Van der Vaart 'heel erg trots': 'Dortmund is echt het niveau van Ajax'
Woensdag, 29 september 2021 om 07:21

Rafael van der Vaart vindt dat Ajax het niveau van Borussia Dortmund heeft, zo liet de oud-international dinsdagavond weten na afloop van de 2-0 overwinning op Besiktas. De ploeg van trainer Erik ten Hag gaat in Groep C samen aan kop met de Bundesliga-club, op dinsdag 19 oktober de tegenstander in de Johan Cruijff ArenA. Van der Vaart is ervan overtuigd dat Ajax zoveel indruk heeft gemaakt in Europa, dat Dortmund de regerend landskampioen allesbehalve zal onderschatten.

Na de 1-5 overwinning op Sporting Portugal was Ajax dinsdag met 2-0 te sterk voor Besiktas. Doelpunten kwamen op naam van Steven Berghuis en Sébastien Haller. Met zes punten gaat Ajax aan kop in de groepsfase. Dortmund staat ook op zes punten, maar heeft een minder doelsaldo (plus zes om plus twee). "We mogen ook wel gewoon trots zijn als het Nederlandse voetbal, met Ajax dat het zo goed doet in de Champions League. Natuurlijk, het pas de groepsfase. Maar ze hebben al jarenlang de punten verdiend in Europa en daar ben ik als Ajacied wel heel erg trots op", aldus Van der Vaart bij Ziggo Sport.

Van der Vaart vindt het 'heel moeilijk te zeggen' waartoe Ajax in staat is in de Champions League. "Als je tegen Manchester City of Paris Saint-Germain moet, dan is het een heel ander verhaal. Alleen als je ziet hoe Besiktas hier komt, met angst en allemaal terug… Dat betekent dat je naam hebt gemaakt. Er komen hier geen ploegen naartoe, ook Dortmund niet, om lekker te komen ballen", stelt de 38-jarige oud-speler van onder meer Ajax, Hamburger SV, Real Madrid en Tottenham Hotspur.

Over twee weken staat de kraker tussen Ajax en Borussia Dortmund op het programma. Van der Vaart noemt de ploeg van Marco Rose 'een geweldig elftal'. "Dat is echt het niveau van Ajax", stelt Van der Vaart. "Bayern München is te goed, maar Dortmund daar ben ik echt benieuwd naar." Dortmund won dinsdagavond met 1-0 van Sporting Portugal door een doelpunt van Donyell Malen.

Meer nieuws
   
21:05
21:05
Robin van Persie gaat in op vraag of hij ooit trainer van Feyenoord wordt
0
   
20:28
20:28
Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 97
26
   
20:15
20:15
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
11
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Ligue 1: Paris Saint-Germain - Le Havre
3
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Premier League: Aston Villa - Chelsea
3
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (53)

 
Barcakingszz
 
12
29 september 2021 om 07:37
Dortmund heeft alleen wel een machine in de spits lopen genaamd haaland. Slim sterk snel toch wel andere koek. Ben benieuwd hoe timber het vanaf brengt tegen hem. Zal een spannende wedstrijd worden.
 
BobMarleyAjax
 
39
29 september 2021 om 07:40
Jij maakt je teveel zorgen om die zogenaamde machine. Je lijkt wel een voetballer met al die open deuren. Ajax heeft op CL niveau regelmatig tegen dit soort machines gespeeld, bijvoorbeeld Lewandowski. Ajax weet hier zich altijd goed tegen voor te bereiden. Ajax z’n gehele selectie is naar mijn weten sterker dan die van Dortmund. Dortmund heeft echt 2 zeer benauwde zeges geboekt terwijl Ajax de tegenstanders echt billenkoek heeft gegeven.
 
caine
 
24
29 september 2021 om 07:45
Ik ben in de CL in de Arena geweest toen Dortmund kwam met Lewandowski. Ajax werd helemaal zoek gespeeld toen..
 
baradona
 
8
29 september 2021 om 07:45
Ik verwacht eerlijk gezegd ook niet al teveel problemen voor Ajax, gaan tegen Dortmund gewoon minimaal 4 punten ophalen. Wat een heerlijke loting en CL zover.
 
Paauwer
 
6
29 september 2021 om 07:48
@BobmarleyAjax Dat wil niks zeggen, Dortmund speelt hetzelfde als Psv op de counter. Dat ligt Ajax niet.
 
