Van Hanegem zag Ajax gematst worden: 'Dat noemen we dan 'eerlijker''
Maandag, 16 september 2019 om 07:07

Ajax won zaterdagavond uiteindelijk betrekkelijk gemakkelijk van sc Heerenveen. De Amsterdammers waren in eigen stadion met 4-1 te sterk, mede doordat een tweede treffer van de bezoekers geannuleerd werd na inmenging van de VAR. Willem van Hanegem vindt dat het voetbal sinds de intrede van de videoscheidsrechter niet veel eerlijker is geworden.

"Ze kwamen met 1-2 voor, maar toen was daar weer de VAR die zich er zo nodig mee moest bemoeien", zo wijst Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad richting sc Heerenveen. "Ik moet lachen om mensen die het voetbal sinds de invoering van dat systeem 'eerlijker' vinden geworden. Nou, dat is het helemaal niet. Het was eerlijker geworden als ze alleen de écht grote fouten eruit zouden halen. Gewoon, met een televisietje bij de vierde man. Die grijpt dan alleen in bij heel duidelijke blunders. Klaar is Kees."

"Zoals het nu gaat, is het juist oneerlijker", gaat de oud-international verder. Hij stelt dat er meerdere meningen ontstaan, doordat er nog eens twee mensen meebeoordelen. "De ene vindt dit, en de andere vindt een week later weer dat, en de volgende vindt zus. Als zaterdagavond Pietje in die VAR-wagen had gezeten in plaats van Keesje, dan had dat doelpunt van Heerenveen gewoon geteld. En dat noemen we dan 'eerlijker'. Schei toch uit."

Van Hanegem ziet tevens dat er regels aangepast zijn om het spel sneller te maken. "Maar door die VAR hebben we juist continu oponthoud. Vernieuwing, noemen ze dat dan, maar dat lijkt me iets heel anders dan verbetering. Wie nu nog zegt dat de VAR het voetbal aantrekkelijker maakt, of leuker, snapt er weinig van. En eerlijker is het dus ook niet. Integendeel", concludeert Van Hanegem.

Meer nieuws
   
20:28
20:28
Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 97
0
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Ligue 1: Paris Saint-Germain - Le Havre
0
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Premier League: Aston Villa - Chelsea
3
   
20:00
20:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
10
   
19:59
19:59
Dusan Tadic schittert voor Fenerbahçe, dat Galatasaray niets toegeeft
13
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (107)

 
PassieB
 
81
16 september 2019 om 07:16
De VAR keurde die goal toch niet af? Dat was de scheidsrechter nadat hij op de beelden had gezien dat er inderdaad een overtreding was begaan op Veldman.
 
atleticofc
 
116
16 september 2019 om 07:25
Het trieste is alleen dat de scheidsrechter er bovenop stond en de situatie al had beoordeeld, daarnaast is er zo weinig aan de hand, moet er nog een hele aanval worden opgezet voordat het doelpunt valt. Hoe ver wil je nog terug in de situatie. Willem heeft hier gewoon gelijk. En ja het was de var. Want die roept de scheids naar het beeld. Die moet hier niks zeggen en doelpunt goed keuren.
 
Patrickluivert
 
116
16 september 2019 om 07:31
Er moet niet 'helemaal' een nieuwe aanval worden opgezet, de man die de assist geeft krijgt de bal direct als gevolg van de overtreding. Precies om dit soort situaties is de VAR in het leven geroepen: cruciale situaties waarbij er onreglementair is gehandeld. Hoe licht de overtreding is maakt daarbij niet uit, het blijft een overtreding. Willem is een beegje zuur vandaag...
 
totalevil
 
24
16 september 2019 om 07:34
Hoezo... de scheids heeft het beoordeeld, alleen de VAR zegt moet je niet eens gaan kijken? Of van weet je het zeker? De scheids was er dus niet zeker van. Gaat kijken en ziet ja overtreding ik had moeten fluiten. Hij had ook op dat moment net zo goed kunnen zeggen "nee te licht voor een overtreding, doelpunt." Of te wel, de scheids kan een tweede beslissing nemen over de situatie. Ja of nee. De VAR is er alleen van om te zeggen "weet je het zeker?!?"
 
klaashaas
 
1
16 september 2019 om 08:36
Nee daar is de var dus niet voor, de var is ervoor om te scheids erop te wijzen dat die het verkeerd zag. De var zegt dus overtreding op een speler van Ajax en we raden je aan om het te gaan bekijken. Daarna maakt de acheids zelf de beslissing. Waar Willem het over heeft, is dat de var inconsequent is, want dit duwtje is een overtreding, maar volgende week weer niet. Het is en blijft dus totale willekeur.
 
