Toptalent volgt voorbeeld Veerman en maakt definitief overstap naar PSV
Vrijdag, 12 augustus 2022 om 19:17

Tygo Land maakt definitief de overstap van sc Heerenveen naar PSV, zo meldt de Brabantse club via de officiële kanalen. De zestienjarige middenvelder ligt nu tot medio 2025 vast in Eindhoven, en sluit aan bij PSV Onder 18. De Friezen ontvangen in eerste instantie maar liefst zeven ton voor Land. Dat bedrag kan nog oplopen door middel van bonussen en een doorverkooppercentage.

Land speelde sinds 2013 in de jeugdopleiding bij Heerenveen en stond al jaren bekend als een van de grootste talenten bij de club. Zijn speelstijl wordt vergeleken met die van Frenkie de Jong. Naast PSV toonden Ajax en FC Groningen in het verleden al belangstelling voor hem. In eerste instantie koos Land ervoor om zichzelf te ontwikkelen in Friesland, maar nu maakt hij alsnog de overstap naar een topclub. Omdat Land bij Heerenveen nog een contract had tot medio 2024, ontvangen de Friezen alsnog een flinke transfersom voor hem.

Meer: ‘Is Veerman iets voor Slot en Liverpool?’ Driessen en Verweij vellen oordeel | Veerman noemt ploeggenoot bij PSV van wie hij het meest geniet: ‘Zo makkelijk’

Toch is men bij Heerenveen niet blij met de transfer van Land. Technisch manager Ferry de Haan liet tegenover de Leeuwarder Courant in een eerder stadium weten teleurgesteld te zijn over de keuze van de rechtspoot. "We snappen dat iedereen ambitie heeft. Maar wij hebben Tygo vroegtijdig een plan voorgelegd, waarmee hij uiteindelijk naar ons eerste elftal zou gaan. Dat plan werd ook omarmd door de speler en zijn omgeving. Helaas wordt dat nu doorkruist. Iedereen maakt zijn eigen keuzes en daar zijn mensen natuurlijk vrij in, maar wij vinden het jammer. Ook omdat de stap naar het eerste elftal van Heerenveen minder groot is dan de stap naar het eerste van PSV."

Via een video op Twitter reageert Land op zijn transfer naar PSV. Daarbij spreekt hij ook over Joey Veerman, die in de winterstop van het afgelopen seizoen dezelfde overstap maakte. "Ik heb voor PSV gekozen omdat ik graag een nieuwe uitdaging aan wil gaan. Ik wil spelen en trainen op het hoogste niveau. Ik kijk op naar Joey Veerman. Hij is van Heerenveen naar PSV gegaan en speelt daar goed voetbal. Hij heeft zich goed aangepast. Dat wil ik ook graag."

Meer nieuws
   
18:34
18:34
NAC Breda zet met moeizame zege op Jong PSV grote stap richting play-offs
0
   
18:33
18:33
Vitesse heeft positief puntenaantal na eerste Eredivisie-thuiszege van het jaar
7
   
18:04
18:04
Scorende Thijs Dallinga en Ibrahim Cissoko bezorgen Toulouse drie punten
0
   
18:00
18:00
Dumfries sneert op kampioensfeest met opvallend spandoek naar Theo Hernández
50
   
17:38
17:38
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
3
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (19)

 
Weef
 
7
12 augustus 2022 om 19:40
Ik heb altijd een beetje dubbel gevoel bij dit soort transfers. Aan de ene kant snap je dat de beste clubs de beste spelers willen hebben en vice versa en dat trainen met goede spelers en trainers goed is voor de ontwikkeling van een speler. Echter is het Nederlandse voetbal wel gebaat bij competitieve (jeugd)competities. Bovendien zorgt zo'n transfer ervoor dat andere spelers niet meer aan spelen toekomen, die alsnog waarschijnlijk beter zijn dan wat er bij de meeste kleine clubs rondloopt.
 
Magazin
 
20
12 augustus 2022 om 19:47
Dit wordt een hele grote
 
Unexpected
 
15
12 augustus 2022 om 20:16
Doe mij ook zo'n glazen bol
 
Eindtovenaar10
 
2
12 augustus 2022 om 20:25
Kijk even wat samenvattingen en ben echt oprecht benieuwd wat jouw mening is. Dit gaat een hele grote worden.
 
Fossen
 
18
12 augustus 2022 om 20:27
Obv samenvattingen is Aziz Behich een kunstenaar op het veld. Laten we het gewoon even afwachten joh. Dat ie kan voetballen staat vast maar er komt veel meer bij kijken.
 
Fossen
 
12
12 augustus 2022 om 20:18
Maar die spelers die door zijn komst niet aan spelen toe komen, vloeien toch juist weer terug naar clubs als Heerenveen/Twente/Groningen etc? Het is niet dat die spelers nu ophopen in de opleiding van PSV, die zijn ook niet gek en zoeken gewoon een andere club.
 
