Uruguayaanse vakbond woest over schorsing Cavani: 'Discriminatie van de FA'
Maandag, 4 januari 2021 om 15:17

De Uruguayaanse spelersvakbond (AFU) komt maandag met een woedende reactie op de schorsing die Edinson Cavani van Manchester United heeft opgelegd gekregen door de Engelse voetbalbond (FA). De AFU is van mening dat de Engelse bond geen enkel respect heeft getoond voor de Uruguayaanse cultuur en spreekt zelfs van een daad van discriminatie. Verder klinkt een dringend verzoek om de schorsing per direct in te trekken.

Cavani moet drie wedstrijden toekijken vanwege een Instagram Story gericht aan een vriend, met daarin de woorden 'gracias, negrito', wat vertaald kan worden als 'bedankt, kleine zwarte'. De schorsing leidt met name in zijn thuisland Uruguay tot veel onbegrip, daar het woord 'negrito' een gangbare term is in het Zuid-Amerikaanse land. De AFU benadrukt dat ook in een uitgebreide persverklaring.

"Ten eerste moeten we het arbitraire gedrag van de FA veroordelen", schrijft de Uruguayaanse spelersvakbond. "In plaats van racisme te veroordelen, heeft de FA zelf een discriminerende daad gepleegd tegen de cultuur en de manier van leven van het Uruguayaanse volk. De sanctie toont de bevooroordeelde, dogmatische en etnocentrische visie van de FA, met als gevolg een subjectieve interpretatie van de feiten."

Eerst Suárez, nu Cavani: waar komen de N-woorden in Uruguay vandaan?

Volgens Gabriel Inzaurralde, docent aan de Universiteit Leiden op het gebied van Latijns-Amerikaanse cultuur en literatuur, is de context waarin bepaalde N-woorden gebruikt worden van groot belang.Lees artikel

De AFU stelt dat Cavani absoluut geen kwade intenties had met zijn post. "Edinson Cavani heeft nooit iets gedaan dat als racistisch kan worden geïnterpreteerd. Hij gebruikte alleen een veelvoorkomende uitdrukking in Latijns-Amerika om een goede vriend liefdevol aan te spreken. Dat de kwestie nu alleen wordt geïnterpreteerd door wat in de hoofden van directeuren bij de FA zit, is eigenlijk een pure discriminerende handeling, die volledig verwerpelijk is en tegen de Uruguayaanse cultuur is."

"Daarom willen we het onberispelijke karakter van Cavani en natuurlijk de cultuur van ons land benadrukken", vervolgt de spelersvakbond. "We zijn allemaal tegen elke vorm van discriminatie. Helaas drukt de FA met deze sanctie absolute onwetendheid en minachting uit voor een multiculturele visie op de wereld. We steunen in de basis antiracistisch beleid, maar dat is duidelijk totaal niet toepasbaar op deze casus. Dit straft niet één persoon, maar ook onze hele cultuur, onze manier van leven, wat echt een discriminerende daad is."

De FA moet volgens de Uruguayaanse spelersvakbond onmiddellijk zijn besluitvormingsprocessen met betrekking tot dit soort kwesties herzien. "Zodat de bond nooit meer soortgelijk onrecht begaat. De regelgeving moet rekening houden met de diverse verschillende levenswijzen en culturen van mensen. De eerste regel om racisme te bestrijden is het respecteren van verschillende levenswijzen en culturen."

Ook eist de AFU dat de schorsing van Cavani nietig wordt verklaard. De 33-jarige spits zat vrijdag tegen Aston Villa (2-1 winst) al zijn eerste wedstrijd van die schorsing uit. "Op grond van het voorgaande verzoeken we de FA om de sanctie die aan Cavani is opgelegd, onmiddellijk ongedaan te maken en zijn goede naam en eer in de wereld te herstellen, die zo oneerlijk is aangetast door deze verwerpelijke beslissing", besluit de AFU.

Meer nieuws
   
21:37
21:37
Late gelijkmaker van Leverkusen wekt grote woede: 'Het is een schande!'
0
   
21:05
21:05
Robin van Persie gaat in op vraag of hij ooit trainer van Feyenoord wordt
2
   
20:28
20:28
Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 97
27
   
20:15
20:15
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
11
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Ligue 1: Paris Saint-Germain - Le Havre
3
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (118)

 
nederland79
 
178
4 januari 2021 om 15:21
Juist, eindelijk een partij die er tegen in gaat. Jammer dat Cavani dit zelf niet deed, maar dat kwam vast bij Man Utd vandaan. Deze onzin moet snel stoppen. Hoe kan er een schuldige zijn als er geen slachtoffer is
 
N-ajax
 
4
4 januari 2021 om 15:38
Cavani kon dat zelf moeilijk doen, dan staat hij gelijk (onterecht) bekend als racist.
 
AFC-BusbyBabe
 
7
4 januari 2021 om 17:20
@N-ajax Maar die sticker krijg Cavani nu toch opgeplakt door de FA?? Omdat het volgens hen een discriminerende opmerking was.
 
Rochus
 
52
4 januari 2021 om 15:40
Nog erger, in dit geval is de schuldige het slachtoffer en de rechter de schuldige. Blij dat er eindelijk een organisatie tegenin gaat. Daadwerkelijk racisme moet verboden worden niet deze onzin. Dit heeft net zoveel met racisme te maken als Valentijn Driessen met journalistiek (om het onderwerp maar een beetje luchtig te houden).
 
AFC-BusbyBabe
 
3
4 januari 2021 om 17:22
Je kan als land zijnde. Het wel zo uitbrengen. Dat je als Uraguaan gediscrimineerd wordt. Doordat je niet in je eigen taal mag spreken.
 
