Van Gaal: 'Of een Nederlandse club de CL ooit kan winnen? Natuurlijk'
Zondag, 5 augustus 2018 om 22:51

Ajax was in 1995 de laatste Nederlandse club die de Champions League wist te winnen. Sindsdien pakte Feyenoord de UEFA Cup, maar in het belangrijkste clubtoernooi weten de Eredivisionisten weinig potten meer te breken. Toch sluit Louis van Gaal niet uit dat dit in de toekomst gaat veranderen.

Presentatrice Janine Abbring van VPRO Zomergasten stelde zondagavond dat de kans niet groot is dat een Nederlandse club ooit weer de internationale top bereikt. "Nee, maar dat was in mijn tijd ook al niet. Toen werd er ook al in alle media geschreven dat Ajax nooit meer Europees kampioen zou worden."

"Maar toen wonnen wij ook de Champions League", doelt Van Gaal op de finale die door een doelpunt van Patrick Kluivert werd gewonnen van AC Milan. "Of een Nederlandse club ooit nog de Champions League kan winnen? Natuurlijk."

De 66-jarige Van Gaal was zes jaar lang hoofdtrainer van Ajax en won onder meer drie landstitels, de Champions League, UEFA Cup, WK voor clubteams en de Europese Super Cup. Hierna werkte hij als coach bij Barcelona, het Nederlands elftal, AZ, Bayern München en Manchester United.

Meer nieuws
   
00:00
00:00
De EK-selectie van Turkije: dit zijn de spelers die kans maken
3
   
00:00
00:00
Antony, Amrabat en nog acht spelers die moeten vrezen bij Manchester United
5
   
23:58
23:58
Johan Derksen raadt Ajax totaal andere trainer dan Graham Potter aan
8
   
23:55
23:55
VZ Team van de Week: Ajax, Feyenoord en PSV aanwezig na doelpuntrijk weekend
25
   
23:51
23:51
CL-finalist Borussia Dortmund rakelt oude tweet van PSG op uit 2020
3
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (42)

 
gloryUnited
 
6
5 augustus 2018 om 23:01
Ja ooit als de markt implodeert en elke club weer vanaf nul moet beginnen. Anders acht ik de kans niet zo groot
 
mattereazzi
 
20
5 augustus 2018 om 23:18
In dit interview gaf V.Gaal ook aan dat de kans zeer klein is dat het nog gaat gebeuren. Maar dat een club wel de condities wel zo gunstig mogelijk kan maken om de kans op succes zo groot mogelijk te kunnen maken.
 
SpeedyAFC
 
5
6 augustus 2018 om 03:13
TV deal in de PL is ook niet voor eeuwig. Daar wordt momenteel geld op toegelegd. Als de inkomsten dalen, kunne nclubs daar zomaar klappen en komen vele spelers vrij op de markt. Ook kan het na de Brexit zomaar zijn dat ze in Engeland strengere regels voor buitenlandse voetballers invoeren. Nu al gelden strenge regels voor niet EU spelers. Verder zien we een trend in Nederland dat clubs toch langer spelers vasthouden en spelers terug halen op een hoog niveau.dat i snog steeds geen CL niveau maar op EL niveau zou Ajax dit jaar toch in staat moeten zijn hoge ogen te gooien als er geen spelers meer vertrekken. Uiteindelijk ben je afhankelijk van een jaar met een extreem goede lichting zoals in 1995 het geval was. Het zal niet snel gebeuren maar het kan natuurlijk wel.
 
Kluivert8
 
86
5 augustus 2018 om 23:01
Blijft voor mij de beste Nederlandse trainer ooit. Heeft op clubniveau alles gewonnen wat er te winnen valt. Zulke grootheden moeten wij in Nederland koesteren.
 
Abe Korneev
 
17
5 augustus 2018 om 23:54
@kluivert8Precies de juiste woorden. Van Gaal is een held! Helaas gaan we dit pas veel later begrijpen met elkaar omdat we teveel luisteren naar de voormalige linksback van Veendam, Cambuur, Haarlem en MVV. Inderdaad... iemand die nog nooit ‘iets’ gewonnen heeft in zijn leven. Het was een fantastisch interview, waar Van Gaal zich (op zijn manier) kwetsbaar opgesteld heeft...Hulde!PS: heeft iedereen in de gaten dat het met Heerenveen dit jaar niet goed gaat aflopen?
 
