Van Basten en Ten Hag zijn het niet eens over de prestatie van Xavi Simons in het EK-duel met Polen
Zondag, 16 juni 2024 om 23:35

Marco van Basten en Erik ten Hag zijn het niet eens over de prestatie van Oranje-international Xavi Simons tegen Polen. Waar de oud-spits van mening is dat de speler van RB Leipzig teleurstelde, vond Ten Hag juist dat de rechtsbuiten goede dingen liet zien.

"Ik vond hem niet goed, ik vond hem eigenlijk een beetje teleurstellen", beoordeelt Van Basten het optreden van Simons. Simons miste net na rust een grote kans, toen hij een counteraanval niet wist af te ronden. Simons leek enigszins te schrikken van een inglijdende Poolse verdediger en schoot naast.

"Als je vertrouwen hebt, kap je hem uit en glijdt de verdediger door. Dan heb je een vrije schietkans. Dat doet een speler die vertrouwen heeft, en hij heeft geen vertrouwen. Dat is iets wat je zelf moet zien te krijgen, want er is niemand die het je heeft. Je moet er hard voor werken."

Ten Hag is het niet eens met de woorden van de AC Milan-legende. "Ik denk dat hij bij zijn club van links naar binnen speelt, nu speelt hij vanaf rechts naar binnen. Maar ik denk dat hij bij zijn club ook weleens van rechts naar binnen speelt."

"Hij speelt daar wel echt op de 10-positie en daar ligt wel echt zijn kracht. Ik vond hem niet zo tegenvallend. Hij speelde niet de sterren van de hemel, maar ik denk wel dat hij goede posities had. Een aantal goede acties, het was niet altijd makkelijk om aan de bal te komen."

"Maar ik geloof dat hij voor rust ook een opgelegde kans gaf aan Memphis, dus hij had zeker ook zijn goede momenten." Ten Hag denkt dat hij Simons zou laten staan. "Maar het hangt er ook vanaf. Het is een toernooi, dus dan ga je ook tactisch kijken. Wat is er nodig? Dus voor de volgende wedstrijd (tegen Frankrijk, red.) kan ik me heel goed voorstellen dat Frimpong gaat spelen."

"Dan verwacht ik toch dat je wat meer terug komt te spelen, en dat er wat meer ruimtes gaan vallen achter de laatste linie van Frankrijk. Maar dat ga je van wedstrijd tot wedstrijd bekijken. En zoals Ronald Koeman ook aangaf: je hebt meer dan elf basisspelers. Zeker op zo'n toernooi waar de wedstrijden zich snel opeenvolgen. Dat zal hij zeker gaan benutten."

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
07:00
07:00
Bizarre uitspraak van Ronald de Boer over Veerman gaat viral na vroege wissel
75
   
07:00
07:00
Rapport Oranje: Veerman met afstand slechtste bij Oranje op rampzalige avond
147
   
06:15
06:15
Grensrechter zakt door extreme hitte in elkaar in Copa América-duel Peru-Canada
1
   
06:00
06:00
Lautaro Martínez schiet Argentinië vlak voor tijd naar kwartfinale Copa América
0
   
00:05
00:05
Van Basten: 'Die jongen is de beste van het veld, maar ik kende hem niet'
36
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (47)

 
ModricMagic
 
135
16 juni 2024 om 23:41
Zet hem ook maar op de nummer 10 positie. Reijnders speelt daar nu maar is zijn positie niet. En Simons kan het niet aan de rechterkant. Veel te pover voor iemand met zijn talent daar. Dus Reijnders een linie naar achter, Veerman naar de bank, Xavi Simons op 10 en dan Frimpong als rechtsbuiten. Mag hopen dat je zo tegen Frankrijk gaat aantreden.
 
*Exclusive*
 
8
17 juni 2024 om 00:00
Dit zou ideaal zijn! En anders, hoe gek ook… Xavi maar vanaf de bank en tussen minuut 50-60 standaard als 1e wissel. En dan op 10 of vanaf links, dat is zijn positie!
 
maldini86
 
9
17 juni 2024 om 00:13
Dat zou inderdaad de beste opstelling zijn. Veerman heeft ook weinig toegevoegd. Reijnders speelde een sterke pot in niet zijn sterkste positie. Ik zou t ook graag zo zien zoals jij aan geeft.
 