Kaassie
 
2
4 januari 2021 om 19:07
Het is alleen zo jammer dat ze dat nu pas doen en niet direct nadat de FA bekend maakte dat ze een onderzoek in zouden stellen. Ben bang dat nu het hek van de dam is er in de toekomst nog veel meer straffen zullen komen want als ze hier al racisme van weten te maken dan kunnen ze van elk dingetje racisme maken. Ik zou per direct stoppen met elke vorm van sociale media als ik een bekend persoon zou zijn want inmiddels moet je elk woordje op een weegschaal leggen en 10 keer nadenken voor je iets gaat posten.
 
puntnaarachter
 
76
4 januari 2021 om 15:23
Aan zo`n bond heb je tenminste iets. De knvb had dit waarschijnlijk aangegrepen om nog een extra commissie in het leven te roepen met een stel overbetaalde bobo`s. Om uiteindelijk een probleem te creëeren of op te blazen om uiteindelijk met nietszeggende oplossingen te komen, want er verandert in wezen vrij weinig.
 
JeoNowIt
 
8
4 januari 2021 om 15:50
Het verschil is dat geen ene Nederlandse speler dat zou zeggen tegen een zwarte vriend, omdat wij dat niet accepeteren van Nederlanders. Dus wat is je punt?
 
puntnaarachter
 
45
4 januari 2021 om 15:59
Mijn punt is dat de knvb Ron Jans ook lekker in de steek heeft gelaten toen hij voor racist werd uitgemaakt. Iets wat gelukkig deze bond niet doet voor zijn (oud)-leden. En wat accepteren wij niet van Nederlanders? Ook jij haalt de hele context van de uitspraak weg en houdt de kale vertaling over. In het Nederlands heb je ook uitspraken die direct vertaald naar het Engels voor opspraak zouden zorgen. Mogen wij die dan ook niet meer maken? Maar zijn het ondertussen wel gewend dat dat anti-racisme volk zo hypocriet en claimerig als wat is. Willen alles op zichzelf betrekken en vooral overkomen als de grote slachtoffers van de hele grote boze wereld. De hele naam van de blm organisatie geeft al aan hoe egocentrisch en claimerig de hele bedoeling is. Dat de slavernij (waar heel de wereld voor verantwoordelijk is) van een paar honderd jaar geleden nog steeds naar boven wordt gehaald, zegt al wel genoeg. Zelfs de joden hoor je nog minder over de holocaust en dat is dan nog recent gebeurd.
 
nederland79
 
10
4 januari 2021 om 16:08
@jeonowit daar ga jij weer de mist in. Ik noem mn broertje al jaren een aap. Als Cavani hier had gezegd "dankjewel aapje", dan was hij ook geschorst. Een andere vriend van ons (toevallig ook international in zijn sport) heeft als bijnaam "bruin", ik hoef je vast niet te vertellen wat zijn achtergrond en huidskleur is, maar hij vindt het helemaal prima.
 
JeoNowIt
 
8
4 januari 2021 om 16:22
Ik, als zwarte persoon, zou nooit accepteren dat een witte Nederlander mij zo zou noemen in welke situatie/context dan ook. In Uruguay is het in de cultuur duidelijk normaal, dus dat is al een heel groot verschil. En dan van Ron Jans, noem het hoe je wilt maar ik heb liever ook niet dat een witte persoon dat woord zegt in welke context dan ook. Hij zong mee en dan? Je kan het woord niet overslaan? Heb vaak genoeg liedjes gezongen waar in ze schelden en dan dat scheldwoord expres niet zeg dus wat is zijn excuus? De drank? De joden hebben niks te klagen, die heb een eigen land gekregen, rechten en veel meer. Wij daarin tegen hebben nog steeds te manen met (systeematische) racisme op heel veel vlakken. Dat jij het niet ziet, betekent niet dat het niet bestaat
 
puntnaarachter
 
50
4 januari 2021 om 16:29
`ik heb ook liever niet dat een wit persoon dat woord zegt in welke vorm dan ook`. Toch wel mooi, dat jij liever niet ziet dat een wit persoon dat woord zegt, dus op basis van een huidskleur bepaal jij dat? Als ik ga bepalen dat jij iets niet mag zeggen omdat jij zwart bent, wat ben ik dan in jouw ogen? Toch wel mooi dat jij inderdaad nu laat zien dat het er wel is, maar ik het blijkbaar dus niet zie. Je hebt mijn ogen geopend. De joden worden volgens mij op straat (in o.a. dit land) in de elkaar geslagen om wie zij zijn, maar inderdaad hebben die niks te klagen.... Ben blij dat je weer een paar dingen bevestigt. En de joden hebben dan misschien een heel land gekregen, volgens mij hebben de donkere mensen bijna een heel continent? Met allemaal eigen rechten en mogelijkheden. Sowieso 1 land waar dat het geval is, vraag dat maar aan de blanke Zuid-Afrikaanse boeren.
 
Sjoerd1987
 
9
4 januari 2021 om 16:31
Ja man we gaan met zn allen een liedje zingen en iedereen dient zich ervan bewust te zijn welke woorden hij wel en niet mag uitspreken. Klinkt overigens wel als een erg leuk spel met vrienden op de zaterdag avond. En jij mag vinden wat jij wilt maar jij hebt niks te zeggen over wat andere mensen wel of niet accepteren. Er zijn genoeg dikkere mensen die helemaal geen problemen hebben een opmerking in die richting als t vrienden zijn. Of neem homoseksuelen. Genoeg hebben helemaal geen problemen als er een opmerking over wordt gemaakt. In dit geval ook. Dit is naar een vriend toe door cavani. Misschien niet de meest handige manier maar schorsing etc. Hou alsjeblieft eens op.
 
nederland79
 
14
4 januari 2021 om 16:39
@jeonowit ik heb wel medelijden met je, wat zul jij een zwaar leven hebben, als je overal aanstoot aan neemt. Nou jij mag tegen mij alles zeggen, je kunt mij op geen enkele manier beledigen. Scheelt me een hoop ellende en moeilijke gedachten.
 
