Turkije is morele winnaar tegen Frankrijk en kan EK ruiken
Maandag, 14 oktober 2019 om 22:38

De veelbesproken EK-kwalificatiewedstrijd tussen Frankrijk en Turkije heeft maandagavond geen winnaar opgeleverd. De Fransen kwamen voor eigen publiek een kwartier voor tijd op voorsprong via Olivier Giroud, maar dankzij Kaan Ayhan hield Turkije toch nog een punt over aan de krachtmeting in Parijs: 1-1. Frankrijk en Turkije staan er beide met negentien punten uit acht duels uitstekend voor in Groep H, maar doordat IJsland tegelijkertijd met 2-0 won van Andorra, moet de definitieve beslissing in de poule nog vallen.

De interland in Parijs had een behoorlijk politiek karakter. De Franse minister Jean-Yves Le Drian liet het duel naar verluidt aan zich voorbij gaan vanwege de politieke en militaire onrust in het Midden-Oosten, terwijl bij de Fransen de verontwaardiging nog altijd groot was na de laatste interland tussen beide landen, toen supporters van Turkije hard floten tijdens het volkslied van Frankrijk. Na een afwachtend begin van beide teams nam Frankrijk de wedstrijd zeer stevig in handen. Mert Günok moest na ruim een kwartier voor het eerst ingrijpen: de Turkse doelman maakte pogingen van Antoine Griezmann en Moussa Sissoko knap onschadelijk. Sissoko kreeg kort erna opnieuw een uitgelezen mogelijkheid, maar de middenvelder schoot na fraai voorbereidend werk van Kingsley Coman in de handen van Günok. De Franse druk hield aan en dat resulteerde in de eerste helft nog in goede kansen voor Corentin Tolisso en Griezmann, maar gescoord werd er voor rust niet meer.

Turkije kreeg aanvankelijk geen poot aan de grond en wist Steve Mandanda, die de geblesseerde Hugo Lloris verving in het Franse doel, in de eerste 45 minuten geen enkele keer te verontrusten. Bondscoach Senol Günes reageerde in de rust met het inbrengen van Hakan Çalhanoglu voor Okay Yokuslu en kort na de onderbreking werd ook Ayhan als vervanger van Mehmet Zeki Celik het veld opgestuurd. Het spelbeeld veranderde niet, maar de eerste grote kans van het tweede bedrijf was wel voor de Turken. Çalhanoglu wist Burak Yilmaz op schitterende wijze vrij te spelen, maar de spits schoot vervolgens alleen voor Mandanda over.

Vlak daarvoor had Griezmann aan de overzijde een strafschop geclaimd na ingrijpen van Merih Demiral, maar scheidsrechter Felix Brych weigerde de bal op de stip te leggen. Ondertussen nam de onrust in het Stade de France toe vanwege het uitblijven van een Franse treffer. Didier Deschamps greep twintig minuten voor tijd in en bracht met Giroud een verse kracht binnen de lijnen. Dat ging ten koste van Wissam Ben Yedder, die verrassend in de basis was begonnen bij Frankrijk, maar in de tang zat bij Demiral en Caglar Söyüncü. Giroud maakte een bijzonder gretige indruk en had slechts vijf minuten nodig om zijn stempel op de wedstrijd te drukken.

De spits van Chelsea ontsnapte bij aan hoekschop van Griezmann aan de aandacht van zijn directe tegenstander en kopte vervolgens in de drukte raak: 1-0. Het doelpunt was verdiend te noemen, zeker omdat Brych vlak daarvoor een overduidelijke handsbal van Demiral over het hoofd had gezien. Turkije leek in de touwen te hangen, maar vijf minuten na de treffer van Giroud wist het toch weer langszij te komen. Aykan kopte raak na een vrije trap en bracht zo de 1-1 op het scorebord. In de absolute slotfase kreeg Frankrijk nog een goede kans via invaller Jonathan Ikone, maar opnieuw was Günok een sta-in-de-weg voor de thuisploeg.