SpeedyAFC
 
2
16 september 2019 om 10:58
@fr_jc Willekeur heb je ook bij de aanstelling van de scheidsrechter. De ene scheidsrechter laat heel veel toe, de ander fluit vrij precies. Bij de VAR geldt hetzelfde, ze zijn verschillend, de een zegt ga eens kijken, de ander laat het verder gaan. Voetbal zal altijd inconsistent zijn in de wijze waarop beoordeeld wordt, dat is ook helemaal niet erg zolang er maar tijdens de wedstrijd consequent gefloten wordt.
 
FR_JC
 
2
16 september 2019 om 11:17
@SpeedyAFC, geheel eens hoor maar dat is nou net het punt. Met VAR zou die willekeur er juist uit moeten gaan. Consequent richtlijnen en enkel ingrijpen wanneer er een arbitrale fout word gemaakt. Niet het afspelen in slomo x 50 en ga zo maar door. Voetbal blijft ook gewoon een contact sport maar door het 10x te bekijken verblind de camera (soms) de juiste conclusie. Met willekeur als gevolg.
 
Ajax33*
 
4
16 september 2019 om 11:45
Laten we wel eerlijk zijn, van Hanegem pikt Ajax er niet voor niets uit. Waarom hoor je hem niet over de zgn handsbal bij PSV Vitesse. Dat was echt een foute beslissing, bij Ajax was het gewoon een overtreding een kleine ja, maar een kleine overtreding is net zo goed een overtreding. Het zou dan zelfs een kleine overtreding met een zeer groot gevolg zijn geweest.
 
Tipptopp
 
2
16 september 2019 om 12:44
Klopt, hij pikt Ajax er niet voor niets uit. Alleen heeft dat met zowel de situatie als met het feit dat het Ajax overkwam te maken. Maar goed of hij een goed/fair voorbeeld heeft of niet maakt mij niet zo veel uit. Ik deel zijn mening dat de VAR niet goed gebruikt wordt.
 
FR_JC
 
1
16 september 2019 om 12:57
Ajax33, als het andersom was geweest had de goal geteld, dus idd pikt hij Ajax eruit. `Willekeur om welke club`. Maar is niet waar natuurlijk. Dus ja, overtreding is overtreding maar vaak gerelateerd aan club en VAR.
 
Formus
 
0
16 september 2019 om 13:10
Fr_jc en allen, ik ga me niet weer uitgebreid uitlaten over de Var, want heb daar genoeg over gezegd. Kom nou gewoon met twee mogelijkheden per helft oid, aangevraagd door de aanvoerder. Dan heb je niet elke keer die check bij goals. Kost zoveel tijd. Of speel met zuivere speeltijd. Maar, wat ik vooral veel vond zeggen over de overtreding op Veltman was de reactie van Schuurman. Daaraan zag je dat het een overtreding was. Naast het feit dat het er echt ook eentje was. Klein, maar toch.
 
Formus
 
1
16 september 2019 om 13:17
Wat ik gisteren echt storend vond, is dat ADO in de laatste minuut bij de eigen 16 snel een bal wil nemen, een Feyenoorder er voor gaat staan, ADO tijd verliest, die bal 3 meter naar voren neemt door dat gebeuren en Gozubuyuk tot twee keer toe ADO naar achteren stuurt en geen tijd bijtrekt, noch een gele kaart aan de Feyenoorder geeft. Hier pakte Feyenoord minstens 45 seconden van de laatste minuut. Lekker dat dat dus helpt (even ter verduidelijking, dat het Feyenoord is, is totaal niet belangrijk. Ik vind het 'tijdrekken belonen' vreselijk). Dus 'vals' spel werd ruim beloond.
 
FR_JC
 
0
16 september 2019 om 14:25
Formus, geheel eens. Ik stoorde me er gewoon aan dat Feyenoord zich gedwongen voelde om tot tijdrekken over te gaan. (Voor geel kan de VAR niks doen)
 
Robin1913
 
0
16 september 2019 om 15:57
De nieuwe regel in de ED is: wanneer de bal op de hand of arm komt in de 16 = het een pingel, Dus snap ni waar je het z.g.n. vandaan haalt maar ja zal wel zijn omdat t PSV is in jouw geval.
 
vulpix
 
1
16 september 2019 om 16:10
Lees de regels nog is na zou ik zeggen. Je mag gewoon je armen langs je lichaam houden als hij daar van dichtbij tegenaan geschoten wordt is het geen penalty. Laatst nog uitgelegd door Nijhuis bij vi
 
vulpix
 
0
16 september 2019 om 16:23
Dat het omgedraaid wel zo zou zijn vind ik nergens op gebaseerd en kun je ook niet zeggen of meten. Dat is puur reageren op onderbuikgevoel.. het blijft een beslissing van een persoon dus consequent zijn gaat nooit lukken. Degene in het nadeel zal bijna altijd het gevoel hebben dat het onterecht is.
 