Psv66
 
14
6 augustus 2018 om 00:47
Ik kijk graag naar vi en kan er geweldig om lachen en daarom verbaast het mij erg dat bijna iedereen hier zo negatief is. Derksen heeft meerdere malen aangegeven dat het een geweldige trainer is, maar als mens van hem moet kotsen, waar ik hem grotendeels gelijk in geef. Van gaal is denk ik 1 van de allerbeste trainers ooit, maar heeft kenmerken van een narcist. Voorbeelden: hoe hij op pleinen staat te schreeuwen en tientallen interviews waar hij zichzelf ophemelt en enige zelfkritiek ontbreekt.
 
clipper020
 
3
6 augustus 2018 om 08:43
Tuurlijk deed VI die beelden van LvG eigenlijk nog erger dan LvG zelf is puur voor kijkcijfers maar ik vind Derksen en nog ergere narcist, LvG is nog goed in zijn vak maar Derksen totaal niet, de meeste spelers die onder LvG hebben gewerkt lopen met hem weg, terwijl de meeste werknemers onder Derksen geen goed woord over hebben dus waar hebben we het over. Je kan niet iedereen te vriend hebben, Maar wat deze 2 mannen gemeen hebben ze zijn wie ze zijn en dat moeten accepteren en naar respecteren.
 
clipper020
 
1
6 augustus 2018 om 08:43
Tuurlijk deed VI die beelden van LvG eigenlijk nog erger dan LvG zelf is puur voor kijkcijfers maar ik vind Derksen en nog ergere narcist, LvG is nog goed in zijn vak maar Derksen totaal niet, de meeste spelers die onder LvG hebben gewerkt lopen met hem weg, terwijl de meeste werknemers onder Derksen geen goed woord over hebben dus waar hebben we het over. Je kan niet iedereen te vriend hebben, Maar wat deze 2 mannen gemeen hebben ze zijn wie ze zijn en dat moeten accepteren en naar respecteren.
 
Psv66
 
0
6 augustus 2018 om 08:55
Ik blijf gijp en derksen 2 geniale mensen vinden voor vi. En waarom kunnen ze niet dat soort grappen maken over advocaat, hiddink, van hanegem of adriaanse? Omdat die gewoon niet zo erg naar zelfvoldoening snakken, en bescheidenheid kennen. Als louis van gaal over voetbal praat, zegt hij alleen maar zinnige dingen. De wijze waarop hij praat, is ook zo kleinerend. Bovendien kent louis van gaal ook aardig wat mislukkingen. Nederlands elftal wk niet gehaald, bayern munchen ontslagen, manchester united heel matig gepresteerd.
 
Kluivert8
 
1
6 augustus 2018 om 14:01
Daarentegen revanche genomen met het Nederlands elftal door 3e te worden op het wk. Hoor ik je niks over zeggen. Kampioen geworden met Bayern hoor ik je niks over zeggen. Je bent sterk in de noemen van de mindere periodes.
 
Japie_Krekel
 
15
6 augustus 2018 om 01:37
@kluivert8 Cruyff vind ik persoonlijk de allerbeste Nederlandse coach omdat hij revolutionair was en zijn invloed nog steeds zichtbaar is in het moderne voetbal maar Van Gaal heeft het als coach idd ook geweldig gedaan dus daar valt over te twisten. Van Gaal heeft als ik me niet vergis ook meer prijzen gepakt dus ik snap dan ook heel goed dat mensen hem de beste Nederlandse coach allertijden vinden
 
DrDoom
 
37
5 augustus 2018 om 23:03
Wat een geweldige aflevering van Zomergasten!!! Beste ooit!!
 
