Van Bommel wint derde prijs met Antwerp na zinderende strafschoppenserie
Zondag, 23 juli 2023 om 20:11

Royal Antwerp heeft voor het eerst in zijn geschiedenis beslag gelegd op de Belgische Supercup. De ploeg van trainer Mark van Bommel was veel sterker dan tegenstander KV Mechelen, dat desondanks lang uitzicht hield op een goed resultaat. Een treffer van Michel-Ange Balikwisha in de openingsfase van de wedstrijd leek voor het verschil te zorgen. Het liep echter anders, daar Mechelen niet lang na de rode kaart voor Gastón Ávila via een eigen goal van Ritchie De Laet optimaal profiteerde van de overtalsituatie. Na strafschoppen trok Antwerp alsnog aan het langste eind.

In de opstelling van Antwerp was slechts één Nederlander terug te vinden. Gyrano Kerk mocht het als rechtsbuiten vanaf het eerste fluitsignaal laten zien. Calvin Stengs en Vincent Janssen ontbraken nog bij the Great Old. Toby Alderweireld was er wel bij. De voormalig Ajacied kampte met een spierblessure, maar bleek tijdig hersteld. Van Bommel had ook een basisplaats in huis voor Jacob Ondrejka, die als debutant op de 10-positie van de afwezige Stengs stond. Eind april stonden Antwerp en Mechelen nog tegenover elkaar in de bekerfinale. De ploeg van Van Bommel domineerde toen en won met 0-2.

Meer: Alex Pastoor staat na vertrek bij Almere City voor fraaie buitenlandse uitdaging | Opvallende aanstelling mogelijk? ‘Mark van Bommel past bij Feyenoord’

De eerste helft had veel weg van de bekerfinale van enkele maanden geleden. Antwerp domineerde vanaf het begin en had al binnen tien minuten zijn gewenste voorsprong te pakken. Kerk zette aan de rechterflank knap door en gaf uitstekend mee aan de mee opgekomen rechtsback Jelle Bataille. De Belg had vervolgens een scherpe lage voorzet in huis waar spits Balikwisha bij de tweede paal raad mee wist: 1-0. De beslissing leek al na een kwartier te vallen. Balikwisha zorgde voor de 2-0, maar in de aanloop naar die treffer bleek Kerk buitenspel te hebben gestaan: goal afgekeurd. Antwerp maakte een bedrijvige indruk, maar het ontbrak aan de laatste, cruciale pass. Mechelen-verdediger Jordi Van Lerberghe zorgde onbedoeld bijna voor de 2-0, maar had het geluk dat zijn kopbal op de lat belandde.

Mechelen wist de schade dus beperkt te houden, al moest het na rust direct weer aan de bak. Ondrejka, die een uitstekende indruk achterliet, zag zijn schot rakelings naast gaan. Nikola Storm zorgde aan de andere kant voor het eerste gevaar van Mechelen. Het schot van de linkeraanvaller kon Butez echter niet genoeg bedreigen. Antwerp kwam ruim twintig minuten voor tijd in de problemen. Ávila zette een harde tackle in op de enkel van Storm en moest dat met rood bekopen.

Een kleine tien minuten later wist Mechelen het veldoverwicht in een doelpunt uit te drukken. Lion Lauberbach zag zijn inzet nog gekeerd worden door Jean Butez, die vervolgens zag hoe ploeggenoot De Laet bijzonder ongelukkig was bij het uitverdedigen: 1-1. Antwerp was desondanks de gevaarlijkere partij in de slotfase, maar het kon een strafschoppenserie niet voorkomen. Daarin misten Antwerp-invallers Sam Vines en Zeno Van Den Bosch, terwijl Van Lerberghe, Lauberbach en Dimitri Lavalée dat deden namens Mechelen. Antwerp wint dit jaar zodoende na de landstitel en de beker ook de Supercup.

Meer nieuws
   
12:07
12:07
Sneijder: 'Snap niet dat die 3 spelers nog denken dat Ronald Koeman hen oproept'
19
   
12:00
12:00
Voetbalzone is op zoek naar nieuwe stagiairs! (hbo+)
0
   
11:45
11:45
Ontevreden NAC Breda-supporters dienen motie van wantrouwen in bij bestuur
4
   
11:36
11:36
VZ Kort: Martin van Geel vindt nieuwe klus in Nederland na vertrek bij Willem II
77
   
11:19
11:19
'Frimpong neigt naar vertrek bij Leverkusen, maar topclubs moeten haast maken'
17
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (31)

 
BVB-045
 
7
23 juli 2023 om 20:17
Leuk voor Van Bommel. Heb effectief enkel de penaltyserie gezien en die was op z'n zachts gezegd erg matig, haha!
 
