Totti kondigt laatste wedstrijd voor Roma aan in emotioneel betoog
Donderdag, 25 mei 2017 om 13:59

Het einde van het tijdperk van Francesco Totti bij AS Roma is definitief in zicht. Het veertigjarige clubicoon laat donderdagmiddag via Facebook weten dat hij zondag in de thuiswedstrijd tegen Genoa voor het laatst het shirt van de Romeinen zal dragen.

"Roma - Genua, zondag 28 mei 2017, de laatste keer dat ik het shirt van Roma kan dragen", schrijft Totti. "Ik kan jullie in een paar woorden niet vertellen hoeveel deze kleuren betekenden, betekenen en altijd zullen betekenen voor mij. Ik voel gewoon dat mijn liefde voor voetbal nooit verdwijnt: het is een passie, mijn passie. Het zit zo diep dat ik me een leven zonder niet kan voorstellen. Vanaf maandag ben ik klaar om weer te gaan. Ik ben klaar voor een nieuwe uitdaging."

Totti is afkomstig uit de jeugdopleiding van Roma en debuteerde in 1993 in de hoofdmacht. Hij bleef de club sindsdien altijd trouw en won onder meer één keer de Italiaanse landstitel en tweemaal de Coppa Italia. Dit seizoen maakte trainer Luciano Spalletti in de Serie A zeventienmaal gebruik van de aanvaller, wiens contract bij Roma over enkele weken afloopt. De toekomst van de levende legende is daarmee voorlopig nog in het ongewisse.

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
0
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
6
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
7
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
27
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (29)

 
cuco10
 
13
25 mei 2017 om 14:07
Wat een fenomeen. Echte clubliefde. Heeft weinig prijzen gewonnen en had elders meer kunnen winnen en verdienen maar bleef altijd bij Roma. Echte geweldenaar en een voorbeeld voor velen.
 
Medellin
 
3
25 mei 2017 om 14:07
Het is prachtig dat spelers hun hele carriere bij een club blijven maar toch moet je soms voor je eigen succes kiezen en prijzen pakken (vaker de titel, El/cl meermaals winnen, meerdere bekers etc.). Dat zie je bij veel van de grote jongens vandaag de dag, die kiezen voor het geld en succes (bayern, Real, Barca). Nogmaals, mooi wat Totti heeft gedaan en laten zien wat clubliefde betreft is mooi maar hij had meer verdiend als voetballer. Daar heeft Roma hem in de steek gelaten.
 
Kaassie
 
0
28 mei 2017 om 21:45
"toch moet je soms voor je eigen succes kiezen en prijzen pakken (vaker de titel, El/cl meermaals winnen, meerdere bekers etc.)" En waarom dan wel? Er bestaan mensen die meer geven om hun familie, vrienden, hun omgeving en wat je nog meer kan bedenken dan om geld en prijzen. Wat geld betreft hoeven we sowieso geen meelij met hem te hebben, zelfs niet wanneer hij een soort van Berry van Aerle 2.0 zou zijn.
 
daveke
 
4
25 mei 2017 om 14:11
Deze man is een legende hij is eigenlijk niet meer goed genoeg maar geef hem een basisplaats en dan een publiekswissel. Dit wordt een afscheid vol met emotie. Deze man zal met tranen van het veld stappen.
 
cinema
 
14
25 mei 2017 om 14:13
Totti is een legende, vooral voor de Romeinen is het een absolute held. maar een plek in de top 5 van Italië allertijden?als we het hebben over nummers 10 dan misschien... als we alle voetballers gaan vergelijken met elkaar hoe belangrijk ze zijn dan komt hij wat mij betreft niet in de top 10 voor. Italië heeft teveel legendarische keepers en verdedigers gekend waar Totti in mijn optiek aan ondergeschikt is.
 
