Van der Vaart betrapt Van Gaal op aparte fout op persconferentie
Maandag, 11 oktober 2021 om 10:02

De KNVB heeft bij de FIFA om opheldering gevraagd over de gang van zaken rond de hoofdblessure die Cody Gakpo afgelopen vrijdag opliep in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. Scheidsrechter Andy Madley stond niet toe dat een arts de aanvaller van het Nederlands elftal meteen kon onderzoeken. Het duurde uiteindelijk 4,5 minuut voordat Gakpo gewisseld werd en dat is in de optiek van Arno Vermeulen veel te lang.

"Ik was er verbaasd over. De KNVB is ook heel scherp op deze protocollen op het gebied van hersenschuddingen en hebben daar ook een arts voor in dienst", vertelde de journalist zondagavond bij Studio Voetbal. "Ik vond het niet alert. Ze hadden hem er meteen af moeten halen." Bondscoach Louis van Gaal verzekerde zondag echter dat hij Gakpo 'meteen' had gewisseld. "Ik heb hem meteen gewisseld. Daar hebben we een notitie van gemaakt en daar moet de UEFA verder mee. Zij moeten de protocollen nakijken of ze niet de dokter in het veld hadden moeten laten komen. We hebben een notitie gemaakt."

"Dat is niet zo'n grote zaak, maar het is wel belangrijk. De UEFA en de FIFA hebben in hun protocol staan dat de dokter ruimte moet krijgen om een en ander te constateren bij een 'breinongeluk'. Dat hebben wij pas kunnen constateren toen hij van het veld afliep. Dat hoort anders te gaan. Ik greep zelf in. Met alle eerlijkheid: ook om Noa Lang te brengen", stelde Van Gaal. Rafael van der Vaart wees er vervolgens op dat de bondscoach iets zei wat niet waar was, namelijk dat Lang in het veld was gekomen voor Gakpo. De aanvaller van Club Brugge was in minuut 62 in het veld gekomen voor Steven Berghuis en stond zodoende al veertien minuten binnen de lijnen toen Wout Weghorst de plek van Gakpo innam.

"Had een journalist daar niet naar kunnen vragen?", vroeg Van der Vaart zich af, waarop presentator Sjoerd van Ramshorst zei dat Van Gaal ervan overtuigd was dat het Lang was geweest. De oud-voetballer vond het maar een raar moment. "Ik heb ook zitten kijken naar de persconferentie. Als je dan een beetje kritisch bent of tegengas wilt bieden, dan moet je dat als journalist weten, vind ik." Vermeulen vervolgde zijn verhaal en benadrukte dat de impact van elke actie daarna, na een mogelijke hersenschudding, nog vele malen gevaarlijker is. "Ik vond de wissel voor mijn gevoel heel lang duren."

"Het was een enorme knal en je zag het ook aan Gakpo. Je zag dat hij een soort van groggy was. Je voelde aan dat hij niet verder moest spelen. We moeten hier alerter op zijn in de voetballerij." Zowel de UEFA als de FIFA let de laatste jaren strenger op de bescherming van spelers bij hoofdblessures. Het spel moet worden stilgelegd voor een medische check bij een mogelijke hoofdkwetsuur, maar bij Gakpo gebeurde dat dus niet. Daardoor was de ernst aanvankelijk niet duidelijk.

Gakpo is maandag niet inzetbaar voor Oranje in De Kuip tegen Gibraltar omdat hij, zoals de KNVB het omschrijft, klachten heeft die passen bij een hersenschudding. De plek van de aanvaller in de selectie is inmiddels overgenomen door Villarreal-aanvaller Arnaut Danjuma die tegen Gibraltar na drie jaar weer in actie kan komen voor Oranje. In de basis wordt Gakpo hoogstwaarschijnlijk vervangen door Noa Lang.

Meer nieuws
   
08:26
08:26
'Ajax bracht bezoek aan talentvolle trainer; ook Europese topclubs met interesse
0
   
07:44
07:44
Driessen: 'Hij is de eerste speler die Slot er bij Liverpool direct uitknikkert'
21
   
23:45
23:45
'Wij moesten, voordat we lekker konden zuipen, eerst nog even voetballen'
10
   
23:19
23:19
Leicester City kan promotie naar Premier League niet ontgaan na verlies Leeds
10
   
23:00
23:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (23)

 
burwatti
 
4
11 oktober 2021 om 10:22
Tuurlijk moeten we spelers beschermen na een hoofdblessure, echter is het praktische onmogelijk om de ernst in te zien als er niet eens een dokter bij is geweest.. Daarnaast vind ik dat de spelers ook wat meer mogen na denken aan hun eigen gezondheid en aan kunnen geven dat ze last hebben.
 
baradona
 
12
11 oktober 2021 om 10:34
Scheids liet in eerste instantie behandeling niet eens toe, maar verantwoording ligt idd ook deels bij de speler zelf.
 
mitchajax020
 
3
11 oktober 2021 om 10:48
Ben het gedeeltelijk met je eens want als een speler zo'n beuk krijgt met zijn hoofd, hoe dan kan hij hier dan zelf over beslissen. Ik denk dan zoals je zag dat Gapko groggy en afwezig was en kun je op dat moment niet die keuze maken.
 
