Toeval of niet: AZ veegt vijf dagen na rellen controversieel plan van tafel
Dinsdag, 23 mei 2023 om 11:54

Er komt geen uitbreiding van het aantal staanplaatsen in het stadion van AZ, zo maken de Alkmaarders dinsdag bekend. De club communiceerde eerder deze maand dat het de mogelijkheid wilde onderzoeken om de zogeheten 'safe standing-vakken' uit te breiden. De vakken W en X1 hadden dusdanig aan populariteit gewonnen onder de fanatiekere fans, dat er een wachtlijst ontstond. Die wachtlijst zal blijven bestaan, zo is nu bekend geworden.

"De overweldigende belangstelling voor de vakken W en X1 heeft tot gevolg dat de veiligheid op deze vakken in geding is gekomen", zo communiceerde AZ een kleine twee weken geleden rond de plannen voor uitbreiding. "Veel supporters nemen hier plaats zonder een kaart te hebben voor deze vakken. De eventuele uitbreiding van safe standing dient deze zogenaamde overcrowding tegen te gaan." Dinsdag communiceert AZ dat het de laatste onderzoeken heeft afgerond en niet tot uitbreiding zal overgaan.

"Naar aanleiding van deze onderzoeken is besloten om de uitbreiding van de safe standing-vakken voor het seizoen 2023/24 niet door te laten gaan", zo luidt de officiële verklaring. De club uit Alkmaar laat in de communicatie de nodige ruimte voor speculatie. Zo wordt het besluit online aangegrepen om naar de rellen van afgelopen donderdag te wijzen. Toen bestormde een groep hooligans de hoofdtribune, waar zich familieleden van West Ham United-spelers begaven.

Afgelopen weekend ondervonden fans van AZ ook al de gevolgen van de rellen tegen West Ham. Tegen NEC (0-3 winst) bleef het uitvak leeg. Op last van de lokale autoriteiten in Nijmegen werd het niet veilig geacht om supporters uit Alkmaar toe te laten tot het Goffertstadion. "AZ vindt het buitengewoon vervelend dat de grote groep goedwillende supporters de dupe worden van het idiote gedrag van sommige bezoekers", reageerde de club daarop.

Algemeen directeur Robert Eenhoorn kondigde afgelopen vrijdag al aan dat de actie van de groep hooligans gevolgen gaat hebben. Deze week vindt er overleg plaats met de burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie (OM), waarna de maatregelen concreet zullen worden. "Laat duidelijk zijn dat dit consequenties gaat hebben, maar eerst willen we alle feiten en informatie op een rijtje hebben", aldus Eenhoorn. Mogelijk wacht AZ ook een straf van de UEFA.

Daders in Opsporing Verzocht
De politie gaat dinsdagavond in Opsporing Verzocht beelden laten zien van 24 relschoppers die aanwezig waren bij de ongeregeldheden tijdens AZ - West Ham United. Zo'n zestien verdachten hebben zich inmiddels gemeld op het bureau. Doen anderen dat ook, dan worden zij niet herkenbaar in beeld gebracht in het opsporingsprogramma. Verdachten hebben tot dinsdagmiddag 16.00 uur de tijd om zich te melden.

Meer nieuws
   
17:55
17:55
Eerste goal Antony van dit seizoen is niets waard na oliedomme actie Onana
35
   
17:27
17:27
Simons en Openda excelleren en walsen met Leipzig over Dortmund heen
5
   
17:25
17:25
Sublieme Kane zet jacht op Lewandowski voort met twee goals voor Bayern
2
   
17:00
17:00
Live meepraten in de Süper Lig: Fenerbahçe - Besiktas
2
   
17:00
17:00
Live meepraten in de Serie A: Juventus - AC Milan
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (25)

 
Kieftenbeld
 
19
23 mei 2023 om 12:01
Stavakken zijn gewoon superhandig. Kijk naar de gelbe wand van Dortmund. Hoop dat Groningen hier ook aan gaat beginnen op Noord
 
SergioRamosHM
 
32
23 mei 2023 om 12:07
In Gronignen kan je toch staan waar je wilt? Er is bijna geen mens en dat zal volgend jaar nog erger worden. Ontopic: Vrij logisch dat AZ dit niet gaat doen na de rellen. Vervelend dat het de zoveelste club in Nederland is dat zich van de slechtste kant laat zien bij een Europese wedstrijd. Het moet namens AZ toch niet zo moeilijk zijn om te identificeren wie de daders waren? Je hebt ontiegelijk veel camera's in het stadion hangen?
 
