Van der Vaart ziet gevaar in roulatiesysteem van Schreuder bij Ajax
Maandag, 3 oktober 2022 om 23:30

Rafael van der Vaart vindt dat Ajax-trainer Alfred Schreuder zichzelf onnodig in de problemen brengt, zegt de oud-middenvelder bij Rondo op Ziggo Sport. Ajax neemt het dinsdag in de Champions League op tegen Napoli en de grote vraag bij de Amsterdammers is wie er in de spits zal starten. Van der Vaart vindt dat Schreuder het zichzelf moeilijk heeft gemaakt door te rouleren tussen Brian Brobbey en Mohammed Kudus.

In het praatprogramma stelt presentator Wytse van der Goot de vraag wie er dinsdag in de spits moet staan. Marco van Basten zegt het niet te weten, terwijl Youri Mulder denkt dat Kudus zal spelen omdat Brobbey het naar zijn mening niet goed deed tegen Go Ahead Eagles (1-1). Van der Vaart is een stuk meer uitgesproken. "Het probleem is dat je soms Kudus in de spits zet, terwijl Brobbey het heel erg goed deed. Dan doet Kudus het weer heel erg goed en kun je hem er niet meer uithalen. Je geeft jezelf problemen. Laat het gewoon staan zoals het staat."

De oud-speler van Ajax trekt de vergelijking met Erik ten Hag bij Manchester United, dat Casemiro deze zomer voor maximaal zeventig miljoen euro overnam van Real Madrid. "Die komt drie dagen voor Manchester United - Liverpool aan, dus zet je die maar op de bank. In één keer spelen ze fantastisch (Man United won met 2-1, red.) en de volgende wedstrijd kun je hem dan ook niet opstellen. En hij speelt nu nog steeds niet. Misschien nu wel na deze wedstrijd...", doelt Van der Vaart op de oorwassing die the Red Devils zondag te verduren kregen bij Manchester City (6-3 nederlaag).

Van der Vaart vindt dat een spits vertrouwen nodig heeft. "Als je eruit gehaald wordt, de andere spits scoort en je krijgt dan weer een kans, is dat ook niet lekker. Dan voel je te veel druk om te moeten scoren. Soms is dat helemaal niet goed, al ben ik enorm fan van Kudus", zegt Van der Vaart. Van Basten zegt te vinden dat ploegen zoveel mogelijk in een vaste basiself moeten aantreden. "Dat doet Napoli ook min of meer." Het duel in de Johan Cruijff ArenA begint dinsdag om 21.00 uur.

Meer nieuws
   
12:00
12:00
Van Europa veroveren naar degradatie, faillissement en een nieuwe opleving
9
   
11:52
11:52
Smaakmaker van de Keuken Kampioen Divisie gaat tot 2028 tekenen bij Feyenoord
7
   
11:31
11:31
Robben meldt zich na vierklapper van Haaland in kleedkamer Manchester City
6
   
11:15
11:15
Lopetegui wordt definitief geen trainer van Bayern en tekent in Premier League
11
   
11:00
11:00
Ajax gaat op zoek naar een rechtsbuiten: 10 potentiële kandidaten op een rij
34
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (27)

 
SocioFan1
 
3
3 oktober 2022 om 23:37
Idd ja en nog wel meer dan dat. Je krijgt zowiezo issues. Maar Schreuder is geen echte manager. Beetje bangerig ook, vandaar dat stom gerouleer van em. Dat kan averechts werken! Zei het eerder al.
 
Sirius
 
21
3 oktober 2022 om 23:47
Ik vind het vooral grappig dat men denkt dat Schreuder een onwijs uitgedokterd plan heeft. Die heeft gewoon nog geen idee wat 'ie aan het doen is en hoopt zo snel mogelijk dat er een formule is die loopt. Mensen die ploegen onder zijn leiding gezien hebben, kennen dat riedeltje al. Gewoon een uiterst slechte coach die mazzel heeft dat hij nu bij Ajax zit in plaats van bij wijze van spreken een Vitesse; daar waar fouten direct tot uiting komen. Bij Ajax heeft hij nog een beetje het geluk dat de aanwezige kwaliteit een groot deel verbloemt. Maar jeetje, wat een slechte hoofdcoach blijkt Schreuder voor de zoveelste keer.
 
