Van der Sar: 'Ik had in 2001 voor veel grotere clubs dan Fulham kunnen kiezen'
Dinsdag, 15 oktober 2019 om 12:54

Edwin van der Sar kende een roemruchte carrière als doelman, maar in de zomer van 2001 zat zijn loopbaan enigszins in het slop. De Nederlander stond op dat moment onder contract bij Juventus, dat na twee teleurstellende jaren besloot om Gianluigi Buffon als vervanger voor Van der Sar aan te trekken. Daarop besloot de huidig algemeen directeur van Ajax om naar Fulham te verkassen.

Een opvallende keuze, want Fulham was net gepromoveerd naar de Premier League en stond dus bepaald niet te boek als een hoogvlieger. "Ik had twee andere opties met Liverpool en Borussia Dortmund", onthult Van der Sar tegenover T-online. "Maar beide clubs aarzelden een beetje, dus uiteindelijk koos ik voor Fulham."

Daar zou Van der Sar vier seizoenen blijven, om in 2005 te tekenen bij Manchester United. "Ik heb daar zes geweldige jaren gehad." In de Duitse pers wordt de oud-keeper verder gevraagd naar zijn mening over wie de eerste doelman van die Mannschaft moet zijn, Manuel Neuer of Marc-André ter Stegen. "Gelukkig ben ik niet de coach van het Duitse elftal, dus ik hoef daar gelukkig geen antwoord op te geven."

"Wat ik wel kan zeggen is dit: ze zijn allebei extreem goede keepers. De bondscoach van Duitsland zal uiteindelijk beslissen welke van de twee het best in het systeem past." Inmiddels is Van der Sar directeur bij Ajax, waarmee hij vorig seizoen tweemaal Bayern München tegenkwam in de Champions League. "Of Bayern dit jaar kan winnen? Het zal moeilijk worden. We hebben vorig seizoen met Ajax gemerkt dat er heel veel goede ploegen zijn."

Meer nieuws
   
14:05
14:05
Ten Hag onthult welke spits hij vorige zomer naar Manchester United wilde halen
27
   
13:21
13:21
Engelse pers kiest Manchester City-ster als beste speler van de Premier League
32
   
13:00
13:00
'Het heeft er alle schijn van dat Van Bommel gaat vertrekken bij Royal Antwerp'
14
   
12:26
12:26
Daley Blind weet wat hij na spelerscarrière wil doen: 'Wil wel die kant op'
10
   
11:52
11:52
Erik ten Hag in beeld als opvolger van Thomas Tuchel bij Bayern München
26
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (22)

 
theo uphus
 
7
15 oktober 2019 om 13:08
Het is met de loopbanen van zowel van der Sarals Buffon nog goed gekomen. Soms maak je een keuze die niet goed blijkt te zijn. Juventus was een misstap voor van der Sar, bij United werd hij alsnog een absolute topper.
 
AdoDuhhaag
 
33
15 oktober 2019 om 13:13
Toch is buffon echt de grotere van de twee. En het siert Vd sar niet dat hij bij Juventus bleef en de strijd aanging met het (toen nog) talenten Buffon.
 
AcePluto
 
41
15 oktober 2019 om 13:21
Ik vind Buffon niet per se groter. Ik ben dan ook niet geheel objectief.. De grootste Nederlandse doelman die op zijn 35+ nog een CL winst eruit sleept tegen Chelsea met penalties. Ik heb toen echt genoten
 
De Toekomst
 
19
15 oktober 2019 om 13:24
Het siert Van der Sar niet dat hij bleef en de strijd aan ging? Wat een onzin. Ik vind het juist schitterend als spelers een intrinsieke motivatie hebben om zich te bewijzen en niet steeds, als het even tegen zit, voor een makkelijke uitvlucht kiezen. Uiteindelijk zal de beste spelen en als dat dan echt een ander blijkt te zijn, kan je altijd nog vertrekken, maar ik vind het juist schitterend als een speler eerst wel alles heeft gegeven.
 
RyanBabel8
 
18
15 oktober 2019 om 13:36
Buffon wereldkampioen en Van der Sar twee keer de CL. Hebben beiden vele prijzen mogen winnen en zijn voor zowel clubs als hun land belangrijk geweest. Het sierde Van de Sar dat hij voor Fulham durfde te kiezen. En het was de juiste, want daardokr hebben we van zowel Van der Sar als Buffon mogen genieten.
 
