Van Basten belt Wormuth 'midden in de nacht' op: 'Voor mij is het nu klaar'
Zondag, 24 november 2019 om 13:42

Ajax won zaterdagavond met 4-1 van Heracles Almelo, maar na afloop ging het vooral over de dubieuze opmerking van Marco van Basten in de studio van FOX Sports. De analist riep 'Sieg Heil' na een interview van verslaggever Hans Kraay jr. met Heracles-trainer Frank Wormuth. Van Basten heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en die zijn ook geaccepteerd door de Duitse trainer in Nederlandse dienst.

"Hij (Van Basten, red.) belde me midden in de nacht op en zei dat het een slechte grap was", verklaart Wormuth zondag in gesprek met TC/Tubantia. "Hij had het gezegd omdat het Duits van Hans Kraay jr. zo slecht is en dat het niet om mij ging. Prima, ik heb in het Nederlands geantwoord dat ik me niet aangesproken voel." Wormuth is dan ook niet boos op Van Basten. "Het is oke voor mij, ik zie geen enkele connectie tussen zijn woorden en mezelf."

Wormuth stelde nog aan Kraay jr. voor om het interview in het Nederlands of Engels te doen. De verslaggever van FOX Sports koos er echter voor om de trainer van Heracles in het Duits aan te spreken. "Ik hoorde pas na de wedstrijd dat er iets was voorgevallen", aldus Wormuth, die zijn mening over de uitspraak van Van Basten niet aan de grote klok wil hangen. "Voor mij is het nu klaar, daar wil ik het niet over hebben. Het is de uitdaging van Marco, niet die van mij. Ik sta hier verder buiten."

In de Duitse pers werd schande gesproken over de mislukte grap van Van Basten. Met name BILD haalde fors uit naar de oud-aanvaller. Der Spiegel roemt Van Basten als speler, maar snapt niets van de 'Nazigroet' richting Wormuth. Laatstgenoemde snapt wel waarom er zoveel ophef is in zijn vaderland. "In Duitsland kun je vanwege de geschiedenis echt geen 'Sieg Heil' zeggen. Daarom pakken ze het groots op."

Meer nieuws
   
15:55
15:55
'Mark van Bommel en Marc Overmars gaan vertrekken bij Royal Antwerp'
8
   
15:24
15:24
Salah en Klopp krijgen het aan de stok op frustrerende middag voor Liverpool
46
   
15:00
15:00
Live meepraten in de Premier League: Manchester United - Burnley
1
   
15:00
15:00
Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
5
   
15:00
15:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (37)

 
messnaldo
 
34
24 november 2019 om 14:06
Gewoon een misplaatste grap, die wel wat te ver ging misschien. Niets meer niets minder. Helaas zijn er altijd mensen die moeten klagen, die zul je altiid hebben. Heel netjes dat hij meteen zijn excuses heeft aangeboden en dan is het nu klaar.
 
MidoW
 
16
24 november 2019 om 14:11
Het is een ongepaste grap. Treurige hier is dat ik de humor ervan ook gewoon echt niet snap.. Een grap kan hard zijn maar wel grappig, nu is het gewoon ook echt niet grappig..
 
messnaldo
 
6
24 november 2019 om 14:14
Dat is dus toch een mening? Hij lachte wel zoals je hoort dus dan kan iedereen wel iets vinden, maar het was niet beledigend bedoeld, zoals hij aangaf en nog moet iedereen er heisa over maken
 
Benzema.
 
14
24 november 2019 om 14:14
Nou wat een grap zeg. Je beledigd hier gewoon tientallen miljoenen mensen mee.
 
DRL80
 
5
24 november 2019 om 17:49
Dat vind ik wel erg makkelijk. Ben niet zo van de discriminatie-/racisme kaart trekken maar had iemand uit een “minderheid” zoiets geroepen dan waren de rapen gaar. Van Basten heeft dit heel dom gedaan en mag op de blaren zitten, daar is helemaal niks mis mee. Volwassen man die mag de consequenties dragen.
 
messnaldo
 
30
24 november 2019 om 14:12
Precies, je moet is gewoon eens kijken naar vriendenkringen, daar worden ongepaste grappen over alles en iedereen gemaakt maar je lacht erom, omdat het niet serieus als belediging wordt bedoeld maar als grap. Iedereen doet dit en je kan mij niet wijsmaken dat dat niet zo is.
 
oker
 
17
24 november 2019 om 14:24
Een mens mag bijna geen foutjes meer maken. Alles ligt op een vergrootglas en elk woord wordt op een weegschaal gelegd, dikke armoede allemaal.
 
Cobain
 
5
24 november 2019 om 14:27
Kunnen Gijp en die snor weer een programma over vullen. Lekker verontwaardigd gaan doen over foute grappen....
 
VBD79
 
7
24 november 2019 om 15:19
Ik verwacht eerder dat ze van Basten verdedigen en het een slechte, misplaatste grap noemen. Daarna klappen ze er een paar homo en Marokkanen grappen eroverheen en we gaan weer verder met het leven
 
Thamike
 
0
24 november 2019 om 18:14
Nee, kan niet meer nu hun vriend Driessen zich al heeft uitgesproken. Heb namelijk nog nooit een afwijkende mening gehoord aan die tafel.
 