Kieftenbeld
 
7
3 oktober 2022 om 23:58
Ik zei het al voordat hij aangesteld werd dat het een matige coach is. Hij is dan met brugge kampioen geworden, maar laten we eerlijk dat ben je ook verplicht met zo'n selectie. Hij liet ze gewoon extreem saai voetballen, net zoals nu het geval is bij ajax
 
Janta
 
6
4 oktober 2022 om 00:13
Voorlopig zie ik alleen maar tikkie breed zonder plan. Ajax speelt onherkenbaar en dat is toch echt de hand van Schreuder.
 
Rekoebie
 
7
4 oktober 2022 om 00:29
Kan het "ook" aan het materiaal leggen? Niet om voor Alfred in de bres te springen, maar de selectie dit jaar is zwakker dan die van vorig jaar. En toen ging het ook niet van een leien dakje. Timber is verdedigend (en opbouwend) de enige verdediger van CL niveau. Van de opbouwende driekhoek Timber-Alvie-Bassie kan alleen timber onder druk uit voetballen. En dat terwijl Ajax juist wil voetballen. Ik mis nu ook heel erg de lijn in het voetbal. Ajax speelt alleen goed tegen teams die niet druk kunnen zetten. Maar met een slechte defensie (basisstructuur?) heb ik volgens mij nog nooit een team zien slagen.
 
Beterscheter
 
6
4 oktober 2022 om 08:21
Alvie… Laten we de beestjes gewoon bij hun naam noemen en niet doen alsof we broeders zijn.
 
Rekoebie
 
1
4 oktober 2022 om 15:31
@ Scheter haha wat een trol ben jij Laten we vooral jou bepalen hoe iedereen hoort te communiceren. Ik noemde hem Alvie omdat het tijd scheelt. Bassie schrijf je ook anders (maar dat vind je dan weer niet erg haha ;-) En ook al zou ik willen doen alsof het mijn broeder is, mag ik dat voor mezelf bepalen haha. Laten "we" voortaan op inhoud reageren ipv azijn te scheten. Dat soort tries gedrag zien "we" al teveel. Succes
 
vtotheb
 
1
4 oktober 2022 om 07:57
Precies dat. Hij heeft geen benul en ballen. Dat heeft Ten Hag bij United in ieder geval wel. Ik kan me niet een slechte coach als dit heugen bij Ajax, ook niet Keizer of Wouters
 
HakimZiyach22
 
2
4 oktober 2022 om 00:15
Wat een gezeik zeg. Schreuder heeft op dit vlak gewoon gelijk. Hij heeft hooguit de verkeerde spelers rust gegeven. Berghuis voor Klaassen, Kudus voor Brobbey en Ocampos voor Bergwijn... dat scheelt behoorlijk qua creatief vermogen. Grillitsch was wel een uitstekende keuze. Volgende keer zou ik de backs rust geven, die maken ook veel meters.
 
Siceramo
 
1
4 oktober 2022 om 01:59
Ik snap eerlijk gezegd dat gezeik ook niet zo. We zijn het rouleren in NL niet gewend, maar in Engeland gebeurt het niet anders. Kijk naar de Liverpools en City’s. En ook Barca en Real rouleren. Je moet nu blijven rouleren, want anders blijven de spelers die op de bank zitten te weinig spelen. Als je ze regelmatig laat spelen, gaan ze ook renderen.
 