Giallorosso89
 
43
25 mei 2017 om 14:20
En toen kwam het opeens hard aan. Ondanks alle geruchten en uitspraken de afgelopen weken, kon ik eigenlijk niet geloven dat Totti er mee ophoudt na dit seizoen. Er is in de loop der jaren al zo vaak gezegd en geschreven dat hij ermee op zou houden en elke keer kwam er toch nog een vervolg, een nieuwe pagina in het jongensboek dat zijn carriã¨re is. Iedereen kon zeggen, schrijven en wensen wat ze wilden, maar uiteindelijk is er maar 1 man die bepaalt waar en wanneer het einde verhaal is en dat is hijzelf. Nu is dat moment dan toch gekomen, waarin hij het zelf zegt. En opeens besef ik me dat het niet zozeer is dat ik het niet kon geloven. Het is simpelweg dat ik het niet wilde geloven. Altijd de redder, de verlosser, de held in tijden van nood. Het lichtend baken, de held in het epos. Diep vanbinnen wilde ik niet accepteren dat daar een einde aan zou komen, maar nu moet het dan toch. Il Capitano. Il Bimbo d`oro. Il gladiatore giallorosso. Il Re di Roma, of liever de keizer. Na al die jaren, voor mij 17 jaar sinds ik hem voor het eerst ging volgen, is het zondag vaarwel. Checco, geen voetballer zal ooit zo gemist worden door zijn aangang als jij voor de romanisti. Zondag dus de laatste keer, en ik weet zeker met tranen in de ogen van honderdduizenden romanisti. Onder wie die van mij ;
 
Lupacchiotti
 
2
25 mei 2017 om 14:40
En die van mij.... Bovendien zegt hij dat hij nog niet wil stoppen met voetbal. Geruchten gaan over een andere serie A club
 
Lupacchiotti
 
4
25 mei 2017 om 14:55
Mooi gesproken vriend!
 
Matthaus
 
12
25 mei 2017 om 15:21
Dit komt ook bij mij hard aan. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik volgend seizoen voetbal ga kijken met de gedachte dat Totti er niet meer is. Totti is de grootste clubspeler ooit en de laatste echte Trequartista.
 
cinema
 
3
25 mei 2017 om 16:00
Met alle respect voor Totti, vind ik Maldini op bijna alle vlakken een gelijke of grotere clubspeler.
 
AlexDelPiero10
 
13
25 mei 2017 om 16:30
Waarom dan? Zijn gewoon twee ultra trouwe honden aan hun club, daar waar Totti zelfs bij een subtopper bleef en Maldini bij een echte topclub, daar zit ook een verschil. Totti is misschien wel de grootste clubheld ooit en al zeker binnen Italie.
 
Matthaus
 
7
25 mei 2017 om 17:26
@Alex Hele goede argumentatie. En dit bedoel ik ook. Het is veel makklijker om bij een topclub als AC milan te blijven dan bij een subtopper als Roma.
 
cinema
 
4
25 mei 2017 om 20:24
Totti heeft zich in het verleden meermalen onmogelijk gemaakt bij t bestuur en zich heel vaak negatief uitgelaten over zn club. Hoe vaak Totti stennis heeft lopen schoppen. 25 jaar uitkomen voor dezelfde club is natuurlijk fantastisch maar een echte gentleman als maldini is hij nooit geweest. Daar doelde ik eigenlijk op.
 
Matthaus
 
0
28 mei 2017 om 02:05
@ cinema Maldini heeft zich ook meer dan eens negatief uitgelaten over AC Milan. Ook heeft maldini zijn middelvinger opgestoken tegen de AC Milan fans. In eigen Huis. Ga niet selectief winkelen.
 
fotinho87
 
0
26 mei 2017 om 08:46
Kan het niet meer met je eens zijn. Met de dag besef ik me dat het klaar is dit sprookje. Il Capitano, il Bimbo d'Oro, il numero 10 het is niet de afscheid waar ik op hoopte voor hem. Het maakt niet uit wie er fout is in dit verhaal; het bestuur, spalletti of hij zelf. Ik weet alleen dat er geen winnaars zijn in het hele verhaal. Als ik alleen naar mezelf kijk, hoop Ik dat hij de schoenen aan de wilgen hangt. Toch is zijn klasse eeuwig en is hij voor elk team nog meer dan bruikbaar. Totti, ik ben mijn hart verloren aan Roma, maar misschien net dat beetje meer omdat wij iets hebben wat maar weinig teams hebben. Een legende, una bandiera. Ik ga je missen en zondag zal ik het niet drooghouden. GRAZIE CAPITANO
 
maurootje
 
10
25 mei 2017 om 14:35
Om even op de poll te reageren; 72% vind dat hij tot 5 beste italiaanse voetballers ooit behoort. Maar dat is toch onmogelijk? italie heeft echt wel betere gehad hoor. Minstens 5. Ik noem alleen al (posities buiten beschouwing) maldini,Zoff,Del Piero,Baggio,Buffon,Baresi,Nesta. Dat zijn er al 7. Qua aanvallers wel top 5 maar als voetballer komt hij "pas" op plek 12-15. Dus ik knap die 72% echt niet.
 
