Van Basten: 'Dat kan Virgil van Dijk wel zeggen, maar dat geloof ik niet'
Dinsdag, 22 februari 2022 om 10:53

Marco van Basten gelooft niet dat Virgil van Dijk tegenstanders het best kan verdedigen door ze in de ogen te kijken. De centrumverdediger van Liverpool en Oranje vertelde in een video-item over zijn manier van verdedigen, waarmee hij vooral op lichaamstaal probeert te letten. Van Basten noemt het in programma Rondo van Ziggo Sport veel logischer om naar de bewegingen van je tegenstander te kijken.

"Ik probeer gewoon naar je ogen te kijken. Want als iemand voor je allerlei technische trucs gaat uithalen, dan denk je misschien: wat gebeurt er allemaal? Lichaamstaal verraadt veel. En ik kijk daarom graag naar iemands ogen", zo gaf Van Dijk te kennen. Het fragment wordt getoond in het praatprogramma, maar Van Basten zegt weinig te geloven van de woorden van Van Dijk.

Meer: Salah en Klopp krijgen het aan de stok op frustrerende middag voor Liverpool | Liverpool-icoon zet vraagtekens bij komst Arne Slot: ‘Tijden zijn veranderd’

"Als je voetballer bent, kijk je naar een bal en de bewegingen", reageert Van Basten. "Maar niet in iemands ogen. Dat kan Van Dijk wel zeggen, maar dat geloof ik niet. Het is nogal logisch dat je uit je ogen kijkt, anders zie je niet veel. Dat je kijkt, oké. Maar je kijkt niet naar iemands ogen, je kijkt naar zijn bewegingen, waar de bal is, wat je tegenstander gaat doen, de omstandigheden in het veld en waar je staat. Dat is toch logisch? Van Dijk is ijzersterk en sneller dan de meeste andere spelers."

Youri Mulder vraagt Van Basten waarom hij niet gelooft dat Van Dijk zijn tegenstanders in de ogen kijkt tijdens het verdedigen. "Dat kan ik me niet voorstellen", antwoordt de oud-spits. "Ik heb nog nooit in iemands ogen gekeken als ik aan het voetballen was. Hij is heel goed, dat is wat anders. Maar ik denk niet dat hij in de ogen van zijn tegenstander kijkt. Je kijkt naar iemands fysiek, wat hij gaat doen, waar de bal ligt en wat er om je heen gebeurt."

Meer nieuws
   
17:55
17:55
Eerste goal Antony van dit seizoen is niets waard na oliedomme actie Onana
0
   
17:27
17:27
Simons en Openda excelleren en walsen met Leipzig over Dortmund heen
4
   
17:25
17:25
Sublieme Kane zet jacht op Lewandowski voort met twee goals voor Bayern
2
   
17:00
17:00
Live meepraten in de Süper Lig: Fenerbahçe - Besiktas
1
   
17:00
17:00
Live meepraten in de Serie A: Juventus - AC Milan
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (62)

 
HotSince95
 
68
22 februari 2022 om 10:59
Kunnen ze Marco ook niet van de tv halen? Heeft nooit een positieve bijdrage, spiegelt elke aanvallende speler met z’n eigen kwaliteiten wat totaal niet eerlijk is, neemt verdedigers niet serieus en elke kritiek die hij heeft op coaches kan je ook niet serieus nemen met zijn staat van dienst als trainer.
 
jeffreysch
 
24
22 februari 2022 om 11:03
Het is jammer dat zijn carrière als trainer niet zo goed is, want het is een legendarische voetballer geweest met zeker wel verstand van voetbal. Ik denk dat hij het alleen best bot en hard verwoord, datgeen dat hem waarschijnlijk ook niet een hele succesvolle trainerscarrière heeft opgeleverd.
 
