Van Gaal vertelt over Klaassen en Berghuis: 'Daar zeg ik alweer veel te veel'
Vrijdag, 3 juni 2022 om 20:37

Louis van Gaal geeft kort voor de openingswedstrijd in de nieuwe fase van de Nations League openheid van zaken over zijn plan op het middenveld. De bondscoach van Oranje laat Frenkie de Jong vanuit zijn vaste positie links op het middenveld opereren. Opvallender is de rol van Davy Klaassen en Steven Berghuis. "Zij kunnen wisselen met elkaar. Maar daarmee zeg ik eigenlijk alweer veel te veel", glimlacht Van Gaal tegenover Jeroen Stekelenburg van de NOS.

De opstelling van vrijdag tegen België zegt nog niets over het WK, benadrukt Van Gaal. "Dat moeten we allemaal nog zien. Iedereen krijgt kansen op zijn positie. Mark Flekken hebben we vorige keer twee keer laten keepen, nu is Jasper Cillessen aan de beurt. Hetzelfde geldt voor Matthijs de Ligt. Die heeft eigenlijk heel veel gespeeld, maar we moeten ook de jongeren een keer de kans geven." Jurriën Timber speelt als rechtercentrale verdediger, en dus niet de meer gelouterde Stefan de Vrij.

"Dat heeft inderdaad heeft daarmee te maken met het lange seizoen", aldus Van Gaal. "Het is van de gekke om vier duels in 11 dagen na het seizoen te spelen, daar moet ik ook rekening mee houden. Alles staat in het teken van het WK, dus ik kan op deze manier veel spelers zien. Daarop heb ik ook geselecteerd, zodat ik een goede keuze kan maken in november. Daar werken we naartoe."

Stekelenburg denkt op basis van de officiële opstelling van de UEFA dat Klaassen als controlerende middenvelder speelt en Berghuis als nummer 10. "Jij zegt dat, wij gaan het zien, waar die speelt", zegt Van Gaal. "Aan die opstelling van de UEFA kan ik niks aan doen." Daarna geeft de coach alsnog openheid van zaken. "Dat kan wisselen. Berghuis en Klaassen kunnen wisselen, De Jong niet. Maar daarmee zeg ik eigenlijk alweer veel te veel."

Waar het publiek vrijdagavond op kan letten? "Op de andere manier van druk zetten, dat is heel belangrijk. Hoe wij onder de druk van België uitspelen, of we daarin slagen. Dat was tegen Duitsland in de eerste helft heel moeilijk, in de tweede helft veel beter. Tegen Duitsland konden we het de tegenstander pas moeilijk maken nadat ik in de rust had gezegd dat we dat moesten doen, nou, dat moeten de jongens zelf kunnen beslissen. Die voelen dat zelf aan."

Opstelling Nederland: Cillessen; Timber, Van Dijk, Aké; Dumfries, Berghuis, De Jong, Blind; Klaassen; Depay, Bergwijn.

Meer nieuws
   
07:30
07:30
Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Stengs en Gimenez aan de aftrap
0
   
07:10
07:10
Vermoedelijke opstelling Ajax: Van 't Schip schuift door afwezigheid Bergwijn
3
   
07:00
07:00
Ajax gaat op zoek naar een rechtsbuiten: 10 potentiële kandidaten op een rij
1
   
06:30
06:30
Vermoedelijke opstelling PSV: Bosz kiest opnieuw tussen Tillman en Lozano
2
   
06:00
06:00
Yankuba Minteh: binnen twee jaar van zandvlaktes naar uitblinken bij Feyenoord
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (9)

 
GJ7300
 
1
3 juni 2022 om 20:47
Klinkt weer als moeilijk en tegennatuurlijk doen voer voor misverstanden. Nadenken terwijl het meer logisch zou moeten zijn. Nouja, ze maken er maar wat van
 
Tonvan Rooij
 
6
3 juni 2022 om 21:03
Vragen om problemen op het middenveld, beide zijn NL elftal onwaardig
 
Sander555
 
13
3 juni 2022 om 21:29
Nou wat gaat het slecht he!
 
PirloTes
 
2
3 juni 2022 om 21:48
Nou dat ligt niet aan die twee. Pas in min.35 dacht ik voor eerst oja ze spelen ook mee..
 
baradona
 
10
3 juni 2022 om 21:39
Gewoon stoppen met Klaassen loopt alleen maar in de weg , 45 minuten 9 geslaagde passes en 0 gewonnen duels. Voegt als hij niet per ongeluk tot scoren komt echt helemaal niets toe.
 
AjaxNL!
 
13
3 juni 2022 om 21:48
Met zijn diepgang en wisselwerking met Berghuis krijgt de rest meer ruimte. Statistieken zijn maar cijfertjes en zeggen soms niks. Klaassen is geen speler die tientallen ballen opeist en met passjes strooit, dat weet je van te voren he
 
JK-Ajax
 
10
3 juni 2022 om 22:55
Klaassen staat aan de basis van de goal van Depay. Groetjes
 
myvision
 
1
4 juni 2022 om 01:16
??????
 
PSV_PSV
 
1
3 juni 2022 om 23:11
Berghuis speelde prima, en wisselde vaak met Klaassen, pakte dus wel goed uit. Ben alleen nog niet overtuigd van de meerwaarde van Klaassen