Th3SpecialOne
 
1
12 augustus 2022 om 21:42
De spelers die door deze transfer weinig of helemaal geen speeltijd meer, krijgen geen verlenging en vloeien inderdaad door naar 2e teams van een andere club of gaan zelfs naar KKD. Voorlopig niks mis met zijn transfer, In het geval van Heerenveen kan het ook zomaar zijn dat er nu bij hun jeugdteam eerder gaan doorselecteren vanwege een gat dat er nu is gekomen, dus wat dat betreft, is het maar net wat je perspectief is.
 
IKEA
 
8
12 augustus 2022 om 23:53
Eens hoor, ik ben maar een oude ziel en een romanticus, maar in mijn ideale wereld van voetbal bestaan er geen transfers. Spelen er bij ADO Den Haag allemaal jongens die woonachtig zijn in Den Haag, en spelen er bij Ajax allemaal jongens uit Amsterdam en spelen er bij Heerenveen allemaal Friezen, etc. Veel leuker concept, tenzij je natuurlijk voor FC Emmen bent. (flauw grapje!) In een nog idealere wereld wordt de eredivisie met hun bvo's en jeugdopleidingen opgedoekt om vanaf 23/24 te werken met thema teams. Oftewel beroepsgroepen die het tegen elkander opnemen. Een voorbeeld van een speelronde in de idealere wereld eredivisie : De bouwvakkers tegenover het juweliers-personeel. De brandweermannen tegenover de docenten Nederlandse taal. De duikers tegenover het retail-personeel. De financiële administratie medewerkers tegenover de journalisten. De cameramannen tegenover de nieuwslezers. De bakkers tegenover de uitkeringtrekkers. De barrista's tegenover de disc jockeys. De kunstenaars tegenover de slagers. En de voetballers tegenover het snackbar personeel. Uiteraard worden de voetballers jaar in jaar uit kampioen, maar betreft amusement is het echt om te smullen. Ik heb het concept al aan meerdere vrienden uitgelegd die even enthousiast zijn als ik, zij kijken echter geen voetbal en ik kijk voor mijn groene balk hier ook maar minimaal voetbal. Benieuwd of de voetbaljunkies het ook een leuk en amusement idee vinden, ben bang van niet aangezien het vrouwenvoetbal hier dagelijks gekruisigd wordt.
 
Chris Hendriks
 
10
12 augustus 2022 om 19:49
Geweldige aankoop dit. Garantie voor succes!
 
RicottoFC
 
1
12 augustus 2022 om 21:12
Kan je meer over hem vertellen... ik heb amper ober deze jongen gehoord maar laat me graag goed informeren.
 
Son1984
 
34
12 augustus 2022 om 20:24
Hij ziet er op de foto toch al vrij oud uit
 
IKEA
 
3
12 augustus 2022 om 23:54
17? of 18? Leuke jongen maar toch een overduidelijke puber. Benieuwd hoe oud jij hem inschat, al schatte ik misschien jongens van 16 ook ouder in toen ik zelf 14 was.
 
Toto squilacci
 
0
13 augustus 2022 om 02:23
16 maakte Seedorf al zijn debuut in het eerste. Is geen nieuwe Frenkie de jong ofzo.
 
GJ7300
 
5
12 augustus 2022 om 23:15
Verhaaltje Albert Gudmundsson. Ze hebben geluk met Ruud in Eindhoven maar volgende trainers gaan weer gewoon op bewezen krachten leunen. Gast wordt vanzelf uitgeleend en dan mag ie nog blij zijn. Funest voor andere clubs. Zeker Heerenveen heeft al miniem achterland maar als er eens eentje goed is, Gudmundsson, Boerhout, Land; dan zijn ze meteen weg. Waarom zou je er nog mee doorgaan zo. Geen flikker meer aan
 
IKEA
 
3
12 augustus 2022 om 23:56
Dat zou echt een prachtidee zijn. Waarom stoppen niet alle clubs buiten de top om met hun jeugdopleidingen. Moeten de clubs die altijd geroemd worden om hun jeugdopleidingen daadwerkelijk jeugd gaan opleiden. Ha! Briljant. (geen sarcasme, een beetje cynisme maar ik meen het!)
 
Analist777!
 
4
12 augustus 2022 om 23:55
Heb deze speler al een tijdje gevolgd, op zich kan hij lekker voetballen, laats op een toernooi gezien, maar niet heel bijzonder, we gaan het zien.
 
Toto squilacci
 
0
13 augustus 2022 om 02:25
Dat kon naci unuvar ook. Is nog een lang traject. Kan naar Veerman kijken maar zijn passing en steekpass is van een heel hoog niveau wat je hier zelden ziet
 
Edforce2
 
0
13 augustus 2022 om 10:28
Als de Nederlandse voetbaltop in eigen land de zinnen heeft gezet op een megatalent,dan wordt het voor clubs als Heerenveen,groningen en bijvoorbeeld Twente lastig om een voet tussen de deur te houden. In dit geval van Heerenveen vind ik nog wel redelijk,financieel, gehandeld. De club krijgt een behoorlijke vergoeding voor deze jeugdspeler en heeft ook nog bonus en doorverkooppercentage bedongen als ik het goed begrijp. Er zijn clubs die met minder genoegen moe(s)ten nemen. En dan is het voor PSV natuurlijk te hopen dat dit project gaat slagen. Voorbeelden genoeg van ,gedeeltelijke, mislukkingen.