Kieftenbeld
 
10
23 mei 2023 om 12:29
Behalve bij de norodtribune omdat de mensen van de bovenste rij ook beneden gaan staan en dan wordt het daar dus overvol
 
tinus45
 
15
23 mei 2023 om 12:39
Het ligt aan de staanvakken natuurlijk en niet aan bier en andere troep. Dit zou overigens wel een puur Hollandse oplossing zijn.....indirect problemen aanpakken ipv direct. Ik zou bijvoorbeeld stoppen met bier tappen tijdens de wedstrijden, dat is veel effectiever. Paar drugshondjes bij de in ingangen en je lost de helft op. Verder een kledingweigering zoals bijvoorbeeld in het verleden voetbalshirts in discotheken/feesten Ondanks dat er in alle stadions erg veel (bewakings) camera's hangen worden ze zelden tot nooit gebruikt. Afgelopen Donderdag stonden ze zich trouwens gewoon om te kleden onder grote spandoeken na het begin van de wedstrijd. Ik hoop dat ze vele gasten kunnen pakken en berechten, al schijnt er 1 te zijn die al onmiddellijk zichzelf gestraft heeft. Er raakte 1 jongen zijn pink kwijt bij het omver werpen van het hek,....jammer joh.
 
Tipptopp
 
3
23 mei 2023 om 13:00
Volgens mij juist een goede directe aanpak. Mensen op een staantribune zijn een stuk lastiger te identificeren. Qua alcohol en drugs zal er voor het naar binnen gaan al veel in zitten. Tis dus maar de vraag hoeveel dat oplost. Verder niet geheel oneens met jou reactie. ????
 
Pasevski
 
3
23 mei 2023 om 14:07
@sergioramoshm Wat Bazel je nou? Gemiddeld zitten er ruim 19k mensen op de tribune, van de 22k stoelen. Er zijn maar 5 clubs die hogere bezoekersaantallen hebben.
 
JJR12
 
7
23 mei 2023 om 14:34
@tinus45“Paar drugshondjes bij de ingang”Wat denk je dat die honden kosten? Denk je niet dat die beesten beter gebruikt kunnen worden in de havens en op vliegvelden in plaats van dat ze 2 uur voor de Ben Side moeten staan om een paar gram coke en wat blowtjes in beslag te nemen?
 
Woenselaar
 
3
23 mei 2023 om 13:55
Staan ze straks weer spullen op het veld te gooien in plaats van te zitten gooien..
 
CROOSWYKER
 
0
23 mei 2023 om 17:56
Az kan nu van alles doen UEFA kom dalijk toch met een straf
 
AlckmariaAZ
 
13
23 mei 2023 om 12:12
Hartstikke zuur natuurlijk. We hebben al een klein sfeervak in vergelijking met bijvoorbeeld Twente. Dan was een extra statribune een mooie stap om de hele korte zijde sfeervol te maken. Nu behouden we een sfeervak als Nieuw-Noord oid. Te klein voor een club die elk jaar Europees en top 4 speelt.
 
Maximus2702
 
4
23 mei 2023 om 12:18
Maar in principe kan men ook staan in de vakken waar stoeltjes zijn toch? Als dit gehele vak bestaat uit 'sfeermakers' met de wens om te staan ben je dan ook niemand tot last. Bij Feyenoord heb je ook stoelen in de vakken W, maar daar staat toch echt iedereen.
 
tinus45
 
2
23 mei 2023 om 12:41
Bij Az hangen daar ook gewoon stoeltjes die bij Europese westrijden omlaag gehaald worden. Afgelopen Donderdag stonden deze wonderswaardig gewoon allemaal omhoog ( vast met inbus) waar dat idee vandaan kwam geen idee.
 