FutureBoss
 
21
22 februari 2022 om 11:56
Je merkt aan alles dat Van Basten enorm veel verstand van voetbal heeft. Echter klopt het wel wat Hotsince zegt (een van de weinige dingen in zijn commnet waar ik het mee eens ben), van Basten spiegelt iedereen aan zijn eigen kwaliteiten. Wat ongekend oneerlijk is, aangezien Van Basten in zijn prime een van de beste voetballers ooit is. Die man was zo ongekend goed. Dat is opzich niet onlogisch, maar het zou zijn omgeving sieren als ze hem daar op aanspreken. Dan kan hij veel eerlijker zaken beoordelen, en dat zou hem een onwijs veel betere analist maken.
 
pinko
 
14
22 februari 2022 om 12:56
Maar wat zegt van Basten dan verkeerd? Daarnaast is hij hard en consequent in zijn commentaren; iets wat niet door iedereen wordt op prijs gesteld. Maar ik vind zijn kijk op voetbalonderwerpen best nuttig en goed beschouwend.
 
RickertB1999
 
2
22 februari 2022 om 14:12
Zo heel raar is het niet want de verdediger in de ogen kijken is eigenlijk iets wat zaalvoetballers doen. Vrienden van mij die jarenlang in de zaal hebben gespeeld verdedigen zo ook op het veld. Zij zeggen dat het fijner verdedigd omdat je met voeten gestuurd kunt worden en iemand zijn hoofd/lichaam draait met je mee. Het is overigens niet heel gebruikelijk zo te verdedigen maar het is niet zo alsof het heel raar is.
 
Sirius
 
1
22 februari 2022 om 17:58
Zo vreemd is het toch niet dat hij hierover twijfelt? Ik denk dat het best veilig is om te stellen dat Van Dijk echt niet enkel naar de ogen van z'n tegenstanders kijkt. Wellicht als focuspunt, maar dan nog verraadt het lichaam veel meer dan de ogen. Niet dat het overigens uitmaakt hoe Van Dijk het aanpakt. Hij is natuurlijk een fantastische verdediger.
 
MVB-PSV
 
14
22 februari 2022 om 11:04
Inderdaad word altijd een beetje geïrriteerd van zijn bijdrage. Ik denk dat Virgil echt wel beter weet hoe die verdedigt dan Marco. "Ik heb nog nooit naar de ogen van mijn tegenstander gekeken dus het is onmogelijk " misschien dat je daarom geen verdediger was Marco!
 
D.Pranjic
 
72
22 februari 2022 om 11:10
KOM OP zeg . Je kijkt echt niet in iemands ogen tijdens het verdedigen.
 
Martyn7
 
30
22 februari 2022 om 11:15
Ik weet niet of je het betreffende fragment hebt gezien? Maar het werd duidelijk dat van Dijk zeker niet in de ogen kijkt. Er werd getoond hoe hij Mbappé tegen Frankrijk even in de ogen kijkt maar daarna toch echt focust op de bal en de lichaamstaal. Tegen Lautaro Martinez idem dito, dwingt hem goed naar de zijkant maar wel door naar de bal te kijken. Als je alleen naar de ogen zou kijken ben je alles kwijt. Dus ik begrijp wel wat van Basten zegt. Dat gebeurt gewoon niet. En aantoonbaar doet van Dijk dit dus ook niet tot nauwelijks
 
CocoAfc
 
10
22 februari 2022 om 11:18
Ja hij gaat je niet de wedstrijd uitstaren he. Het is een combinatie van wat er gebeurt. Je kijkt in de ogen om na te gaan welke richting iemand op gaat, als je dat weet dan ga je op andere dingen concentreren.
 
FutureBoss
 
21
22 februari 2022 om 11:59
Het is de manier waarop dit gebracht word. Men doet alsof van Dijk zegt dat hij iemand alleen maar in de ogen kijkt. Iemand die enigzins kan nadenken weet dat dit niet het geval is, aangezien je dan simpelweg niet weet waar de bal is. Marco gaat echter weer naar het andere uitereste en stelt dat het onomgelijk is dat hij zijn tegenstanders in de ogen kijkt. De middenweg is zoals zovaak waarshcijnlijk het juiste antwoord: Van Dijk kijkt per duel af en toe naar iemands ogen en probeert op basis daarvan te lezen wat ze willen. Echter zal het gros van zijn duels zijn ogen gericht zijn op de bal en het lichaam van de aanvaller
 
ronald09
 
3
22 februari 2022 om 12:10
Hoe kan je aan iemands ogen zien welke kant hij opgaat? Dat zie je toch aan lichaamshouding?
 
