United-fan gearresteerd na finale FA Cup voor het dragen van een walgelijk shirt
Zondag, 4 juni 2023 om 08:53

Een supporter van Manchester United is zaterdagavond na de verloren FA Cup-finale tegen Manchester City (2-1) gearresteerd wegens het dragen van een verwerpelijk shirt. Met zijn tenue maakte hij de slachtoffers van de Hillsborough-ramp belachelijk. In het Hillsborough Stadium in Sheffield vielen er in 1989 97 doden, nadat er te veel supporters het stadion in kwamen, wat leidde tot ernstige verdrukkingen.

De man werd zaterdag gefotografeerd in een misselijkmakend shirt dat de spot dreef met de slachtoffers van de Hillsborough-ramp toen hij aanwezig was bij de FA Cup-finale tussen Manchester United en Manchester City. Voorafgaand aan de aftrap werd de supporter gefotografeerd terwijl hij een shirt van United droeg met het nummer 97 op de rug en de woorden not enough (niet genoeg, red.). Daarmee verwees hij naar de 97 slachtoffers die 34 jaar geleden hun leven verloren tijdens de paniekuitbraak bij de halve finale in de FA Cup van Liverpool tegen Nottingham Forest.

De foto van de man ging snel rond op sociale media en zorgde ervoor dat de politie uiteindelijk actie ondernam. Kort nadat de foto's viraal gingen, volgde een arrestatie. De politie kwam vervolgens met een verklaring op Twitter. "We zijn ons hiervan bewust en hebben proactief samengewerkt met de beveiliging van Wembley om de persoon te identificeren. Hij is gearresteerd op verdenking van het overtreden van de openbare orde en is in hechtenis genomen."

Op een uitverkocht Wembley wist Manchester City zaterdag voor de zevende keer in de geschiedenis de FA Cup te veroveren. De ploeg van manager Josep Guardiola kende een absolute droomstart tegen the Red Devils dankzij de prachtige openingstreffer van Ilkay Gündogan na dertien seconden, de snelste goal ooit gemaakt in een FA Cup-finale. Bruno Fernandes maakte vanaf de strafschopstip gelijk, waarna Gündogan, opnieuw met een volley, voor de eindstand tekende: 2-1. City speelt volgende week zaterdag de Champions League-finale tegen Internazionale en als the Citizens winnen, is de historische treble een feit. Man United was in het seizoen 1998/99 het enige Engelse team dat dat voor elkaar kreeg.

Meer nieuws
   
21:09
21:09
Perez loopt vooruit op PSV-transfer: '35 miljoen is toch wel heel veel geld?'
10
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
20:59
20:59
Paris Saint-Germain wederom kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
11
   
20:31
20:31
Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
1
   
20:30
20:30
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (45)

 
OREELY
 
47
4 juni 2023 om 09:00
sta je dan, in je rond de 100euro shirt... om een beetje edgy te wezen of je tegenstander te trollen... wat een vent joh, opsluiten en niet meer loslaten.
 
Tipptopp
 
6
4 juni 2023 om 09:40
En als het een officieel shirt is “sponsor” je ManU ook nog.. wat een triest figuur
 
Achterman
 
21
4 juni 2023 om 10:53
@tiptop de man is waarschijnlijk voor man united. De slachtoffers waren Liverpool fans.
 
Rochus
 
48
4 juni 2023 om 09:49
Niet meer loslaten ook ?????. Staat ook echt in verhouding. Die gast spoort niet, maar een werkstraf is het maximale. Als ie al straf krijgt. Wansmaak is niet echt een wetsovertreding.
 
Moii
 
12
4 juni 2023 om 09:52
Neem aan dat zoiets onder opruiing zou vallen waar wel voor gestraft zou kunnen worden?
 
spursfan96
 
18
4 juni 2023 om 10:11
Wie of wat ruit hij dan op? En tot wat? Een tijdmachine bouwen om ook in dat stadion te gaan zitten?
 
Stua
 
6
4 juni 2023 om 09:52
Tegenstander? Die walgelijke tekst verwijst naar de Liverpool fans die overleden zijn. Dus niet City Rivalen bedoel je misschien?
 
Marcel0306
 
25
4 juni 2023 om 09:23
Wat bezielt je dan? Goed gehandeld van de politie.
 
Shahubsie
 
151
4 juni 2023 om 09:58
Ben ik de enige die deze actie verafschuw, maar een arrestatie echt totaal overtrokken vind. Waar houdt het dan op? Er zijn ook genoeg cabaretiers die de grenzen opzoeken en daar soms (ver) overheen gaan, ook met rampen waarbij doden vallen.
 