29er
 
6
15 oktober 2019 om 13:40
Voor het verhaal is het wel mooi om te blijven en je terug te knokken. Realistisch gezien weet je dat je nauwelijks kans hebt tegen een Italiaan waarvoor de club een gigantisch bedrag neergelegd heeft. Ook gezien het voorgaande seizoen niet vlekkeloos was. De keuze is minder heroisch e n minder mooi voor in je biografie, maar rationeel wel een hele goede waarschijnlijk. Kwestie van kansberekening
 
InkeMontana
 
4
15 oktober 2019 om 13:41
Inderdaad onzin om te beweren dat het iemand niet siert om de strijd met iemand aan te gaan. Jij geeft iets gelijk op als er iemand beter lijkt te zijn? Lijkt me niet echt een winnaarsmentaliteit.
 
Vegitosan
 
3
15 oktober 2019 om 13:42
Een carriere is kort , ik snap best dat er spelers zijn die niet de concurrentie aan willen gaan.niet in alle gevallen spelen de beste spelers… Zie bijvoorbeeld Higuain met Benzema...ze wisselde elkaar (te) vaak af, geen van beide waren onbetwiste basisspeler. of nog recenter , Courtious en Navas.buffon was ook een Italiaans (!) wereldtalent waar veel geld voor werd betaald, die zou echt niet banken...een concurrentie strijd met hem had nutteloos geweest.bovendien speelde de keeper vroeger alles , in tegenstelling tot nu waar de 2e keeper vaak in bekewedstrijden en kleine wedstrijden mag spelen. En zo'n concurrentie strijd kan zomaar 2/4 jaar duren , mocht je die niet gewonnen hebben dan heb je 4 jaar voor niks gestreden en ben je ook een stuk minder aantrekkelijk voor (grote) clubs..
 
KusH
 
1
15 oktober 2019 om 14:04
Adoduhhaag, Da's een kwestie van smaak misschien. Dat t hem niet sier volgens jou ben ik t niet mee eens. Twee teleurstellende jaren gehad. Was toe aan wat anders. Misschien niet happy in Italy. Dan moet je wat anders doen. Wat vervolgens dus een gewaagde stap is, naar een gepromoveerde club in Engeland. Daar is moed voor nodig in mijn ogen. En dát, dat siert m juist wél!
 
Stijlvol
 
3
15 oktober 2019 om 17:30
Buffon is ooit wereldkampioen geworden met Italië. Daarentegen heeft Van der Sar meerdere malen de Champions League in clubverband gewonnen. Wat weegt nu zwaarder? Ik denk dat hier moeilijk een objectief antwoord op te geven is. Dan komt het toch weer aan op smaak en voorkeur.
 
HakimEINDbaas
 
3
15 oktober 2019 om 17:41
Waar is buffon ze cl winst? Vd sar heb er meer dan 1
 
THenry_228
 
3
15 oktober 2019 om 17:17
@Theo Uphus: bij Man Utd pas werd Van Der Sar een absolute topper? Volgens mij was hij al een absolute topper toen hij naar Juventus ging, nadat hij met Ajax de CL gewonnen had.
 
cuco10
 
5
15 oktober 2019 om 15:09
Geweldige keeper die via Fulham gewoon weer wereldtop is geworden. Geweldige mentaliteit als je stapje terug durft te zetten en vervolgens weer 3 stappen voorwaarts
 
MauriceClaudia
 
3
15 oktober 2019 om 18:53
Ik ben niet voor Buffon en ook niet voor Van der sar. Maar Van der sar is wel de betere als je gaat kijken. Kijk niet naar de prijzen bla bla. Maar puur als keeper was Van der sar completer.
 
maurootje
 
3
15 oktober 2019 om 19:46
Buffon was in alles beter. Staat niet voor niets al 20 jaar aan de wereldtop. I.t.t. vd sar die, wat, 6 a 7 jaar op hoog niveau heeft geacteerd namens MANU
 
Remcovveen
 
2
15 oktober 2019 om 20:06
Dat is niet geheel waarheid en dat weet jezelf ook. Buffon is groot geworden door uitstraling en door een ontzettend goede lijnkeeper te zijn. Bij Juve paste dit perfect. Maar als je alle feiten bijelkaar raapt is vd Sar completer geweest. Ligt er maar net aan waar je als keeper speelt.