CocoAfc
 
0
22 februari 2022 om 17:08
Moet eerst kijken welke kant ik kan met lichaam niet?
 
Seppie1998
 
30
22 februari 2022 om 11:04
Als je on topic blijft is het toch ook onzin dat van dijk in de ogen kijkt van een verdediger tijdens een 1 op 1. Marco is uiterst kritisch altijd maar daar zit hij toch ook voor. Net zoals met Weghorst die hij geen verfijnde spits vind maar wel een zeer goeie treffer maakt in de PL afgelopen weekend. Dan is hij ook de moeilijkste niet.
 
Psvlld
 
6
22 februari 2022 om 11:16
Maar waarom weet van Basten dat beter dan Virgil zelf? Hij zegt toch dat hij daarop let en dat dit zijn manier van verdedigen is. Tuurlijk kijkt hij ook vast nu en dan naar de bal, maar hij geeft aan wat voor hem het meeste zegt. Van Basten moet overal over vallen tegenwoordig en weet het altijd beter dan mensen zelf.
 
Seppie1998
 
3
22 februari 2022 om 11:20
Ik vraag me af of dat clipje waar hij het in zegt tegen die jongen van Tef2 niet als grap of interessant doen bedoeld is. Maar dat is mijn interpretatie.
 
KeeperToob
 
0
22 februari 2022 om 14:19
Het is geen onzin. In de zaal deden meerdere teamgenoten dit van mij. Sommige deden het ook op het veld. Sommige keken naar de heupen. Het is geen onzin het is wat verdedigers toepassen. Je moet niet te zwart wit zien. Het is niet dat hij alleen maar naar iemand zijn ogen kijkt. Het is en en.
 
Seppie1998
 
5
22 februari 2022 om 14:24
Als je gewoon de clip kijkt keepertjetoob dan zie je dat hij het doet lijken alsof hij alles uit de ogen haalt. En dat is gewoon niet zo. Als de beste man nou daadwerkelijk zou vertellen waar hij allemaal op let en daarbij zegt ook de ogen is er geen discussie op dit forum
 
Mellowmac
 
10
22 februari 2022 om 11:17
Wat wil je dat van Basten zegt dan? Moet hij dan ook de Virgil van Dijk trein springen en zeggen hoe geweldig hij is?? Een van de meeste domme commentaar dat ik ooit van een voetballer hebt gehoord, slaat totaal nergens op!! Je kijkt naar de bal en speler klaar!!
 
Seppie1998
 
6
22 februari 2022 om 11:23
Dat bovenste heeft hier dan weer totaal niks mee te maken. Ik zag dat je eerst alleen dat had en om te provoceren gooi je dat onderste er ook nog maar even bij? Lachwekkend zeg
 
KamielZeegers
 
3
22 februari 2022 om 11:26
Hij zegt ook hoe geweldig van dijk is. Waar mensen over vallen (inclusief ikzelf) is dat van Basten hier & op veel andere momenten aantoont geen enkel inlevingsvermogen te hebben en alles 100% puur en alleen vanuit zichzelf redeneert. V Basten zegt heel vaak in principe niks meer dan; ik deed dat niet/kan me dat niet voorstellen, dus het is niet zo.
 
LeMessias
 
3
22 februari 2022 om 11:35
@mellowmac Ik vind het altijd heerlijk om te zien hoe types zoals jij het beter weten dan VVD. Jij hebt natuurlijk ook de CL en PL gewonnen, was ik even vergeten.
 
Clarkkent2
 
9
22 februari 2022 om 11:40
Ik vind van Baten juist verfrissend als analyticus. Tenminste iemand die obv van echte topkwaliteiten en ervaring zaken duidt in het hedendaagse topvoetbal. Je hoeft het niet met m eens te zijn, maar daar is hij ook nooit op uit, maar het werpt wel (bijna) altijd een ander licht op iets uit het topvoetbal. Ook hier weer, van dijk doet een uitspraak in een 1 op 1 gesprek en van Basten gelooft dat niet. Ik ook overigens niet maar met argumenten en beelden probeert hij dat dan uit te leggen. Dat is tich interessant om te zien/horen? Of willen we in de hedendaagse trend blijven zitten dat als een voetvalgrootheid iets zegt wij heb ten koste van alles moeten geloven? Want het is van Dijk.... fijn dat een van basten (en ja die is 5x groter dan van dijk geweest) daar tegenin durft te gaan. Ik vind m een heel onafhankelijke denker binnen het voetbal. En die mis ik (zeker sinds de dood van JC) enorm.
 
