Twee Belgische sterren krijgen desastreuze kritiek: 'Ik ben echt geschrokken'
Donderdag, 24 november 2022 om 10:55

Axel Witsel en Youri Tielemans hebben tegen Canada (1-0 winst) een slechte beurt gemaakt bij de Belgen, zo blijkt uit de genadeloze kritiek die het duo krijgt in het programma Villa Sporza. De middenvelders van respectievelijk Atlético Madrid en Leicester City krijgen het pijnlijke verwijt dat ze 'het niet kunnen belopen'. De omschakeling was dramatisch volgens de Belgische analisten, waardoor wordt gepleit voor verjonging middels een basisplaats voor Everton-middenvelder Amadou Onana.

Analist Arnar Vidarsson, die tevens ook bondscoach is van IJsland, kreeg een flashback van het vorige EK. De Rode Duivels werden toen in de kwartfinale uitgeschakeld tegen Italië (1-2) door veel ruimte weg te geven en weinig druk te zetten. "Anderhalf jaar later zie ik dit jammer genoeg opnieuw gebeuren en dat is niet enkel de fout van de verdediging. Ook van het middenveld, want Witsel en Tielemans kunnen het niet belopen. De ruimte tussen de verdediging en het middenveld was te groot. Daarom vond ik dat hij Onana had moeten opstellen."

Analist Hein Vanhaezebrouck, de huidige trainer van KAA Gent, sluit aan bij Vidarsson. "Ik ben echt geschrokken van Witsel en Tielemans. Hun omschakeling was dramatisch. Een andere oplossing is om met vier in plaats van vijf verdedigers te spelen. Als je telkens met vijf spelers inzakt, kom je mensen tekort op het middenveld." De kritiek op het duo is pijnlijk te noemen, gezien de belangrijke rol die ze nog altijd spelen bij hun clubs.

128-voudig international Witsel is ondanks zijn leeftijd (34 jaar) nog altijd basisspeler bij Atlético. In het nationale elftal van België heeft hij als breker jarenlang een sleutelrol gespeeld onder verschillende bondscoaches. De 25-jarige Tielemans is een van de sterspelers bij Leicester in de Premier League. Hij staat al op 56 interlands voor de Rode Duivels. Drievoudig international Onana wordt door de analisten genoemd als sterk alternatief. In de toekomst kan ook Southampton-middenvelder Roméo Lavia een rol gaan spelen op deze positie. Hij werd echter niet opgeroepen door bondscoach Roberto Martínez.

Meer nieuws
   
15:55
15:55
'Mark van Bommel en Marc Overmars gaan vertrekken bij Royal Antwerp'
0
   
15:24
15:24
Salah en Klopp krijgen het aan de stok op frustrerende middag voor Liverpool
44
   
15:00
15:00
Live meepraten in de Premier League: Manchester United - Burnley
1
   
15:00
15:00
Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
5
   
15:00
15:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (22)

 
OREELY
 
2
24 november 2022 om 11:13
die tielemans had een goal kunnen maken als die de bruyne zun bril op had. maar verder idd wel een mindere wedstrijd van hem. van witsel verwacht ik sowieso niet zoveel. die onana moet gewoon vanaf de start erin. witsel is 1 van de oude garde die op magische wijze nog zijn basisplek mag houden
 
29er
 
18
24 november 2022 om 11:14
Qua belgie was ik vooral verbaasd dat Verthongen en Alderweireld nog gewoon spelen. Die hebben nog in de klas gezeten bij Pasveer en de tijd meegemaakt dat er een veter door de bal zat
 
El Fenomeno
 
9
24 november 2022 om 11:33
Wat denk je van Hazard? De meest overschatte speler van de laatste dertig jaar. Loopt erbij alsof die al tien jaar gestopt is.
 
Sitostick
 
31
24 november 2022 om 11:48
Dat is wel echt grof overdreven. Heeft een aantal seizoenen bij Chelsea echt de sterren van de hemel gespeeld.
 
