Turkse recordbreker moet volgende groeibriljant van Barcelona worden
Maandag, 18 oktober 2021 om 23:00

In samenwerking met Goal licht Voetbalzone geregeld jonge spelers uit die het in de toekomst ver kunnen schoppen of die nu al hun sporen verdienen in het (inter)nationale topvoetbal. Deze keer gaat de aandacht uit naar de zeventienjarige creatieve middenvelder Emre Demir, die in de zomer van 2022 de overstap naar Barcelona maakt. De tiener is in het shirt van Kayserispor uitgegroeid tot de jongste doelpuntenmaker ooit in de geschiedenis van de Süper Lig.

Sinds Demir als vijftienjarige zijn Süper Lig-debuut maakte, wachten Turkse voetbalfans op de echte doorbraak van de tiener. Dit gebeurde uiteindelijk al in mei 2019, met de verwachting dat de jongeling van Kayserispor zich snel zou ontpoppen tot een van de grootste groeibriljanten in het Europese voetbal. En hoewel het talent door een aantal factoren nog niet volledig tot wasdom is gekomen, is zijn potentieel elders duidelijk niet onopgemerkt gebleven, namelijk in het Camp Nou.

Heel de zomer deden er geruchten de ronde en eind september kwam de bevestiging vanuit Catalonië. Barcelona betaalt twee miljoen euro voor Demir, die zich vanaf het seizoen 2022/23 clubgenoot van onder anderen Frenkie de Jong en Memphis Depay mag noemen. De zeventienjarige Turk ondertekende een langdurig contract tot medio 2027 en heeft een transferclausule van vierhonderd miljoen euro. Een dergelijk bedrag lijkt misschien irreëel voor een talent dat in januari 2022 achttien jaar wordt en pas 32 keer in actie is gekomen voor Kayserispor, maar Demir staat niet alleen te boek als een uitzonderlijk talent, maar ook nog eens als iemand die records breekt.

Tijdens zijn vierde optreden in de Turkse competitie, tegen Genclerbirligi in november 2019, liet Demir zich direct gelden door een van richting veranderde bal in het strafschopgebied te controleren en vervolgens met zijn linkervoet doelman Ertac Özbir in de korte hoek het nakijken te geven. Dat deed hij slechts drie minuten nadat hij als invaller van de bank was gekomen. Door op de leeftijd van 15 jaar en 299 dagen te scoren, werd hij de jongste speler ooit die dat deed in de geschiedenis van de Süper Lig. Demir's memorabele prestaties en de komende overstap naar een van de grootste clubs in de wereld komen echter niet als een verrassing voor degenen die hem in zijn jeugd zagen voetballen.

Demir begon zijn voetbalopleiding in zijn geboortestad Manisa, waar hij speelde voor Kuvayi Milliyespor, toen hij in 2012 werd opgemerkt door het toenmalige bestuurslid van Kayserispor, Suleyman Hurma. "Ik bekeek een filmpje van Emre toen hij acht was en ik was enorm onder de indruk", vertelde Hurma aan Spor Arena. "Ik nodigde hem en zijn familie meteen uit in Kayseri. Hij haakte direct aan bij de jeugdspelers van Kayserispor en ik zag dat hij uitzonderlijk talent had. Hij leek een oudere speler die jonger was gemaakt."

Het talent waar Hurma het over had, kwam al snel tot uiting in de vorm van doelpunten. Demir scoorde 49 keer in 49 wedstrijden voor Kayserispor Onder 14, waarna hij er nog eens tien scoorde bij de Onder 16. De jongeling sloeg de Onder 17 over en sloot zich meteen aan bij het eerste elftal. In deze periode mocht hij ook voor het eerst proeven aan het leven in Barcelona, toen hij in 2017 bij de Catalanen stage ging lopen. Los Azulgrana konden Demir destijds niet vastleggen, omdat hij nog maar dertien jaar oud was. "Ik ging naar La Masia, de jeugdacademie van Barcelona, en bleef daar twee weken", vertelde hij tegen TRT Spor, nadat zijn overstap naar Barça was bevestigd. "Ik vond de sfeer daar erg goed en maakte een belofte aan mezelf: Ik zal hier op een dag terugkomen en dit shirt dragen. Nu ben ik erg blij dat mijn dromen uitkomen."