Futures
 
7
29 september 2021 om 07:49
Besiktas en Sporting spelen ook op de counter. Ajax weet gewoon goed tegenstand te bieden tegen Liverpool en Bayern, dan moet dat tegen Dortmund ook lukken.
 
Sulejmanii
 
53
29 september 2021 om 07:49
Ach houd toch op man, enige nederigheid en realiteitszin is je echt vreemd kerel. Hij heeft helemaal gelijk, we zijn zeker niet kansloos tegen Dortmund. Maar Haaland is iemand om rekening mee te houden ja, hij is één van de beste spitsen ter wereld. En voor iedere club is hij plaag gebleken, tegen Oranje nog onlangs met toppers als Van Dijk, De Ligt en De Vrij in de gelederen. Wij zijn Ajax Amsterdam, en geen Bayern München.
 
BobMarleyAjax
 
4
29 september 2021 om 07:52
Ja en Real Madrid en Juventus werden ook nog even weggezet
 
MW91
 
5
29 september 2021 om 08:00
En ik ben Dortmund geweest toen Ajax tegen Dortmund speelde.. wat wil je daar mee zeggen? Is al flink wat jaren geleden en de kaarten zijn nu anders geschud. Gewoon 2 wedstrijden op 110% spelen en je wint!
 
JDB JWT MKDK
 
3
29 september 2021 om 08:03
Pfff wat eeen pot was dat, ben in de rust naar huis gegaan
 
vtotheb
 
1
29 september 2021 om 08:11
Exact dat ... Maar dan met wat meer kwaliteiten op het middenveld
 
RyanGarcia
 
2
29 september 2021 om 08:16
Kan je wel in den treure daar op terugvallen. Maar dat is totaal niet relevant meer. Net zoals een seizoen erna eruit vliegen tegen Getafe ook niet meer relevant is.
 
Sulejmanii
 
4
29 september 2021 om 08:35
Ja dat klopt, maar we hadden toen een jaar dat alles klopte. En we hadden toen nog Ziyech, Frenkie, en De Ligt in absolute topvorm. We hebben nu ook een uitstekende selectie, maar op een hele andere manier dan toen. Daarnaast is het verleden geen garantie voor succes, Getafe en As Roma niet gezien of vergeten? Als we overwinteren hebben we het al goed gedaan, maar laten we daarna lekker van pot tot pot kijken. Zelfvertrouwen is goed en hoort bij een club als Ajax, maar hoogmoed kan je lelijk opbreken. In de Champions League zijn zeker na de overwintering geen koekenbakkers over. En vorm van de dag en factor geluk is natuurlijk ook iets dat meespeelt. Bob Marley is één van de grootste iconen voor mij, dus dat je hem eerst in je nickname is super tof. ????
 
mvbfan
 
13
29 september 2021 om 08:40
En ik ben toen in Dortmund geweest en Ajax was gelijkwaardig. Maar wat snap jij er niet aan dat Ajax dat destijds tegen Dortmund speelde een compleet andere Ajax was? Dat was nog onder Frank De Boer. Dortmund speelde om de kampioenschap en Ajax had toen nog een salarisplafond van 1 miljoen. Dit is toch een compleet ander Ajax toch? Of wilde je even laten zien dat je kennis had?
 
straatvoetbal
 
5
29 september 2021 om 07:53
Ze zijn zo goed met die superspits dat ze 4e staan in de Bundesliga. Hij is gewoon afhankelijk van de aanvoer.. het is geen R9 ofzo hoor waar we tegen moeten dat hij een solo vanaf eigen helft start ?? hij is goed in scoren en rennen.. thats it.
 
RyanGarcia
 
7
29 september 2021 om 08:06
4e met een punt achterstand op de nummer 2. Sws vreemd om na 6 wedstrijden al je conclusies te trekken. Daarnaast vreemd om de vergelijking met R9 te maken om de conclusie te trekken dat Haaland niet gevaarlijk is. Die man scoort overal en tegen iedereen. En ja Timber en Martinez zijn heel goed. Maar ik geloof niet dat deze 2 samen ooit tegen iemand van dit niveau hebben gespeeld. En nee Seuntjes en boere zijn dat niet. Ik hoop dat ze behoedzamer zijn dan jij.
 