Chicago
 
13
5 augustus 2018 om 23:07
Heel mooi ja. Blijft een aparte man, maar hij weet wel waar hij het over heeft. Hij zegt dan ook dat het niet uit te sluiten is dat het ooit gebeurd, dat is gewoon zo (zie Leicester in de Prem.). Al is de kans 0,001 procent, de kans is er. Vind deze aflevering echt een mooi kijkje op z’n leven en carrière! Wil ook echt die film over Michels zien morgen.
 
K. Van Linnen
 
51
5 augustus 2018 om 23:07
Had het kunnen zijn, maar erger me geel en groen aan de interviewster.
 
Janta
 
3
5 augustus 2018 om 23:35
Ik ben bang dat je naar een verkeerde programma zat te kijken, dit niveau zal VI-TV on de verste verte niet bereiken.
 
broman
 
3
5 augustus 2018 om 23:38
Ik begrijp ook niet waarom ze haar hebben uitgekozen om de interview te doen. Had liever iemand met een sterk karakter gezien, zoals een Mart Smeets.
 
K. Van Linnen
 
24
5 augustus 2018 om 23:38
Jij bent degene die de vergelijking maakt met VI, ik niet. Ze onderbrak hem op momenten waar het niet moest, timede verkeerde grapjes etc etc. Als jij dit topnotch vond, prima. Maar Van Gaal had wat mik betreft iemand anders verdiend.
 
Kolbeinn_Sigi
 
7
5 augustus 2018 om 23:42
Klopt. Ze stelt een aantal keer ook echt domme vragen. Ook onderbreekt ze hem een aantal keer en lijkt er niet genoeg van te weten. Ook een paar domme vragen toen hij praatte over Roy als linksbuiten in het team.
 
nickjwz
 
10
6 augustus 2018 om 02:10
Of de beste sportinterviewer van Nederland: Wilfried de Jong
 
Ruudos
 
0
7 augustus 2018 om 12:40
Zij presenteert nu eenmaal het programma Zomergasten. Dan gaan ze niet voor één aflevering iemand anders neerzetten. Wilfried de Jong was beter geweest ja, in het verleden nog presentator geweest van Zomergasten.
 
RuudGeels
 
15
5 augustus 2018 om 23:03
Echt onvergelijkbaar. De kans was voor Ajax in 1995 echt nog veel en veel groter, internationaal waren er ook relatief weinig superteams in de periode 1994-1998. Barcelona en Milan hadden hun echte topperiode net achter de rug, daarachter zat een flinke groep clubs die allemaal een goede kans maakten. Blijft natuurlijk wel een wereldprestatie van Louis destijds.
 
Generaaltje
 
8
5 augustus 2018 om 23:16
The dream of Leicester!
 
shenkie
 
5
6 augustus 2018 om 00:19
Weinig superteams? Toen stonden alle goeie voetballers nog op het veld (tegenwoordig staan er 11 op t veld bij real, mancity en Bayern en de rest zit op de bank en een paar anderen spelen ergens anders), dus je had heel veel superteams, enige verschil was dat de champions league letterlijk een kampioenenbal was, waardoor bijvoorbeeld real er al voor zorgde dat barca (met ene Ronaldo) in die tijd veroordeeld was tot de UEFA cup. Dat was de reden dat het voor Ajax eenvoudiger was, hoewel real er ook met 0-2 aan ging in eigen stadion.... maar minder topteams destijds is in mijn ogen onzin! Eerder meer... ik durf te stellen dat 97 prct van de mensen nooit van de 2e en 3e wissel van real gehoord heeft in die tijd. Net zoals ze in de rest van de wereld oulida, Wooter en musampa niet kennen.
 
Wesleyter Horst
 
14
5 augustus 2018 om 23:18
van Gaal gaat weer helemaal afgebrand worden door de heren van VI aankomende maandag. Maar hij is een legende en een vak idioot op de goede manier. Het blijft een stijve man, maar wat hebben wij ajaxcieden ontzettend veel aan hem te danken.
 
consy
 
28
5 augustus 2018 om 23:31
Komende vrijdag* ik hoop dat het publiek er eens doorheen prikt en ziet dat het 3 zielige mannen zijn in VI die geilen op aandacht in hun gespeelde spelletje om ten koste van anderen zichzelf omhoog te lullen in de kijkcijfers. Gewoon sneu, heel sneu.
 