Hoe zal Demir in het team van Barcelona passen? Zijn stijl van spelen suggereert zeker dat hij het DNA van La Masia heeft, ook al heeft hij daar slechts twee weken doorgebracht. De kwaliteiten van de creatieve middenvelder, die ook op alle posities in de voorhoede uit de voeten kan, zijn het eerste balcontact, dribbels, een uitstekende visie op het spel en het vermogen om zichzelf in goede scoringsposities te brengen. Ook vanwege zijn lange haar en verfijnde linkervoet zijn er mensen die hem vergelijken met Lionel Messi in zijn jongere jaren. Voor Demir zelf is Yusuf Yazici, de nummer tien van Lille OSC en het nationale elftal van Turkije, een speler waar hij naar kijkt en van leert.

Er zijn natuurlijk vlakken om aan te werken, met name zijn uithoudingsvermogen en fysieke kracht, die Demir nodig zal hebben als hij - zoals sommigen geloven - een spelmaker vóór de defensie zal worden. Op dit moment zijn er al vergelijkingen gemaakt met Emil Forsberg van RB Leipzig, evenals met voormalig Argentijnse profvoetballer Pablo Aimar. Als Demir volgend jaar zomer naar Spanje komt, zal hij in eerste instantie aansluiten bij de selectie van Barcelona B, al is het nog maar de vraag hoe lang dat zal duren. Afgelopen zomer nog kwam Yusuf Demir (geen familie) over van Rapid Wien om voor het reserveteam te spelen, maar vanaf het moment dat zijn vliegtuig uit Oostenrijk landde zat hij al bij het eerste elftal.

Emre Demir is echter gewend aan wachten, omdat hij de afgelopen twee seizoenen bij Kayserispor geduldig moest zijn. De strijd tegen degradatie had een negatieve invloed op zijn ontwikkeling en onder de huidige trainer Yalcin Kosukavak stond de tiener dit seizoen tot nog toe slechts vier minuten op het veld. In plaats daarvan kwam Demir voornamelijk uit voor de Turkse jeugdelftallen. Op 1 september maakte hij zijn debuut voor Turkije Onder 19. "Een van mijn grootste doelen is om op het hoogste niveau voor de nationale ploeg te spelen", vertelde hij aan Anadolu Agency. "Ik weet dat ik daar hard voor moet werken en ik geloof dat ik het kan bereiken."

Demir zal datzelfde geloof nodig hebben als hij bij Barcelona aan de slag gaat, maar de voortekenen zien er goed uit. Hij heeft de potentie om zich te voegen bij het groeiende aantal getalenteerde tieners op wie de last van het winnen sinds het vertrek van Messi naar Paris Saint-Germain is komen te liggen. Dat Demir een beetje op de zesvoudig Ballon d'Or-winnaar lijkt, zorgt misschien voor wat extra druk, maar hij is inmiddels aan de verwachtingen gewend. Het feit dat de creatieveling op dertienjarige leeftijd al stage heeft gelopen bij de Catalanen en op meerdere posities inzetbaar is, kan bovendien in zijn voordeel uitpakken.

De tiener had op geen beter moment de stap naar Barcelona kunnen maken. Waar Sergi Roberto jarenlang de laatste speler was die écht doorbrak vanuit La Masia, gaf Ronald Koeman sinds zijn aanstelling, mede door de financiële problemen van de club, kansen aan groeibriljanten als Gavi en Ansu Fati. Mocht Demir volgend seizoen speelminuten in het eerste elftal van Barcelona achter zijn naam hebben staan, dan kan ook voor de jeugdinternational in de toekomst een oproep voor het hoogste nationale elftal niet uitblijven.

Meer nieuws
   
21:38
21:38
Boskamp gelooft uitleg Van Bronckhorst over Feyenoord niet: 'Rot toch op!'
15
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Italië: dit zijn de spelers die kans maken
17
   
20:42
20:42
Sherida Spitse zorgt voor zinderend slot van titelstrijd FC Twente en Ajax
26
   
20:41
20:41
De Graafschap laat na enthousiaste reacties leden stemmen over logoverandering
8
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Champions League: Borussia Dortmund - Paris Saint-Germain
67
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (30)

 
HakimZiyach22
 
53
17 oktober 2021 om 00:20
Lees zulke artikels altijd graag, dank Vz. Misschien een beetje off-topic, maar kunnen jullie eenzelfde stuk schrijven over Ben Brereton? Dat is echt een apart geval, doodgewone Engelse jongen maar hij staat gewoon tussen al die moordenaars van Chili te voetballen en dat doet ie nog goed ook. Ben heel benieuwd naar zijn verhaal. Alvast dank.
 
DRL80
 
10
17 oktober 2021 om 04:46
Klinkt interessant idd. Dit soort artikelen lees ik ook graag. Altijd de vraag wie het echt weet te redden maar dat maakt het ook leuk.
 
