Marco van Basten heeft zich niet voorbereid op opstelling van Oranje
Zaterdag, 15 juni 2024 om 21:07

Marco van Basten zorgt zaterdagavond voor de nodige verbazing in de voorbeschouwing op het EK-duel tussen Italië en Albanië. In een item over het Nederlands elftal geeft de analist toe dat hij geen echte mening heeft over de mogelijke opstelling van Oranje zondag tegen Polen.

Stentler


Leonne Stentler vindt de opstelling die Ronald Koeman waarschijnlijk gaat kiezen 'logisch'. "Maar dat heeft ook met Polen te maken. Die gaan Nederland waarschijnlijk niet heel hoog afjagen, dus het spel zal veel meer op de helft van Polen plaatsvinden."

"En dan heb je, denk ik, meer aan Xavi Simons als rechtsbuiten. Ik zie heus wel hoe goed Frimpong het heeft gedaan. Maar voor dit spel is Simons met Dumfries daarachter heel logisch", aldus de oud-speelster van de Oranje Leeuwinnen.

Van Basten


"Ik moet zeggen dat ik me er niet heel erg op voorbereid heb", geeft Van Basten enigszins verrassend toe in Studio Fußball. "Ik vind wel dat ze in de afgelopen twee wedstrijden prima hebben gespeeld. Dus dat is op zich goed, en dat geeft plezier. En voor de rest sluit ik me bij Dionne (Leonne Stentler, red.) aan."

De opmerking van Van Basten over het niet voorbereid zijn op de vermoedelijke opstelling van Oranje zorgt voor verbazing bij presentator Sjoerd van Ramshorst. "Op het Nederlands elftal niet?", wil hij weten van Van Basten, die kort antwoordt: "Nee."

Het Nederlands elftal won ruim een week geleden met 4-0 van Canada. Vier dagen later werd opnieuw in De Kuip gespeeld. Ditmaal won het elftal van bondscoach Ronald Koeman met 4-0 van IJsland in vriendschappelijk verband. Van Basten is daar dus tevreden over, maar heeft geen inhoudelijke mening over de vermoedelijke opstelling tegen Polen.

Opstelling Oranje


Simons lijkt de voorkeur te krijgen boven Donyell Malen, ondanks dat de aanvaller van Borussia Dortmund ook een goed seizoen achter de rug heeft en een prima indruk maakte als invaller tegen Canada en IJsland. In slechts een kwartier tijd wist Malen tegen IJsland te scoren en een assist af te leveren, maar dat lijkt dus niet genoeg voor een basisplaats tegen Polen.

Koeman lijkt volledig vast te houden aan het elftal dat ook tegen IJsland mocht starten. Dat zou betekenen dat Denzel Dumfries de verdediging vormt met centrumverdedigers Stefan de Vrij en Virgil van Dijk, en dat Nathan Aké op linksback de voorkeur krijgt boven Daley Blind en Micky van de Ven.

Teun Koopmeiners zou tegen IJsland starten, maar de sterspeler van Atalanta haakte in de warming-up af met een liesblessure en zag zijn plek uitstekend ingevuld worden voor Jerdy Schouten. De controleur vormt een controlerend koppel op het middenveld met Joey Veerman. De PSV'ers staan achter nummer 10 Tijjani Reijnders. Voorin wordt spits Memphis Depay geflankeerd door Simons (rechts) en Cody Gakpo (links).

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
07:49
07:49
Lovende Spaanse media zien onverwachte uitblinker: 'Van welke planeet kom jij?'
10
   
07:00
07:00
Vermoedelijke opstellingen Nederland - Frankrijk: Simons en Veerman onder druk
55
   
23:39
23:39
Afellay vindt dat Spanje Italië heeft 'gedeclasseerd' maar heeft ook kritiekpunt
8
   
22:53
22:53
Spanje plaatst zich na galavoorstelling tegen Italië voor achtste finales
81
   
22:48
22:48
Driessen rekent op wijziging bij Nederland: 'Eén van die twee spelers sneuvelt'
17
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (51)

 
GoudenKanon
 
145
15 juni 2024 om 21:11
Het begint afgelopen tijd wel echt een beetje treurig te worden met van Basten als 'analist'. Kan best dat voetbal je gewoon niet zo veel meer interesseert, maar ga dan iets anders doen.
 