Ryjuu
 
27
4 juni 2023 om 10:07
Het houd pas op als mensen zich eens fatsoenlijk gaan gedragen in het openbaar. Laat je het de vrije loop dan wordt het alleen maar associaler.
 
IronManUtd
 
10
4 juni 2023 om 10:09
Ja ik vind dit soort dingen ook lastig. De onderbuik snapt het nog wel, maar is eigenlijk gewoon onzin natuurlijk.
 
Gryudo
 
23
4 juni 2023 om 10:09
Nee, de grap is een beetje misselijk omdat je in principe fans de dood toewenst, maar ik zie wel humor in hoe dit op een officieel shirt kon komen. Leer deze jongen wat de ramp inhoudt en hoe het hedendaags nog steeds mensen schaadt, weekje werkstraf en klaar. Sommige reacties hier doen lijken alsof het een crimineel is.
 
Lierse1997
 
28
4 juni 2023 om 10:48
Ik zie de grap niet echt in het feit dat je zegt dat 97 doden bij een stadionramp niet genoeg is. Je zou het nog maximaal kunnen zien als kritiek op het feit dat je alles op zo een truitje kunt laten zeggen, maar het lijkt me niet dat hij dat zo echt bedoelt eerlijk gezegd.
 
Dr. Duck
 
53
4 juni 2023 om 10:10
Ik hoop dat je enige bent en dat verder iedereen het verschil begrijpt tussen een grap van een cabaretiers en de actie van deze onnozele
 
Nora1911
 
26
4 juni 2023 om 10:21
@Dr. DUCK Het is een onnozele actie, helemaal mee eens. Maar maakt dat deze actie dan ook strafbaar? Moeten we alle fans en spelers met het nummer 88 dan ook maar oppakken? Volgens mij heeft Buffon daarmee gespeeld bij Parma? Ook maar oppakken dan?
 
Shahubsie
 
29
4 juni 2023 om 10:22
He, dankjewel voor je reactie. Voor mij is zo’n “grap” waar je naar refereert net zo kwetsend als de actie van deze man. Denk bijvoorbeeld aan “grappen” over de vervolgingen in WO2, grappen over 9/11, etc. Het enige wat je deze man dus kan aanrekenen is dat hij geen zaaltje heeft gehuurd en entree heeft gevraagd, zeg ik gechargeerd.
 
Airbags
 
19
4 juni 2023 om 10:28
Het is heel duidelijk een shirt dat bedoeld is om te provoceren bij een groot evenement. Ik kan mij best voorstellen dat dit dan onder verstoring van de openbare orde prima uit te leggen is.
 
Ryjuu
 
8
4 juni 2023 om 10:36
Ben je nu aan het trollen of weet je werkelijk niet wat grappen zijn?
 
diegopeladona
 
8
4 juni 2023 om 11:12
@Nora Je slaat de plank mis met je voorbeelden. Buffon beweerde bijv. dat hij de betekenis van het nummer 88 niet kende. En toen hij daar achter kwam, vanwege de controverse, nam hij afstand van dat nummer. Ik vind dat je onderscheid dient te maken tussen de onwetende, de onmachtige en de onwillige. In dit geval gaat het om iemand die kan, weet, maar niet wil. Hij kiest er bewust voor om mensen in het openbaar (bij een gelegenheid waar het zeker niet voor bedoeld is) zo een shirt te dragen. Dat doet hij met opzet. Hij gaat nr de drukker en zet niet alleen een nummer, maar ook een tekst bij. Waarin hij het nummer en dus zijn opzet extra bekrachtigt. Waarschijnlijk heeft die er nog wat dagen gehad om over na te denken, en toch besluit die het shirt te dragen. Dit moet je daarom niet vergelijken met een cabaret of een terloopse nummer op een shirt (waarin je de onschuld in zijn handelen probeert te vinden, wat er niet is), dit is meer te vergelijken met een bezoek naar Auschwits met een tekst dat het niet genoeg was. En dan de Duitser zijn. Want hij komt van de rivaliserende partij. Dus de verkeerde zender, meerdere opzettelijke signalen, in het openbaar bij een vergelijkbaar evenement, wetende dat die hiermee mensen kan kwetsen die mogelijk mensen hebben verloren tijdens die wedstrijd.. Is iets heel anders dan tijdens een cabaret (waar mensen vooraf bij het kopen van een kaartje eigenlijk al weten dat ze mogelijk in dat zaaltje grapjes buiten de lijntjes mogen verwachten). Binnen die kaders kan dat en heb je deze vrijheid. Denk dat het tijd wordt dat we zulke nuances leren herkennen om op een fatsoenlijke ne verdraagzame wijze met elkaar om te gaan.
 