DieHalveMalle
 
10
17 oktober 2021 om 10:06
Klinkt goed! Vooral omdat hij mede door FM in Chili terecht is gekomen
 
Lierse1997
 
0
18 oktober 2021 om 23:13
Wel grappig inderdaad. Geboren in Stoke on Trent en sinds hij voor Chili speelt heeft hij plots “Diaz” achter zijn naam geplakt.
 
cinema
 
0
19 oktober 2021 om 01:56
Mooie vraag! Daar sluit ik me bij aan! Beuker van een speler!
 
MM_Gala1905
 
17
17 oktober 2021 om 02:08
Emre is een overhypte speler. Oke er zit talent in, maar heeft zich nog geen 1 wedstrijd op het hoogste niveau kunnen onderscheiden. Ik denk dat hij zwaar tekort komt voor Barcelona en niet alleen voor Barcelona, maar voor de gehele top ook in Turkije. Hij is niet snel en heeft geen 1 op 1 actie. Ik hoop dat hij het gaat redden, maar zie het wel vrij somber in. In Turkije is hij ook een beetje te vroeg opgehemeld door hem ook aanvoerder te maken op 15 jarige leeftijd. Ik hoop voor het Turkse voetbal dat dit onze toekomst wordt, maar nogmaals zie het vrij somber in. Ik zie hem over paar jaar weer bij Kayseri voetballen.
 
mansje82
 
37
17 oktober 2021 om 02:51
Pedri had zich ook nooit laten zien op het hoogste niveau.
 
MrGuide
 
13
17 oktober 2021 om 08:48
Turkije heeft nog nooit een absolute wereldtopper voortgebracht, dus het zou statistisch raar zijn als deze jongen dat wel zou zijn.
 
FcGrun050
 
47
17 oktober 2021 om 09:59
Arda Turan vond ik wel echt heel goed bij Atletico Madrid. Hij zat wel best dichtbij wereldtop toch? Jammer dat hij naar Barcelona vertrok, want hij was niet echt een Barcelona speler. Daarnaast geloof ik best dat Soyuncu die stap naar de wereldtop kan maken. Nog of 1 of 2 seizoenen goed bij Leicester spelen, dan is die 26/27 en dan kan hij die stap zetten naar de Engelse top. Vind het wel een type verdediger die Klopp misschien gaat halen. Fel, maar toch correct. Al zou die bij United ook niet misstaan, want Lindelof vind ik echt 10 keer niks. Varane is best blessuregevoelig en Maguire ontbreekt hem aan een goeie partner, want anders gaat hij ook zwemmen.
 
Django10
 
3
18 oktober 2021 om 09:48
Caglar heeft me toch wel teleurgesteld bij het Turkse nationale elftal. Had meer leiderschap van hem verwacht, aangezien Demiral meer een ‘breker’ is dan hem. Maar Caglar is ook zo een type blijkbaar. Als je hem naast een echte leider zet die het voetballende gedeelte voor zich neemt, dan zie ik hem die stap wel zetten.
 
FcGrun050
 
3
18 oktober 2021 om 10:03
Demiral is misschien iets feller, maar tot op heden vind ik hem niet overtuigen. Hij heeft wel redelijk zware schoenen te vullen ook, want zijn voorgangers hebben het niet onverdienstelijk gedaan: Mancini (nu Roma) en Romero (nu Tottenham). Demiral heeft ook wel potentie om de wereldtop te halen (hij is nog maar 23 ook) en Atalanta is een ideale leerschool om de fijne kneepjes van de vak te leren. Caglar vind ik op dit moment in clubverband wel verder. Het Turkse nationale team schommelt sowieso wel qua prestaties, en ik denk dat het echt ontbreekt aan een goeie trainer dan dat het aan de kwaliteiten van de spelers liggen.
 
Teesboer
 
3
18 oktober 2021 om 11:50
Klopt, maar een talent afrekenen op statistieken van zijn land van herkomst is wel erg kort door de bocht. Er zijn wel meer spelers die uit een land komen waar zelden tot nooit toppers vandaan komen.
 
