Tuchel licht 'Van Gaaltje' toe na gewonnen strafschoppenreeks in Super Cup
Donderdag, 12 augustus 2021 om 11:58

Daags na de gewonnen Super Cup gaat het in Engeland niet alleen over de zege van Chelsea op Villarreal. Het meest besproken moment vond twee minuten voor het verstrijken van de verlenging plaats, toen Thomas Tuchel besloot om Kepa Arrizabalaga binnen de lijnen te brengen voor Edouard Mendy in aanloop naar de strafschoppen. Daarmee kopieerde de Duitse oefenmeester een foefje van Louis van Gaal, die tijdens het WK 2014 hetzelfde deed met Jasper Cillessen en Tim Krul.

Na een treffer van Hakim Ziyech, de gelijkmaker van Gerard Moreno en een doelpuntloze verlenging moesten strafschoppen woensdagavond de beslissing brengen bij het duel om de Super Cup tussen Chelsea en Villarreal. Een minuut voor het verstrijken van de verlenging bracht Tuchel zijn reservedoelman binnen de lijnen. "Het was geen spontane actie", licht de manager van Chelsea zijn keuze toe. "We hebben erover gesproken na de eerste bekerwedstrijd van de keepers tegen Barnsley. We hadden statistieken bij de hand en waren goed voorbereid."

Uiteindelijk trok Chelsea aan het langste eind in de strafschoppenreeks: zes om vijf benutte penalty's. De misser van Kai Havertz werd onschadelijk gemaakt door het falen van Aissa Mandi en Raúl Albiol namens de Spanjaarden. De lastminutewissel van Tuchel pakte daarmee uitstekend uit: Kepa pakte beide strafschoppen. "Kepa heeft het beste percentage in het redden van penalty's", vervolgt Tuchel. "De analyserende jongens en keeperscoaches lieten me de gegevens zien. We spraken met de spelers dat dit zou kunnen gebeuren als we in knock-outwedstrijden spelen. Het is fantastisch hoe Edouard het accepteerde."

Waar Cillessen in 2014 zichtbaar teleurgesteld en boos was om de wissel van Van Gaal, pakte Mendy het bij Chelsea een stuk sportiever op. De doelman wenste zijn collega succes en stapte met opgeheven hoofd van het veld. Ook toen routinier Albiol de beslissende strafschop miste namens Villarreal, was Mendy er als de kippen bij om Kepa te feliciteren. "Het zijn teamspelers. Edouard toont niet de trots om niet van het veld te stappen", besloot Tuchel. Chelsea trapt het nieuwe seizoen in de Premier League af met een thuiswedstrijd tegen Crystal Palace, wanneer Mendy de plek onder de lat weer zal innemen.

12 augustus 2021 om 12:03
Met het nieuwe aantal wissels zullen we dit veel vaker zien. Een hele mooie evolutie van het voetbal dit, wat penalty's weer net ietsje mooier maakt. Je kunt dus als 2e keeper een penaltykiller kopen en gebruiken.

Ijsmuts

6
12 augustus 2021 om 12:25
Ben ook benieuwd of coaches het nog aandurven om lastminute aan penaltyspecialist (strafschopnemer) in te brengen omdat het "zo'n zekerheidje is" (na het Engelse echec in de EK-finale).

7
12 augustus 2021 om 12:30
Een penalty-nemer kan alleen maar falen. Daar waar een keeper alleen maar kan winnen. (Een uitzondering daar gelaten) Volgens mij sta je sws al met 1-0 voor als je een nieuwe keeper in brengt voor de penalty's. Zelfs de meest geroutineerde speler zal toch nadenken.

juvedeef

2
12 augustus 2021 om 12:31
Keeper heeft denk ik minder opwarming nodig. Voor veldspeler lijkt het me beter dat ze al balgevoel hebben en in de wedstrijd zitten. Zou het zeker niet doen als ik trainer zou zijn.

toelie11

1
12 augustus 2021 om 12:51
Behalve als de keeper ook een penalty moet nemen. De gea in de Europa league finale. Maar snap dat dit om een wissel gaat net voor tijd

SocioFan1

6
12 augustus 2021 om 12:44
Jep, helemaal prima. En geeft idd iets extra's op zo'n moment. En ja waarom niet, veldspelers komen toch ook wat minuten in het veld voor een ander om enig impact proberen te maken, tsja. Ik wacht nog wel op een andere voetbalrevolutie en dat is dat trainers meer gaan trainen om vrijetrappen rond de 16 vaker op allerlei manieren uit te spelen via een combinatie van 2,3 a 4 paasjes (passing met het zoeken van de 3 man) om tot een goal te komen. Dat het de normaalste zaak wordt of iig een combi van beide, want daar valt echt nog veel meer uit te halen.

Deenb

10
12 augustus 2021 om 12:04
Fantastische meesterzet! Ook een geweldig gevoel voor Kepa om weer eens belangrijk te zijn voor de selectie en de club. Het gedrag dat wordt omschreven over Mendy klopt. Sportief en het team voorop gesteld, zoals het hoort. Kepa met zijn 1.86 is toch knap, als zegt lengte natuurlijk niet alles.