jorisdijk
 
28
15 juni 2024 om 21:18
Aan de andere kant, wat maakt het uit dat hij geen opstelling maakt. Je kunt zo’n man zoveel vragen, over dit soort toernooien, over wat voor druk er op de topspelers staat etc. Feit dat zo iemand niet uit de verf komt is eerder het manco van de gespreksleider dan de persoon die daar zit. Die zit er als zichzelf
 
La Bombonera
 
121
15 juni 2024 om 21:25
Hij zit daar natuurlijk om over het huidige toernooi te praten, niet over hoe hij het 35 jaar geleden deed. Het is misschien leuk als hij af en toe een anekdote van toen verteld, maar zijn hoofd taak is natuurlijk gewoon het huidige EK analyseren. Dat hij amper voetbal kijkt en zich totaal niet inleest is rond uit belachelijk en toont zijn stuitende arrogantie. Eigenlijk zou niemand zon analist meer moeten uitnodigen
 
marton3103
 
32
15 juni 2024 om 21:40
Het is toch een voorbeschouwing op Italie-Albanie, niet op Polen-NL
 
Kelbergen
 
32
15 juni 2024 om 21:41
Precies, deze gasten, vooral Gullit en hij teren alsnog te veel en te lang op '88. Waren goede voetballers, hele goede maar tegenwoordig kramen ze alleen maar onzin uit.
 
Bjor
 
12
15 juni 2024 om 22:02
Neem aan dat de onderwerpen en vragen die besproken worden voor de uitzending worden doorgenomen. Dat je, als je regelmatig als analist wordt uitgenodigd dit EK, je echt een amateur bent als je zelfs niet eens hebt nagedacht over de eventuele opstelling voor het Nederlands elftal dit EK.
 
ApyroG
 
27
15 juni 2024 om 22:21
Hij is analist en wordt daarvoor betaald, maar het is al een tijdje aan de gang dat van Basten gewoon totaal niks doet wat betreft het voorbereiden van wedstrijden. Bij Rondo kijkt hij gewoon een paar goals terug en pikt dan zijn momentje eruit. Voor de rest is hij gewoon meubilair. Er komt weinig zinnigs uit of hij zegt zelfs dat hij geen zin heeft om over bepaalde dingen te praten. Als hij gevraagd wordt als analist voor bepaalde wedstrijden weet hij soms geeneens dat er een speler niet bij is omdat hij geschorst is of geblesseerd is. En soms weet hij de naam van sommige spelers niet eens te benoemen. Dat is gewoon echt zeer slecht. Ook vanavond wist hij weinig te zeggen over de selecties en spelers van Italiã« en Albaniã«, dat terwijl hij er wel zit om daar zijn mening over te geven. En als je gevraagd wordt om een opstelling te maken en je dat niet doet, wat doe je daar dan Ãâ¼berhaupt aan tafel? Als het Cruijff was geweest dan had ik dat minder erg gevonden, puur omdat die man daadwerkelijk het spelletje begrijpt en tactisch nog wat toevoegt. Maar dat kan Marco al niet. Als voetballer was Marco een grootheid, maar als analist kan hij beter gewoon wat anders doen.
 
Strandje Larse
 
21
15 juni 2024 om 21:42
Hij is uitgenodigd voor Italie-Albanie. Als hij daarvoor is voorbereid, dan doet ie zijn werk toch juist goed? Snap niet zo goed, los van het laatste nieuws, dat je het over oranje moet hebben in de voorbereiding van een andere wedstrijd. Daar heb je overige shows voor.
 
Hazardinho77
 
37
15 juni 2024 om 22:14
Het probleem is dat hij nergens iets van weet..
 
Lexy88
 
3
16 juni 2024 om 07:08
Ik heb het niet gezien, maar had hij dan wel een vlijmscherpe analyse over het Albanese elftal?
 
Le_Prof
 
2
16 juni 2024 om 09:44
Nee, Marco was een aanfluiting gisteren
 
leeuw58
 
6
15 juni 2024 om 22:24
Ik vind het juist heel goed dat hij geen opstelling geeft of commentaar. Hij ergerde zich altijd aan die zogenaamde voetbalexperts die alles beter wisten dan de bondscoach of spelers. Hij gaf in het verleden zelden interviews. Frits Barend kwam zelfs klaar als Marco 2 zinnen uitsprak tijdens een interview. Gullit was het tegenovergestelde en die kon alleen maar de popie Jopie uithangen.
 
