Van Gelder en Verweij botsen op Twitter: 'Geen zin om je kwaad te maken'
Vrijdag, 3 april 2020 om 09:53

Veel clubs, waaronder Ajax, AZ en PSV, zien een hervatting van de Eredivisie dit seizoen niet zitten. De clubs stellen dat de ernst van de coronacrisis een voortzetting niet mogelijk maakt. De KNVB wil echter nog geen knopen doorhakken en krijgt zodoende flink wat kritiek te verduren. Jack van Gelder begrijpt het standpunt van de bond wel.

"Het is niet terecht om de KNVB en de ECV te betichten van laks gedrag. Er moet gewoon afgewacht worden", aldus de presentator van Ziggo Sport op Twitter. "Wellicht dat de competities in het betaalde voetbal uiteindelijk geen doorgang zullen vinden, maar de UEFA en bijvoorbeeld FOX Sports hebben er ook iets over te zeggen."

Eredivisie-aanvoerders: 'Nu klappen wij voor jullie'

Mike Verweij, journalist van De Telegraaf, zegt in een reactie dat Eric Gudde, de directeur van de KNVB, gisteren afwezig was tijdens het overleg tussen de clubs. Hij zou zich hebben laten vertegenwoordigen door Jan Bluyssen, manager competitiezaken bij de bond. "Dat lijkt niet correct, maar is tactisch juist", reageert Van Gelder op Verweij. "Gudde kan op dit moment niet veel. Hij is afhankelijk van de UEFA en besluiten van andere bonden. In zo'n geval zet je een tussenschakel ertussen. Zo gaat dat nu eenmaal in het bedrijfsleven."

Verweij vindt het een aparte redenering. "Ja, vast. Als de boel in de brand staat, duiken de echte leiders weg? En afhankelijk van de UEFA? De Belgen niet? Het is hoe afhankelijk je je opstelt", doelt de journalist op de verwachting dat de competitie in België wel wordt stopgezet. "In België gaat het vooralsnog om een advies", repliceert Van Gelder.

"Het heeft geen zin om je kwaad te maken over de huidige situatie. Gewoon afwachten. Dat doet de hele wereld aangaande de verdere ontwikkeling van het coronavirus. In deze tijd is het met een gestrekt been ingaan onnodig. Blijf gezond", besluit de presentator. Verweij sluit zich daarbij aan: "Gezondheid is inderdaad het belangrijkste, niet de UEFA of de KNVB."

Meer nieuws
   
11:00
11:00
Pak 3x je inzet als Uitblinker Saka scoort tijdens Tottenham Hotspur-Arsenal!
0
   
10:29
10:29
Kraay jr. reageert op overstap Slot: 'Ik begrijp hier niets van, lachwekkend!'
6
   
10:00
10:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
09:10
09:10
Slot denkt aan Nederlander als eerste topaankoop bij Liverpool
35
   
08:39
08:39
Engeland heeft bar weinig vertrouwen in Slot: 'Hij is een Ten Hag in vermomming'
55
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (18)

 
Fairplay1
 
3
3 april 2020 om 10:20
Alle clubs wachten wat er wordt beslist. Er worden gewoon meningen gegeven van diverse clubs. Maar nogmaals, laten ze ook uitleggen hoe dat zit met aflopende en nieuwe contracten. Spelen sommige spelers dan ineens weer CL? Wat nou als de speler de halve finale zou spelen en nu vanaf 1 juni bij de club speelt tegen wie hij de halve finale zou spelen?....(voorbeeld).
 
Feyepool
 
0
3 april 2020 om 10:31
Clubs kunnen een contract maken voor geldt voor 1 maand extra. Dat lijk mij niet zo moeilijk. En dat over een speler dat opeems bij de tegenstander kan spelen is de verantwoordelijk van de verkopende club. Transfers doe je binnen de transferperiode en dit is een risico (ook uiteraard heel zelden voor) van de club. Had je maar moeten verkopen in de transferperiode.
 
SpeedyAFC
 
5
3 april 2020 om 10:56
Nee dat kan niet, wettelijk is dat niet mogelijk. Clubs hebben spelers ontslagen, die zitten zonder werk per 30 juni. Als je die alsnog weer in dienst wil nemen, vervalt dat ontslag. Je hebt ze dan op oneigenlijke gronden ontslagen. Dus kunnen die eisen dat die wederom voor een heel jaar in dienst blijven confrom de wet en regelgeving. Besef goed, ontslagen spelers van Twente of Emmen weten helemaal niet of dit voor hun het einde als prof voetballer is. Die moeten ook hun rekeningen betalen.
 
Goalski
 
0
3 april 2020 om 12:02
Stel ze mogen nu een jaartje langer blijven (waar echt wel een regeling voor komt), dan lijkt het me beter dat ze toch gewoon iets anders gaan zoeken als het einde profvoetballer al in zicht is. En een wet is zo aangepast, laat de mensen met verstand gewoon de verschillende scenario's uitwerken en beoordelen wat het beste is.
 