Meer nieuws
   
06:00
06:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
13
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
3
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
1
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
7
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
13
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (57)

 
TheMagician
 
172
14 oktober 2019 om 22:41
Laatste twee matchen winnen en Turkije eindigt eerste, winnen tegen Andorra en ze gaan naar het EK. Heerlijk. Frankrijk was natuurlijk beter maar Turkije heeft gestreden. Schitterend om te zien. Daarnaast zijn Soyuncu en Demiral gewoon beesten.
 
bochherief
 
108
14 oktober 2019 om 22:45
Turkije heeft een bondscoach die verstand van zaken heeft. Zou leuk zijn als ze ver komen op het ek. Nu Nederland nog en we herleven 2008 tijden
 
Tipptopp
 
2
15 oktober 2019 om 07:58
Nah, zelfs nu ze wel resultaat boeken hoeven ze nog niet op het EK te rekenen. Niet bijster slim eigenlijk. Maar ja als niet zo slim bent wil dat niet zeggen dat je alles maar kunt doen. En zeker niet als je weet dat men al een onderzoek gaat instellen, dan gewoon nog een keer een militaire groet doen.... echt slim.
 
El Principe
 
173
14 oktober 2019 om 22:43
Dat centrale duo achterin is wel ijzersterk, 3 doelpunten tegen in 8 wedstrijden; chapeau hoor!
 
TheMagician
 
33
14 oktober 2019 om 23:03
Alle drie de doelpunten kwamen ook uit stilstaande fases. Het draait nog altijd niet hoe ik het wil maar als ik Senol Gunes 1 compliment kan geven, is het wel dat hij Turkije goed doet verdedigen.
 
Arnavut1
 
122
14 oktober 2019 om 22:43
Merih en Caglar. Beesten eerste klasse. Als team lekker gespeeld en vol spirit. Ben trots op deze gasten.
 
gangstarr
 
78
14 oktober 2019 om 22:46
Wat een enorme diss dit naar de TFF die het buitenlanderlimiet omlaag wil helpen. Zeki, Caglar en Merih allemaal in Turkije opgeleid en dankzij 'de vrije markt' naar het buitenland kunnen verkassen. Zie daar, het product. Maar laten we vooral het limiet omlaag helpen ! We willen de nieuwe Tarik Camdals ontdekken !
 
Arnavut1
 
18
14 oktober 2019 om 23:02
Ik dacht ff dat ik Alpay en Bulent Kormaz zag maar deze twee zijn voetballend zo veel beter. Wellicht de beste centrale duo ever van Turkije. Betreft het limiet maakt mij niet zo heel erg veel uit. Zolang Turkse clubs maar punten behalen en nieuwe generatie Turkse voetballers opstaan. Als ik naar Milli takim kijk, wil ik vol trots zitten. En btw Arnavutlar ook gewonnen dus dubbel feest .
 
blink182
 
86
14 oktober 2019 om 22:44
Lekker gespeeld door Turkije. Heel goed verdedigd en nauwelijks kansen weg gegeven. Maar man man man, wat kunnen die Fransen toch irritant zijn. De laatste 20 minuten lagen ze alleen maar op de grond. Duidelijke shwalbes. Ik snap ook niet waarom het ongestraft bleef.
 
BlindeVogel
 
34
14 oktober 2019 om 22:46
Matige wedstrijd. Vooral van Frankrijk verwacht je meer. Veelzeggend over de sterkte van de groep dat Turkije hoogstwaarschijnlijk groepshoofd wordt. Ik zag ook weer wat saluutjes bij het vieren van de 1-1, lekker weer hoor. Man man man.
 
bochherief
 
96
14 oktober 2019 om 22:48
Stel je niet aan, je doet Turkije tekort met zo'n reactie. Op eigen kracht houden ze de wereldkampioen achter zich en nog zoek je een argument op het neer te halen. Je kan ze ook feliciteren, gemiste kans
 
gangstarr
 
66
14 oktober 2019 om 23:02
Grappig dat Merih, Zeki en Caglar(toppers in wording) alle drie in Turkije zijn opgeleid, maar de wedstrijden die ze op de hoogste Turkse divisie hebben gespeeld op twee handen is te tellen. Zeki en Caglar hebben zelfs geen minuut gespeeld. De Turkse clubs geven natuurlijk liever geld uit aan de Belhanda's en Slimani's, dan aan Turkse talentvolle jongens, die ze niet eens kunnen scouten voor hun neus. In tijden van het buitenlander limiet speelden er alleen maar Duitse Turken, nu zie je gewoon een overwegend Turk Turk team staan. Trots. Tegen Frankrijk vier punten halen. Negentien punten uit acht wedstrijden. Yes ! Het Ek ! We komen eraan !
 