Nora1911
 
1
4 juni 2023 om 12:02
@ diegoDank voor je reactie. Zoals jij het stelt ben ik het inderdaad wel mee eens, althans, jij zegt dat je dan met een shirt 88 naar Auswitz zou gaan, dat zou een betere vergelijking zijn. Daar kan ik me wel in vinden, maar deze persoon gaat met zijn United shirt naar een wedstrijd van United tegen City. Het is niet zo dat hij naar Anfield gaat met dat shirt. Maar oké, verder kan ik me wel vinden in jou reactie. En ik twijfel achter de beweeg reden van Buffon mbt het wisselen van zijn nummer. Als het zo is zoals jij zegt, valt dat te prijzen. Maar is Buffon niet vaker negatief in het nieuws geweest als het ging om fascistische dingen. Dood aan wie opgeeft, schijnt een fascistische leus te zijn, en toch vond Buffon het nodig om die tekst op zijn shirt te dragen bij een wedstrijd en Parma tegen Lazio.Ik waag het te betwijfelen of Buffon echt niet wist wat nummer 88 inhield.
 
diegopeladona
 
4
4 juni 2023 om 12:34
@Nora Jij ook bedankt voor je inhoudelijke reactie. Ik vind het moeilijk om aan de intentie van iemand te twijfelen. Als iemand zegt: ik wist dit niet, en zijn shirt verandert... Vind ik heel wat anders wat hier er te dik op ligt. Het is juist dat Buffon vaker met dit soort dingen was geassocieerd. Maar hij heeft zich wel daarna hiervoor verontschuldigt en heeft ook aangegeven dat hij spijt heeft van zijn acties van toen. Dan.. Nog even hoe jij mijn voorbeeld wijzigt. Hij gaat naar een FA cup finale waarin hij Utd vertegenwoordigt en verwijst nr de doden van Liverpool van een FA cup finale. Dus hij gaat nr plaats delict (al is het een andere stadion) .. En viert dat. Dit is echt van een andere orde dan jouw voorbeeld. Hier zit opzet en smakeloosheid in.. Wat niets meer met humor te maken heeft.
 
Nora1911
 
1
4 juni 2023 om 12:55
@Diego Ook ik vind deze actie van de supporter geen humor, laat daar geen misverstand over zijn. Ik heb wel donkere humor, maar sommige dingen zijn gewoon niet grappig. Ik vraag, of vroeg me alleen af waarom dit perse strafbaar zou zijn.
 
Lierse1997
 
8
4 juni 2023 om 10:39
Wat is de grap eigenlijk?
 
Samcro
 
8
4 juni 2023 om 10:48
Ik zie liever een foto van de politie die hem pakt dan dat ie de vernieling in geschopt is vanwege dat shirt. Al is die kans nog steeds aanwezig, maar wellicht kleiner omdat een deel denkt dat ie al gestraft wordt nu.
 
Westend
 
4
4 juni 2023 om 11:26
Ik zou ook niet weten op basis van wat je hem dan moet berechten. Het is inderdaad een kwestie van (Hans Teeuwen) kijk mij eens provocerend zijn. En dan vinden mensen dan shockerend grappig. Beetje “ik weet me geen houding te geven dus lach het weg”
 
diegopeladona
 
5
4 juni 2023 om 11:40
@Westend Dat ben ik echt niet met jullie eens. Hans Teeuwen heeft een show waarin hij grappen over situaties maakt. Iedereen die hiernaar kijkt, weet dat een grap hem of haar kan raken. Daar is een soort van ruimte, je stapt erin.. En je weet hier gaan we grenzen over. Dit is anders, deze persoon heeft een shirt gepakt en gaat naar een evenement waar de ramp zich heeft geschied, met de tekst dat dit niet genoeg was. En eerlijk gezegd vind ik 'niet genoeg' doden, geen grap.
 
Westend
 
0
4 juni 2023 om 11:53
Ik zeg ook niet dat het een goeie grap is die aankomt. Een cabaretier doet het in de context van een theater. Maar deze amateur heeft dezelfde intentie. Shockeren for the laughs.
 
diegopeladona
 
1
4 juni 2023 om 12:39
@Westend Je (ik bedoel niet jij) gaat toch niet nr de plek waar Van Gogh is gedood met een shirt dat hem doden niet genoeg was.. En dit onder shockeren a la cabaret scharen? Dit is toch wat anders? Dit valt helemaal niet binnen de context van grap of shockeren. Er zijn mensen die hierdoor zo getraumatiseerd zijn of gegriefd.. Ik kan me voorstellen dat je dan gepakt wordt voor verstoring openbare orde.
 