Oenieboy
 
1
23 mei 2023 om 12:57
Vorig jaar vijfde Maar enerzijds met je eens, anderzijds is het publiek bij AZ ook heel anders. Vrij rustig, waar je met je gezin prima naar toe kan. Met zo'n vak ga je ook andere mensen aantrekken. Daarnaast trekt AZ minder supporters, dus het is logisch dat het sfeervak dan ook kleiner is.
 
tinus45
 
7
23 mei 2023 om 13:29
Kleine correctie, Het is jarenlang vrij "rustig" geweest bij Az op de tribune. Dat is een jaar of 2 terug wel veranderd. Vak X of W daar ga je al niet meer zitten/staan hoor met je gezin
 
Oenieboy
 
1
23 mei 2023 om 13:54
Jammer, de laatste keer dat ik er was hing er echt een gemoedelijke sfeer. Helaas kregen we toen wel 5-0 op de klote (halve finale beker 2018).
 
tinus45
 
2
23 mei 2023 om 12:46
Er staan btw rond de 650 mensen op de wachtlijst voor vak X. Dat is behoorlijk veel gezien de capaciteiten van dat vak. Ben benieuwd hoe ze volgen seizoen gaan handhaven aangezien ze niet meer willen dat mensen uit overige vakken in X gaan staan.
 
Spijkenisser
 
7
23 mei 2023 om 13:32
Gewoon zorgen dat de infrastructuur van het stadion passend is als je wilt dat er geen overcrowding is. Maak dan een hek rondom de stavakken met een duidelijke ingangscontrole. Probleem opgelost. Het is wel lekker van deze tijd om overal een probleem in te zien en het dan maar af te schieten zonder ook maar enige moeite te doen. Populisme is in de lift bij AZ sinds het supportersgeweld. Ze vergeten dat naast het totaal te verafschuwen geweld van waarschijnlijk mensen uit de stavakken dat dit wel het deel is wat voor de sfeer zorgt. Klein deel slecht, groot deel goed. Zonder sfeer beduidend minder punten, dat durf ik wel te stellen.
 
JJR12
 
3
23 mei 2023 om 14:32
Ook fijn voor de supporters van AZ dat ze een duidelijke reden krijgen waarom de uitbreiding van de staanplaatsen niet doorgaat. Als er eerst wordt aangegeven dat de veiligheid van deze vakken in het geding komt, is het toch een logisch vervolg dat deze vakken worden uitgebreid?
 
diablo73
 
0
23 mei 2023 om 15:44
Goed idee om even pas op de plaats te maken. Het extra sta vak zou overigens in eerste instantie pas over een jaar in gaan. Enige weken geleden gaf men echter aan te onderzoeken of dit naar voren kon worden geschoven naar komend seizoen. Na afgelopen donderdag is dit logischerwijs afgeketst. Er staat dan ook expliciet in het bericht van AZ dat de maatregel voor komend seizoen van tafel is. Wellicht gaat men het na eventuele nieuwe veiligheidsmaatregelen volgend jaar alsnog doen.
 
Marcel0306
 
0
23 mei 2023 om 17:34
Dus als ik het goed lees... Omdat er heel veel mensen in het vak staan die daar geen kaartje voor hebben ga je dit belonen door te willen uitbreiden? Wat gaat hier verkeerd?
 
JJR12
 
0
23 mei 2023 om 17:44
De reden is dat er lange wachtrijen zijn doordat er veel mensen een seizoenskaart willen voor die vakken. Daarnaast zijn er inderdaad veel mensen die op de vakken terechtkomen zonder dat die een kaart hebben voor het vak, dus als je de vakken uitbreidt om de wachtrij te verkleinen dan pak je dat probleem ook gelijk aan.
 
Marcel0306
 
0
23 mei 2023 om 17:54
Ik snap dat er wachtrijen zijn. Maar dan nog is het toch niet de bedoeling om dan maar in die vakken te gaan staan als je geen kaartje ervoor hebt? Dus eigenlijk beloon je ongewenst gedrag.