real8madrid
 
28
17 oktober 2021 om 02:20
Ik ken deze jongen niet maar Barca begint toch wel een enge groep talenten te verzamelen hoor. Gavi, Dest, Demir, Demir, Balde, Mingueza, Araujo, Fati, Pedri... Dat is geen kattenpis. Zeker die laatste drie niet die ik het echt tot de absolute top zie schoppen. De Jong en Dembele zijn ook nog zeer jong daarbovenop. Daar kan je op termijn echt een heel mooi elftal mee smeden. Laten we hopen dat iedereen bij Barca daar realistisch en kalm in blijft de komende jaren en de long game blijft spelen. Dat dit bestuur rustig blijft wanneer ze plots weer wat euro`s te spenderen hebben en het niet weer verliezen. Dat Koeman en evt coaches na hem de jeugd kansen blijft geven en verbeteren en geduldig met hen is (niet afbreken in de media dus ome Ronald, wat ben je toch een idioot soms) en dat vooral de fans realistisch zijn en dus het bestuur, de spelers en de coaches beoordelen met de huidige situatie en het lange termijn plan in het achterhoofd
 
FcGrun050
 
7
17 oktober 2021 om 10:05
Ik vind Mingueza echt nog steeds tekort komen. Een ideale 12de man, want hij kan rechtsachterin of centraal spelen, maar hij is verdedigend en aanvallend echt te zwak. Loopt veels te vaak te slapen. Nico Gonzalez heeft ook wel potentie. Meeste mensen hebben Garcia afgeschreven, maar ik wacht het nog even af. Hij is nog jong en zijn wedstrijden voor Spanje laat hij zien dat hij toch verdedigend stabiel is. Puig kan ook wel een balletje trappen, maar is te druistig wanneer hij het veld inkomt. Als die iets minder wild speelt, en iets meer controle heeft qua acties, dan is die echt heel goed.
 
Guaporta
 
8
17 oktober 2021 om 12:21
Óscar Mingueza werd eigenlijk nooit gezien als een potentiële speler voor het eerste elftal en daar zijn logische redenen voor. Hij heeft niet het aangeboren talent van andere verdedigers in zijn leeftijdscategorie en werd alleen bij het eerste elftal gehaald na blessureleed bij nagenoeg alle andere verdedigers in de selectie. Op basis van werklust, doorzettingsvermogen en het zonder na te denken opvolgen van instructies heeft hij het vertrouwen gekregen van Ronald Koeman. Maar laten we nou niet plotseling gaan doen alsof hij door kan groeien naar een onbetwiste basisplaats, dat lijkt me overdreven. Zoals je zegt, dit soort spelers zijn ideale jongens voor de breedte van de selectie. Multifunctioneel, kosten weinig en klagen nooit.
 
Guaporta
 
13
17 oktober 2021 om 12:25
Overigens moet ik een beetje lachen om de mensen die Eric García hebben afgeschreven, krijg namelijk sterk het gevoel dat ze hun oordeel enkel en alleen baseren op zijn matige wedstrijd in de Champions League die werd uitgezonden op de Nederlandse televisie. Je zal mij niet horen zeggen dat Eric García een verpletterende indruk maakt, maar in de andere wedstrijden voor Barcelona en Spanje maakt hij doorgaans een stabiele indruk. En laten we niet vergeten dat hij het uitstekend deed tegenover Kylian Mbappé in de finale van de Nations League. Er zullen wel weer een aantal mensen zijn die het niet eens met me zijn, maar Eric García is echt een klasse beter dan Óscar Mingueza.
 
FcGrun050
 
5
17 oktober 2021 om 13:31
@guaporta - Over Mingueza kun je over zijn mentaliteit en doorzettingsvermogen inderdaad echt geen slecht woord over zeggen. Geeft altijd zijn 100 procent en wie weet kan hij heel goed worden, want hij is nog maar 22 jaar. Als hij maar weet waar hij op kan verbeteren, want op dit moment is zijn 100 procent nog niet goed genoeg voor het niveau waar Barca naartoe wilt gaan streven. Met betrekking tot Garcia, tot nu toe maakt hij geen verpletterde indruk, maar er hangt hier altijd een sfeer dat we spelers naar een handjevol wedstrijden kunnen afschrijven. Trek het even een seizoen door en dan zien we het wel.
 
real8madrid
 
8
17 oktober 2021 om 15:44
Ik had Garcia al afgeschreven voor zijn komst en dat was op basis van elke wedstrijd die ik van hem gezien had bij City. Zo, zo zwak defensief. Heeft sinds zijn komst alleen maar zijn tekort bevestigd wat mij betreft. Daar doen enkele degelijke prestaties bij Spanje (waar hij ook niet goed verdedigde, gewoon geen fouten maakte en in balbezit vooral goed was en daarop beoordeeld werd door bepaalde mensen) niets aan af
 
AjaxRosenberg
 
0
18 oktober 2021 om 16:48
@ Guaporta, ik had Eric Garcia al soort van afgeschreven toen hij nog bij City voetbalde. Ik vind dat gewoon een non-verdediger. Als hij 5 jaar lang basisspeler bij Barcelona is, dan gaat er wel iets mis bij Barcelona wat mij betreft.
 