-NEC-
 
1
15 juni 2024 om 23:36
Van Basten vind ik ook echt niets toevoegen. Maar goed, enigszins begrijp ik het wel. Ik denk dat het serieus in heel veel posities geen reet uitmaakt wie je er neerzet. We hebben geen duidelijke formatie, speelstijl en daarom geen identiteit. Iets wat ons in 2010 en 2014 ver bracht op het WK. En ik ben bang dat dat ons gaat opbreken. Niemand is omstreden op een enkeling na. Ik hoop dat Koeman het duidelijk voor zich heeft inmiddels hoe en wat hij gaat spelen. We hebben echt wel kwaliteiten, talent en ervaring. Maar ik denk ook een moeilijke puzzel wie complementair zijn aan elkaar en wat is de ‘missing link’. Maar goed, we gaan het meemaken morgen. Ik hoop echt enorm verrast te worden. Maar ik denk dat we hetzelfde gaan zien als tijdens de kwalificatie en oefenwedstrijden.
 
SonnyDo
 
6
15 juni 2024 om 21:11
Volgens mij won Oranje met 4-0 van Ijsland in plaats 3-0 .
 
Achterman
 
66
15 juni 2024 om 21:11
Haha fantastisch toch van Van Basten. Die laat toch ook gewoon zien dat hij schijt heeft aan die tv zenders en het publiek en daar gewoon aanschuift voor de centjes. Hoe lekker is dat: weinig moeite maar wel gewoon betaald krijgen.
 
cabinessence
 
65
15 juni 2024 om 21:27
Een goedbetaalde klus aannemen en vervolgens je taak gewoon totaal niet serieus nemen, wat is daar "fantastisch" aan? Zeker in het geval van Van Basten vind ik het een beetje treurig. Ooit had hij een bijna mythische status, maar daar is niet veel meer van over.
 
madmarcel
 
7
15 juni 2024 om 21:50
Die goedbetaalde klus betreft toch de wedstrijd Italië - Albanië van commentaar voorzien?
 
Hazardinho77
 
16
15 juni 2024 om 22:02
Hij is toch geen commentator van de wedstrijd? En jij denkt dat hij wel kennis heeft over de opstelling van Italië of Albanië als hij al niks zinnigs over nl kan zeggen?
 
mansje82
 
6
15 juni 2024 om 22:29
Dus een opstelling maken is je vak serieus nemen. Een analist praat over wat hij ziet van de betreffende wedstrijd. Een analist hoeft eigenlijk helemaal niet een opstelling te maken. Wat heeft dat voor nut. Hij zit daar voor Italië Albanië.
 
PaulMessi
 
3
15 juni 2024 om 23:03
In welke hoedanigheid zit hij daar. Dat weten velen hier op dit forum heel goed blijkbaar. Hij zit daar toch voor de wedstrijd van nu. Wie bepaald nou dat hij alles moet weten? Wie? Stel dat ik hem iets voorschotel en wil weten wat hij daar van vindt, puur op basis van zijn ervaring etc. Zo overdreven allemaal…
 
cabinessence
 
3
15 juni 2024 om 23:05
@madmarcel: Dus jij vindt het niet gek dat een Nederlandse voetballegende die in een Nederlands voetbalprogramma betaald wordt om zijn mening te geven, geen mening heeft over de opstelling van het Nederlands Elftal?
 
madmarcel
 
0
16 juni 2024 om 11:24
Nee dat vind ik niet perse gek nee
 
Linley
 
21
15 juni 2024 om 21:36
Prima. Maar op een gegeven moment krijgt het publiek ook schijt aan hem en mag hij lekker wegwezen.
 
mansje82
 
8
15 juni 2024 om 22:31
Omdat hij niet een opstelling noemt. Wat voegt dat toe dan? En als analist opstellingen maken of al prognose is zo middelbare school niveau. NOS trekt sws weer alles uit de kast mbt analisten. Deze middag zat Siem de jong en Afellay er. Saaier wordt het niet. En maradonnie? Als je dat vergelijkt met bijv waar Engeland, Duitsland of zelfs België mee komen. Is dat is Nederland zo matig.
 
Musi26
 
2
15 juni 2024 om 22:35
Ik wiat niet dat oranje vandaag speelde. Dus hoezo heeft hij dan schijt aan de tv zender?
 