Sirius
 
3
22 februari 2022 om 12:01
Hij zegt hier niets vreemds. Het lijkt mij erg sterk dat Van Dijk naar de ogen kijkt in plaats van de beweging zelf. Het is bijna onmogelijk om dan juiste beslissingen te maken. Hij zal het wellicht doen tijdens bepaalde situaties, maar als een speler als Messi, Mbappe e.d. op je af komt stormen, ga je ze echt niet in de ogen kijken om te zien wat ze gaan doen.
 
FCVoetbal23
 
1
22 februari 2022 om 12:09
Hij verdedigt exact zoals ze ook in de zaal doen. Niet naar de bal kijken maar naar de man.
 
SocioFan1
 
0
22 februari 2022 om 12:19
Gaat echt nergens over met hem. Wil er maar steeds de van Basten show van maken. En maar blijven brabbelen, laat geen ruimte zowat voor anderen, interrupt hen erg vaak. En soms denk ik joh waar heb je het over. Ook dit over van Dijk.
 
 
2
22 februari 2022 om 12:22
Ja, laten we als voetballerij vooral mee gaan doen aan de cancel-culture als ons iets niet aanstaat.
 
jeron
 
7
22 februari 2022 om 11:06
Het zal ongetwijfeld een combinatie van zijn... Er zijn zat spelers die technische hoogstandjes uithalen waarbij hun ogen niks verraden. Denk alleen aan Ronaldinho. Hij kijkt naar links en speelt naar rechts.
 
Westend
 
1
22 februari 2022 om 11:16
No look pass of split vision. Lekkere acties hoor. Ik denk dat van Dijk donders goed weet wat hij aan het doen is hoor. Je speelt niet bij Liverpool omdat je er niks van kan natuurlijk.
 
Batistuta2020
 
16
22 februari 2022 om 11:09
Ben het eigenlijk wel met Van Basten eens. Kijken naar de bal en kijken hoe de speler staat. Natuurlijk beetje inschattingsvermogen is ook nodig, Antony draait makkelijker de andere kant op dan Henk Veerman. In de zaal wordt er veel in de ogen gekeken overigens.
 
Kelbergen
 
9
22 februari 2022 om 11:24
Ga je mee met deze onzin? Als virgil had aangegeven 4 maaltijden per dag te nuttigen maar van Basten aangaf dat raar te vinden dan had jij eerder van Basten geloofd? Erg bijzonder......
 
Dabor
 
14
22 februari 2022 om 11:42
Ik ben het ook gewoon met van Basten eens hoor. Volgens mij heeft die ook wel enige ervaring met verdedigers denk je niet?
 
Isco24
 
14
22 februari 2022 om 11:57
Als je goed kijkt zie je dat van Dijk even in de ogen kijkt en daarna gewoon naar de bal en lichaamstaal dus van Basten heeft gelijk.
 
Missinglink
 
5
22 februari 2022 om 12:04
Volgens mij is dat ook wat Virgil probeert uit te leggen, hij zoekt een moment om iemand in de ogen te kijken en de intenties te lezen. Verder kijkt hij vooral naar de lichaamstaal, denk dat zijn uitleg vooral uit verband wordt getrokken.
 
Kelbergen
 
2
22 februari 2022 om 14:09
Wordt uit verband getrokken idd door de oh zo grote van Basten en zijn followers die braaf meegaan. Tuurlijk kijkt virgil niet enkel en alleen maar naar de ogen!
 
