Van der Vaart vraagt Van Basten op de man af: 'Zou jij Ajax willen helpen?'
Maandag, 29 april 2024 om 22:01

Rafael van der Vaart is van mening dat er meer iconen van Ajax bij de club moeten werken. De oud-prof stelt dat er momenteel te weinig mensen met voetbalkennis binnen Ajax rondlopen.

Marco van Basten vraagt maandagavond tijdens Rondo of er een foto getoond kan worden waarop de voormalige RvC-leden Georgette Schlick, Cees van Oevelen, Annette Mosman, Pier Eringa en Jan van Halst te zien zijn.

"Deze vijf mensen, met Van Halst erbij, moeten erop toezien dat Ajax verstandige beslissingen maakt wat betreft het aan- en verkoopbeleid en dergelijke", geeft Van Basten aan. "Jan heeft wat verstand van voetbal, maar die andere vier zie ik niet op het voetbalveld verschijnen. Dat lijken mij geen voetballers. Ik heb het even over wat er op het veld gebeurt, dat is uiteindelijk de basis."

Van Halst, die eveneens aanwezig is in het praatprogramma, probeert vervolgens een nuance te plaatsen. "Je zou de discussie kunnen voeren of er niet meer mensen met een voetbalachtergrond in de RvC van Ajax moeten. Maar Ajax is niet alleen een voetbalclub. Het is ook een beursgenoteerde onderneming."

Van Basten blijft er echter bij dat er te weinig voetbalmensen in de RvC zaten en op dit moment zitten. "Ajax is wel voor 99 procent voetbal. Deze vijf RvC-leden, dat is 80 procent business en zij hebben niks met voetbal. Dat is toch ook een beetje gek."

Van der Vaart besluit zich hierop te mengen in de discussie: "Marco, laten we het zeggen hoe het is: jij zou toch bij Ajax moeten werken, ik zou bij Ajax moeten werken, Wesley Sneijder, Nigel de Jong. Dat gebeurt nu gewoon niet."

Die opmerking zorgt voor lichte irritatie bij Van Halst. "Ik heb je gevraagd voor een functie man", zegt hij tegen Van der Vaart, die vervolgens aangeeft dat hij inderdaad een goed gesprek heeft gehad met het lid van de RvC. "Ik woon natuurlijk in Roemenië, dus voor mij is het wat lastig. Jan heeft mij inderdaad gevraagd en ik wilde ook heel graag. Privé kwam het alleen niet goed uit."

Van der Vaart vraagt Van Basten hierop of hij Ajax wel wil helpen. "Ik niet nee, gewoon in het algemeen niet", antwoordt de analist. "Er zullen best jongens zijn die willen helpen. Er zijn nog zat voetballers die in Nederland nog wat kunnen betekenen." Van Halst laat weten dat meerdere mensen binnen Ajax Van Basten om hulp hebben gevraagd, net als veel andere oud-spelers met een Ajax-achtergrond. "Iedereen zei daar om zijn reden 'nee' tegen. Dat vond ik wel jammer", aldus Van Halst.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Ajax-nieuws? Word nu lid van het Ajax Zone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
08:48
08:48
Eden Hazard levert Chelsea half jaar na afscheid als prof 6 miljoen euro op
4
   
08:26
08:26
The Guardian weet hoe groot de kans is dat Ten Hag aanblijft bij Man United
14
   
08:04
08:04
Howe ontsteekt na verloren duel met Manchester United in tirade over VAR
22
   
07:21
07:21
AZ ziet kassa rinkelen en ontvangt voor de derde keer miljoenen van Bologna
4
   
06:30
06:30
Voetbalzone is op zoek naar nieuwe stagiairs! (hbo+)
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (30)

 
Homelander
 
62
29 april 2024 om 22:06
Iets met koppen en korte termijn geheugen, alleen het afgelopen jaar al: Vd Vaart wil geen assistent van z'n boezemvriend Steijn worden want Roemenië reizen etc. Sneijder wil trainer worden en krijgt een baan/traject aangeboden vanuit Ajax maar wil geen trainersdiploma halen. Ook Sneijder wil TD worden, kwalificaties? Hij kent mensen. Van Basten die schreeuwt we hebben meer Ajax DNA nodig, wordt die gevraagd dan is het nee niet ik!
 
Afc88
 
38
29 april 2024 om 22:23
Ik denk dat degene die Ajax een warm hart toedragen alleen maar blij moeten zijn dat die drie niet bij Ajax werken.
 