 
28
23 juli 2023 om 20:20
Lekker Mark. Levert mooi werk bij Antwerp. Hoop dat hij in de toekomst terugkeert bij ons PSV.
 
Sulejmanii
 
8
23 juli 2023 om 20:51
Heide040 zie jij Van Bommel nog terugkeren ooit? Ik niet, zijn pijnlijke vertrek bij zijn favoriete club zal hij niet overheen komen denk ik.
 
Pieterpost
 
9
23 juli 2023 om 21:05
@sulejmani ook als PSV-supporter hoef ik hem niet meer terug, al wint hij de CL met Bayern of Barca. Heeft best wel een puinhoop achtergelaten.
 
 
5
23 juli 2023 om 21:14
Denk het niet maar hoop het wel. Als je het zelfs met Martje aan de stok krijgt, zegt dat genoeg. In meerdere interviews zegt hij dat hij doorsloeg bij PSV en dat hij ervan geleerd heeft. In dat geval zie ik hem graag terugkeren in de toekomst.
 
Sulejmanii
 
4
23 juli 2023 om 22:48
Pieterpost ja, het is zeker jammer hoe het gelopen is allemaal. Zeker met clubiconen.
 
MT87
 
17
24 juli 2023 om 00:15
@ Pieterpost , pardon? De man moest aan het seizoen beginnen zonder linksback. Met een middenveld Hendrix / Rosario. Om nog maar van die oenen achterin te zwijgen. In zijn tweede seizoen had hij de slechtste PSV selectie die ik ooit heb gezien, en na zijn ontslag mogen we alleen van geluk spreken dat Corona ons in Europa hield. Hij ging als een olifant door de porseleinkast, maar uiteindelijk is bijvoorbeeld wel de medische staf die hij zo hekelde vervangen. Gerbrands is weg. John de Jong is weg. Die hebben de puinhopen achter gelaten. Als Van Bommel terug zou willen rol ik de rode loper uit. Alleen nu nog niet, want de selectie is nog stééds (zoveel jaar later) niet in balans, niet breed genoeg, en niet goed genoeg. Als we geen nieuwe CV en een voetballende CVM (type Guardado) halen, gaat Bosz ook onderuit. En dan moeten we Simons ook nog vervangen. Dat zou dan de vierde trainer op rij zijn die op PSV niveau moet presteren zonder PSV materiaal. En eigenlijk de vijfde, want waar Cocu mee opgezadeld werd was ook niet veel soeps. Als je het mij vraagt was Advocaat de laatste trainer met een echt goede selectie, en die faalde daarom ook het hardst tijdens het jubileumjaar. Begrijp me niet verkeerd, Van Bommel is geheel terecht ontslagen, maar dat is omdat hij als onervaren trainer moest werken in een puinhoop, niet omdat hij er een puinhoop van gemaakt heeft. En er wordt nu eindelijk puin geruimd, maar we zijn er nog lang niet.
 
Sulejmanii
 
18
23 juli 2023 om 20:21
Gefeliciteerd van Bommel en Overmars, veel succes met het nieuwe seizoen.. ????
 
RamboKolombo
 
1
23 juli 2023 om 20:27
Gyrano Kerk is toch een veel betere buitenspeler dan wat er bij PSV of Ajax loopt. Die scouting daar loopt echt te slapen gewoon. Hetzelfde met Brenet.
 
Ajax12321
 
16
23 juli 2023 om 20:31
Kerk beter dan Kudus? Want dat zijn de spelers op rechtsbuiten bij Antwerp en Ajax. Ook denk ik niet dat Brenet het niveau is wat je wil nastreven bij PSV of Ajax. Als je dan toch iemand haalt zou ik wel een betere halen.
 
RamboKolombo
 
1
23 juli 2023 om 23:16
Kudus is uit noodzaak rechtsbuiten geworden omdat er geen spelers waren die het konden invullen. Als je een echte voetbalkenner bent dan weetje dat hij in de as van het veld hoort de ballen. Wie is er bij PSV beter dan?
 