Professor Oak
 
29
4 januari 2021 om 16:42
@jeonowit Alsjeblieft @voetbalzone, kunnen jullie deze persoon zo snel mogelijk van deze website halen? Hoe is het mogelijk om op dit forum te verkondigen, dat de joden niks te klagen hebben omdat ze een eigen land hebben gekregen, die in bepaalde wijken van mijn stad alles naar hun hoofd krijgen geslingerd en zelfs restaurants worden beklad. Bizar en te vreemd voor woorden. Ik wil niet eens ingaan op deze pijnlijke en schrijnende reactie. Dat ik in de eerste week van het nieuwjaar al teleurgesteld kan worden door kortzichtigheid en geen egoã¯sme. Bah.
 
Professor Oak
 
3
4 januari 2021 om 16:45
irony is a sign of intelligence. Past wel heel erg bij deze reactie!
 
borrelhond
 
6
4 januari 2021 om 17:22
Was er eind vorig jaar niet een Joodse winkel die meerdere keren is belaagd? Ik merk trouwens dat Joden nog regelmatig als pispaaltje worden gebruikt. Ga eens naar het centrum van Rotterdam of Den Haag (niks tegen deze twee steden hoor, merk het gewoon vaak als ik er kom) en kijk hoeveel mensen de woorden "k***** jood" oid in de mond nemen. Maar nee, de Joden hoeven niet te klagen want ze hebben een eigen land. De Oeigoeren hoeven zeker ook niet te klagen, krijgen zo maar onderdak in China. Racisme hoort absoluut niet in de huidige maatschappij thuis, maar met dit soort maatregelen van de FA wordt niks opgelost.
 
Ligadream
 
0
4 januari 2021 om 17:33
In bepaade delen van america noemen de donker kleurige mensen zichzelf en hun eigen donkerkleurige vrienden met zulke woorden en die vinden het prima.
 
AmazingNinja
 
10
4 januari 2021 om 18:11
@jeonowit ah dus omdat de Joden een eigen land hebben gekregen hebben ze nets te klagen? Maar hoe zit het dan met Joden die in bijv. Nederland wonen en te maken krijgen met racisme? Of bedoel je eigenlijk te zeggen: Joden kunnen naar Israel naar de andere Joden toe en daar zullen ze niet in aanmerking komen met racisme. Zullen we in deze het woord Jood veranderen in 'donkere mensen' en Israel in 'thuisland': Donkere mensen kunnen naar hun thuisland naar de andere donkere mensen toe en daar zullen ze niet in aanmerking komen met racisme. Hele gevaarlijke uitspraken doe je hier vriend.
 
jajoh89
 
2
4 januari 2021 om 16:20
Nieuwe topic, nieuwe kans om onzin vergelijkingen te trekken. Ron Jans is ook totaal een ander verhaal. Dus bij Cavani is het dat hij in zijn eigen cultuur gewend is het te zeggen maar wat is Ron jans zijn excuus dan? Ik denk dat Ron Jans prima wist wat de gevolgen zouden kunnen zijn voor het gebruiken van het woord. Het moet niet gekker worden zelfs hier passen we dat niet toe dus waarom als hij daar werkzaam is wel? Wetende dat de verbanden daar nog fragieler zijn dan hier in Nederland. Stomme vergelijking dus. Het feit dat er niks veranderd is omdat er mensen zijn die bagatelliseren en het probleem kleiner maken dan het is. Of net met de corona maatregelen maling hebben aan wat er van ze gevraagd woord.
 
Lierse1997
 
22
4 januari 2021 om 16:21
Sinds wanneer is een publiek uitgebracht nummer meezingen een probleem?
 
puntnaarachter
 
7
4 januari 2021 om 16:44
Nee, het meezingen van een uitgebracht nummer en het dan normaal vinden dat iemand tot ongeveer de grootste racist van Amerika wordt uitgeroepen. Kunnen wel stellen dat jij inderdaad problemen niet bagatelliseert en kleiner maakt. Dat moet ik je dan wel weer nageven. Ben alleen bang dat jij juist weer de andere kant doorslaat; maar is zomaar een vermoeden hoor. Ipv het probleem echt op te lossen en dat soort teksten niet meer toe te laten in de nummers, dat is dan weer geen goed idee? Want blijkbaar is een bepaalde groep die het toch nodig vindt om het in nummers te scanderen. Jammer genoeg is dat ook de groep die moord en brand schreeuwt als een blank persoon het zegt en ben je als blanke bestuurder waarschijnlijk nog de racist ook, als je dat soort teksten wil afschaffen in nummers.... Je doet het sowieso toch fout.
 
jajoh89
 
0
4 januari 2021 om 22:53
Oké, ik begrijp je reactie. Dat is weer een net iets andere discussie en te ingewikkeld voor Voetbalzone vrees ik. Ik heb zelf niet het idee dat ik doorsla. Beetje context: Zelf een donker persoon, uiteraard heb ik een mening over zwarte Piet en alle andere kleur of afkomst getinte discussies. Ik sla echter niet door daarin misschien dat het zo over komt maar ik pas altijd hoor en wederhoor toe. Zoals ik het recht heb een mening te vormen en deze uit te dragen heeft een ander dat ook. Dat jij misschien een andere mening hebt maakt niet dat ik je minder vind of je mening minder belangrijk vind. Juist door de dialoog aan te gaan kom je veel verder dan halsstarrig vasthouden aan je eigen bevindingen. Zo ontstaat respect voor elkaar en wat ik zelf belangrijk vind dan “gelijk” hebben of mijn zin krijgen is mijn mening en booodschap kunnen overbrengen bij de ander zonder dat er gelijk een discussie ontstaat. Wat niet altijd iets slechts hoeft te zijn. Er zijn mensen die het niet vinden kunnen dan Blanke mensen het N woord gebruiken ik sta daar wat nuchterder in. Mensen zijn anti zwarte Piet nouja voor beiden valt wat te zeggen. Zowel de pro mensen als de mensen die anti zijn. Het is heel krom maar het idee komt voornamelijk vanuit het feit dat ze de naam waarmee ze eeuwenlang beledigd zijn hebben terug gepakt en eigen hebben gemaakt en daarom vinden dat een blank persoon ze niet it mag spreken. Zoals ik al zei dit is te complexe materie voor een forum alleen hoop dat ik je wat duidelijkheid heb kunnen geven.
 