Jollyrogers
 
46
16 september 2019 om 07:28
Serieuze reactie dit?Als de var niet ingrijpt, is het toch gewoon n goal?Als we dus voor dit soort `overtredingen` gaan fluiten, kunnen we beter alle fysieke contacten verbieden, zoals bij hockey. Dit was een lachwekkende call van de var en n volstrekt overbodige en domme beslissing van de scheids. De var zorgt voor afbreuk van het voetbal
 
CoJW
 
13
16 september 2019 om 07:36
Het hele stadion zag de overtreding behalve de scheids. Als de scheids erboven op staat is soms geen voordeel.
 
nmekenkamp
 
7
16 september 2019 om 07:54
Tja, er wordt snel gefloten dit jaar. Net zoals die eerste goal bij Feyenoord, dat was natuurlijk nooit een penalty (en had zelfs meer weg van een schwalbe). Maar je ziet dat er nieuwe richtlijnen zijn bij scheidsrechters, zoals ook bij hands in het strafschopgebied.
 
buitenspelval
 
21
16 september 2019 om 08:07
@Ned StarkZit je tweewekelijks in de JC Arena, dat je daar zo zeker van bent? Ajax-supporters reageren over het algemeen bij dom balverlies van een willekeurige Ajacied namelijk juist erg kritisch op de betreffende speler en laten dat vaak ook weten ook in woord en gebaar. Balverlies door een overduidelijke overtreding is een ander verhaal. Dat wordt, zoals in elk stadion ter wereld gezien als een overtreding. Daarop de de Arena geen uitzondering.
 
nojs
 
3
16 september 2019 om 08:17
Volgens mij is dit 100 procent een strafschop hij houd hem gewoon vast
 
FR_JC
 
5
16 september 2019 om 09:02
@nmekenkamp, geen penalty?? Gaat erlangs op snelheid, word aan t-shirt en arm vastgehouden waardoor ze beiden ten val komen. Praat geen onzin ajb.
 
InkeMontana
 
9
16 september 2019 om 09:21
Dat van Feyenoord was een penalty en Veltman wordt op zijn schoen geraakt waardoor er ook op hem een overtreding wordt gemaakt. Het is niet zo moeilijk jongens, dit waren beiden juiste beslissingen.
 
Moridin
 
3
16 september 2019 om 09:35
Zo duidelijk wordt zijn voet nou ook weer niet geraakt. En zelfs dan is het nog de vraag of dat opzettelijk gebeurt en of hij daardoor valt. Maar los van die discussie, denk ik dat een VAR weg moet blijven bij dit soort grijze zones. Nu wordt er druk gezet op de scheidsrechter, terwijl het geen duidelijke zaak is. Daar moet je mee kappen wat mij betreft. Alleen bij overduidelijke missers ingrijpen en dan is de var beslissend. Dat hele schermpje langs de kant kan weg. Scheids bepaalt, bij overduidelijke missers de Var. Maar geen minutenlange discussies meer.
 
buitenspelval
 
10
16 september 2019 om 10:04
@Moradin. Of Veltman opzettelijk of onopzettelijk op de voet wordt geraakt is helemaal niet relevant. Als hij op de voet wordt geraakt, dat wordt dat beoordeeld als een overtreding. Daarnaast is het toch onzin dat de VAR moet wegblijven bij dat soort situaties? De VAR zit er juist om vermeende overtredingen voorafgaand aan een doelpunt te evalueren vanuit verschillende relevante camerahoeken, wanneer er sprake is van vermoeden dat er iets is ontgaan. De arbiter heeft maar één paar ogen, zo ook zijn assistenten langs de lijn. Het nachecken zou ik dan ook geen grijs gebied noemen, eerder een dode hoek-gebied. De druk die er voor de scheidsrechter bij komt kijken is ook van ondergeschikt belang, wanneer hij langs de kant moet nakijken. Het grootste belang is de zuiverheid van de beslissing. Verder is het nog steeds zo, dat de scheids bepaalt; de VAR geeft enkel een nabeschouwend advies, de scheidsrechter beslist over een eventuele herziening van zijn eigen, eerder genomen besluit.
 
Ned Stark
 
0
16 september 2019 om 11:19
@buitenspelval Vijf keer per jaar. Hoop niet dat mijn mening nu nog minder waard is dan die al was
 
AjaxxxLove
 
1
16 september 2019 om 11:36
Zo duidelijk wordt zijn voet niet geraakt? Je ziet toch het contact? Een onbewuste overtreding is ook een overtreding, dus dat is ook onzin.de VAR is er om feitelijke fouten aan te kaarten op cruciale momenten, wat in dit geval wel zeker zo was. Lullig voor die speler, maar het was gewoon een overtreding.
 
lwd12
 
3
16 september 2019 om 11:38
Toevallig een Stadion die alles door een rood witte bril ziet, dus dat is geen graadmeter. Daarnaast kan je fluiten of niet. Ik vind dit niet een dusdanige fout, dat de VAR moet ingrijpen, als de scheids het eerst beoordeeld als geen overtreding. Volgens mij zou de VAR alleen ingrijpen bij een overduidelijke fout, daar is hier geen sprake van, omdat het interpretatie is. Daarnaast had het hele stadion het wel gezien als geen overtreding als Ajax zo op voorsprong was gekomen. Twijfel ook of we de VAR dan ook gehoord hadden.
 
