'Van Gaal kon eng overkomen bij Manchester United, dat kan ik je verzekeren'
Woensdag, 25 maart 2020 om 12:42

Juan Mata tekende in januari 2014 een contract bij Manchester United, dat toen nog onder leiding stond van David Moyes. Enkele maanden later werd de Schotse manager ontslagen bij the Red Devils, met Louis van Gaal als diens opvolger op Old Trafford. Mata kijkt jaren later terug op zijn allereerste ontmoeting met Van Gaal, die hij omschrijft als soms 'eng'. De middenvelder kreeg gaandeweg wel steeds meer waardering voor de manager.

"Ik kom de kamer binnenlopen en daar zit Van Gaal met Ryan Giggs (toenmalig assistent-manager van Manchester United, red.). Er staat een fles Rioja op tafel, rode wijn, en drie glazen", vertelt Mata in de officiële podcast van Manchester United. "Van Gaal vroeg of ik iets wilde drinken. 'Nee, dankjewel', zei ik. Hij nam wel een glas wijn en vroeg toen aan mij: 'Vertel me wie je bent'. Ik zei vervolgens: 'Ik ben Juan, 26 jaar en speel voetbal'. 'Nee, nee, vertel me wie je bent als persoon', zei Van Gaal. 'Heb je een gezin? Welke zaken zijn belangrijk in jouw leven?'

"In dat gesprek kwam Van Gaal soms eng over en hij kwam soms ook heel dicht bij je, maar daarna leerde ik hem ook kennen als een warme en oprechte man", vervolgt Mata zijn terugblik. "Hij was veel meer dan slechts een manager met tactieken. Het is een geweldig persoon en ik heb ook heel veel van hem geleerd." Mata benadrukt tevens de emotionele kant van Van Gaal. "Hij was soms eng, dat kan ik je verzekeren. Maar daarnaast ook een aardige man. Een ontzettend aardige man zelfs. Erg oprecht en verstandig."

"Dat zou je misschien niet verwachten, maar verstandig was hij zeker. Hij kon ook emotioneel worden en moest dan zelfs huilen, als het om belangrijke zaken ging. Als Van Gaal de juiste waarden en het juiste voetbal had gevonden, dan kwamen er emoties los", aldus Mata, die na het vertrek van Van Gaal in 2016 achtereenvolgens kreeg te maken met José Mourinho en Ole Gunnar Solskjaer.

Meer nieuws
   
15:18
15:18
Feyenoord plukt nieuwe hoofd jeugdopleiding weg bij Rangers
0
   
14:55
14:55
Van 't Schip wordt geen 'Head of Coaching' en praat met Ajax over andere rol
10
   
14:24
14:24
Marca beweert: Dick Schreuder op poleposition voor opvolging Arne Slot
33
   
14:00
14:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
22
   
13:33
13:33
Man United heeft twee spelers op het oog als partner van Lisandro Martínez
19
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (10)

 
consy
 
13
25 maart 2020 om 12:45
Haha het flesje Rioja komt wel erg vaak voorbij als het over Louis van Gaal gaat. Ik kan hem wel goed hebben, mooi figuur die vele successen heeft gekend. Toch bijzonder hoe hij in de media wordt geslacht van tijd tot tijd vanwege zijn zogenaamde karakter terwijl de meeste spelers die dagelijks met hem werkten juist vol lof zijn.
 
AcKaka
 
14
25 maart 2020 om 13:00
Vind persoonlijk niet dat hij overdreven geslacht wordt in de media. Door zn karakter is er geen tussenweg. Spelers lopen met hem weg of kunnen hem totaal niet uitstaan. Ik kan het oprechte van hem wel waarderen, liever dat dan schijnheilige spelletjes spelen.
 
Sankento
 
0
25 maart 2020 om 16:36
Nou. Toen van Gaal bondscoach werd van Oranje werd hij keer op keer keihard afgemaakt op Voetbal Inside.
 
AcKaka
 
1
25 maart 2020 om 17:12
Dacht dat het wel meeviel, maar je zal vast gelijk hebben. Maar goed, voetbal inside wil iedereen omlaag praten behalve de vaste vriendjes aan tafel. Vind vi dus niet perse representatief voor de gehele media
 
Master D
 
8
25 maart 2020 om 13:52
Ik vind het lastig om te bepalen of de meeste spelers vol lof zijn. Ik heb hier echt een heel verdeeld beeld over. Een Mata, Rooney en veel jonge talenten zijn inderdaad lovend over zijn vakmanschap en hoe hij de spelers op de wedstrijden wist voor te bereiden. Aan de andere kant zijn er ook genoeg spelers die bloed wel kunnen drinken. Een Rivaldo, Di Maria, Toni en van Bommel bijvoorbeeld. Een Sneijder respecteert van Gaal, maar was niet blij met zijn behandeling bij Oranje. Kortom het is een divers beeld. Ik mag Louis ook wel, al snap ik best dat hij voor zijn nare trekjes kritiek krijgt. Sommigen vinden dat hij te vroeg ontslagen is bij United. Echter konden we ook na 2 jaar constateren dat het niet zo heel soepel liep of dat het voetbal zo aantrekkelijk was. Bij Louis kun je wat mij betreft 2 kanten op.
 
Ajax/barca2014
 
5
25 maart 2020 om 14:45
Sneijder mag Van Gaal eeuwig dankbaar zijn. Het klopt dat Van Gaal Sneijder ruw behandelde, maar dat was de enige manier om hem fit te krijgen voor het WK. Vergeet niet dat Sneijder echt behoorlijk afgezakt was na zijn periode bij Inter. Mede door zijn mentaliteit en de dreigementen van Van Gaal heeft hij nog echt een goed niveau kunnen behalen.
 
Jesaja
 
4
25 maart 2020 om 12:46
Goeie samenvatting van de persoon van Gaal. Zo zie ik hem ook. Oprechte man en soms zeker eng.
 
PsvMadness
 
2
25 maart 2020 om 12:53
Leuk dat de eerste ontmoeting met Louis soms ‘eng’ kan zijn, is Mata de volgende dag al weer vergeten dat hij van Gaal al eerder ontmoet heeft?
 
youknowit8
 
0
25 maart 2020 om 13:28
Fijn dat Van Gaal oprecht vraagt naar de persoon achter Juan Mata... komt denk ik weinig voor in de voetbalwereld