Nijogeth

5
12 augustus 2021 om 12:43
Nou ja, ik heb altijd het idee dat juist de keepers die penalty's pakken niets met lengte te maken hebben, maar juist met wachtende keepers. Vertrouw op je reflexen en je kan de slecht ingeschoten ballen pakken. Kies een hoek en je pakt er af en toe eentje die precies goed wordt geschoten. Trappen ze hem hard en hoog in de hoek, dan pakt geen keeper de bal.

Blackthought

0
12 augustus 2021 om 13:06
Ik denk juist dat zijn lengte hem helpt. Penalties die keepers kunnen pakken zijn over het algemeen ballen lager dan een meter. Als keeper van 1.86 ben je over het algemeen net ff wat sneller in de hoek dan iemand van 5-10 centimeter langer. Het is maar een fractie natuurlijk, maar een penalty is ook bijzonder snel bij de doellijn dus je hebt ook maar een fractie. Ik vind grote keepers vaak ook log ogen bij penalties.

Deenb

2
12 augustus 2021 om 13:11
Zit in beide reacties zeker een kern van waarheid. Van de andere kant als je kijkt naar een Courtois of een Cech, die vallen naar de hoek en bij een gestrekte duik hebben zij al 2 meter incl. voeten.

YoeriCFC

3
12 augustus 2021 om 12:07
Het was natuurlijk wel wat gewaagd, aangezien men Kepa niet ziet als een betrouwbare penaltykiller en dit dus best wel hard in zijn gezicht terug had kunnen komen als het niet goed gegaan was! Het valt mij op dat Kepa weer een beetje naar zijn niveau onder Sarri lijkt terug te krabbelen, een 7’tje ipv die dikke 4 die hij kreeg toen hij speelde onder Lampard..

nederland79

10
12 augustus 2021 om 12:18
nou ja...als keeper kun je het niet snel heel slecht doen bij een strafschoppenserie. Er zijn ballen die je zou kunnen hebben, maar blunders maken doe je niet snel. Wat dat betreft een stuk minder risico, dan bijvoorbeeld 1 minuut voor tijd bij de ek finale Sakha en Rashford er in zetten om een strafschop te nemen

azchelsea

8
12 augustus 2021 om 12:29
Zeg dat tegen de Gea: 11 penalty’s doorlaten en zelf de beslissende penalty missen. Normaal kan je inderdaad niet verliezen als keeper, maar hij heeft het tegendeel wel echt bewezen.

Douwe Dabbert

11
12 augustus 2021 om 12:23
Hoezo is het gewaagd als "We hadden statistieken bij de hand en waren goed voorbereid." "Kepa heeft het beste percentage in het redden van penalty's", vervolgt Tuchel. "De analyserende jongens en keeperscoaches lieten me de gegevens zien." Het lijkt mij een weloverwogen besluit..., well done zou ik zeggen.

MexicoLozano7

7
12 augustus 2021 om 12:13
Tuchel leek ook echt onder de indruk van Ziyech in z'n interview het leek echt alsof die hem dit jaar het vertrouwen wou geven als basisspeler en belangrijke man voorin jammer voor Ziyech nu komt ie weer terug van een blessure en misschien loopt het team dan goed met Mount kan het weer weken duren voordat je een basisplaats krijgt..

0
12 augustus 2021 om 12:41
Ik vraag het mezelf af. Als je Ziyech nog wil verkopen is dit nu wel een ideaal moment met zijn goede voorbereiding en goal in een "Europese finale". Ziyech lijkt mij fysiek gewoon te zwak om in de PL mee te kunnen.

nederland79

15
12 augustus 2021 om 12:16
"waar Cillessen in 2014 zichtbaar teleurgesteld en boos was om de wissel van Van Gaal, pakte Mendy het bij Chelsea een stuk sportiever op" beetje oneerlijke vergelijking, aangezien Mendy van tevoren al op de hoogte was van de wissel.

melvin7

2
12 augustus 2021 om 13:12
Nou Mendy gaf gewoon het goede voorbeeld, ondanks dat Cilissen niet op de hoogte was had hij totaal geen recht om boos te worden aangezien hij zelden een penalty pakt en dus het teambelang onderschikt vind aan zijn eigen belang om ''heel misschien'' belangrijk te worden.

nederland79

0
12 augustus 2021 om 14:39
@melvin7 natuurlijk is dat zo, maar als jij altijd eerste keeper bent. Het hele wk al speelt en nog prima ook. En dan na 120 minuten komt jouw kans om je als keeper helemaal te onderscheiden, dan valt het wel even rauw op je dak en is het niet heel vreemd dat ie niet positief en helemaal correct reageerde. Maar dat gevoel was heel snel weg bij hem en er was verder ook geen probleem.

Ajaxaddict

1
12 augustus 2021 om 13:47
Het is toch logisch dat Cillessen daardoor teleurgesteld was? Daarna was hij de eerste die bij Krul was om hem te feliciteren.

messistgermain

7
12 augustus 2021 om 12:55
Mendy zal never mokken. Hij is wel een soort kante 2.0 haha.

rickv

0
12 augustus 2021 om 15:59
Nouja een van Gaaltje. Niks tegen van Gaal, maar Hiddink had dit plan ook al 2004-2006 in zijn tijd bij Australië. Het was dat een speler geblesseerd raakte maar anders was Kalac, normaal derde keeper, onder de lat gekomen.