Ajax33*
 
0
16 september 2019 om 11:48
Jolly, draai het eens om het was een kleine OVERTREDING, zie je een overtreding dus dat mag niet, het doet er niet toe of het een grote of een kleine is. Daar komt bij dat juist het gevolg van deze overtreding zeer groot was met een tegendoelpunt.
 
buitenspelval
 
2
16 september 2019 om 11:54
@Ned Stark. Nee hoor, je mening is me nu zeker niet nog minder waard, dat was je eerste mening ook al niet. Anders zou ik er ook niet op gereageerd hebben hè?Meningen hebben altijd hun waarde in discussies en mij zul je zoiets als waardeloze meningen niet horen beweren. Als jij dat echter zo wil opvatten: be my guest. Maar goed, als je vijf keer per jaar in de JC Arena vertoeft, dat zou het je toch moeten zijn opgevallen dat “Het hele stadion ziet in elk balverlies van Ajax een overtreding” totaal niet strookt met de realiteit? Geen stadion in Nederland waar er zo overdreven kritisch gerageerd wordt op balverlies door eigen spelers en gelijk de hoon van het eigen publiek volgt na onnodig balverlies. Dan staat een deel van de meute te fluiten alsof het een lieve lust is. Zo’n Ziyech in zijn eerste twee seizoenen of een Mitchell Dijks, die grossierden in balverlies. Die hebben het soms geweten. Geen Ajacied die in dat balverlies overtredingen zag. Je oneliner is dan ook best vreemd, zeker als je vijf keer per jaar aanwezig bent en dat ongetwijfeld meemaakt. Om nog even terug te komen op mijn vraag of je tweewekelijks in de JC Arena zit: als je zó stellig wilt beweren: “Het hele stadion ziet in elk balverlies van Ajax een overtreding“ dan zal je toch echt elke thuiswedstrijd zelf lijfelijk aanwezig moeten zijn geweest in het stadion. ‘Elk balverlies’ moet je namelijk zelf geconstateerd hebben om het zo te resoluut vast te kunnen stellen.
 
Ned Stark
 
4
16 september 2019 om 12:27
@buitenspelval Geen speld tussen te krijgen. Ik dacht altijd dat de uiting van onvrede na balverlies richting de scheidsrechter was. Wellicht had ik dat wel geweten bij 17 bezoekjes per jaar. Om mijn eerdere oneliner te nuanceren: ik heb vaak de indruk dat bezoekers van de JC Arena niet altijd objectief de beslissingen beoordelen. Ik heb de illusie objectiever te kunnen kijken omdat ik daar niet zit als supporter van Ajax, maar als fan van mooi voetbal.
 
buitenspelval
 
0
16 september 2019 om 13:04
@Ned StarkAls je een fan bent van mooi voetbal, dan zit je in het goede stadion zou ik bijna willen zeggen door mijn ‘rood-witte bril’ Waarschijnlijk zul je als niet-supporter ook wel objectiever in het stadion zitten te kijken dan het gros van het aanwezige Amsterdams georiënteerde tribunevolkje. Dat lijkt me niet alleen een illusie, maar volkomenn logisch. Al met al zit er in de JC Arena een nogal met prijzen verwend publiek op de stoeltjes. Naast prijzen wil men echter ook mooi voetbal zien en daar passen fouten niet tussen. Met fluit al als Ajax met 0-0 de rust ingaat. Het is gekleurde supporters natuurlijk ook wel eigen om sommigen 50/50 beslissingen tegen hun gefloten te betwijfelen. Ongeacht clubvoorkeur. Voetbal is emotie en emotie is niet altijd even rationeel. Dat maakt supporten voor mijn ook juist leuk. Even uit het keurslijf van het dagelijkse leven gewoon even lekker primair alles eruitgooien.
 
Bobiku29
 
9
16 september 2019 om 09:21
Discutabel is acceptabel, is de regel toch? Dan had die 1-2 gewoon nooit afgekeurd mogen worden. In mijn ogen een fair duel en niets aan de hand. Die situatie is op zijn hoogst discutabel, en dan mag de VAR niet ingrijpen
 
buitenspelval
 
6
16 september 2019 om 10:43
Als de VAR de overtreding een duidelijk acceptabele overtreding vindt, dan is het voor de VAR toch niet meer discutabel en gaat jouw regel toch niet op? Dat het in jouw ogen discutabel is, dus acceptabel als geldig doelpunt, doet daar niets aan af. De VAR adviseert de scheids of er naar gekeken moet worden en mag zelf de beslissing nemen om in te grijpen. Als jij vindt dat jij ook mag meebeslissen, dat wordt het wel heel erg onoverzichtelijk allemaal. Laten we het beperken tot de arbiter en de VAR, dat is al gecompliceerd genoeg.
 