Kyle66
 
3
5 augustus 2018 om 23:55
Consy, ik had het niet beter kunnen verwoorden!
 
Japie_Krekel
 
10
6 augustus 2018 om 01:46
@consy en je vind het dan niet sneu als Van Gaal zich als een malloot gedraagt tegen allerlei mensen van de media bv? journalisten dom noemen en camera`s kapot willen slaan omdat mensen je niet naar de mond praten is blijkbaar hoe het hoort, het gedrag van "de Totaalmens" laat de mannen van VI gewoon lekker hun eigen mening hebben zoals Louis Van Gaal ook een eigen sterke mening heeft. het is toch niet zo dat je iedereen mag bekritiseren behalve de grote Van Gaal? ik vind het ook een geweldige trainer maar als mens stuit hij mij vaak ook tegen de borst met zijn uitspraken en gedrag en hoe hij vaak tijdens persconferenties mensen heel minderwaardig behandeld. als je dan de bal kaatst moet je hem ook terug kunnen verwachten en die bal word dan soms terug gekaatst naar Van Gaal door bv de mannen van Vi
 
Tsaar II
 
31
5 augustus 2018 om 23:27
'Jammer dat ik niet meer mag vertellen', aldus Louis na een 3 uur duren monoloog. Fantastisch.
 
BvdP
 
2
5 augustus 2018 om 23:33
Na het liedje heeft hij zijn verhaal uiteraard nog wel even afgemaakt??
 
mattereazzi
 
7
5 augustus 2018 om 23:32
Man wat mis ik die geniale interviews van V.Gaal na een wedstrijd
 
Janta
 
7
5 augustus 2018 om 23:33
Je mag er alles over schrijven maar ik heb mij geen seconde verveeld en heb genoten van deze uitzending.
 
Corona
 
5
5 augustus 2018 om 23:37
Heb zelf het programma helaas gemist maar als ik de reacties zo lees hier dan denk ik dat VZ nog wel met een topic of 10 komt over Van Gaal
 
manutd-real
 
0
5 augustus 2018 om 23:47
Haha inderdaad! Weet iemand of dit gewoon teruggekeken kan worden?
 
Kolbeinn_Sigi
 
3
5 augustus 2018 om 23:52
Ja op programma gemist is dat gewoon terug te zien. Met van der laan is zelfs ook nog terug te zien volgens mij. Is volgens mij gewoon te doen.
 
Janta
 
1
5 augustus 2018 om 23:52
Uitzending gemist NPO
 
manutd-real
 
1
6 augustus 2018 om 08:07
Bedankt Kolbeinn_Sigi en Janta!
 
droppie
 
3
5 augustus 2018 om 23:39
Alles kan, zie PSG en Man City, dat waren clubs die ook jaren niks meer voorstelden. Er hoeft maar 1 persoon bij een Ajax Feyenoord of PSV aan de deur te kloppen die in is voor een stunt en geld teveel heeft dan is er heel veel mogelijk. Is het waarschijnlijk? Niet echt, maar zoiets kan gebeuren.
 
Wesleyter Horst
 
5
5 augustus 2018 om 23:55
gaat niet gebeuren.
 
droppie
 
4
5 augustus 2018 om 23:54
'ik heb een zwak voor brunettes zoals jij' en Louis heeft weer een 'tegenstander' uitgeschakeld
 
Japie_Krekel
 
2
6 augustus 2018 om 01:40
heel misschien als de rijke sjeiks en Russen Eredivisieclubs gaan op kopen en miljarden in onze clubs gaan pompen maar anders kan ik me echt niet voorstellen dat een Nederlandse club ooit nog de Champions League gaat winnen. we kunnen financieel simpelweg niet op boxen tegen de grote clubs uit de topcompetities
 
someren
 
0
6 augustus 2018 om 05:05
Gezien op npo2. Heel andere kant van v gaal gezien inzetten voor spierziekte iets doen voor kinderen klasse petje af. Smetje met zn carrière was goeie coach maar media was struikelblok voor hem geweest