Tipptopp
 
15
29 april 2024 om 23:16
Van die drie is v Basten in ieder geval zo ver dat hij zijn mindere punten weet en helemaal geen zin meer in dit soort gedoe heeft. Sneijder denkt dat hij het wel weet maar zit er structureel naast, is veranderlijker dan het weer en is een vaatje buskruit. VD Vaart is een naïeve voetballiefhebber zonder enige realiteitszin. Kortom, een realiseert zich dat hij het niet moet doen, de andere twee gaan je proces alleen maar negatief beïnvloeden. Dus alsjeblieft niet!
 
khalid3073wx
 
14
29 april 2024 om 22:07
De geschikte mensen met Ajax achtergrond willen niet. Marco zou de ideale RVC lid maar tjah zeuren is makkelijker.
 
Oenieboy
 
51
29 april 2024 om 22:16
Op basis van wat is van Basten een ideaal RvC lid? Die man was een groot voetballer, maar lijkt vrij dom en totaal wereldvreemd te zijn.
 
khalid3073wx
 
18
29 april 2024 om 22:28
Is bondcoach geweest assisent trainer trainer en iets bij de fifa. Dan heb wel verstand van voetbalzaken op technisch niveau.
 
GillesDB9
 
4
29 april 2024 om 22:51
Dan moet hij TD of trainer/coach worden. Als commissaris kun je namelijk wel een 'specialisatie' hebben, juridisch ben je toch net zo goed in de basis voor het functioneren van de hele RvC aan te spreken.
 
Momus
 
9
29 april 2024 om 22:51
Roemloos afscheid bij Oranje, roemloos afscheid bij Ajax, roemloos afscheid bij Heerenveen. Leuk dat ie het geweest is, maar dat verstand heeft ie goed verborgen gehouden.
 
Tipptopp
 
4
29 april 2024 om 23:20
V Basten weet inmiddels waar zijn kracht niet ligt. Bovendien heeft die daar terecht en begrijpelijk, geen zin in. Zou mooi zijn als die andere twee hun eigen kwaliteiten ook beter kunnen gaan inschatten. Dat bespaart ons een hele hoop onrust.
 
kevinfoppe
 
16
29 april 2024 om 23:32
Iemand die zichzelf OENieboy noemt, noemt Iemand dom... op basis waarvan noem je van Basten dom? Een beetje wereldvreemd kan ik me nog voorstellen maar dom is hij absoluut niet. Van Basten is een intelligente kerel, zelfs Cruyff erkende dat
 
MrBoity
 
8
30 april 2024 om 01:11
Laat ik voorop stellen dat Marco van Basten mijn jeugdidool is geweest, dat gezegd hebbende: hij zegt bij Rondo wat betreft Ajax alleen maar zinnige dingen, legt de vinger op de zere plek, kan het er alleen maar eens mee zijn en de dingen die hij zegt beamen. Alleen klinkt het zo raar als uitgerekend hij deze dingen aankaart wetende wat voor puinhoop hij ervan gemaakt heeft destijds…. Een vreemde paradox…
 
MrBoity
 
12
30 april 2024 om 01:14
@Momus: Roemloos afscheid bij Oranje? Dus die afdroogpartijen tegen italie en frankrijk dat was roemloos?
 
Momus
 
1
30 april 2024 om 08:26
Die wedstrijd tegen Rusland was roemloos. Net als alles voor die 2 cherry picked potjes.
 
NECLent
 
4
30 april 2024 om 09:18
Maar dat waren wel fantastische potjes zeg. Daar kan ik nog steeds van genieten als ik ze terug kijk.
 
GillesDB9
 
10
29 april 2024 om 22:37
Van Basten een ideale commissaris? Op basis van wat? Wat hij over spitsen te zeggen heeft is interessant, omdat hij zelf een van de beste ooit is geweest. Maar toezicht houden op het beleid en de strategie van de RvB bij een beursgenoteerde vennootschap? Marco komt bij Rondo met regelmaat simpelweg dom uit de hoek. Laat staan dat hij een prudent toezichthouder gaat zijn, die indien nodig meer sturend op gaat treden. Maar ja, ook met de huidige groep commissarissen kun je het enkeltje naar de Ondernemingskamer al boeken... dus wat maakt het ook uit he.
 
Oenieboy
 
33
29 april 2024 om 22:08
Wel mooi hoe doe twee zogenaamde Ajacieden lopen te zeuren over dat er meer 'echte' jacieden betrokken bij Ajax moeten worden en vervolgens er doodleuk leuk de handen er vanaf trekken. Beide hebben simpelweg geen niveau en kunnen enkel simpel praten. Ben benieuwd hoe het eruit ziet als vd Vaart, van Basten en Sneijder in de RvC zitten.
 