Bobiku29
 
5
16 september 2019 om 11:17
Haha ik bedoel ook niet dat ze in Zeist naar mij moeten luisteren. Het punt is dat de scheids niet floot. De VAR mag zich dan alleen mengen als ze het ontegenzeggelijk een fout van de scheids vinden, want `discutabel is acceptabel.` En het lijkt me niet dat de vermeende overtreding op Veltman zonder discussie afgefloten kan worden, denk jij wel? Er is immers overal discussie over. De VAR moet de overtreding dus niet acceptabel vinden, maar ze moeten 100% overtuigd zijn. Stel, de scheids had wel gefloten. Dan had de VAR dat ook kunnen accepteren met de regel `discutabel is acceptabel.` Gezien de commotie rondom deze overtreding, vind ik het nogal wat om het dus niet minstens als discutabel te zien. Ik vind niet dat ik mee mag beslissen, maar aangezien dit een discussieforum is, mag ik hier best mijn mening geven, dacht ik zo. Als we alleen mogen meepraten als we er zelf direct mee te maken hebben, wordt VoetbalZone erg saai.Ik kan me niet voorstellen dat die overtreding ontegenzeggelijk bestrafd moest worden. En ik ben niet de enige
 
buitenspelval
 
1
16 september 2019 om 13:43
Natuurlijk was de opmerking over meebeslissen bedoeld met een knipoog. Dit platform is er uiteraard om meningen te geven, zo hoort het ook te zijn. Ga daar vooral mee door, hoe meer meningen, hoe interessanter de discussie kan worden. Ik bekijk de functie van de VAR verder vrij sec. Één van de opdrachten voor de VAR is, om te controleren of er geen overtredingen zijn gemaakt voorafgaan aan een doelpunt. De VAR zal zich dan ook bij uitstek moeten ‘mengen’ en zich buigen over het gegeven of de beslissing van de scheidsrechter 100% te billijken is. Zo ook in dit geval. Veltman valt twee acties voor het doelpunt in een duel om de bal; over twee schijven wordt er vervolgens gescoord. De VAR kijkt de valpartij terug, constateert unaniem een overtreding en vraagt de arbiter om zijn beslissing te herzien. Deze besluit dat er een overtreding op Veltman is gemist en maakt in het verlengde daarvan zijn beslissing ongeldig. Dat is allemaal legitiem volgens de regelementen. De Var was overtuigd van een overtreding, dus niet van een in hun ogen vermeende overtreding. Er blijkt dus geen ruimte te zijn geweest voor discussie binnen het VAR-team, men was unaniem overtuigd. Ook de artiter blijkt overtuigd van de overtreding. Dus zakelijk gezien doet ‘discutabel is acceptabel’ helemaal niet ter zaken. Het hele team inclusief de arbiter was gewoonweg blijkbaar 100% overtuigd. Dat mag als ter discussie worden gesteld door iedereen die daar behoefte toe voelt, echter is de regel dat men de beslissing van de scheidsrechter, ook al is die in twee etappes genomen, zullen moeten respecteren en accepteren en vsn de oprechtheid uitgaan is. Of we het er nou mee eens zijn of niet, terugdraaien zit er sowieso niet meer in.
 
Bobiku29
 
0
16 september 2019 om 14:05
Haha weet ik hoor Buitenspelval, toch kon ik het niet laten om er enigszins serieus op in te gaan. Je hebt ook gelijk als je het sec bekijkt. Persoonlijk bekijk ik het echter liever niet sec. Het gaat mij er puur om dat ik het lachwekkend vind dat de VAR deze situatie zodanig beoordeelt dat dit niet eens discutabel is. Het feit dat het in heel Nederland tot discussie leidt, zegt daarin genoeg voor mij. Dan kun je er niet omheen dat het discutabel is. Tuurlijk moet de VAR beslissen en niet de rest van Nederland, maar als ik dan sec (dat zeg ík met een knipoog) kijk naar hoe deze beslissing betwist wordt, kunnen we echt vaststellen dat de VAR zich niet met de situatie had hoeven bemoeien.
 
buitenspelval
 
0
16 september 2019 om 15:08
Je hebt natuurlijk een punt hoor Bobiku29 dat het tot discussies leidt. Ik krijg echter wel het idee bij elke VAR-beslissing, behoudens meters buitenspel, duidelijke doodschoppen of opzichtig opzettelijk hands (zal er nog wel wat vergeten), tot een landelijke discussie leidt. Al dan niet met ieder zijn eigen clubbril op. Er zullen denk ik wel altijd 50/50 gevallen blijven bestaan. Dat gebeurde al bij beslissingen van scheidsrechters voor de komst van de VAR, we hebben er nu alleen wel een nieuwe dimensie bijgekregen. Ook de VAR blijft helaas mensenwerk.
 