CocoAfc
 
16
11 oktober 2021 om 11:09
Een hoofdblessure kan ervoor zorgen dat je niet meer helder kan denken. Meestal word je opstandig en dat heeft puur te maken met de klap die je hebt gekregen.
 
Vernon
 
12
11 oktober 2021 om 10:45
Juist als je hoofd geraakt is, ben je minder alert en assertief. Dat is nou juist de kern van de zaak. Dan moet de buitenwereld je even beschermen.
 
remco_wzawzdb
 
1
11 oktober 2021 om 13:14
We kunnen nog veel leren van de NFL. Bij hoofdblessure per definitie een onafhankelijke arts!
 
mitchajax020
 
13
11 oktober 2021 om 10:24
Ik vond dit een fout van de scheids want het is toch standaard dat bij een hersenletsel er gelijk moet worden in gegrepen en dat was het.Hij liep verdwaasd over het veld, wat een beuk was het.
 
Batistuta2020
 
9
11 oktober 2021 om 10:38
Bij hersenletsel ben je al te laat Maar de scheids was inderdaad fout bezig.
 
NJfromVOL
 
5
11 oktober 2021 om 11:54
Eens, maar al dat toneelspel van de voetballers doorgaans helpt niet echt.
 
mitchajax020
 
1
11 oktober 2021 om 12:06
@NJfromVOL Klopt maar je moet dit als scheids altijd serieus nemen
 
FransvandenBerg
 
7
11 oktober 2021 om 10:32
Die man heeft zoveel overwicht dat niemand verder nadenkt of het wel klopte wat ie zei. Ik vind dat wel zinnige dingen zegt tijdens de persconferenties. Maar zijn ego zwelt steeds verder op ook ??
 
baradona
 
8
11 oktober 2021 om 10:36
Net zoals dat hij zei dat Lang zomaar op links ging voetballen. Lang ging pas naar links nadat Gakpo half duizelig op rechts blijft hangen na zijn botsing.
 
CocoAfc
 
2
11 oktober 2021 om 11:10
Dat is niet waar. Want het gebeurde aan de rechterkant nadat ze van flank hadden gewisseld.
 
baradona
 
8
11 oktober 2021 om 11:33
Hahahaha sommige mensen!! Het was een matige bal van Gravenberch tussen , Lang en Dumfries in. Uitgooi voor Letland , Gakpo die vanuit het centrum zijn man volgt tot op de rechterflank en dan vindt de botsing plaats. Lang staat notabene 2 meter achter hem en was nog helemaal niet van kant gewisseld.
 
CocoAfc
 
0
11 oktober 2021 om 11:57
Oke, dan weet ik niet wat Gakpo daar deed. Maar je uiteindelijke punt is dus dat van Gaal hierover liegt?
 
baradona
 
2
11 oktober 2021 om 12:31
Liegen is een groot woord , maar hij maakt er wel weer zijn show van. En dat hij daarna Lang weer heeft gecorrigeerd terwijl Lang na de wissel van Weghorst voor Gakpo gewoon weer op rechts stond.
 
CocoAfc
 
0
11 oktober 2021 om 13:10
Wedstrijd was te matig om me situatie weer te heugen, ik weet wel dat Gakpo op rechts stond toen het gebeurde en hij komt daar niet zomaar terecht. Ik zou me er niet zo druk om maken. Als hij erom jokt heeft hij niemand behalve zichzelf ermee.
 
Pressing12
 
21
11 oktober 2021 om 10:42
Van der Vaart snapt van Gaal niet. Van Gaal zag dat moment 14 minuten van te voren al aankomen en bracht Noa Lang in voor Gakpo 14 minuten ervoor. Van Gaal zegt altijd 'ik heb het voorspeld'. Zei hij ook niet dat Nederland rond de 70% zou hebben tegen Letland. Zei hij ook niet dat Letland 1 of 2 kansen zou krijgen.
 
gebr.timber
 
1
11 oktober 2021 om 12:09
Haha, Louis is echt een mooie vent.
 
DB15
 
3
11 oktober 2021 om 13:21
Het punt wat VDV probeert te maken, is dat de journalisten allemaal een beetje bang zijn voor Van Gaal en geen kritische vraag durven te stellen. In de studio na de wedstrijd was hij ook al kritisch op Jeroen Stekelenburg die alle lulkoek van Van Gaal voor zoete koek slikte.
 
Die Knappen
 
0
11 oktober 2021 om 17:17
Nou kunnen we wel concluderen dat dit een punt is waarmee de media niet kunnen scoren, dus is het voor hen geen issue.
 
GLENNN
 
1
11 oktober 2021 om 14:29
Al met al was het gewoon een fout van de scheidsrechter. Bij zo'n geval moet je gewoon affluiten, hoofdletsel. Klaar. KNVB heeft ook een brief of een notitie achtergelaten dat men het niet eens was met de scheidsrechter en de manier van handelen. Prima. Gakpo is erna gewisseld. Heeft gelukkig geen blijvende schade opgelopen en Noa Lang heeft zijn debuut gemaakt. Al met al: prima avond.
 
 
0
11 oktober 2021 om 18:32
Was leuk geweest als een journalist hem op die fout had gewezen maar vooral om de reactie die Louis had gegeven. Narcisten zijn niet zo van het toegeven van fouten.