Yelle
 
8
4 januari 2021 om 15:27
Flauwekul natuurlijk om dit te bestempelen als discriminatie. Binnen de cultuur van Uruguay doet hij dan wellicht niks verkeerd, binnen de cultuur van het land waar hij speelt wel. En ja, als speler, of als trainer, ben je er ook verantwoordelijk voor om je in te lezen en leven in de cultuur van het land waar je speelt. Dat geldt overigens ook voor andere beroepsgroepen.
 
Lierse1997
 
60
4 januari 2021 om 15:32
Dat is onzin. Alleen als hij het woord “nigger” of iets dergelijks had gezegd is wat jij zegt van toepassing. Dat kan namelijk niet in de Engelse cultuur (voor sommigen toch), maar hij gebruikt een Spaans woord. Ik zeg het nog eens een Spaans woord. De Engelsen hebben geen idee wat dat woord betekend. Dus de Engelsen zouden zich beter eens inlezen in de cultuur en gebruiken van Uruguay voordat ze lokaal taalgebruik als racistisch gaan bestempelen.
 
Yelle
 
3
4 januari 2021 om 15:44
Ik vind dat je mensen er best voor verantwoordelijk mag houden wanneer ze zonder kwade bedoelingen toch anderen beledigen. Dan hoef je ze niet volledig door het slijk te halen (zoals bij die grensrechter bij PSG in de CL laatst), maar je mag dat best rechtzetten. Soms gebeurd dat voor ons op een beetje overtrokken manier, bijvoorbeeld bij het ontslag van Ron Jans, waar in Nederland ook een beetje verbaasd/verontwaardigd op werd gereageerd. Of het dan dus past om, na excuses, een straf van drie wedstrijden en een boete op te leggen, dat durf ik niet te zeggen. Maar ik vind het wel verwijtbaar van Cavani dat hij een woord waarvan hij had kunnen weten dat het aanstootgevend was in de Engelse taal heeft gebruikt. Daarom vind ik de reactie van de AFU (door het te bestempelen als discriminatie) dan ook flauwekul.
 
Lierse1997
 
35
4 januari 2021 om 15:50
Ja sorry hoor, maar als we al mensen gaan bestraffen omdat ze mensen die er niks van kennen zogenaamd beledigen dan is het einde zoek. In Uruguay heeft het volgens een professor geen racistische connotatie, en dan moet Cavani gestraft worden omdat de Engelsen er een racistische connotatie gaan bij verzinnen? Het moet niet gekker worden.
 
Yelle
 
3
4 januari 2021 om 16:09
Nu wek je de indruk dat óf Cavani niet wist dat n**ger niet echt een gewenst woord was óf niet had kunnen weten dat verbasteringen daarvan ook ongewenst óf dat de Engelsen er wat bij verzinnen... lijkt me niet dat je dat zo bedoelde. Er wordt niks of niemand `zogenaamd` beledigd en er worden ook niet adhoc connotaties verzonnen. Het was gewoon bijzonder onhandig dat Cavani het woord op een openbare Instagram story zo gebruikt, dan kun je weten dat je binnen een Engelstalig land mensen voor het hoofd stoot en dan wordt je daarvoor verantwoordelijk gehouden. Nogmaals, ik laat me er niet over uit of de straf past bij de overtreding, maar we moeten niet gaan doen of dit alles uit de lucht is gegrepen. Of ik wel of niet vind dat er vanalles krom of niet krom is aan de regels en aan de beargumentering van de FA is ook niet zo relevant. Ze henbben binnen hun cultuur een punt en ze handelen ook consequent, dus dat maakt het gedrag van Cavani verwijtbaar.
 
nederland79
 
8
4 januari 2021 om 16:11
@yelle maar hij beledigt hier niemand. Dit berichtje was gericht aan 1 persoon en die persoon voelt zich niet beledigt. Probleem opgelost toch! En daarnaast, iemand beledigen is niet verboden
 
nederland79
 
13
4 januari 2021 om 16:13
negrito is geen verbastering van nigger, dus het heeft er niks mee te maken. Hij kan er toch niks aan doen dat andere mensen het zo opvatten. Dan moet je bij alles wat je zegt, nagaan of er niet 1 van de 7 miljard mensen het eventueel anders zou kunnen opvatten. Niet te doen dus en ook niet nodig.
 
jajoh89
 
4
4 januari 2021 om 16:15
Voor iedereen die zegt dat het niet te vertalen is. Gebruik Google eens zou ik zeggen. Ook ik vind de redelijk ver gaan de schorsing maar ik snap het standpunt van de FA wel. Hieronder een definitie: Negrito is een Spaans-Portugees verkleinwoord van negro (kleine zwarte of negertje). De term is bedacht door vroegere Europese ontdekkingsreizigers. Als je deze definitie leest maakt het niet uit hoe Cavani het bedoeld. Iedereen denkt hier anders over en dit is mijn mening. Ik snap beiden kanten van het verhaal zowel de FA als Cavani. Het feit maakt echter niet dat omdat die persoon het niet als beledigend ervaart richting wie cavani het woord gebruikt. Er niemand gekwetst raakt.
 