Pablonino
 
6
16 september 2019 om 07:34
Ik heb dit moment niet gezien, maar vind wel dat hij gelijk heeft over de var. Bij de meeste var momenten zijn er nog zoveel verschillende meningen, ook onder de scheidsrechters. De ene scheidsrechter geeft voor een duwtje wel een penalty en de andere scheidsrechter niet. Allebei niet goed of fout.
 
triometMSN
 
4
16 september 2019 om 07:37
De VAR verpest het voetbal. Het moet enkel nog gebruikt worden voor buitenspel.
 
Futures
 
50
16 september 2019 om 07:38
Wanneer gaan mensen eens leren dat een overtreding een overtreding is? Wanneer het nou licht of zwaar is, dat is alleen voor een kaart van belang.
 
bakkert
 
16
16 september 2019 om 07:51
En ik vond dit niet eens een lichte overtreding. Woudenberg staat op de voet van Veltman en gebruikt zijn handen en raakt de bal zelf niet aan in zijn hele verdedigende actie. Natuurlijk geen vieze overtreding, maar als dit al discussie oplevert...
 
Pablonino
 
4
16 september 2019 om 07:55
Dan word voetbal geen zak meer aan, als je echt alles gaat affluiten wat niet mag. Ik erger me kapot als een scheidsrechter echt voor elk dingetje fluit, daar word een wedstrijd echt saai van. Iedereen gaat liggen bij elk klein dingetje. Dan heb ik liever dat een scheidsrechter bij aanstellerig gedrag een keer laat doorspelen, dat ze de rest van wedstrijd gewoon blijven staan en ook de beuk erin gooien.
 
SuperNico31
 
13
16 september 2019 om 08:24
Allemaal leuk en aardig. Alleen dit was gewoon een duidelijke overtreding, waarbij Woudenberg Veltman duwt en op z'n voet staat waardoor hij valt en niet meer bij de bal kan. Geen aanstellerig gedrag dus.
 
Pablonino
 
0
16 september 2019 om 08:41
Ik heb het ook niet over dat moment, dat moment heb ik niet gezien.
 
Ajaxaddict
 
1
16 september 2019 om 10:53
Prachtig dat je zegt: 'als je echt alles gaat affluiten wat niet mag'. Dus jij wil maar de helft van de dingen die niet mogen afstraffen? Als we dit gingen toepassen op de maatschappij....
 
Pablonino
 
0
16 september 2019 om 11:28
Dan krijg je een soort zaalvoetbal als je echt alle regels letterlijk volgt. Duwen mag niet. Dan moet je voor elk klein duwtje, ook al voelt de tegenstander hier niks van, affluiten. Nu heb je al dat een verdediger gaat liggen mochten ze al ergens een hand voelen. Hoe ligt ook, gelijk laten vallen. Er zijn echt scheidsrechters die overal voor fluiten. Die wedstrijden zijn niet om doorheen te komen. Alles affluiten.
 
PeterVermeuIen
 
16
16 september 2019 om 07:52
"Willem van Hanegem vindt dat het voetbal sinds de intrede van de videoscheidsrechter niet veel eerlijker is geworden." Laatste tijd hadden we weinig over schwalbe dus VAR werkt het wel. Zonder VAR hadden we altijd over schwalbe... Ik kies liever VAR. Denk ook aan elleboog, grove overtreding die vroeger wel eens onbestraft blijft en dat is nu niet meer mogelijk.
 
Okike#4
 
2
16 september 2019 om 07:53
De var word lijkt t soms te willekeurig gebruikt. Charme van te voetbal word er op die manier behoorlijk afgehaald. Ze moeten de var gebruiken om alleen de smerige overtredingen om iemand te blesseren i.p.v. bal te bestraffen. Of de extreme jankerds aan te pakken ala neymar. Mis het wel een beetje de emoties en discussies wel of geen doelpunt, wel of geen penalty/ vrije trap.
 
markie85
 
0
16 september 2019 om 08:41
Zo was die rode kaart voor die Twente speler ook te zwaar gestraft, onbesuisd? Zeker, maar nooit gemeen
 
kebabslipper
 
0
16 september 2019 om 09:49
De rode kaart voor Twente was zeker wel terecht. Met twee benen vooruit inkomen is altijd een rode kaart, ongeacht of er veel of weinig contact is. Gewoon een erg onbesuisde actie die een erge blessure had kunnen oplopen. Die rode kaart van Sittard daarentegen....
 
