlijk eerder zou meenemen dan Wieffer of De Roon) en Gravenberch. En dat voor 3 posities. Ik mis vleugelaanvallers. Leuk hoor, die opkomende backs als Frimpong en Maatsen, maar ik mis de jongens als Lang en Kluivert die je voorin simpelweg meer opties bieden. Tenslotte maak ik mij zorgen over de staat van onze aanvallers. Memphis is steeds geblesseerd en heeft geen goed seizoen achter de rug. Malen was tot de winterstop een zekerheidje, maar sinds Sancho zijn vorm terug heeft speelt Malen niet meer. Weghorst heeft de kwaliteit niet. Alleen Gakpo en Brobbey kunnen (persoonlijk) terugkijken op een goed seizoen, maar Koeman kennende zal hij wel weer kiezen voor Memphis en Xavi (waarbij Xavi niet uit de verf komt omdat hij op een verkeerde positie speelt).
 
mansje82
 
1
10 mei 2024 om 08:31
Nederland moet gewoon 4-3-3/4-2-3-1 spelen. Dan zet je Ake op links (speelt hij bij city ook). Maar Koeman zal waarschijnlijk conservatief zijn met 5-2-3/5-3-2. Dan is er eigenlijk maar een optie en dat is maatsen. Maar ik vermoed dat blind toch weer minuten gaar krijgen.
 
KapiteinClaus
 
2
10 mei 2024 om 09:06
Maatsen zou een prima optie zijn. Met Aké heb je dan nog een stevige verdediger achter de hand en heel misschien Frimpong maar die kan beter op rechtsback, als soort van vaste invaller voor Dumfries. Blind zou ik thuislaten, is een goede speler maar is kwetsbaar. Toen tegen Tsjechië op het EK moest het voetbal van achteruit van hem komen en werd simpel aangepakt. Verdedigend is hij veel te langzaam voor een back en centraal zijn er betere opties.
 
Le_Prof
 
0
10 mei 2024 om 17:07
Frimpong is toch echt een rechter wingback, bijzonder hoe iedereen Frimpong maar links zou opstellen. Die jongen heeft dit seizoen geen enkele keer op links gestaan, dit is geen FIFA waar je simpelweg de “beste” spelers opstelt. In de echte wereld maakt de positie op het veld een gigantisch verschil.