AjaxxxLove
 
8
29 september 2021 om 08:07
En toch loopt hij 1 op 1 in zijn carrière. Best goed voor iemand die alleen kan scoren en rennen, vind je niet?
 
Barcakingszz
 
6
29 september 2021 om 08:07
Zelfs van dijk wist niet wat hem overkwam tegen Noorwegen meneertje haaland liet van dijk even zien wat het verschil is tussen een topspeler en een wereldspeler
 
straatvoetbal
 
2
29 september 2021 om 08:17
Ze gaan geen kampioen worden en dat weet jij zelf ook wel RyanGarcia. Dortmund als team is een leuk team maar meer ook niet. Oh oh ik val jullie wonderboy Haaland aan en jullie komen zoals gewoonlijk met die 1 op 1 statistiek of een klutsgoal tegen van dijk die hem los van die bal op de paal en die lelijke goal waarbij van dijk de bal nog meer van richting veranderd dan dat Haaland bedoeld hem in het netje legt redelijk in zn zak had. Is hij effectief, ja.. heeft hij unieke kwaliteiten, nee ?? scoring goals is regular if u are a striker! Je moet hem niet bij City of Madrid zetten met een goed team achter zich.. dan is t wel klaar. Maar dortmund is een normale team en Noorwegen ook dus vergeef me als ik hem nog niet perfect vindt zoals iedereen hier.
 
RyanGarcia
 
3
29 september 2021 om 08:22
Ik weet ook wel dat ze geen kampioen worden. Maar ik begrijp dat Ajax op dezelfde hoogte zet als Bayern? Bayern zit op een ander niveau en dat weet iedereen. Maar ok discussieren heeft geen nut. De hele wereld wil Haaland hebben maar als mr/mvr straatvoetbal zegt dat het maar een simpele balletjes intikker is dan zal het wel zo zijn.
 
straatvoetbal
 
0
29 september 2021 om 08:28
Hij is goed.. maar geen spits die het eventjes in zijn eentje doet vanaf de middenlijn. Daarom betrok ik de echte groten der aarde erbij zoals R9 om daar nog even op terug te komen. En nee ik zet ajax niet op dezelfde hoogte als Bayern maar er zijn zeker gelijkenissen in spelopvatting, de uitvoering is een andere kwestie met het verschil van kwaliteit in de ploegen. Als Haaland in een beter team zou spelen zou ik hem pas echt vrezen.. nu in Noorwegen of Dortmund is hij in mijn ogen niet op zn top en zou hij nog meer eruit kunnen halen bij een betere ploeg. Geen verkeerde speler maar laten we niet doen alsof het prime messi is :-) thats all im saying. Timber heeft trouwens ook tegen Noorwegen met Haaland gespeeld en Alvarez staat ook in de as en is geen koekenbakker dit seizoen.
 
melvinwsp
 
0
29 september 2021 om 10:51
Ja Haaland schoot er 3 in oh wacht het werd 1-1
 
Ajax34x
 
6
29 september 2021 om 10:59
Leuk en aardig al dat R9 gezuig, maar feit is dat een piepjonge Haaland betere cijfers heeft bij Dortmund als R9 destijds. Zet Haaland bij dit Bayern en R9 bij dit Dortmund en de kans is zéér groot dat Haaland betere cijfers haalt. Haaland is gewoon top 3 spits samen met Benzema en Lewa. Tevens kun je zelf op Sofascore opzoeken dat Lewa veel meer grote kansen mist als Haaland (en Benzema) afgelopen paar seizoenen. Ik snap je afkeer jegens record brekend megatalent Haaland niet zo goed
 
dordt078
 
1
29 september 2021 om 09:05
Ach Ajax heb een spits die voor het eerst 5 goals in 2 wedstrijden maakt.
 
Frikx
 
11
29 september 2021 om 07:40
Het spel van Ajax is denk ik wel fijn voor Dortmund. Lekker lange ballen op Haaland pompen die de hoge verdediging eruit kan sprinten. Martinez en Timber moeten dan echt sterk zijn en ik zou met Tagliafico spelen.
 