Dabor
 
4
22 februari 2022 om 14:28
Dus van Basten heeft gewoon gelijk. Fijn dat je het ook eindelijk ziet.
 
vastrekuh22
 
10
22 februari 2022 om 11:11
pff van Basten wordt je toch ook moe van, is het nergens mee eens, weet het altijd beter. natuurlijk kan je het niet alleen aan de ogen zien maar denk je nu ook echt dat van Dijk zijn manier prijs gaat geven? natuurlijk moet je ook naar de bal blijven kijken en hoe je tegenstander staat
 
Westend
 
5
22 februari 2022 om 11:15
Een spits die aan een topverdediger gaat uitleggen hoe hij zijn werk moet doen. Van Dijk gaat toch ook niet aan Van Basten uitleggen hoe je een omhaal moet maken? Het is niet zo dat Van Dijk maar een koekenbakker is die het allemaal nog moet leren. Hij heeft de top (ook) al gehaald.
 
Mistershakes
 
5
22 februari 2022 om 13:15
Een topspits* en wat hij zegt klopt ook gewoon. Als je tegen over een messi, salah, neymar of mbappe staat heb je niet eens tijd om in de ogen te kijken. Zoals je ook in het filmpje boven ziet zie je van dijk kijken naar de bal en lichaamstaal.
 
CocoAfc
 
6
22 februari 2022 om 11:16
Ik word zo ongelofelijk moe van van Basten. Sinds wanneer weet van Basten ook maar iets van verdedigen? Altijd moet doen alsof hij alle kennis en kunde van de wereld heeft. Nou ga het lekker als trainer laten zien dan, en dit keer niet keihard falen aub.
 
Kelbergen
 
13
22 februari 2022 om 11:18
Dus een van onze beste speler geeft aan hoe hij zo goed kan verdedigen maar Marco gelooft dat niet? Wie denkt Marco wel niet dat hij is? Serieus goede voetballer hor maar wat denk deze man wel niet van zichzelf. Zo kan je alles wat iemand (over zich zelf nota bene) aangeeft de grond in boren. Die narcistische trekjes kom je blijkbaar moeilijk van af. Moet het tegenwoordig nog puur en enkel van zn naam hebben. Droevig.
 
Musi26
 
4
22 februari 2022 om 12:31
Serieus goede voetballer? Deze man was een klasse beter als ronaldo. Hij zegt ook niets vreemd, want als v dijk alleen in de ogen van de tegenstander zou kijken, dan zal hij nooit 1 aanvaller stoppen. Die kijkt uiteraard eerst naar de bal en de man en daarnaast kijkt hij heel misschien iemand af en toe in de ogen. Iets wat in vele gevallen namelijk niet eens mogelijk is.
 
vtotheb
 
1
22 februari 2022 om 12:59
Nou ja.. 1- ze vragen hem om zijn mening ... En die geeft hij. Niet echt narcisme, maar misschien is dat moeilijk voor je en triggert hij je sneeuwvlokjeshart te erg. En 2- ik denk dat Virgil als één van de besten nu best wat inzicht wil in wat een van de beste spitsen aller tijden denkt; leert hij misschien wel wat van over hoe bijv Lewa of Benzema denken of handelen. Lees zijn boek Basta anders eens, alles behalve een narcist, maar wel een harde absolute topsporter
 
Valkeakoski
 
3
22 februari 2022 om 11:18
Marco van Basten kan het zich niet voorstellen, dus zal het wel niet zo zijn. Logisch...
 
PaulR_1982
 
9
22 februari 2022 om 11:33
Ga jij eens verdedigen door enkel iemand in zijn ogen te kijken. Denk je niet dat er spelers zijn die geen bal blind kunnen geven? De No-look pass is altijd zo'n dingetje hier bij VZ. Daar zou Van Dijk dus lekker de mist in gaan. Snap sowieso niet de hele hype rond Van Dijk. In de meeste gevallen houdt hij spelers op tot dat andere verdedigers terug zijn. Zoals in dat voorbeeld bij Inter - Liverpool. Wat doet hij nou? Dat is toch geen verdedigen. Dat is iemand ophouden door zich goed op te stellen. Uiteindelijk is het een andere speler van Liverpool die de bal verovert met een sliding.
 