SS96
 
7
24 november 2022 om 12:31
Hazard overschat noemen, dan begrijp je er weinig van. Nu absoluut niet meer de oude, maar in zijn tijd bij Chelsea was de beste man alles behalve overschat
 
Sitostick
 
3
24 november 2022 om 11:19
Ik heb Witsel niet een keer vrij zien lopen toen de bal bij de verdediging van België was. Wat die aan het doen was gisteren is me een raadsel. De Bruyne was ook geen schim van de De Bruyne die we bij City kennen en Hazard is helaas al jaren niks meer. Ik zie het somber in voor België dit WK.
 
Piranha
 
6
24 november 2022 om 11:37
Ah ja, eerste wedstrijd, kan misgaan. Natuurlijk hebben ze geen wereldploeg meer maar het kan zo ook maar weer gaan lopen. Hetzelfde voor Argentinie en Duitsland. De groep waarin België zit is sowieso niet zo sterk, Croatie is ook niet meer wat het was en Marokko is ook weer die wonderploeg die het zomaar kan laten liggen tegen België en Croatie.
 
Malinwa25
 
2
24 november 2022 om 11:46
Met Lavia en Onana oogt de toekomst weer mooi centraal op het middenveld, dus ik ben niet in paniek.
 
Arie_AFCA
 
6
24 november 2022 om 11:52
De Kev was ook dramatisch, raar dat hij geen veeg uit de pan krijgt. Van hem mag je toch meer verwachten dat hij de boel op sleeptouw neemt dan van een Tielemans of Witsel die nooit de subtop hebben ontstegen.
 
Jimmmmm
 
4
24 november 2022 om 11:57
Elke Belg zit gewoon te wachten totdat we een coach hebben die doorselecteert. Onze jonge spelers hadden al meer minuten op de teller moeten gehad hebben de afgelopen jaren. Met een B coach win je alleen op kwaliteit of geluk. Spijtig dat we geen Louis of Dick hebben.
 
Flamezzz
 
1
24 november 2022 om 12:14
Klopt. Martinez werd 6 jaar geleden aangesteld, schreef toen de 11 beste spelers op een papiertje en zet die sindsdien standaard op het veld. Het plan was om die 11 in de loop der jaren wel een bepaald systeem te laten spelen, maar dat is er vandaag nog altijd niet. Andere trainers zoals Louis hebben wel een strategie en selecteren op basis daarvan de spelers - niet andersom. Zo iemand hebben we inderdaad nodig.
 
GLENNN
 
1
24 november 2022 om 12:26
Waarom ook niet jongere spelers achterin? Theate, Alderweireld, Dendoncker. Middenveld Onana ipv Witsel. Voorin De Ketelaere ipv Batshuayi en op de flank Trossard ipv Hazard. Dan heb je ene prima elftal. En sommige Belgen, jonge taletnvolle spelers, laten het ook al tijden niet zien. Een Jeremy Doku hoor je ook al lang niks fatsoenlijks meer van. Debast is absoluut nog te licht.
 
rtroX
 
1
24 november 2022 om 15:28
Ik kijk zowat alle premier league wedstrijden en zou zeker Faes ipv Dendocker zetten. Faes speelt als een echte leider achterin en speelt echt goed vooruit tussen de linies. Hij zit dit seizoen dicht aan het beste niveau dat Vertonghen bij Tottenham vroeger haalde. Zo goed als Vermaelen of Kompany wordt hij wel nooit maar hoeft ook niet. De Ketelaere zou ik ook niet laten spelen maar gewoon Lukaku als die echt fit is of Openda. Openda viel me wel positief op in die zin dat hij druk zette& zijn stinkende best deed.
 
GLENNN
 
0
24 november 2022 om 16:15
Ik kijk weinig Leicester. Zet Dendoncker erin, omdat ik niet denk dat hij veel gaat wisselen achterin. Lukaku is nog niet fit denk ik. Dan zie ik liever de Ketelaere. Is echt een betere voetballer dan Michy in mijn ogen.
 
koberinho
 
0
24 november 2022 om 22:15
We winnen het wk!