Jorinus
 
1
3 april 2020 om 10:21
Dat men bij de Knvb lang(er) wacht met een uiteindelijk besluit kan ik begrijpen, mits het besluit is om de competitie te stoppen maar ze juist twijfelen over de juiste invulling ervan. Clubs en spelers willen duidelijkheid, maar dan moet er ook duidelijkheid gegeven worden over echt alle relevante details. Roeptoeteren dat de competitie gestopt moet worden is goed, maar het is nog beter om te daarbij de roepen: competitie moet afgelast worden zonder een kampioen uit te roepen; competitie moet afgelast worden en de prijzenpot van nationaal en Europees voetbal moet gedeeld worden. Of misschien juist het tegenovergestelde: competitie moet afgelast worden maar een kampioen wordt wel uitgeroepen. Wat dan ook, een standpunt over de details van de uitwerking na het afgelasten heb ik een heer Overmars helaas nog niet zien geven. Als iedereen al hun kaarten echter direct op tafel kun je het hele proces verspoedigen.en van het kampioensschap afzien kan zeker wel: in Italie heeft in ieder geval de president van Juve gezegd een titel bij een eventuele afgelasting van het seizoen niet te accepteren (volgens mij heeft Inter hetzelfde gedaan, niet zeker hierover). Ajax en AZ zitten in Nederland in precies hetzelfde schuitje qua rangschikking en zouden dezelfde verantwoordelijkheid kunnen/moeten nemen.
 
AadMaat
 
1
3 april 2020 om 10:34
Als het over een paar weken weer dermate veilig is voor ouderen en kwetsbare mensen, dan kan er toch prima gespeeld worden? Ik weet dat veel mensen denken dat het virus voor iedereen levensbedreigend is, maar het virus is niet gevaarlijker dan bijvoorbeeld influenza. Net als bij influenza zullen zeer gezonde mensen komen te overlijden en zullen mensen ziek worden. Ik kan me moeilijk voorstellen dat men veel gevaar oplevert voor anderen door te voetballen. De competitie heeft lang stilgelegen, maar ik heb veel liever dat ze gewoon weer in training gaan en de negen duels uitspelen. Ik zou zeggen laat je niet zo gek maken door het aantal doden en vergelijk de cijfers even met die van influenza, waar jaarlijks veel meer ouderen aan sterven.
 
Jorinus
 
0
3 april 2020 om 10:43
Het kan best dat tegen Juni (juno!!) bijvoorbeeld de situatie een heel stuk beheersbaarder is. Maar zolang het advies van de overheid, de gezondheidsinstituten en van wetenschappers is om van thuis te werken, is het onverantwoord om spelers al te laten trainen. En dat zien ze zo zelf ook.ik denk ook dat daar een echt knelpunt ligt. Het zou kunnen zijn dat wedstrijden gespeeld kunnen worden half juni/eind juni. Maar de clubs zullen dan ook voldoende tijd hebben gehad voor fatsoenlijke trainingen. Anders lopen spelers veel eenvoudiger tegen zwaardere blessures aan. Het risico van corona is dan misschien weg, maar spelers lopen dan een geheel ander risico.
 
AadMaat
 
0
3 april 2020 om 11:02
Wat ik me net bedacht is dat het onverantwoord is om spelers nu weer na een korte voorbereiding een heel intensief programma af te laten werken. Dat zorgt gewoon voor blessures en als de spelers er geen prettig gevoel bij hebben dan is er, zoals jij zegt, maar een oplossing: de competitie beëindigen in welke vorm dan ook. De UEFA vind ik hier overigens wel een hele enge speler in. Negen wedstrijden + play-offs is gewoon niet te doen.
 
lwd12
 
1
3 april 2020 om 11:04
Dat kan je wel vergeten van die ouderen, dat wordt eerder 1 juni. Het probleem nu is, dat er geen vaccin is en die is er bij de griep wel. Anders zaten we jaarlijks in een Lock down om de ouderen en kwetsbaren te beschermen. Of we hadden ons er bij neergelegd dat er velen sterven. Ook kunnen we griep beter genezen. Niet altijd want 2018 4500 doden in een week. Alleen 1945 tijdens de hongerwinter stierven er meer. Maar ook Corona zal net als de griep eindigen. Behandelbaar en evt een vaccin. Nu hebben we niks en beland er nog een groot percentage ook gezonde jonge mensen op de IC waar de plekken nu eenmaal schaars zijn. Dus moet je nu voorzichtiger zijn dan met griep tot er medicatie en een vaccinatie is.
 
thucan
 
1
3 april 2020 om 11:11
Ga weg joh, zit al dagenlang tijdens bezoekuur naast m’n doodzieke moeder, die inmiddels al 2 weken doodziek is. Zelfde als influenza, my ass..
 