Missinglink
 
5
22 februari 2022 om 12:08
Hij zegt toch ook niet dat hij iedereen 5 minuten in de ogen aanstaart? Als je het filmpje kijkt zie je duidelijk dat hij bedoelt dat hij even probeert de ogen en lichaamstaal van iemand te lezen, dat kan gewoon in een fractie van een seconde. Daarnaast, moet je eens de tegengoals van liverpool opzoeken voor en na de transfer van Virgil. Niet normaal hoeveel impact hij maakt op een team. Dat iemand soms hele mooie tackles of slidings heeft als een Kenny Tete betekent niet dat dat soort spelers de beste verdedigers zijn als ze altijd uit positie staan.
 
DrentheTwente
 
6
22 februari 2022 om 12:12
Misschien even het stukje terug kijken voor je gaat roeptoeteren Paul, misschien kom je dan tot de conclusie dat van Dijk meer doet dan enkel iemand in zijn ogen te kijken. En iemand ophouden door jezelf goed op te stellen valt idd gewoon onder verdedigen, sterker nog het is een kunst om als laatste man de aanval zo lang op te houden dat je medespelers optijd terug zijn om te herstellen.
 
blaugrana11
 
0
22 februari 2022 om 11:33
Denk dat Van Dijk bedoeld dat ie eerst ff in de ogen kijkt, en daarna naar de bewegingen. Denk dat een van de beste 3 cv's van de wereld wel weet hoe die moet verdedigen hoor hahahaha. Denk dat San Marco dacht dat ie alleen maar naar de ogen beweert te kijken en niet naar de bal, maar dat lijkt me sterk. Trouwens liever dit, dan een Harry Maguire die het fenomeen 'no look defending' heeft geintroduceerd.
 
Melbanus
 
0
22 februari 2022 om 11:37
Is het niet vanaf de E-tjes dat ze je zeggen als verdediger te focussen op de bal en niet alle bewegingen die worden gemaakt? Aanvaller die een verdediger vertelt hoe en wat is ook mooi.
 
Utreg4life
 
0
22 februari 2022 om 12:21
Marco marco marco, oude azijnpissers ben je aan het worden zeg. Is er ooit wel iets goed bij deze man. Lekker van de tv afhalen.
 
vtotheb
 
2
22 februari 2022 om 13:12
Die neiging naar cancellen als iets je niet aanstaat, vind ik zo'n walgelijk iets van nu. Wat een gebrek aan volwassenheid
 
Chimo
 
3
22 februari 2022 om 12:28
Tuurlijk kijkt hij z'n tegenstander niet in z'n ogen. Alsof je daarin kan zien wat ie gaat doen. Grootst mogelijke onzin. Helemaal eens met Van Basten, die ik overigens de beste analist van Nederland vind. En dan hier al die mensen die klagen over hoe negatief hij is, maar wel elke week naar VI kijken/keken.
 
Lempa
 
2
22 februari 2022 om 12:32
Van Dijk hoort zoiezo bij de beste 10 verdedigers uit deze eeuw! Dus geloof wel wat hij zegt. Denk dat het voor een spits als Marco van Basten misschien raar klinkt, denk dat Virgil niet alleen maar naar de ogen van zijn tegenstander kijkt, maar naar het hele plaatje.
 
Dasko
 
1
22 februari 2022 om 14:08
Jaren geleden was `in de ogen kijken` ook korte tijd een rage in het zaalvoetbal. En dat stierf vrij snel weer uit. Het voordeel is dat het makkelijker lukt om de man `voor je te houden`. Het nadeel is dat je geen idee hebt wat er in tussentijd met de bal gebeurt. De tegenstander kan veel te makkelijk de bal gewoon vlak langs je spelen naar een medespeler. Ook is het extra moeilijk om in te stappen als verdediger omdat je eerst moet schakelen van de `ogen van de tegenstander` naar de bal. En je kunt geen gebruik maken van momenten waarop de tegenstander zich een beetje verslikt in de bal/controle verliest. Het is mogelijk handig als je als verdediger veel ruimte in je rug hebt en je tegenstander heeft weinig afspeelmogelijkheden waarbij de bal vlak langs je gaat.
 
VoetbalHumor
 
2
22 februari 2022 om 15:03
Het is ook volslagen bullshit dat Van Dijk dit zegt, in iemands ogen kijken als je diegene verdedigd gaat echt niet helpen. Ik snap ook niet dat van Dijk dit aan geeft, want die moet ook beter weten