Lierse1997
 
6
4 januari 2021 om 16:23
Het is geen verbastering daarvan, het is een woord met een totaal andere ontstaansgeschiedenis en connotatie. Aan het einde blijkt dus gewoon dat de FA de macht heeft om te bepalen dat een heel land (want in Uruguay wordt het vaak gebruikt) schijnbaar racistisch is.
 
nederland79
 
3
4 januari 2021 om 16:23
maar dan ligt het probleem toch echt bij de mensen die zich gekwetst voelen. Ik noem mijn broertje al jaren "aap ", als ik echter tegen Patrick Evra "aap" zou zeggen, dan had je de poppen aan het dansen. Mag ik nu ook mijn broertje geen aap meer vinden, omdat Patrick Evra dat niet leuk zou vinden? Er zijn genoeg jongens in Nederland die als bijnaam blackie of bruin of iets dergelijks als bijnaam bij o.a. hun blanke vrienden hebben. Die vinden dat prima. Een paar andere mensen zou je niet zo mogen noemen, moeten die jongens hun bijnaam dan ook aanpassen? Als je het op jouw manier bekijkt, kun je niks meer zeggen, want je kunt altijd wel iemand kwetsen.
 
jajoh89
 
1
4 januari 2021 om 16:27
Nee dat heeft de FA niet. Zij kunnen echter wel bepalen welke uitingen wij hier in het westen gedogen en niet. Dat iets vaak gebruikt word maakt het nog niet goed daar gaat het dus mis. Als het volgens jouw geen verbastering daarvan is kan je mij dan vertellen waar wel van? Aangezien je ook niet echt met een andere definitie komt. Als jij die wel kan voorleggen hoor ik het graag.
 
jajoh89
 
1
4 januari 2021 om 16:34
Het probleem neer leggen bij diegene die gekwetst is. Dat is echt van een ander niveau wauw. Ik snap je punt echter trek jij de verkeerde vergelijking. In de manier waarop jij vergelijkt hebt je 100% gelijk. Echter is de vergelijking naar mijn idee krom omdat je broertje blank is. Deze vergelijking gaat meer op: Stel je hebt een vriend met een donkere etnische achtergrond en je noemt hem aap en hij ziet daar geen probleem in en je komt Evra tegen en je noemt hem aap. Dan kan het toch prima dat Evra daar aanstoot aan heeft? Of jij noemt je vriend aap en Evra ervaart dat als kwetsend? Als ik je verkeerd begrijp corrigeer mij dan aub. Persoonlijk vind ik dat je niet voor een ander kan beslissen of die gekwetst is omdat zoiets persoonlijk is en de een is het eerder dan de ander maar toch.
 
luctemmi
 
10
4 januari 2021 om 16:42
Ik citeer even een lid van dit forum. Dr.theking, erg verhelderend : Hier even wat theorie! Ik studeer al een aantal jaren Spaans en het is onmogelijk om ieder woord letterlijk te vertalen en al helemaal “scheld” woorden. Als jij iemand in Engeland of Spanje uitmaakt voor K lijer, ons ergste woord, zal je waarschijnlijk uitgelachen worden. Daar tegenover zijn wij hier in Nederland ongevoelig voor het woord bastaard en heb je in Spanje een groot probleem als je iemand een cabron noemt. Helemaal de vertalingen van Spaanse verkleinwoordjes (alles met -ito -ita) is niet te verklaren in Nederland. Zuid Amerikaanse moeders noemen hun baby bijvoorbeeld steevast gordito, wat letterlijk kleine dikkerd betekent, maar wat je eigenlijk moet zien als het Nederlandse schatje. Ook negrito, wat inderdaad letterlijk zwartje/kleine zwarte betekent, wordt heel vaak gebruikt in Zuid Amerika en de lading van dit woord kan je meer vergelijken met de wijze waarop Amerikanen “Yankees” worden genoemd. Grappig feitje overigens is dat Ozuna, de grootste reggaetonartiest ter wereld,zichzelf in ieder nummer ook El Negrito de Ojos Claros noemt (de kleine zwarte met heldere ogen). Deze nummers komen ook op de Nederlandse en Engelse radio, luister maar naar Baila Baila Baila en Mamacita. Met deze context is het werkelijk waar schandalig dat Cavani geschorst is.
 
nederland79
 
3
4 januari 2021 om 16:45
wat ik er mee bedoel is dat je dan niets meer kunt zeggen, want er is altijd wel iemand ter wereld die zich gekwetst voelt. Natuurlijk noem ik Evra geen aap, want ik weet dat ie dat niet waardeert. Maar ik hoef er toch geen rekening mee te houd, wat Evra er van vindt als ik mijn broertje of een donkere vriend aap noem, zolang die 2 personen het prima vinden. Dan maakt het toch niks uit wat Evra er van vindt. Prima dat hij zich gekwetst voelt, maar dat is niet relevant. Als Evra mijn buurman is en hij spreekt me er op aan dat hij het elke dag hoort en dat hem het kwetst, dan kan ik overwegen om er rekening mee te houden. Maar dat is heel wat anders Je moest eens weten hoe mijn broertje en ik samen met nog een vriend onderling onze moeders noemen. Daar zou 99% van de wereld een probleem van maken, maar we hebben het niet over hun moeders maar over onze eigen moeders. Niet hun probleem dus.
 
nederland79
 
0
4 januari 2021 om 16:48
@luctemmi maar dat stukje van Ozuna gaat niet op. Want donkere mensen mogen zichzelf wel neger noemen, alleen wij mogen dat niet...... uch uch
 
luctemmi
 
2
4 januari 2021 om 16:51
Ik heb het 1 op 1 gekopieerd, dat zal erin zitten omdat het sloeg op dat betreffende draadje. Daarnaast ik heb ook al die bullshit gelezen, klinkt voor mij als discriminatie. Ook de onzin wat deze mensen hier posten over het maar aanpassen aan de cultuur waar men leeft, dit zijn dezelfde mensen die enorm tegen zwarte piet zijn en die willen verbannen uit het land waar dit al jaren tot de cultuur behoort.
 
Lierse1997
 
3
4 januari 2021 om 16:57
Jawel dat doet de FA wel. Naar hun mening is een dagelijks gebruik in Uruguay gewoon racistisch. Want ze straffen Cavani er zeer zwaar voor.
 
Professor Oak
 
4
4 januari 2021 om 17:08
mogen we het woord negeren dan ook niet meer gebruiken? of een blanco check?
 