Sanderr
 
59
15 juni 2024 om 21:16
Ongelooflijk dat je zo'n vent een ongetwijfeld vorstelijk salaris geeft voor dat onzinnige gebrabbel. Hij vind het allemaal wel gezegend, bereid niks voor, leest zich nergens over in, volgt amper voetbal. Ja, hij kon vroeger fenomenaal voetballen maar het is echt een waar-de-loze analist. Z.s.m. van de buis halen die man.
 
mansje82
 
6
15 juni 2024 om 22:33
Ach het salaris argument, dat is ook wel uitgekauwd hoor. Daarnaast is hij analist dan heb je het over wat je gezien hebt. Hij is totaal onafhankelijk en zegt gewoon wat hij wil. Wel ironisch dat Sander op een forum een mening heeft over van Basten met een mening, over onzinnig gesproken.
 
tottenham71
 
3
15 juni 2024 om 23:39
Als je dik betaald krijgt, kan je minsten wel even wat voorbereiden.
 
Sanderr
 
1
16 juni 2024 om 10:45
Het salaris is geen argument an sich, ik vind het enkel vreemd dat de omroep zo veel geld uittrekt voor iemand die zijn vak zo slecht begrijpt. Want naast het feit dat hij klaarblijkelijk geen mening heeft over de Nederlandse opstelling (heel vreemd) komt er ook gewoon geen zinnig woord uit over de wedstrijd, in dit geval Italië - Albanië.
 
leeuw58
 
1
16 juni 2024 om 11:57
Marco geeft helemaal niets om salaris want hij is multi-miljonair. Helpt ook regelmatig vrienden. Als je de man niet kent, hou dan gewoon je onzinnige commentaar voor je.
 
Sanderr
 
0
18 juni 2024 om 13:12
Je gaat in op een irrelevant deel van mijn comment. Ik snap niet dat de NPO er zoveel geld voor uittrekt om Van Basten daar neer te zetten, of het salaris of de hoogte daarvan voor Marco zelf van belang is doet niet ter zake. Hij is gewoon totaal ongeinteresseerd en bereid zich niet voor op zijn werk. Dan vraag ik me af waarom hij daar zit. Ik zou niet weten waarom ik geen mening mag hebben over een "analist" op mijn scherm omdat ik die persoon niet persoonlijk ken, andere commentatoren en analisten ken ik immers ook niet. En laten we wel wezen, zeer hoogstwaarschijnlijk ken jij Marco van Basten evengoed niet persoonlijk natuurlijk.
 
Nr.11
 
5
15 juni 2024 om 21:16
Ik vind het een prima opstelling tegen Polen. Malen, Weghorst, Frimpong, zijn allemaal echte goed spelers om achter de hand te hebben. Lukt het even niet? Zet je hun erin met hun inzet en snelheid en kan je wel iets doorbreken.
 
Cantona81
 
22
15 juni 2024 om 21:43
Die man is sowieso treurig als analist. Iemand die wekelijks rondo ziet die weet wat ik bedoel. Wereldvoetballer, slechte trainer en een nog slechtere analist. Sowieso een fraaie tafel met van Basten, rapper Donnie en stentler pffff.
 
NielsGeerligs
 
9
15 juni 2024 om 21:45
Je hebt de hele dag al gedram over voetbal bij al die praatprogramma's...dan komen ze uit het niets met een vraag over een eventuele opstelling voor een wedstrijd van de volgende dag...gewoon een normale reactie van San Marco.
 
273618
 
12
15 juni 2024 om 22:14
Ja man, de hele dag al gedram over voetbal, terwijl arme Marco gewoon over z'n postduiven wil komen praten.
 
SjakieLegend
 
16
15 juni 2024 om 21:46
Hier zal hij wel weer mee wegkomen, maar dit is echt tenenkrommend. Eigenlijk gewoon mega arrogant, wat kom je daar dan doen? Geef zo’n baantje dan aan een mindere oud-voetballer met meer motivatie om een beetje een analyses te doen. Een die zich ook goed voor een camera kan verwoorden, Bram van Polen ofzo.
 
madmarcel
 
9
15 juni 2024 om 21:52
Wat hij daar komt doen? Over Italië - Albanië praten? Of desnoods over de wedstrijden die net zijn afgelopen iets zeggen?
 