HakimZiyach22
 
2
4 oktober 2022 om 02:32
Klopt helemaal. Er zijn een paar spelers die te belangrijk zijn, maar die zijn ook maar op 1 hand te tellen. Schreuder doet een aantal dingen fout, maar dit is zeiken om het zeiken. Men vergeet hoeveel blessures er waren eind vorig jaar, meer dan een half elftal.
 
vtotheb
 
1
4 oktober 2022 om 08:01
Zelfs al zou je daar gelijk in hebben - wat ik echt teveel credits aan een onbenul als Schreuder vind- dan is het toch nog steeds de taak van de coach om niet presterende spelers zoals Tadic Blind en Taylor te vervangen door bijv Berghuis, Wijndal en Kudus of zie ik dat verkeerd? Heb jij Blind wel zien verdedigen afgelopen half jaar? Of Tadic in totaal 3 goede ballen zien hebben? Of Taylor behalve tegen degradatiekandidaten? Ik namelijk niet, maar Schreuder is de assistent van Tadic en Blind. Dat nekt Ajax
 
ninjakai
 
1
4 oktober 2022 om 08:53
Gezeik? Mag toch hopen dat zijn non actief brief al klaar ligt en er alleen nog een handtekening ons hoeft. Vier je achter elkaar puntenverlies is reden voor ontslag. Afgelopen weekend zagen we Liverpool weer stuntelen in de PL. Je weet wel dat team dat Ajax helemaal scheel tikte. Inmiddels moet na Eagles toch wel duidelijk zijn dat Ajax zo slecht was en niet liverpool zo goed. De enige die graag schreuder zien aanblijven zijn supporters van anders clubs. Niet een wedstrijd van niveau gewonnen. PSV niet, Liverpool niet, AZ niet. En rangers telt niet, daarvan was tegen PSV al duidelijk dat z helemaal niet zo'n hoor niveau hebben. Puntenverlies vanavond zou echt consequenties moeten hebben.
 
Sirius
 
0
4 oktober 2022 om 16:07
Ik denk dat je dat kunt vergeten. Zo snel zullen ze hem niet ontslaan. Wel vind ik Schreuder tactisch vreselijk zwak. Ik geloof best dat hij goed met spelers kan en goede trainingen kan geven. Ik kan ook geloven dat hij mooi over tactiek kan praten, maar het juist kunnen implementeren is ook een dingetje. Frank de Boer kan ook precies vertellen hoe je aantrekkelijk voetbal speelt, maar toch komt het er nooit uit. Nu wil ik niet m'n gelijk halen in het algemeen, maar ik wist direct al dat het met de maand slechter zou gaan worden met Schreuder. Ik denk dat jouw opsomming dus ook wel klopt. PSV blijkt zwakker dan vooraf verwacht (zij het met 4 blessures betreft basisspelers), Rangers blijkt zwak en het wordt daadwerkelijk met de wedstrijd minder bij Ajax. Gelukkig verbloemt de aanwezige kwaliteit het 1 en ander.
 
 
1
4 oktober 2022 om 10:19
Je speelde tegen GAE. Als je vind dat dat niet met deze spelers kon, dan moet je je af gaan vragen waarom je deze spelers in de selectie hebt. Dan zijn deze spelers dus niet goed genoeg om tegen een ploeg uit het rechterrijtje van de ED te spelen.
 
 
1
4 oktober 2022 om 06:07
Media. De ene keer klagen ze dat hij niet rouleert en dan weer wel. Kudus vs Brobbey is geen achteruitgang. Zelfde geldt voor Klaassen vs Berghuis. Ocampos en Grillitsch heb ik nog geen beeld van.
 
ErnumsJung
 
0
4 oktober 2022 om 08:26
Rouleren in de eredivisie is sowieso onzin, laat het staan en geef je ploeg de kans om automatismen in te slijpen… Ajax is nog geen team zoals dat onder Ten Hag was, dat kan alleen door een vaste basis te hebben en minuten te maken… denk dat 3e plaats hoogst haalbare is voor Ajax in deze poule.
 