Westend
 
0
4 juni 2023 om 13:00
Ja blijkbaar kan je dus wel worden gepakt. Ik vind het alleen wel lastig dat je voor zoiets kan worden opgepakt. Want het zit allemaal vol met “ik vind het niet kunnen”. Als je kijkt naar een ramp als de twin towers hoorde je de eerste moppen ook al binnen een dag.
 
diegopeladona
 
1
4 juni 2023 om 13:43
@Westend Zijn er mensen daar naar dat plein gegaan met een shirt dat er niet genoeg doden zijn gevallen? Ik snap dat er grappen over ernstige situaties gemaakt kunnen worden. In 2 gevallen. 1) bijv in theater: daar hebben we afgesproken dat dergelijke grappen 'als grap' gemaakt mogen worden. Wat ik ervan vinf is niet relevant. Maar kader is bepalend. 2)wanneer deze grappen gemaakt worden om leed te verwerken. Joden maken onderling nog steeds grapjes met elkaar over 2e wo. Dit is hoewel pijnlijk, leedverwerking en verbindend. Maar als niet jood op auschwitz of op 5 mei grapjes te maken over wo 2, ihkv shockeren.. Is geen grap. Is verstoring openbare orde. En wat mij betreft zijn dit grenzen en nuances die we moeten leren maken om met goed fatsoen met elkaar te leven.
 
Westend
 
0
4 juni 2023 om 14:27
Ik betwijfel een beetje wat je zegt. Maar wat de algemene stelling hier op de site ook al is: waar wil je hem dan voor berechten? Provocatie is geen wet…
 
diegopeladona
 
0
4 juni 2023 om 15:13
Verstoring openbare orde wel. In de reactie van Samcro lees je een goede grond waarom dit onder verstoring van openbare orde kan vallen. En dit soort streken vallen wat mij betreft buiten wat wij met elkaar onder vrijheid van meningsuiting horen te verstaan.
 
BrakObama
 
4
4 juni 2023 om 11:43
Haha gast, hij zegt hierbij dat hij hoopte dat meerdere Liverpool-fans dood zouden zijn. Wat is de grap?!
 
LittleLebowski
 
17
4 juni 2023 om 10:01
Walgelijk maar ik vraag mij af of dit in een rechtbank stand houdt. Beetje advocaat regelt vrijspraak.
 
Westend
 
0
4 juni 2023 om 11:25
Ik zou ook niet weten op basis van wat je hem dan moet berechten. Het is inderdaad een kwestie van (Hans Teeuwen) kijk mij eens provocerend zijn. En dan vinden mensen dan shockerend grappig. Beetje “ik weet me geen houding te geven dus lach het weg”
 
Ryjuu
 
1
4 juni 2023 om 11:43
Tuurlijk wel. Hij is opgepakt voor verstoring van openbare orde, zou wel afgedaan worden met een boete.
 
Batouwe
 
4
4 juni 2023 om 10:40
Wat ik mij afvraag is dat op het moment dat gepersonaliseerde teksten moeten worden afgedrukt dat dit dan een no go is. Of zou hij zelf letters hebben gekocht en met een strijkbout in de weer zijn gegaan. Het zou mij verbazen namelijk. Walgelijk disrespect naar de gebeurtenis. Oppakken gaat wel weer wat ver. Had graag gezien dat hij dat shirt uit had moeten doen én publique gelijk een statement. Niet doen foei, zo gaan we niet met elkaar om. Hier heb je een shirt wat staat voor verdraagzaamheid als alternatief en nu snel weer normaal doen. We houden je in de gaten.
 
RM1335
 
1
4 juni 2023 om 11:09
Die idioot was nog niet eens geboren toen die ramp zich voltrok. Gebrek aan empathie in combinatie met verminderde hersencapaciteit zijn een doodsteek van de samenleving.
 
Drenniz
 
4
4 juni 2023 om 12:17
Volgens mij wordt er in de media gesproken over een seizoen waar er 97 punten is gescoord en een club nog niet kampioen werd? Enige wat ik voor de geest kan halen is 2017-2018 seizoen met Liverpool.
 
B_Konijn
 
4
4 juni 2023 om 12:21
Superonsmakelijk, maar arrestatie? Dan kun je tijdens iedere wedstrijd wel mensen oppakken voor antisemitisme of 'bommen op Rotterdam'. Daarbij gezegd schaam ik me als voetballiefhebber voor al die onnozelen die zichzelf supporter noemen. Enige vorm van verstand is ver te zoeken bij veel van die lui.
 
Jimmmmm
 
0
4 juni 2023 om 13:46
Mja tijdens Juventus-Inter dit jaar zong ook het HELE uitvak LIVERPOOL LIVERPOOL voor een tijdje. Gewoon schandalig maar ja zo zijn veel mensen tegenwoordig.