KONYIAC88
 
20
17 juni 2024 om 00:46
Veerman viel door de mand vandaag.
 
Yoda
 
11
17 juni 2024 om 08:39
Omdat iemand een magere pot speelt, valt ie door de mand? Door de mand vallen: -Door de mand vallen betekent 'doorzien worden', en vooral: 'ontmaskerd worden als leugenaar, bedrieger, domoor, en- Waarom gebruik je dat gezegde? Ik zie het veel mensen gebruiken, maar het slaat nergens op in context van een mindere pot voetbal.
 
GunneRo
 
0
17 juni 2024 om 12:47
Veerman heeft aardig wat zwaktes, wat hij compenseert met geweldige passing. Als hij juist op dat element de zwakke schakel is in de wedstrijd tegen Polen, dan mag je je best concluderen dat hij op dit niveau / onder deze druk wat door de mand valt ofwel door het ijs zakt. Ik denk dat Koeman tegen Frankrijk kiest voor de verdedigende kwaliteiten van Geertruida en automatisch ook voor Malen of Frimpong op rechts. Dan is de suggestie om Xavi op 10 te gebruiken geen gekke.
 
Zeitgeist
 
1
17 juni 2024 om 14:50
Haha schei toch uit man. Met je 'door de mand vallen'. Dus als je 1 mindere pot speelt dan ben je door de mand gevallen? En dat hij daarvoor een heel goed seizoen heeft gespeeld dat zien we dan door de vingers? En als zijn vervanger een mindere pot speelt, valt die dan ook door de mand? Ook maar weer meteen wisselen? Zo kun je niet spelen, spelers moeten het vertrouwen ook voelen.
 
Kolleberga
 
5
17 juni 2024 om 00:58
Ja vind ik ook.. en toch zou ik dan graag een cdm willen die echt kan verdedigen maar ook rennen. Ik vind Schouten in zo´n duo wel erg zwak en langzaam. Is er niet een centrale verdediger die je daar neer kan zetten (niet Blind) naast dan Reijnders ?
 
Titaantje
 
5
17 juni 2024 om 02:24
ja, Geertje kan dat. En het is geopperd (ik denk door Van Basten) dat De Ligt het ook zou kunnen, maar na zijn transfer van Ajax vind iik hem voetballend een stuk minder geworden.
 
Kolleberga
 
1
17 juni 2024 om 13:08
Ik denk wel eens dat Aké dat ook kan. Die is bijzonder balvast en heeft ook aanvallende impulsen. Dan kan vd Ven back spelen en heb je meer balans op het middenveld. Alleen is dat nu een beetje laat om te testen.
 
Zeitgeist
 
0
17 juni 2024 om 14:56
Ik denk dat je schromelijk onderschat wat de kwaliteiten van Schouten t.a.v. Ake zijn (specifiek voor die positie).
 
Kolleberga
 
0
17 juni 2024 om 15:14
Mijn punt is ook niet dat Aké moet doen wat Schouten doet. Ik denk dus als je Simons of Reijnders op de plek van Veerman laat spelen dat je ernaast een betere verdediger nodig hebt dan Schouten. Ik denk dat mensen onderschatten hoe moeijlijk Schouten het fysiek en verdedigend (snelheid ) gaat krijgen tegen goede landen.
 
Giannini
 
4
17 juni 2024 om 02:21
Eens Modrimagic. Kleine aanpassing en dan is er echt wel een kans tegen Frankrijk
 
consy
 
9
17 juni 2024 om 04:39
Mee eens, het wordt toch een soort thuiswedstrijd voor Xavi daar in Leipzig. Nederland speelt ook nog eens thuis dus pakken ze gelijk de thuiskleedkamer mee, helemaal bekend gebied voor hem als hij gewoon op z'n eigen plekje kan zitten. Klinkt een beetje als amateurpsychologie maar ik kan me best voorstellen dat hij zich daar extra prettig bij voelt door te spelen in dat stadion waar hij zoveel heeft laten zien dit seizoen.
 