Futures
 
4
29 september 2021 om 07:51
Tegen Bayern München slaagt dat type voetbal van Dortmund ook zelden. Haaland is een goede speler, maar er zijn wel 11 spelers nodig in totaal.
 
straatvoetbal
 
1
29 september 2021 om 07:54
Dat zei ik net ook.. hij is dus afhankelijk van de aanvoer en laat de as bij ajax nou net heel sterk zijn ook. Ik moet het nog maar zien met “superspits” Haaland.
 
RyanGarcia
 
4
29 september 2021 om 08:11
De huidige as van Ajax heeft nog nooit gespeeld tegen clubs van dit niveau...
 
Futures
 
0
29 september 2021 om 10:15
Laatst nog tegen Bayern in de voorbereiding gespeeld.
 
Lierse1997
 
0
29 september 2021 om 10:50
Je zegt het zelf tegen Bayern München…
 
wolterx
 
11
29 september 2021 om 07:58
Nu is Haaland wel een fenomeen en gigantisch goed met ruimte, als BVB defensief gaat spelen met lange ballen gaat Ajax een hele goede kans maken om paar doelpunten te maken en dan kan je zomaar winnen. Als BVB het middenveld durft te pakken zie ik de kansen voor Ajax echt heel erg slinken. Defensief is BVB kwetsbaar genoeg om kansen te krijgen en dan moet er beter met de kansen omgesprongen worden als laatste 2 potjes. Ben iig wel benieuwd, meten met BVB lijkt mij op dit moment waar deze ploeg toe tot staat is. Een echte topploeg is maatje te groot vrees ik.
 
vtotheb
 
4
29 september 2021 om 08:14
Als Ajax scherper in de afronding is, scoren ze zelf ook minimaal eens. Ook Dortmund zal moeten kiezen in hoeverre ze dan willen winnen, want de poorten openen om aan te vallen, is ook voor hen tegen Ajax geen pretje. Maar eerlijk gezegd zou ik dan toch echt Haller (als je dat gisteren ook weer ziet, kan echt niet ..) wisselen voor Tadic en met Neres en Anthony spelen. Knappe verdediging die dan aan aanvallen denkt
 
stambec
 
3
29 september 2021 om 08:22
toch scoorde hij wel weer... Neres is niet goed genoeg, ik zou het laten staan
 
SilverFront
 
5
29 september 2021 om 09:56
Haller kan echt niet? De eerste speler ooit die 5x scoort in zijn eerste 2 CL duels. Ik zeg niet dat het een wereldspits is, maar hij is sowieso goed genoeg voor de CL. Hij had er gisteren wel 2 extra moeten scoren inderdaad met die kopballen, dat is waar. Maar tegen Sporting miste die juist geen kans, en was alles een goal.
 
wanny
 
1
29 september 2021 om 09:57
Inderdaad, waarom wisselen als je 6 uit 2 hebt met 7 voor en 1 tegen? Tadic vanaf links is levensgevaarlijk. Gaf gewoon 4 panklare ballen die binnen hadden gemoeten.
 
vtotheb
 
0
29 september 2021 om 12:59
Ik hoop ook van harte dat ie daarmee door gaat, maar ik blijf het een houten, onhandige, minder effectieve versie van Huntelaar vinden. Ik denk dat Neres Tadic Anthony meer onvoorspelbaarheid zaait en zeker tegen teruggetrokken tegenstanders veel effectiever kan zijn. Ik zou het ook ieder geval leuk vinden als ten Hag iets meer probeert, want zoveel kans als bijv labyad kreeg of Haller krijgt, krijgt Neres zeker niet. Maar ook goed dat ze meer dan één speelstijl in huis hebben
 
RyanGarcia
 
2
29 september 2021 om 07:57
Ajax is voor mij de lichte favoriet. Dortmund heeft op papier nog steeds een iets betere elftal dan Ajax. Vind ik iig. Ajax is beter ingespeeld en heeft het momentum mee.
 
pacotaco
 
2
29 september 2021 om 07:59
Nou 2 salon remises tegen Dortmund dan. Is gunstig voor beide teams.
 
RyanGarcia
 
6
29 september 2021 om 08:12
Allebei de teams een keer winnen is nog gunstiger dan...
 