AmazingNinja
 
4
4 januari 2021 om 18:16
@ Yelle en hier ga je de fout in. Cavani heeft geen n*gger gezegd. Hij zei negrito. Dat woord heeft helemaal niets met het woord n*gger te maken. Jij en de FA maken dezelfde fout. Vanuit jullie zogenaamde superieure morale positie denken jullie te weten hoe je een woord moet vertalen naar je eigen taal terwijl zowel jij als de FA nul komma nul van de Zuid Amerikaanse cultuur en taal kennen.
 
AmazingNinja
 
3
4 januari 2021 om 18:21
@luctemmi Jij verdient een groen randje. Heb een hele tijd in Argentinië gewoond en had het niet beter uit kunnen leggen. Geliefden noemen elkaar constant 'gordo' wat in het Spaand idd zoiets als 'schatje' is. In het Engels zou dit 'fatty' zijn wat idd een scheldwoord is.
 
AmazingNinja
 
4
4 januari 2021 om 18:22
@nederland79 maar negrito is niet een bijnaam voor donkere mensen. Als jij blank, blond haar, blauwe ogen hebt kan jouw bijnaam ook negrito zijn. Dunne mensen kunnen ook gordo genoemd worden. Die bijnamen in het Spaans hebben eigenlijk niets te maken met de uiterlijke kenmerken van de persoon aan wie de bijnaam wordt gegeven.
 
AmazingNinja
 
2
4 januari 2021 om 18:14
@yelle dat is echt een slecht argument. In de Westerse wereld mag je niemand onderdrukken, toch ken ik genoeg meisjes die in Nederland wonen, maar die opgevoed worden volgens de Islam, die uitgehuwelijkt worden, tegen hun wil in. Die mensen ook maar schorsen?
 
JJUnited
 
9
4 januari 2021 om 15:28
We weten allemaal dat Cavani het niet discriminerend bedoelde. Een waarschuwing was misschien op z’n plaats geweest, maar de FA is dat hielenlikkende jongetje dat iedereen wil pleasen en wil laten zien hoe goed ze wel niet zijn.
 
stravven
 
3
4 januari 2021 om 18:55
En daardoor hebben ze zich nu in een onmogelijke positie geplaatst.
 
S-070
 
11
4 januari 2021 om 15:28
Terecht dit slaat helemaal nergens op van de FA. De bond van Uruguay heeft groot gelijk dit heeft helemaal niks te maken met discriminatie. Eerder discriminatie aan de latijn amerikaans cultuur. Je moet de cultuur respecteren en het begrijpen. Respect dat ze durven te zeggen waar het op staat.
 
scolla28
 
5
4 januari 2021 om 15:30
Ik begrijp het punt van de Afu. Maar naar mijn mening zitten hun ernaast.de reden is heel simpel Cavani zit in Engeland ofwel hij moet zich houden aan hun wetten en regels. Ook al bedoeld hij het niet verkeerd en gaat een schorsing naar mijn mening te ver alleen is dat nu eenmaal de regel in Engeland. Ik kan hier met mijn auto ook geen 160 rijden want dan wordt ik aangehouden maar in Duitsland kan het wel helaas zijn de regels dus niet hetzelfde.
 
Gooner4
 
24
4 januari 2021 om 15:32
Mag jij mij even uitleggen welke regel/wet het is die Cavani overtreed.
 
scolla28
 
3
4 januari 2021 om 15:49
De regel dat je niet mag discrimineren dat zijn dus de normen en waarden daar. Dat ze niet ieders cultuur natrekken om te kijken of het niet racistisch is is hun goed recht. Kijkaar wat er gebeurde in de cl met de 4man dat was ook een cultuur verhaal
 
RGB7
 
7
4 januari 2021 om 16:26
Hij doet het bij een vriend Scolla, niet iemand uit de UK eens zelf. Schaamte voor de bond op zijn plaats
 
Gooner4
 
2
4 januari 2021 om 17:27
Hij discrimineert ook niet, snap dat eens
 
Ligadream
 
0
4 januari 2021 om 17:36
Het kan enkel discriminerend zijn als degene die je zo noemt het discriminerend vind. Als je mij aardappel ((om de zogenoemd woord niet te vermelden)) noemt en ik vind dat fijn, wat is er discriminerend aan?
 
stravven
 
1
4 januari 2021 om 18:55
Volgens mij was dit een tweet tussen twee Uruguayanen, dat een daarvan toevallig in Engeland woont is niet relevant.
 
Lierse1997
 
41
4 januari 2021 om 15:34
Nee dat is hier niet van toepassing. Het is alsof Cavani op de snelweg 120 kilometer per uur rijdt en hij krijgt een boete omdat je maar 100 mijl mag rijden. Dat Cavani probeert uit te leggen aan de Engelsen dat 100 mijl iets anders is dan 120 kilometer dat vinden de Engelsen niet relevant.
 
scolla28
 
1
4 januari 2021 om 15:50
Is het dan wel relevant om te kijken naar de cultuur in een Zuid-Amerikaans land terwijl men in Engeland zit?
 
Lierse1997
 
26
4 januari 2021 om 15:53
Uiteraard. Als het geen racistische connotatie heeft dan verzinnen de Engelsen er nu gewoon een racistische connotatie bij. Als morgen de Chinezen bepalen dat het woord “maat” op iets lijkt dat voor hen racistisch is dan ga jij toch niet stoppen met in rechtstreeks contact in het Nederlands met je vrienden het woord “maat” te gaan gebruiken?
 
nederland79
 
5
4 januari 2021 om 15:37
@scolla28 maar aan welke regel houdt hij zich niet dan. Hij heeft niet het woord nigger gebruikt, maar het Spaanse woord negrito. De vertaling hiervan komt niet in de buurt bij nigger.
 
scolla28
 
1
4 januari 2021 om 15:46
Het probleem zit hem denk ik in de uitspraak ook al weet ik niet hoe je het uitspreekt (waarschijnlijk gewoon zoals je het spelt). Want negro kan je in Engeland ook gebruiken. Het probleem zit hem gewoon dat hij niet in zijn eigen land zit en dat ze er in andere landen over kunnen vallen en als je dan gestraft wordt is het jammer maar je weet gelijk voor de volgende keer dat het in dat land niet kan.
 
nederland79
 
4
4 januari 2021 om 15:49
wat maakt de uitspraak uit, het was op twitter. Dan kun je dingen uitspreken zoals jij het wilt. En hebben ze eerst gekeken of hij in Engeland zat op het moment van twitteren? Want dat maakt blijkbaar uit volgens jou...
 