KeeperToob
 
12
17 juni 2024 om 05:29
En wie gaat dan de opbouw doen? Reinders? Gaat die de passes geven? Zonder veerman heb je geen opbouw. Toen Wijnaldum erin kwam, die heeft 4 passes gegevens in 30 min tijd.. veerman geeft 4 passes in 5 min tijd want die eist de ballen op. Zonder veermam wordt het lastig opbouwen. Van dijk kan het niet en Reinders zie ik dat ook niet doen. Ik zou Simons wel op 10 willen zien dat wel. Maar zonder Frenkie en een veerman in je team heb je geen opbouw.
 
janjansse
 
9
17 juni 2024 om 10:06
Kunnen we nu eens ophouden over die Frenkie van jullie. Die is er niet en er zijn prima vervangers die alleen maar constant worden afgekraakt door een bepaalde supporters. Het is moeilijk om te zien dat jullie idool wel vervangbaar is. Of ze beter of slechter zijn laat ik in het midden maar tot nu voldoen ze prima.
 
Brigabier
 
0
17 juni 2024 om 10:17
De vervanger van Frenkie heeft gisteren niet echt voldaan he, als enige middenvelder met een onvoldoende... Het is gewoon een aderlating dat hij er niet bij is, is gewoon de beste middenvelder. Het is duidelijk dat het nu ontzettend puzzelen is om het middenveld nu op te vullen.
 
KeeperToob
 
0
17 juni 2024 om 15:09
ga jij bepalen waar we nu wel of niet over mogen praten? Nee precies dat doe jij niet. Het is gewoon een feit dat je iemand nodig hebt voor de opbouw. Zeker met de 4 verdedigers die wij hebben.
 
vtotheb
 
0
17 juni 2024 om 08:10
Ideaal!
 
London Calling
 
0
17 juni 2024 om 12:18
Ik zou Simons ook niet op 10 zetten tegen de Fransen, dan mag hij tegen Camavinga en Kante op gaan boxen (als de laatste oefen interland ook daar een indicatie is voor de basis van de eerste wedstrijd) en elke keer wanneer Nederland de bal kwijt is achter een van die twee aan. Dan krijg je denk ik wat we de afgelopen jaren tegen de Fransen een paar keer hebben gezien dat het middenveld compleet wordt overlopen.
 
DonCoXxX
 
3
17 juni 2024 om 12:30
Xavi op de nummer 10 positie? Hij had bij Jong Oranje moeten spelen. Xavi is ontzettend getalenteerd, hij wordt ooit vast een topspeler, maar vooralsnog speelt hij als een junior. Hij is best een handenbinder, maar er komt in 15 interlands 0,0 rendement uit. Hij maakt toevallig zijn eerste goal onlangs tegen Ijsland, maar die had ik ook nog gemaakt. En het was in een oefenwedstrijd tegen de nummer 72 van de wereld. Je mag best hard zijn. Oranje is geen leertuin, dat is de Eredivisie. Oranje is voor spelers die nu, op dit moment, de beste 11 vormen. Xavi zit daar niet bij. al 15 interlands niet. Goed, het valt soms niet op, omdat tegenstanders niet zo heel goed zijn, maar dit is het EK, Polen is de zwakste tegenstander die wij zullen treffen. Xavi kan echt niet de komende wedstrijden. Reijnders naar achteren omdat Veerman niet uit de verf komt is een prima voorstel, maar Koeman moet Xavi sowieso niet opstellen. Er zijn heel veel alternatieven denkbaar. Koppel Depay/wijnaldum, Brobbey/depay, Gakpo op 10 en Bergwijn of Malen op links. Alles is beter dan Xavi in Oranje. Vooralsnog kun je beter gaan bedenken wie op rechts moet, want dat is een groter probleem. Frimpong is ook te jong of elke wedstrijd 90 minuten lang er te staan. Ik zag dit overigens van tevoren aankomen, daarom had ik alsnog Berghuis meegenomen door zijn ervaring, ondanks zijn matige seizoen en blessure. Waar hij van herstelt was.
 
LvGael
 
1
17 juni 2024 om 13:26
Xavi Simons had bij Jong Oranje moeten zitten zegt ie. Kijk je wel voetbal buiten de eredivisie?
 