Master D
 
7
16 september 2019 om 08:03
Willem vindt dus niet dat er volgens de regels gefloten moet worden. Mooi weten we dat ook weer. Het was een overtreding. Weliswaar licht, maar dat maakt voor het geven van een vrije trap niks uit. Ik vind het prima dat de VAR de scheidsrechter heeft laten terugkijken, die had vervolgens zelf ook bij zijn standpunt kunnen blijven dat het te licht voor een overtreding was, maar dat heeft ie niet gedaan. Overigens wel weer typisch van Willem om te beginnen over de willekeur van de Var, terwijl het ook willekeur van de scheidsrechter is om wel of niet meteen te fluiten. Een Nijhuis had in dit geval ook door laten spelen, terwijl Siemen Mulder die overal voor fluit hier ook voor veiligheid had gekozen.
 
Moridin
 
13
16 september 2019 om 08:05
De topclubs kregen bij twijfel altijd al het voordeel. Alleen door de VAR is dat nog zichtbaarder geworden. Bv deze overtreding op Veltman. Geen scheidsrechter zal daar ooit voor fluiten, maar doordat een VAR alles tien keer in slowmotion herhaalt gaat er twijfel ontstaan en kiest de scheids met een joelend stadion in zijn nek weer op save. Eens met Willem dat de VAR echt veel minder ingezet moet gaan worden. Misschien alleen bij penalties, buitenspel en rode kaarten, maar niet meer bij iedere goal zitten zoeken naar een ' verdacht moment'.
 
sebasjuh
 
4
16 september 2019 om 08:17
En die overtreding van de Twente speler die geel krijgt en na het zien toch rood? Dat is toch gewoon terecht of is dat ook alweer belachelijk?
 
Moridin
 
5
16 september 2019 om 08:28
Wat mij betreft moet de VAR daar niet ingrijpen. Er was ruimte voor discussie, dus dan moet hij weg blijven. Alleen bij gemiste ellebogen, natrappen en ballen die weggeslagen worden. Maar niet bij dit soort situaties. Er moet niet bij iedere bal twijfel gezaait worden door de VAR.Dat gebeurt nu wel. En als de VAR ingrijpt moet er ook geen discussie zijn. Dan is zijn waarneming beslissend. Zo voorkom je hopelijk dat er bij iedere situatie gezocht gaat worden naar pietluttigheden.
 
bvbrunschot
 
21
16 september 2019 om 08:11
Ik vond het wel jammer dat deze goal werd afgekeurd, maar ben wel van mening dat het terecht was. Het is gewoon een overtreding die direct voorafgaat aan de goal, 2 balcontacten verder ligt ie achter Onana. Heerenveen had gewoon oneerlijk voordeel uit deze overtreding. Maar, als PSV fan had ik de goal natuurlijk liever goedgekeurd zien worden
 
sebasjuh
 
6
16 september 2019 om 08:16
Haha laten we nu hetzelfde moment even bij een wedstrijd van Feyenoord neerzetten en moet je zien hoe blij van Hanegem is met de var. Het maakt het spel wel eerlijker want je ziet in de duels dat die er niet bij was (kwalificatie EK/voorrondes CL en EL) dat hij gemist werd omdat er ‘verdachte’ situaties waren die met een Var erbij heel anders beoordeeld werden.
 
FR_JC
 
9
16 september 2019 om 09:48
Club erbij betrekken maakt je reactie zwak. Gaat niet over club maar willekeurig en inconsequent ingrijpen. Slowmotion beelden en meer om maar 'iets' te vinden.
 
AfcaEric
 
12
16 september 2019 om 08:17
Ach daar is ome Wim weer. Wederom wint z`n eigen club een wedstrijd maar is de eeuwige rivaal kennelijk belangrijker. Inzoomen op een overduidelijke overtreding die achteraf, terecht, wordt terug gefloten. Laten we verder even volledig vergeten dat de penalties voor Feyenoord al jaar en dag als warme broodjes over de toonbank vliegen in de Kuip. Met alle respect, maar ook dit is 1 van de redenen waarom niemand Feyenoord echt meer als de top of als titelfavoriet ziet. Buiten het feit dat de selectie wellicht minder is lijkt het vaak alsof een hoop "belangrijke" personen bij Feyenoord drukker bezig zijn met andere clubs/mensen dan hun eigen club. Misschien zou je na dit weekend beter kritiek kunnen leveren op het feit dat je als een zak aardappelen voor de dag komt in de 2e helft en 2 compleet onnodige ballen in eigen doel werkt, want god mag weten wat Tapia bij die 3-2 deed maar daar heeft menig spits nog wel respect voor. Het lijkt me een strak plan als Koning Toto Sjaak, zure Wim en de broertjes van de Kerkhof lekker met z`n allen gaan bridgen in het weekend want er is altijd wel wat te zeiken.
 
Moridin
 
12
16 september 2019 om 08:52
Vorig seizoen kreeg Feyenoird vijf penalties en het seizoen daarvoor slechts drie. Ajax kreeg er dertien en negen. Zeg het alleen maar even want ik vrees dat je je vergist welke over welke club bij iedere scheet een penalty krijgt.
 