MessiBazoer
 
3
29 april 2024 om 22:13
Zou het er net zo slecht voorstaan als nu? Ik vind Sneijder in tegenstelling tot een Dick Advocaat geen goede TD voor Ajax, maar kan me niet voorstellen dat het er nog slechter voor had gestaan dan nu.
 
Tijger-wit
 
11
29 april 2024 om 22:14
Die zouden precies hetzelfde doen wat iedereen in die functie doet. Vriendjes om zich heen verzamelen en bevriende makelaars deals gunnen door spelers uit hun stal te contracteren. Zo zal het altijd gaan in Amsterdam.
 
Bongiorno
 
0
29 april 2024 om 23:30
Dat zou pas een ramp zijn, man man man.
 
Benzema.
 
19
29 april 2024 om 22:13
Vd Vaart en van Basten tonen met hun huidige werk al aan dat een oud topvoetballer niet per se verstand van voetbal heeft.
 
StraStra
 
27
29 april 2024 om 22:14
Lekker makkelijk roepen dat er meer mensen met verstand van voetbal moeten zitten, vervolgens jezelf en Marco noemen, en dan doodleuk nee zeggen tegen een functie bij Ajax. Dit kan je toch niet serieus nemen man?
 
de weimar
 
2
29 april 2024 om 22:19
Denk dat Marco even vergeet dat er naast een technisch directeur ook andere directeuren zijn. Ik zie een Wesley of Rafael nou niet heel snel advies geven in een complexe commerciële deal. Of bepalen of het uitgeven van een x aantal miljoen aan een nieuw trainingscomplex financieel verantwoordt is.... Maar ik kan me natuurlijk vergissen
 
misseva88
 
5
29 april 2024 om 22:21
Van het Schip werd binnengehaald als coach van coaches omdat er te weinig Ajacieden in de organisatie rond zouden lopen. Daarom hebben ze in die tijd ook naar buiten gecommuniceerd dat jongens als Van Rhijn en Siem de Jong een opleiding binnen Ajax volgen. Nu heeft Ajax een andere technische leiding en gaat het bij nieuw personeel weer 'gewoon' om expertise en kennis in plaats van om een voetbalverleden. Laten ze bij Ajax gewoon goede mensen aanstellen. Je hoeft maar één iemand met een voetbaltechnische achtergrond te hebben in de RvC, dan kan die de portefeuille gewoon in zijn eentje invullen, samen met de technisch en algemeen directeur. Je moet daar niet te veel meningen hebben, dat maakt je als organisatie minder flexibel. Gewoon één goede vent. Van Halst heeft laten zien niet die goede vent te zijn. Wat mij betreft zou je Overmars terug moeten vragen voor die rol mocht Blind er binnen afzienbare tijd klaar mee zijn. Maar Van Basten heeft gelijk, je moet ook andere expertises in je RvC hebben.
 
Nijogeth
 
1
29 april 2024 om 22:46
Toch zijn mensen met een voetbalverleden bij een club van onschatbare waarde. Al is het maar voor continuïteit en het clubgevoel.
 
misseva88
 
3
29 april 2024 om 23:00
Het is ook niet zaligmakend. Platini was als UEFA bestuurder net zo slecht als de corrupte lui die om hem heen cirkelden. In de opleiding en rond het veld is het van duidelijke toegevoegde waarde. Op de financiële of juridische afdeling toch een stuk minder.
 
Yoda
 
2
29 april 2024 om 23:04
Bij psv en Feijenoord zitten toch ook nauwelijks voetballers in de rvc. ?
 
tjappy
 
11
29 april 2024 om 23:28
Wat ik mis bij Ajax, iemand met een kleurtje kluivert staat open Seedorf is nooit gewaardeerd in Nederland bogarde deed het goed is weggestuurd, reiziger werd kampioen met jong Ajax en vervolgens word Heitinga doorgeschoven naar het eerste. Hoe je het went of keert Ajax heeft liever geen kleur in het bestuur of op het veld, its a white manz world.
 
Momus
 
3
30 april 2024 om 08:48
Het went nooit. Maar de conclusie dat men liever geen kleur in het bestuur of op het veld heeft, lijkt me wat kort door de bocht. De helft van de selectie heeft een kleurtje.
 
SjakieLegend
 
0
30 april 2024 om 14:15
Seedorf is echt een van de namen waarvan ik hoop dat ze hem benaderen. Charismatische man met een ongeëvenaarde ervaring in het topvoetbal. Ik durf alleen niet te zeggen wat voor functie hij eventueel zou ambiëren.