DonCoXxX
 
2
17 juni 2024 om 13:31
Voetbal? Ik kijk voornamelijk curling. Met name de Canadese Curling competitie, die is van zeer hoog niveau. PS bedankt voor je inhoudsloze oneliner, zo ken ik VZ weer
 
Zeitgeist
 
0
17 juni 2024 om 14:58
Dat jij een heel proza typt maakt het inhoudelijk nog niet sterk ofzo. Als je met droge ogen beweert dat Simons in jong Oranje moet nadat hij een jaar lang de Bundesliga aan gort heeft geschoten zegt genoeg. Dan ben je zo dom als wat, of je bent een troll.
 
D.costa9CFC
 
26
16 juni 2024 om 23:41
Volgensmij las ik dat United Simons wilde huren. Dan gaat Ten Hag natuurlijk niet zeggen dat Simons vandaag slecht was.
 
maldini86
 
4
17 juni 2024 om 00:14
Haha, ja dat zou het dan nog eerder zijn. Simons speelde zwak, maar wil m ook wel op 10 zien, ben verder wel fan Simons.
 
Musi26
 
1
17 juni 2024 om 11:50
Ik denk eerder dat Ten Hag hem niet wilde afbranden, zodat deze jongen meer zelfvertrouwen krijgt. Een speler zonder zelfvertrouwen is namelijk gewoon 50% minder, dan hij daadwerkelijk kan.
 
XaviKoning
 
37
16 juni 2024 om 23:45
Exact. Tegen Frankrijk zou ik zo spelen:VerbruggenGeertruida de vrij van dijk akéReijnders Schouten Xavi Frimpong Depay GakpoJe gaat ruimte krijgen tegen de Fransen omdat zij meer het spel gaan maken. Mooi op snelheid met Frimpong en Gakpo op de zijkanten.Dumfries vond ik tegenvallen, veel aanvallen van de Polen kwamen van die kant. Aanvallend bracht ie ook te weinig vond ik.Reijnders vind ik geen echte 10. Een linie naar achter zou hem goed doen.
 
KeeperToob
 
13
17 juni 2024 om 05:30
En wie gaat dan die ballen achter de linies leggen zodat we juist kunnen counteren?? Dat is juist de kracht van veerman
 
Sanderr
 
9
17 juni 2024 om 07:29
Veerman zal tegen het middenveld van Frankrijk ook weinig van zulke ballen geven waarschijnlijk. Was gisteren al onder de maat en dat zal er niet beter op worden tegen Frankrijk gok ik.
 
Drumsgoon
 
0
17 juni 2024 om 08:15
Malen ipv Gakpo, en iemand anders voor Depay, Gakpo of Zirkzee. Verder mooie opstelling
 
London Calling
 
1
17 juni 2024 om 12:06
Ik weet niet of die Fransen het spel gaan maken, ze hebben er zeker de kwaliteiten voor. Maar Dechamps vindt het ook prima om achterover te leunen om vervolgens alle fouten af te straffen. Dan zou ik juist in die wedstrijd Simons niet op 10 zetten, dan moet hij fysiek de strijd aan gaan met de Franse middenvelders en daar constant achteraan in de omschakeling. Daar ligt zijn kracht helemaal niet. Dan zou ik hem of niet op stellen of hem gewoon Hernandez op laten zoeken als rechtsbuiten.
 
Bruine Kevin
 
17
17 juni 2024 om 00:37
Simons is in mijn ogen echt niet meer te handhaven in de basis van Oranje. Alleen Wijnaldum was nog slechter.
 
vtotheb
 
7
17 juni 2024 om 08:12
Memphis
 
excedo
 
10
17 juni 2024 om 08:56
@vtotheb Wat heeft Memphis verkeerd gedaan?
 
vtotheb
 
4
17 juni 2024 om 10:58
De kansen die hij krijgt verprutsen en vooral voor zichzelf ballen. Of vond jij hem zo weergaloos?
 
Anfield1892
 
0
17 juni 2024 om 18:57
Eerste helft best goed, naarmate de wedstrijd vorderde slordig en matig.
 