ElFaraonDCamas
 
0
18 oktober 2021 om 19:00
In de groep namen die je noemt zitten jongens waarvan je ziet dat ze nog niet klaar zijn voor het senioren voetbal. Ik doel dan met name op balde, demir en nico gonzalez. Dat ze talent hebben, tuurlijk maar ik vind dat je wel heel snel bent met deze jongens betrekken in een mooie toekomst. Die moeten zich echt nog flink ontwikkelen willen ze een kans maken. Dest, garcia en mingueza zijn in miin ogen wel heeeel erg matig. Araujo, fati en pedri zijn wel echte super talenten waar barca (of andere clubs) veel plezier van gaan hebben. Dembele gaat naar alle waarschijnlijkheid gratis weg volgende zomer en fati heeft de gesrpekken over verlenging gestopt (zal wel verlengen maar toch). nee ben ik de enige die barca’s toekomst niet zo rooskleurig ziet? Stadion valt uut elkaar, enorme schulden en een hele matige scheids en voorzitter
 
maus123
 
0
19 oktober 2021 om 05:48
Dus eigenlijk zeg dat Eric García zichzelf ook niet kan ontwikkelen op deze leeftijd? Zeker nu hij vaak basis staat. Je schrijft een jonge van deze leeftijd wel heel snel af.
 
Japie_Krekel
 
0
18 oktober 2021 om 18:08
Dembele laat al jaren niks meer zien. Ik snap niet dat mensen daar nog zoveek vertrouwen in hebben. Frenkie is imiddels alweer 24 jaar. Natuurlijk is dat relatief jong maar als ik zie wat spelers als Hakimi, TAA, Pedri, Haaland, Mbappe etc. brengen die nog konger zijn verwacht ik niet meer dat hij absolute wereldtop gaat worden. Gewoon een degelijke, nuttige teamkracht voor Barca maar niet iemand die het verschil maakt of die bepalend is op het spel van Barca
 
AY1905
 
5
17 oktober 2021 om 11:50
Nee ik heb er geen vertrouwen in dat hij een carriere gaat hebben met allemaal topclubs. Turkse spelers uit Turkije hebben daar simpelweg niet de kwaliteit of de mentaliteit daarvoor. Alleen is het wel een wijze stap geweest om nu al naar het buitenland te gaan.
 
Millonario
 
17
17 oktober 2021 om 12:30
Echt heel zwak je argument. Kwaliteit en mentaliteit is transparant en wie weet kan deze jongen echt wel iets worden. Ben alvast benieuwd wat deze jongen in zijn mars heeft, al veel over gelezen ondertussen.
 
AY1905
 
5
17 oktober 2021 om 13:27
Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat Turkse spelers maximaal Europees subtop kunnen bereiken. Een trede hoger kunnen ze simpelweg niet. De enige die het misschien kan flikken is Söyüncü, maar dat moeten we maar net ff zien.
 
 
12
17 oktober 2021 om 16:06
Dat is gewoon puur racistisch hoe je denkt. Denk je dat elke Turk hetzelfde is met dezelfde mentaliteit? Je weet niet waar je over hebt.
 
tyuin
 
2
17 oktober 2021 om 16:51
Haha welke ervaring dan ten opzichte van de rest hier? Er zijn inderdaad weinig Turken in de Europese top uitblinker geweest, dat is geen ervaring maar gewoon een kwestie van opzoeken. Ik kan mij ook geen weergaloze Noor voor de geest halen, maar anno 2021 zouden Haaland & Odegaard toch niet misstaan bij Barcelona vindt je niet?
 
GalaPool
 
0
18 oktober 2021 om 10:38
Ik hoop diep vanuit mijn hart dat deze jongen het gaat maken, maar dan kijk ik naar Emre Colak en Emre Mor (ook Emre’s toevallig) dan vrees ik voor het ergste. Als ze voorbeelden gaan nemen van hun ‘abi’s’ zoals Arda Turan of Burak Yilmaz dan mogen ze het nu al vergeten. Als ze hun mentaliteit goed gebruiken en genoeg discipline hebben dan kan het best zijn dat die jongen het gaat maken, ben benieuwd.
 
Buitenspelgoal
 
4
18 oktober 2021 om 11:22
Emre Mor, was dat niet de 'Turkse Messi'? Wat een flop is dar gebleken zeg.
 
Iseldiroed
 
1
18 oktober 2021 om 11:38
Over een paar jaar twee Demirs in de basis bij Barca. Allebei goede talenten. Ben benieuwd.