AmazingNinja
 
3
4 januari 2021 om 18:28
haha Scolla wat maak jij je hier belachelijk man. Je zegt: het probleem zit hem denk ik in de uitspraak al weet ik niet hoe je het uitspreekt. Ja wtf man. Als je niet weet hoe je het uitspreekt, hoe kun je dan zeggen dat het aan de uitspraak ligt????
 
cesc4ars
 
1
4 januari 2021 om 15:48
Die vlieger van de maximumsnelheid gaat niet op. Ten eerste is er hier geen sprake van een objectief bepaalbare norm (zoals hier al gezegd wordt) . Ten tweede is de schimmige regel waar jij en anderen op doelen gebaseerd op enerzijds de mate van gekwetstheid van het slachtoffer en anderzijds op de veronderstelde boosaardige intentie van Cavani. Beiden zijn overduidelijk verzonnen.
 
arturotorres
 
5
4 januari 2021 om 16:28
Ik zag laatst een filmpje dat een Koreaan die in de VS leeft (als ik het goed herinner) vertelde hoe het woord ‘ik’ in het Koreaans qua uitspraak leek op het woord ‘nigga’ en dat zwarte Amerikanen hem aanspreken als hij Koreaans praat en dat woord zegt maar dan uitlegt dat het een totaal ander woord is. Vind jij dan ook dat Koreanen hun taal niet meer normaal mogen praten in een westers land omdat het woord voor ik lijkt op een beledigend woord?
 
nederland79
 
1
4 januari 2021 om 16:57
in de VS is zelfs een docent ontslagen omdat hij bij een online les iets uitlegde over uitdrukkingen die ze hebben in China. 1 van die uitdrukkingen klonk echter een beetje als nigga, dus een aantal scholieren voelde zich echt heel erg beledigd.
 
arturotorres
 
1
4 januari 2021 om 20:40
Echt de grootste onzin vind ik dat, als je commotie veroorzaakt om zoiets en een hardwerkende man zijn carrière verwoesten (andere scholen zullen hem ook niet aannemen) dan vind ik dat je niet onderdrukt word door je huidskleur, maar onderdrukt wilt worden met als excuus je huidskleur
 
AmazingNinja
 
1
4 januari 2021 om 18:26
@scolla moeten alle Turken die een trouwerij hebben dan ook beboet of opgepakt worden? Immers mag je niet onnodig de toeter van je auto gebruiken op de openbare weg.
 
Boca2005
 
15
4 januari 2021 om 15:32
Laat de persoon in kwestie zeggen of hij de opmerking van Cavani als kwetsend, beledigend en/of racistisch heeft opgevat.
 
nederland79
 
7
4 januari 2021 om 15:38
juist, dat zeg ik dus ook al. Er wordt nu iemand schuldig bevonden terwijl er geen slachtoffer is
 
FeyenoordDelft
 
9
4 januari 2021 om 15:40
Precies dit! Maar het is tegenwoordig hip om te voor ander te denken of ze mogelijk gekwetst zouden kunnen worden
 
BurtMacklin
 
1
4 januari 2021 om 15:34
Ben bang dat als dit een grote piemel wedstrijd gaat worden, de FA dit wint - nu zit je er zo diep in - die gaan hun "ongelijk" niet toegeven. Desalniettemin, hij voetbalt voor een engelse club en is daardoor direct verbonden aan de FA en behoort zich aan de regels van dat betreffende land te houden. Ben bovendien benieuwd of dit woord in heel Zuid Amerika / de Spaanse taal als niet-racistisch aangekaart wordt, of dat dit enkel het geval is in Uruguay, weet iemand daar wat meer over?
 
nederland79
 
6
4 januari 2021 om 15:39
overal in de Spaanse taal. Hij houdt zich ook aan de regels van de FA, hij gebruikt niet het woord nigger, maar het spaanse woord negrito. De vertaling hiervan komt niet eens in de buurt van neger.
 
AmazingNinja
 
3
4 januari 2021 om 18:30
@burt In Zuid-Amerika is het sowieso een normaal woord. Heb zelf in Argentinië gewoond. Het woord heeft ook niets met uiterlijke kenmerken te maken. Ik ben blank en blond en ik werd ook aangesproken met negro of negrito.
 
Busby
 
8
4 januari 2021 om 15:35
Amen! Niets aan toe te voegen. Hier kon nooit sprake zijn van racisme en FA maakt zich belachelijk hiermee. Ze gaven in 't verleden spelers als Deli Ali een mildere straf terwijl het om een grap ging die wel racistisch was. Het is ook teleurstellend dat United zich direct bij neergelegd heeft.
 
rubentje13
 
1
4 januari 2021 om 16:20
Of je het ermee eens bent of niet, de FA is in elk geval wel consistent en bestraft Cavani net zoals ze toen Bernardo Silva bestraften. Het zou imo een groter probleem zijn wanneer ze Cavani geen straf hadden gegeven, terwijl Bernardo Silva wel een straf had gekregen voor een vergelijkbare opmerking. Dat kan je pas maken als je daarover een duidelijk statement afgeeft. Het statement dat de FA nu afgeeft is dat alles waarin het woord 'negro' oid in vermeld wordt, gewoon strafbaar is. Ben je het er niet mee eens, dan ga je in hoger beroep tegen je straf om op die manier een verandering teweeg te brengen, en anders pas je je gewoon aan aan de regels van de FA (cavani had het kunnen weten gezien de reputatie van de FA, dus ik vind het ook wel een beetje dom, ook al vind ik het geen discriminatie).
 
stravven
 
2
4 januari 2021 om 18:57
Dat word leuk. Wat gaat de FA doen als Engeland ooit tegen Nigeria of Niger moet spelen? Want dat lijkt allebei nogal veel op het N-woord.
 