Carrasco
 
9
17 juni 2024 om 01:11
Xavi op rechts is gewoon niet zijn positie. Of hangend linksbuiten, of op 10. Ik snap Koeman wel hoor. Hij ziet in Dumfries een basisspeler, wat Dumfries ook verdient na zijn prestaties in Oranje en het is een uitstekende back. Daarnaast wilt Koeman Malen en Frimpong inbrengen wanneer de ruimtes groter worden in de tweede helft. En door de hoeveelheid blessures is een blok Veerman-Schouten de beste optie op het middenveld. Veerman was matig in de passing, maar heeft een uitstekende pass in de benen waarmee hij gevaar creëert. Daardoor zet hij Xavi rechts.
 
vtotheb
 
4
17 juni 2024 om 08:14
De redenatie "verdient" omdat ie zo leuk is, omdat ie het in het verleden goed deed, etc houdt ons zo tegen, want nu zit je met Gini, Blind, Memphis... En dus Dumfries. Kies je sterkste lui, niet die je het zo gunt.
 
Carrasco
 
1
17 juni 2024 om 11:15
Dumfries heeft altijd gepresteerd in Oranje. Ik zeg ook niet dat hij daarom erin staat. Het is normaal gesproken een sterke back die goed mee naar voren komt en belangrijk is voor Oranje. Is toch niet zo dat het onbegrijpelijk is dat Dumfries een basisplaats heeft? Daarnaast is Memphis vaak belangrijk. Had gisteren wat effectiever moeten zijn. Blind is prima om erbij te hebben, wie wilde je dan meenemen? Hij speelt niet op dit moment, maar ook goed voor zijn ervaring. Hij weet wat er gevraagd wordt op een eindtoernooi en kan de minder ervaren spelers helpen. Daarnaast heeft hij een goed seizoen gedraaid bij Girona. Wat betreft Gini mee eens. Die had Koeman thuis moeten laten.
 
Anfield1892
 
0
17 juni 2024 om 18:56
Maar als aanvaller X een beter seizoen gedraaid heeft als bijvoorbeeld Griezmann, moet Deschamps Griezmann dan maar steevast op de bank zetten?
 
ForzaRomale
 
10
17 juni 2024 om 01:40
Xavi op 10. Reijnders naar achteren. Veerman eruit. Dan valt alles op z´n plek
 
barryballs
 
4
17 juni 2024 om 06:25
Is dit geen optie? Heb je Simons op 10, Reijnders gewoon als controleur naast Schouten. En ik heb dan ook voor de combi Geertruida en Frimpong gekozen Dumfries viel gister erg tegen, kwam weinig vanaf. Frimpong was meteen veel dreigender, je ziet dat die man in vorm is.
 
arsenal890
 
0
17 juni 2024 om 08:41
Ja dit is wel de best mogelijke opstelling. Het is jammer dat je geen andere opties hebt op 10 want Simons kan ook weinig klaarspelen bij Oranje
 
Avontia
 
0
17 juni 2024 om 14:20
Dit is de best mogelijke opstelling inderdaad.
 
DNSDKR
 
0
17 juni 2024 om 15:22
Tegen Frankrijk zullen wij meer onder druk staan dan tegen Polen. Dat betekent ook, dat er meer ruimte achter de Franse defensie zal liggen dan achter de Poolse defensie lag. Alleen daarom al zou ik Veerman handhaven, want iemand moet die ballen daar neerleggen. Reinders moet dan controlerender spelen om Veerman de ruimte te geven om te kunnen passen. Ik zou tegen Frankrijk met 5 verdedigers spelen, waarvan de backs snelheid hebben: Frimpong en Van der Ven, die kunnen er overheen. Beetje op de counter. Dat gaat ten koste van 1 aanvaller en Xavi is de lichtste van de 3. Tegen Frankrijk heb je mannen nodig, geen jongens en Xavi is fysiek nog te licht. Daarom zou ik hem banken.
 
Anfield1892
 
0
17 juni 2024 om 18:54
Slecht? Nee. Onzichtbaar? Ja. Speelt natuurlijk niet op zijn favoriete positie, maar dit schiet dus ook niet op. Kansen missen, kwam nauwelijks in het spel voor.