29er
 
0
4 oktober 2022 om 12:49
Rouleren is dit seizoen belangrijker dan ooit. In andere jaren met een eindtoernooi boeide het de club niet, knepen ze alle spelers uit en konden ze vermoeid het eindtoernooi beginnen. Wanneer je nu niet rouleert en de internationals het eindtoernooi speelt, moet je nog overleven tot april/mei. Met deze volle kalender ontkom je er niet aan om tijdig te rouleren. Zeker voor een club als Ajax moet dit geen probleem zijn, omdat zij zoveel sterker en breder zijn dan de rest van de eredivisie. 2e en 3e keuzes moeten ook gewoon kunnen winnen, helemaal als je niet teveel wisselingen per wedstrijd doorvoert maar het houdt bij 1 a 2
 
ErnumsJung
 
0
5 oktober 2022 om 08:24
Heel veel clubs kunnen het zich niet veroorloven om te rouleren, omdat ze simpelweg niet genoeg spelers hebben die basis waardig zijn… ik denk dat Ajax dat dit jaar ook heeft, anders speel je niet gelijk tegen de Eagles… de laatste 4 wedstrijden heeft Ajax ook niet gewonnen, puur omdat de basis geen automatismen heeft en de wisselspelers zwakker zijn dan de basis…
 
Marcel0306
 
0
4 oktober 2022 om 15:26
Rouleren moet je doen als het kan. Ajax is momenteel niet in de positie om dat te doen. Je had afgelopen weekend een goede kans om de koppositie te her roveren. Sinds Brobbey uit de spits is, vindt ik Bergwijn ook minder voetballen. Of ben ik de enige? Kudus heeft het goed gedaan als 'spits' maar is natuurlijk geen vast aanspeel punt. Wissel speler als je de stand het toe laat (ook Tadic). Niet nu gaan goochelen met de opstelling om een ieder maar tevreden te houden. Het is topsport en de beste spelers spelen. De overige spelers moeten zorgen dat ze er klaar voor zijn zodra ze mogen invallen of de kans krijgen. Wel kan je i.m.o .uiteindelijk als de stand op de ranglijst het toe laat elke wedstrijd 1 speler rouleren. En als je dan ook nog zover bent dat dit geen invloed heeft het spel en de automatismen dan kan je een 2de speler rouleren.
 
Sirius
 
0
4 oktober 2022 om 16:10
Het probleem met Bergwijn is dat hij nog steeds dezelfde speler is als bij Tottenham. Wellicht met meer ritme en vertrouwen, maar hij is niet goed genoeg om zich te onderscheiden op een hoog niveau. Dat heeft hij telkens weer aangetoond. Zowel in Oranje als bij PSV in de CL en nu bij Ajax als het om de knikkers gaat. Bergwijn is goed genoeg voor een Nederlandse topclub en kan het daar leuk doen, maar dan is ook alles wel gezegd. Die gaat de boel echt niet aan flarden schieten in de CL. Misschien heel incidenteel.
 
Marcel0306
 
0
6 oktober 2022 om 11:37
Dat klopt, het is geen absolute topper. Maar die komen ook niet naar Ajax natuurlijk. Voor Ajax is Bergwijn een top speler. Met zijn snelheid ook een wapen. Alleen je moet de poppetjes wel goed zetten. En je weet nooit hoe een speler zich nog ontwikkeld he Niemand had ook verwacht dat Haller zoveel zou scoren in de CL
 
Sirius
 
0
6 oktober 2022 om 13:06
Maar de spelers die wel naar Ajax komen, zijn toekomstige toppers en die scout Ajax altijd best goed. Dan vind ik het vreemd dat je miljoenen meer dan de hoofdprijs betaalt voor Bergwijn. Ik begrijp ook wel dat Ajax 'm haalt, maar bij een miljoen of 18 hadden ze wel mogen zeggen: "tot hier en niet verder." Het verbaast me eigenlijk hoe weinig kritiek er is over het feit dat ze daar gewoon even 32,5 miljoen euro voor hebben betaald.