Musi26
 
5
15 juni 2024 om 22:37
Hij komt zijn werk uitvoeren. Nederland speelt vandaag namelijk niet.
 
dreetje888
 
7
15 juni 2024 om 21:53
Van onze zuurverdiende belasting zit meneer daar omdat ie toevallig goed tegen een balletje kon trappen, zonder enige voorbereiding of huiswerk gemaakt te hebben zn centen bij elkaar te sprokkelen, opzouten met die vent !!
 
kevinfoppe
 
16
15 juni 2024 om 21:53
Zat vandaag gevallen even filmpjes van Johan Cruyff terug te kijken op YouTube. Ook Cruyff de analist. Daarin kwam naar voren dat ie bij een CL wedstrijd te laat kwam en aan Mart Smeets moest vragen wie er speelden. Vonden we allemaal prachtig! Als je van Basten de juiste vragen stelt is het ook onvoorbereid een verademing om naar te luisteren
 
MarkvanderHeide
 
5
15 juni 2024 om 21:59
Je bent analist. Je moet je verdiepen in de wedstrijden Marco. Dat is gewoon zijn werk, maar hij stopt er het liefst zo weinig mogelijk energie in. Hij zit daar alleen om zijn naam
 
Musi26
 
1
15 juni 2024 om 22:39
Vandaad dag hij iets wist te zeggen over Italie en niet over Nederland.
 
MT87
 
3
15 juni 2024 om 22:00
Hij wil Koeman gewoon niet in het vaarwater zitten. Tuurlijk kan hij er wel wat over zeggen. Hij wíl er niks over zeggen. Dat is een groot verschil. Van Basten weet heus wel hoe Oranje speelt en hoe hij het zelf zou aanpakken.
 
Hazardinho77
 
5
15 juni 2024 om 22:05
Right.. als hij er niks over wil zeggen moet hij thuisblijven. Net als over ajax eerder. Mag de kijker wel wat serieuzer nemen zeg.
 
MT87
 
4
15 juni 2024 om 22:12
Tuurlijk. Als je daadwerkelijk denkt dat hij niet kan zeggen of hij vindt dat bv Xavi of Frimpong moet spelen, onderschat je hem heel erg. En hij kan over van alles meepraten, maar gaat niet opstellingen verzinnen a la Hans Kraaij. Dat Farioli verhaal is totaal uit zijn verband gerukt. Maar men geloofd kennelijk maar al te graag dat de Ajax kritische Van Basten een notoire domoor is.
 
roell24
 
5
15 juni 2024 om 22:37
De reactie van Van Basten is toch harstikke logisch? Hij zit er vandaag om commentaar te geven op de wedstrijden van vandaag, meer specifiek op de wedstrijd tussen Italië en Albanië. De NOS, en de Nederlandse media in het algemeen, heeft er een handje van om bij elke scheet het Nederlands elftal te benoemen of te behandelen. Kap daar eens mee. Neem een voorbeeld aan Sporza. Sinds de eerste wedstrijd van vanmiddag hebben ze het geen enkele minuut over de Rode Duivels gehad. Dat is pas heerlijk tv kijken!
 
La Bombonera
 
7
15 juni 2024 om 22:46
Dan heb je niet goed opgelet op Sporza. Ze hebben namelijk 4x een interview met Castagne laten zien en hebben het 5x over de rechtsback positie en 6x over Vertonghen gehad en België speelt zelfs pas op maandag. Het is toch heel logisch dat een uitzending ook even over het eigen land gaat, zeker als die de volgende dag spelen
 
Mellowmac
 
5
15 juni 2024 om 22:43
Marco Van Basten voor altijd mijn Nederlandse voetbalheld, wat hij maar ook zegt op tv! Voor de voorbeschouwing kijk ik altijd naar de Engelse zenders, met goede gesprekleiders. Ik heb er schijt aan of hij een opstelling wil maken voor de tv of niet en natuurlijk heeft hij er geen zin in!
 
WAC79
 
1
15 juni 2024 om 23:15
Ach dit zijn we toch wel gewend van van Basten, zit daar gewoon vanwege zen status als ex top voetballer, krijgt vragen gesteld en antwoord dan gewoon met ik heb geen idee, tja dan kan iedereen er wel gaan zitten, het is natuurlijk ook een blunder van studio sport en ook rondo om hem constant uit te nodigen.,want hij voegd weinig toe
 
HvdH7
 
0
16 juni 2024 om 07:59
Prima toch, Cruyff schoof ooit 10 seconden voor de uitzending aan bij Mart Smeets, ‘wie spelen er’.. v Basten heeft meer kijk op voetbal dan wij allemaal samen, een absolute legende. Typisch Nederlandse gelul ‘arrogant, vroeger, geen analist’ dit is een wereldwijd beroemde topspits, die niet gewaardeerd wordt door betweters.
 
rymad
 
1
16 juni 2024 om 09:42
Mij kan kan van Basten nooit wat fout doen, die man heeft ons een ek winst gegeven...