Ajax12321
 
6
23 juli 2023 om 23:24
Ik vind hem ook beter in de as, maar daar gaat het nu even niet om. Dat gaat namelijk niet gebeuren met Steijn. Ik had het alleen over Ajax wat betreft Kerk. En zelfs op rechtsbuiten is Kudus nog beter dan Kerk, maar ook Berghuis is dat.
 
mickey12
 
4
23 juli 2023 om 21:52
Kerk hahaha . Man man man. Ben jjj serieus?
 
Emilio Estevez
 
11
23 juli 2023 om 20:33
Schijnbaar toch wel een hele goede trainer, die Van Bommel.
 
arsenal890
 
12
23 juli 2023 om 20:54
Blijft wat mij betreft wel wat dubbel. In principe eindig je in de competitie als 3de. Maar omdat onze zuiderburen zo’n apart toernooi hebben kun je alsnog de titel binnenhalen.
 
BillyAshcroft
 
12
23 juli 2023 om 21:07
@arsenal890: Er is niets dubbels aan. De competitie eindigt nu eenmaal na de play-offs. Dat zijn de regels in België. Of je het nu leuk vind of niet.
 
arsenal890
 
7
23 juli 2023 om 21:18
Ik zelf vind het wel dubbel. Je eindigt gewoon als 3de. In mijn optiek hoor je dan geen kampioen te worden. Maar dat is mijn bescheiden mening. Ik snap zelf ook wel dat die regels zo zijn. Ik vind het zelf alleen heel dom.
 
ILCAPO
 
2
23 juli 2023 om 21:30
Maar aan het begin van het seizoen weet iedereen dat toch? Sommige clubs spelen dan met de handrem op omdat ze krachten moeten sparen voor die play-offs…
 
cuco10
 
3
23 juli 2023 om 21:11
Had bij psv van zijn laatste 14 wedstrijden er 12 niet gewonnen. Zo goed was hij dus niet. Op basis van die cijfers ook terecht ontslagen. Toch hoop ik dat hij een mooie carrière tegemoet gaat en wie weet keert hij succesvol terug.
 
The-Jump
 
3
24 juli 2023 om 11:57
En in zijn eerste seizoen (met een betere selectie) zette hij ongeveer een record neer door zijn eerste 14/15? wedstrijden te winnen en op een haar na kampioen te worden (tegen een Ajax wat ook een ongekend hoog aantal punten haalde). Die selectie, wat hierboven ook al genoemd is, van zijn 2e seizoen was echt dramatisch slecht. Daarmee werd je afgelopen seizoen niet eens 3e.
 
KTB84
 
2
23 juli 2023 om 20:53
Alhoewel niet de meest prestigieuze prijs, is het toch knap dat ook deze finale weer in winst is omgezet. Langzamerhand begint Van Bommel een steeds stabieler team neer te zetten. Hopelijk kan Royal Antwerp dit seizoen de titels prolongeren. Dat gun ik Mark van harre.
 
Pesso-PSV
 
4
23 juli 2023 om 21:05
Te weinig kans gehad bij psv . Gefeliciteerd Mark. Hopelijk kom je ooit terug.
 
MT87
 
1
24 juli 2023 om 00:28
Dit vind ik ook nog steeds. Maakte hij teveel ruzie? Ja, maar zijn frustratie was terecht. Verloor hij teveel? Ja, maar zijn selectie was om te janken. PSV moest destijds kiezen tussen hun onervaren, zelfgenoegzame, hielenlikkende Technisch Manager, en hun onervaren, schoppende, geërgerde coach. Die keuze die ze toen maakten, daar lijdt de club nog steeds onder. Van Bommel was geen zachte heelmeester, maar de stinkende wonden zijn toch wel een tikkeltje erger dan de gekrenkte ego's die hij achterliet.
 
Reppi
 
3
23 juli 2023 om 21:15
Na de landstitel en beker is het altijd mooi om de landelijke "tripple" te pakken! België uitgespeeld en heet gemaakt haha.
 
TheWorld
 
5
23 juli 2023 om 22:38
Ben de wedstrijd gaan zien op den Bosuil. Begon zo goed maar nadien lukt het afmaken nooit. En dan Avila die weer de slager uithangt waardoor we met 10 zijn. Maar de nieuwe aankopen waren wel top, doet Overmars weer goed. En Butez de absolute held. Altijd prachtig als je keeper ook zelf trapt.
 
Brasileiro
 
0
24 juli 2023 om 11:32
Wie zijn de grote spelers naar verwachting bij Antwerp voor komend jaar?
 
Macedonia-040
 
0
24 juli 2023 om 12:59
Misschien wat offtopic, maar waarom spelen ze zo extreem vroeg al deze wedstrijd?