AadMaat
 
1
3 april 2020 om 11:28
Ik snap dat het op dit moment zwaar is, gezien de situatie van je moeder. Het spijt me ook zeker voor jullie beide in deze lastige tijd en ik hoop dat het goed komt met je moeder.
 
AadMaat
 
0
3 april 2020 om 11:32
Ik ben het met je eens over de immuniteit en mate waarin dit virus bekend is voor het lichaam. Laten we hopen dat het vaccin er snel komt en dat de we het virus beter kunnen afweren. Denk je net als ik dat we volgend jaar weer een zwaar jaar tegemoet gaan door influenza en Covid-19? Zelf zie ik geen ander scenario en denk ik dat we nog jaren met dit virus te maken zullen hebben.
 
Scepticus38
 
13
3 april 2020 om 10:24
"dat lijkt niet correct, maar is tactisch juist", reageert Van Gelder op Verweij. "gudde kan op dit moment niet veel. Hij is afhankelijk van de Uefa en besluiten van andere bonden ". Jack kan maar beter even met zijn duim naar de dokter gaan, hij slaat de plank in deze nl. volkomen mis. De Knvb is volkomen autonoom in competitiezaken, maar moet zich daarbij uitsluitend aan de Fifa/uefa regels houden. In die regels en ook in de eigen bondsreglementen staat echter duidelijk dat de competitie uiterlijk 30 juni moet zijn afgerond. Aangezien er voor 1 juni sowieso niet gespeeld mag worden, is dat volstrekt onmogelijk. Wat de Fifa en Uefa doen, is de regels aanpassen, terwijl het spel al bezig is en dat komt akelig dicht in de buurt van kuipen. De conclusie moet dus zijn dat de Knvb zich afhankelijk maakt van de Uefa, niet dat men daar afhankelijk is. Tenzij je het over aantrekkelijke baantjes hebt, natuurlijk.
 
gomes1psv
 
1
3 april 2020 om 11:00
Ik vind het vreemd dat Uefa wel op kan leggen dat een competitie wordt afgemaakt (met alle dreigementen van dien), maar niet kan opleggen om een competitie stil te leggen. Hoe kan de Knvb nou afhankelijk zijn van de Uefa en diens richtlijnen, als in Wit-Rusland gewoon kan worden door gevoetbald?
 
AntonieAjax
 
0
3 april 2020 om 11:27
Ik denk dat dat meer te maken heeft met het Europees Voetbal dat hieraan gekoppeld is. Ze kunnen makkelijk zeggen: 'alleen competities die volledig zijn afgemaakt hebben recht op toegang tot instroming van de Champions League en Europa League', bijvoorbeeld.
 
 
0
3 april 2020 om 12:26
Zegt de Uefa wel dat de competitie afgemaakt moet worden of zeggen ze vooral dat nu nog niet besloten mag worden de competitie te beëindigen ? Ik heb juist het gevoel dat het om het laatste gaat, en ik kan daar ook prima mee leven. Ja, spelers contracten lopen eind juni af. Maar er bestaat nog steeds een mogelijkheid dat er in juni gewoon (of zonder publiek) gevoetbald kan worden. Is dit ideaal ? Nee, maar het is wel een optie. Zolang deze optie er is moet je hem open houden.
 
gomes1psv
 
0
3 april 2020 om 14:14
Klopt, maar dreigen met sancties is dan ook wel erg vroeg nietwaar? Als Uefa kun je ook een beroep doen op de clubs om geduld te betrachten en zelf duidelijkheid te scheppen over wanneer je een beslissing zult geven. Duidelijk is wel dat geld hier het hete hangijzer is, het belang van de spelers en clubs wordt volledig overruled. Bovendien, helemaal als je nog zo'n drie weken groepstraining in ogenschouw neemt, hoe reeel denk je dan dat het is - in een wereld waarin elke 10 minuten een New Yorker aan corona sterft (om maar eens een statistiek te noemen) - dat we in juni weer lekker gaan voetballen in de Eredivisie? En zelfs als dat gebeurt en er raken toch spelers onderling besmet, wie is dan aansprakelijk en wat betekent dat voor volgend seizoen!?
 
 
0
3 april 2020 om 14:36
Het ligt eraan hoe het gezegd is en hoe je dit oppakt. Als er gezegd is: als ervoor gekozen wordt het seizoen niet af te maken kan dit gevolgen hebben voor de kwalificatie voor de europese toernooien. Dan kun je je afvragen of dit een waarschuwing of een dreigement is. (waarbij je je af kunt vragen of hier verschil tussen zit). Het gaat hierbij meer over de toon om de inhoud hoe het overkomt.