VBD79
 
0
24 november 2019 om 22:49
Let maar op, ook over van Basten zijn hun altijd positief als analyticus
 
MT87
 
13
24 november 2019 om 14:29
Lijkt me heel surreeel voor Wormuth dat hij hier zo serieus op in moet gaan. Dat Van Basten hem ook echt op belt om excuses te maken. Is nergens voor nodig (zegt ie ook). Wormuth, Van Basten, en wie dan ook, weet dat Wormuth geen nazi is. En niets daarmee te maken heeft. We hebben na WO II met zijn allen van Hitler en Nazi Duitsland een schertsfiguur gemaakt om met de diepe wond om te gaan. Mijn eigen generatie kent die grappen nog (over fietsen, of opas die van de wachttoren zijn gevallen), maar de generaties daarvoor helemaal. Ken ook geweldige sketches uit Fawlty Towers, of Jiskefet. En zulke humor heb je ook recht op als voormalig bezet land vind ik, als we al niet meer om Nazis kunnen lachen dan gaat het helemaal verkeerd in de wereld. Wormuth staat net zo ver van de Nazis vandaan als Van Basten zelf. Iedereen weet dat.
 
Orgullo
 
19
24 november 2019 om 14:30
Ik zit hier toch wel met enige verbazing naar de milde reacties te lezen. Sieg Heil is de overwinningskreet van een groepering die 6 miljoen joden in de vernieling heeft geholpen, dat daar ophef over komt als een analist dat in een uitzending loopt te schreeuwen snap ik wel. Ik vraag me af of, als er een Marokkaan bij Pauw 'sieg heil' had geroepen, we hadden geroepen 'ja, maar dat is toch een geintje', of 'een onhandige opmerking maakt toch iedereen?'. Het ene racisme is kennelijk het andere niet.
 
HZ7-22
 
7
24 november 2019 om 16:03
Aan jouw naam te lezen snap ik dat jij denkt dat hier niks mis mee is. Ik zou zeggen, als je denkt dat dit ‘normale’ duitse woorden zijn, stap in de auto, rijdt naar Duitsland en roep Sieg Heil. Hangt in nota bene Duitsland nog steeds een gevangenisstraf bovenop.
 
Xyzz
 
0
24 november 2019 om 17:29
Je bent niet de enige die het niet grappig vond. Maar denk je echt dat Van Basten serieus was? Dat hij joden haat en een nazi is?
 
HZ7-22
 
0
24 november 2019 om 23:41
Dat zeg ik niet, maar als je het in je hoofd haalt om zoiets te zeggen tegen iemand van Duitse komaf is er toch iets niet goed in je harses?
 
Dirk_borst
 
7
24 november 2019 om 14:51
Nederland anno 2019, preuts land nummer 1. Zaken die er om gaan krijgen geen aandacht, zaken die er niet om doen krijgen dat wel.
 
Druu
 
5
24 november 2019 om 14:57
Wat een verontwaardiging allemaal. Van Basten had het niet mogen zeggen, maar hij bedoelde er verder niks mee. Ineens worden de Jodenvervolging en de Nazi’s bij gehaald. De hele tweede wereldoorlog wordt erbij gehaald. We maken het nu groter dan het is. Wie kende vroeger de serie Alo Alo? Daar werden de Duitsers alleen maar belachelijk gemaakt. Moet ik wel zeggen dat het in Duitsland wat gevoeliger ligt. Toen ik op de hogeschool in Enschede zat, deden een paar klasgenoten een uber fuhrer stemmetje na. Weet niet meer waarover de grap ging. Terwijl de hele klas moest lachen, keken de studenten uit Duitsland ons verontwaardigd aan. Ik vroeg of zij Alo Alo kenden. Nee dat kenden ze niet. En over de Tweede Wereldoorlog werd nooit over gepraat. En grappen maken mbt de Tweede Wereldoorlog was echt not done. Vervolgens hielden wij natuurlijk rekening mee als er Duitse studenten in de buurt waren.
 
Marshmallow
 
3
24 november 2019 om 15:31
Marco was een begnadigd voetballer maar in de loop der jaren is gebleken dat zijn intelligentie quotiënt niet boven de 100 ligt. Een dikke fail die z’n toekomst als analist in rook ziet opgaan en z’n sponsorinkomsten zal zien slinken aangezien het reputatieschade met zich mee zal brengen.
 
Dolfifumi
 
1
24 november 2019 om 15:54
Volgens mij is Van Basten een intelligent persoon en is z'n IQ hoger dan die van jou. Hij is een persoon die van niemand afhankelijk is , vrij denkt en zo ook reageert in allerlei zaken. Volgens mij zal het hem een worst zijn wat jij daar allemaal aangeeft. Ik denk eerder dat hij door z'n ongezouten mening en reageren juist nog vaker gevraagd gaat worden. We moeten niet te zwaar tillen aan z'n uitspraak al is het natuurlijk niet handig op dit moment.