bochherief
 
25
14 oktober 2019 om 23:17
Ik zie ook liever dat de Turkse competitie Turkse talenten de voorkeur geeft boven het aantrekken van dure volgevreten vedettes, maar volgens mij hebben de Turkse clubs geen goed opleidingsinstituut. Demiral is in tr opgeleid, maar pas in Italië heeft hij een enorme stap gemaakt.
 
Arnavut1
 
14
14 oktober 2019 om 23:29
Dat geldt ook voor Caglar, Under en Zeki. Kom op Europese clubs. Voor goedkoop af te halen de pareltjes in Turkije. Dan worden ze ook echt opgeleid om een betere voetballer te worden. Dan hebben we echt iets aan hen in het nationale team.
 
TheMagician
 
24
14 oktober 2019 om 23:31
Ozan Kabak heeft ook de juiste beslissing genomen door op jonge leeftijd naar Duitsland te vertrekken. Ik besef ineens dat we vorig jaar nog met Serdar Aziz en Mehmet Topal speelden in de verdediging. Wat een verademing.
 
Arnavut1
 
7
14 oktober 2019 om 23:42
Pffff dat deed toch pijn aan de ogen en met een back zoals Koybasi...
 
oraldinho
 
17
15 oktober 2019 om 00:11
Geweldige prestatie! De eerste helft was Frankrijk erg dominant en konden echt uitlopen door hun kansen beter te benutten en Mert die geweldig aan het keepen was. Merih is echt een beest die echt Motm is naar mijn mening. Burak ook erg gretig, en we kunnen alleen maar beter worden want dit is nog relatief een nieuwe team.
 
Yasemin
 
25
15 oktober 2019 om 01:04
Ik heb niet kunnen kijken, maar man wat een trots voel je dan even als ze met zo’n lading toch ff met opgeheven hoofd het stadion uit kunnen wandelen. Dit is waar we al jaren op zitten te wachten, wie had gedacht om bovenaan zo’n groep te eindigen? Ik vind dat we hier geen politieke statements of verklaringen hoeven af te leggen aan leden die daar niet voor openstaan. “If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you do read it, you're misinformed."”
 
bochherief
 
6
15 oktober 2019 om 01:11
Over die laatste quote, wat zou men dan moeten doen volgens de uitspreker? ??
 
Yasemin
 
22
15 oktober 2019 om 01:22
Spitten. Nooit altijd van een medium uitgaan, dat doe ik zelf ook niet. Informatie verzamelen bij de ‘locals’ die je desnoods de vertaling kunnen geven en dan een belangenafweging maken.
 
DVCer
 
2
15 oktober 2019 om 09:11
Ook bij 'locals' kun je natuurlijk behoorlijk 'misinformed' worden.
 
Yasemin
 
2
15 oktober 2019 om 14:05
Ook dat kan, maar zoals je ziet zijn er echt 2 kampen ontstaan op dit moment. Ik vind het alleen knap dat mensen die 0,0 kennis hebben toch uitspraken doen en een kamp kiezen, maar toch “Turken een stel schapen vinden die Erdogan blind volgt”. Dan nog is het zaak om het aan te horen voor een belangenafweging waarbij iedereen een andere grens van tolerance heeft. Ik ben alleen benieuwd hoe sommigen zich zouden voelen als je familieleden kwijtraakt door aanslagen. Of als je lekker over de Dam loopt en dezelfde PKK-aanhangers hier met de foto van hun leider (verantwoordelijk voor minstens 40k doden, aanslagen, vermissingen) gewoon podium krijgen.