Stijlvol
 
2
29 september 2021 om 09:06
Niet onderschatten uiteraard, maar Ajax speelt vaak beter tegen betere tegenstanders. Heel benieuwd naar die wedstrijd tegen Dortmund!
 
wanny
 
0
29 september 2021 om 09:55
Ze zullen allebei wel een beetje voorzichtig zijn. Kans is groot dat ze gewoon 2x gelijk spelen. Heb je beide 8 punten. Dan nog 1 van die andere 2 potjes winnen en je bent allebei door.
 
sebasjuh
 
0
29 september 2021 om 10:04
Toch denk ik dat het type spel wat Dortmund speelt in de omschakeling a la een PSV, Ajax totaal niet ligt en als we niet oppassen dan ook echt compleet weggetikt worden. Net zoals om de Cruijff schaal. Het zou natuurlijk lekker zijn als een Haaland dan nog geblesseerd of niet helemaal fit zou zijn, Haaland of Malen is natuurlijk een wereld van verschil. Ben wel benieuwd naar die tweeluik met Dortmund eens zien waar je staat na 4 wedstrijden en of je dan al door bent.
 
melvinwsp
 
0
29 september 2021 om 10:53
Kom aan we zien toch dat PSV compleet door de mand valt. Tegen Ajax was een incident. Ajax staat juist heel goed in de omschakeling nu.
 
Joga_Bonito10
 
0
29 september 2021 om 10:09
Besiktas kwam natuurlijk super gehavend naar Amsterdam toe maar toch zag ik ze de eerste 20 minuten gewoon voetballen. Denk ook dat een fit BJK durft te voetballen en meer ruimtes weggeeft, maar dat komt het spel voor Ajax alleen maar ten goede. Ben dus benieuwd naar de return. Bayern is inderdaad een niveau te hoog, maar een Ajax in topvorm heeft gewoon 2x gelijkgespeeld tegen Bayern en was voetballend zeker niet de mindere. Mensen onderschatten het positiespel van Ajax enorm. Qua veldspel sowieso top 5 van Europa, dat durf ik wel te stellen. Maar dat alleen is niet genoeg om je met de absolute top structureel te kunnen meten, daar komt veel meer bij kijken. Ik denk overigens dat we met die hoge defensieve lijn, Dortmund juist in de kaart spelen. Dan kunnen zij het spelletje wat ze het liefst en het best spelen tot uiting brengen. Malen en Haaland zijn beide pijlsnel en hebben diepgang in hun spel, benieuwd hoe Timber, Martinez en Mazraoui dat gaan opvangen. Blind zou ik sowieso niet als linksback opstellen dan. Eerder Nico of Rensch. Mazraoui zou ik adviseren ook niet zo diep/aanvallend te spelen als normaal maar goed. Kijken wat ETH uit zijn hoed gaat toveren.
 
Ajax34x
 
2
29 september 2021 om 11:03
Ajax in topvorm 2x gelijkgespeeld tegen Bayern, inderdaad logisch om dit Ajax te vergelijken met het Ajax met klasbakken Ziyech en De Ligt. Twee totaal verschillende teams natuurlijk. Die twee maakte vaak hét verschil. Met name Ziyech, die haalde zelfs wereldklasse cijfers in de CL. Dit Ajax heeft nu eerlijk gezegd nauwelijks kans tegen Bayern. Ik zou liegen als ik anders beweerde.
 
 
1
29 september 2021 om 10:36
Het centrum van Ajax gaat het wel lastig krijgen tegen Haaland en Malen. Timber ontwikkelt zich uitstekend, maar mist duelkracht en Malen scoort zelden, maar die snelheid is altijd gevaarlijk. Wordt iig een heerlijke wedstrijd. Sowieso is een 2x een punt wel genoeg, want Sporting thuis gaat Ajax winnen en Besiktas uit, ondanks dat het uit in Turkije uit altijd lastig is, moet minstens een punt ook lukken.
 
dreetje888
 
2
29 september 2021 om 11:16
Spelen tegen Dortmund met blind achterin is vragen om problemen met de snelle boys van hun, met veel balbezit en mindere ploegen is blind een prima speler in balbezit maar dat zal tegen hun 50/50 worden en veel snelheid dus denk eerder aan rensch of Nico lb al denk ik dat hij met zijn onbesuisde acties ook voor problemen kan zorgen , volgende wedstrijd wordt An other Cook ??
 
vtotheb
 
0
29 september 2021 om 14:12
Hoop toch dat zelfs ten Hag dat ziet ..?