Zola10
 
1
4 januari 2021 om 16:35
Negrito betekent letterlijk “zwartje”. Dat komt in mij heel anders over dan “kleine zwarte” zoals ik het vaak terug lees. Ik wil niemand voor het hoofd stoten maar aangezien Cavani dit naar een vriend schrijft vind ik dat al die meningen en zeker de straf overbodig zijn/is. Ik luister zelf regelmatig reggeaton en daar noemt de gekleurde Chimbala in een van zijn nummers zijn collega die meezing Giancarlo El Blanquito wat dus letterlijk betekent Gialcarlo de Witte. In zuid En midden Amerika is het gelukkig nog steeds normaal en niet rascistisch om iemand gewoon aan te duiden op kenmerken van zijn uiterlijk. Rode haren, krul haren, kroeshaar , kaal, zwart, wit, geel of rood het maakt geen reet uit maar het is wel makkelijker om gewoon het beestje bij de naam te mogen noemen. Ik hoop echt dat Cavani geen straf krijgt en er meer mensen hun eerlijke mening hierover naar buiten brengen
 
Lierse1997
 
3
4 januari 2021 om 16:58
Misschien is het wel een woord zoals “gezellig”, dat is ook heel moeilijk om naar andere talen te vertalen. Of “goesting” of “traite” (een numismatische term),... Er zijn legio voorbeelden van woorden die moeilijk naar andere talen te transcriberen zijn.
 
BurtMacklin
 
0
4 januari 2021 om 18:29
vind het meer te vergelijken met zwarte piet, imo :P
 
AmazingNinja
 
0
4 januari 2021 om 18:33
@ Zola maar hier maak jij dezelfde fout als de FA. Je denkt dat je het woord zo naar de Nederlandse taal moet vertalen, maar dat is gewoon fout. Als ik in nu in Google Translate het woord 'gezellig' vertaal naar het Engels komt daar 'cozy' uit. Dat is ook niet helemaal de juiste vertaling. Je hebt in het spaans ook gordo of flaco. grodo betekent dikke en flaco betekent dunne. Maar in het spaans is het niet letterlijk dikke of dunne, maar meer zoiets van schatje.
 
ViscaCatalunya
 
5
4 januari 2021 om 16:43
Politieke correctheid werkt in de hand van de xenofobe politieke partijen. Het werkt dus averechts.
 
Hoed74
 
2
4 januari 2021 om 17:25
Zeer correct en bondig geformuleerd. Echter dit gaat menig politieke partij het verstand al te boven, laat staan deze white guild organisatie die volledig is doorgeslagen in hun zgn goeddoenerij.
 
ClassOf1992
 
0
4 januari 2021 om 19:21
Cavani kan hier helemaal niets aan doen en is ook onterecht bestraft. Dit is compleet de schuld van de FA. Als zij wat meer zouden doen dan alleen regels opstellen zoals bv een verplichte inburgeringscursus geven aan alle voetballers die vanuit het buitenland komen de do’s en don’ts aan te leren, komt dit niet meer voor. Met al dat geld zouden ze dit toch wel mogelijk moeten maken. Voetballers zijn overigens mensen met een voorbeeldfunctie maar als ze het juiste voorbeeld in elk land niet worden aangetoond kunnen ze verkeerd begrepen worden zoals hier het geval is.
 
Petit_17
 
0
4 januari 2021 om 19:34
Mooi verwoord van de AFU, zo kijk ik er eigenlijk ook wel tegenaan. Maar het ligt volgens mij toch nog wel genuanceerder, als je even verder denkt. Toen ik vorig jaar naar Amerika ging heb ik me ook op lopen vreten over het feit dat ik een bepaald woord niet mee mag zingen in liedjes, of andere onderwerpen die je beter niet kunt aansnijden. Uiteindelijk pas je je toch maar aan, omdat je te gast bent in dat land en je het jezelf makkelijk wilt maken. Een Spaans woord, wat in het Engels een totaal andere context heeft, kun je ook totaal niet vergelijken of “zwart op wit” over te nemen, want dat kan niet! De waarheid zal wel ergens in het midden liggen, in dat grijze gebied. Dan rest mij nog tot slot: hoe makkelijk zou het zijn als we allemaal nou eens accepteren dat we allemaal maar mens zijn en daarom in beginsel gelijk zijn. Dit geldt voor beide kanten van de munt. Maar goed, daar is in de geschiedenis misschien teveel voor gebeurd.
 
LB7-
 
0
5 januari 2021 om 15:22
Ik denk dat het wezenlijk verschil is dat Negrito geen Engels woord is. Het feit dat je in Amerika het N-word niet kan zeggen is logisch gezien het ook een Engels/Amerikaans woord is, dus pas je hún betekenis toe ookal zou het in sommige kringen in Nederland niet zo zwaar geacht worden. Cavani gebruikte een Spaanstalige term gericht naar een Spaanstalige vriend, waar de FA vervolgens hun Anglocentrische betekenis aan heeft gehangen.
 
Millonario
 
0
5 januari 2021 om 00:43
Ik zou die vriend van Cavani graag eens aan het woord willen horen. Want ik ben er van overtuigd dat ie dat echt niet zo beledigend heeft ervaren. Zoals het nu wordt neergezet is het alsof Cavani de schuldige is voor de holocaust en daarnaast parttime kkk wizard is. Knap van Uruguay dat ze hem verdedigen, want dit kan niet zo langer.
 
LB7-
 
0
5 januari 2021 om 15:18
Enorm sterke reactie die alle vlakken raakt. Buiten het belachelijke van de schorsing ( een daad zonder slachtoffer, zonder intentie om een slachtoffer te maken, kan geen dader hebben ), heeft de Uruguayaanse volledig gelijk dat dit puur ethnocentrisme is. Als de FA vind dat iets niet past in hun wereldbeeld, moet dat over de hele wereld maar niet passen?