Perugia
 
5
25 mei 2017 om 14:51
? Wel Del Piero, Nesta en Baresi erbij zetten en geen Totti is nonsense. Rivera, Facchetti, Riva, Baggio, Totti, Maldini, Zoff, Buffon, Maldini etc. Denk niet dat je een duidelijke To 10 kan maken. Allemaal Legendes maar niemand die er bovenuit springt.
 
AlexDelPiero10
 
7
25 mei 2017 om 16:28
Baggio springt er toch echt bovenuit hoor, puur gekeken naar wie de beste voetballer was.
 
Giallorosso89
 
5
25 mei 2017 om 14:51
Del Piero staat over de hele carrière genomen niet boven Totti in mijn optiek, was misschien anders geweest zonder die knieblessure. Nesta heeft ook te veel mindere seizoenen gehad om hem boven Totti te scharen. Verder ben ik het wel eens overigens. Baggio is de beste Italiaanse aanvaller ooit in mijn optiek, Baresi en Maldini de beste verdedigers en Buffon de beste keeper. Ik zou Totti zeker in de top 10 zetten, maar top 5 is gewoon lastig als je alle posities meeneemt. Is verder ook niet te vergelijken, hoe wil je Zoff met Totti vergelijken, die twee hebben niets met elkaar gemeen.
 
getJ
 
1
25 mei 2017 om 15:07
Alleen maldini en Zoff......misschien??
 
cinema
 
2
25 mei 2017 om 15:55
@maurootje helemaal mee eens. wat mij betreft komt hij niet in de top 10. volgens een poll van de gazzetta staat hij op 7. daar laat hij spelers als baresi, buffon en zoff achter zich. ( daar ben ik het ook niet mee eens)
 
Bkorkmaz3
 
13
25 mei 2017 om 16:17
Totti is een van de laatste hoofdstukken van de kids uit jaren 90. Een jeugdsentiment. Wij zijn groot geworden met Totti. Met zijn lobje tegen Inter, panenka, hakje in de finale tegen Frankrijk, penalty tegen Australie. Maar ook met smerige overtredingen, zoals tegen Denemarken. Een dieptepunt. Zu hause.... Weerstaan van de grote, Koninklijke verleiding. Wat ooit begon tegen Brescia eindigt nu. 24 volle jaren met successen en dieptepunten komt ten einde. Farewell Captain!
 
AlexDelPiero10
 
5
25 mei 2017 om 16:24
Fantastische voetballer geweest maar geen man die ik een warm hart toedraag, slecht voor het calcio dat hij stopt, puur uit sentiment dan, maar ik ga hem niet missen. Ben wel benieuwd of hij echt stopt of nog elders gaat voetballen, in Amerika bv zou Totti nog steeds geweldig kunnen zijn, beetje zoals Del Piero bij Sydney.
 
Bkorkmaz3
 
2
25 mei 2017 om 16:30
DelPiero, hoe kan je Totti niet missen? Spelers als Del Piero of Totti die mis je gewoon. Als het openlijk niet zo is, dan stiekem! Je kan toch niet Power Rangers wel en Ninja Turtles niet missen? :-)
 
AlexDelPiero10
 
4
25 mei 2017 om 16:45
Het is niet dat Totti nu nog veel speelt dus eigenlijk moeten we hem al langer missen dan nu. Ik heb het nooit kunnen verkroppen dat Totti Juve van veel zaken beschuldigde, of dat hij een vieze aanslag gepleegd heeft op Alex zijn enkels. Het is gewoon niet mijn favoriete persoon, heb veel meer met bv Maldini en Zanetti.
 
Giallorosso89
 
1
25 mei 2017 om 21:56
@alexdelpiero10 Naar mijn weten heeft hij nooit Del Piero hard geraakt oid, wanneer was dat dan? Kan het me moeilijk voorstellen, die twee waren goede vrienden in hun tijd bij de Azzurri, kijk alleen maar naar het filmpje van de Barzellette met die twee, ze hebben elkaar altijd gerespecteerd en zelfs gemogen.
 
Gitanos87
 
0
26 mei 2017 om 00:56
Waar is Pirlo in dit rijtje? Sws top 10 wat mij betreft en bewust meegemaakt. Altijd op niveau gespeeld, Milan, juve en squadra azzuri.