AfcaEric
 
0
17 september 2019 om 12:50
Het gaat mij niet over de afgelopen 2 jaar. Het gaat toch om z`n totaliteit. Het is gewoon populair geouwehoer dat Ajax weer eens voorgetrokken zou worden en bijvoorbeeld Feyenoord niet. Met alle respect, maar de "oudjes" van de traditionele top 3 zijn gewoon azijnzeikers. Als volgend weekend Feyenoord een onterechte penalty krijgt en daarmee wint lopen de broertjes van PSV weer te zeiken, en de week daarop krijgt PSV 8 minuten blessuretijd en staat Sjaak Swart weer te miepen.conclusie: in dit geval was het absoluut een overtreding op Veltman en moet Willem, wederom, niet zo zitten zeiken.
 
Jows
 
5
16 september 2019 om 08:23
Wie luistert er nog naar deze man? Topvoetballer geweest, maar de laatste jaren komt er alleen maar onzin uit.dit was een 100% overtreding. Daar is de VAR juist voor. Om het eerlijker te maken. Overtreding is overtreding.en zelfs al had Heerenveen gescoord, had Ajax alsnog gewonnen. Daar ben ik van overtuigd. Kijk eens even naar de statistieken. De 2e helft was Heerenveen nergens te bekennen.
 
passionforpink
 
0
16 september 2019 om 09:58
Als het idee van Willem hier door ging dat de VAR alleen zou ingrijpen bij échte blunders van de scheids, zou deze goal alsnog zijn afgekeurd. De scheids stond er dicht op, maar schatte de situatie helemaal verkeerd in. Woudenberg speelt geen moment de bal, maar gebruikt zijn handen en staat op de voet van Veltman. 100% overtreding, en het voordeel van Heerenveen was groot omdat de bal al snel daarna in het netje lag. Als je dat door laat gaan, is het hek aardig van de dam. Goed dus dat de VAR er is en dat die ingrijpt bij echte blunders van de scheids zoals Willem ook aangeeft. Alleen jammer dat Willem kennelijk moeite heeft om objectief te zijn in zijn beoordeling wat een echte fout is nu het Ajax betreft?
 
Pablonino
 
0
16 september 2019 om 10:18
Het is jammer dat hij dit als voorbeeld neemt, want ik ben het wel met hem eens. Over het grootste deel van de var momenten zijn er na afloop een hoop discussie. Bij fox zag ik een keer een uitleg van een scheidsrechterbaas over een var moment wat discutabel was(ging geloof ik over een gegeven penalty). Hij gaf toen aan dat dit moment tot vele discussie's gaat leiden tussen scheidsrechters, als ze dit moment gaan bespreken met elkaar. Wat houd dus in dat waarschijnlijk de helft wel een penalty had gegeven, en de andere helft niet. Dus zelfs na het zien van beelden. Wat is dan de eerlijke beslissing? Dan ligt er maar net aan welke scheidsrechter je gehad hebt. Het is niet fout of goed beoordeeld. Dus je kan ook moeilijk zeggen dat het eerlijker is.
 
passionforpink
 
0
16 september 2019 om 10:44
Klopt, dat aspect van de VAR blijft lastig en hét grootste argument tegen de Var. Ook met VAR is er zeker willekeur en juist als je dan al een stukje beleving inlevert om het allemaal eerlijker te maken, is het extra zuur als je het idee hebt dat je genaaid bent ondanks of zelfs door de Var. Alleen pakt hij dan wel een heel knullig voorbeeld waarbij er weinig andere interpretatie mogelijk was. 100% overtreding dus het moest afgefloten worden. Alleen Nijhuis die zijn eigen regels maakt zou dit nog als VAR hebben laten doorgaan, maar die is wat dat betreft ook bepaald niet de maatstaf van hoe het hoort.
 
Pablonino
 
0
16 september 2019 om 11:40
Ja het blijft gewoon lastig in het voetbal. Ik ben ook wel benieuwd hoeveel var momenten er zijn in een weekend, waarvan alle scheidsrechters dezelfde mening hebben. En of het dan nog wel de moeite is om het op de ze manier te gebruiken. De meetbare dingen zoals buitenspel of bal over de lijn, dat is prima. Al kunnen ze buitenspel vaak ook niet meten vanwege cameraposities in het stadion.
 
AndyWitte
 
0
16 september 2019 om 10:09
Lijkt me vrij duidelijk, meneer van Hanegem! Als zelfs de spelers van heerenveen stoppen met voetballen, omdat ze denken dat er een overduidelijke overtreding werd begaan, lijkt me dit weinig aan discussie onderhevig.
 
 
3
16 september 2019 om 10:14
Snap wel wat hij bedoelt. In Engeland grijpen ze minder snel in. Als de scheids het ziet en het beoordeelt, is dat gewoon zijn beslissing. Is het buitenspel, bal over de lijn, of is het echt bij de zotte af wat-ie beslist, prima, maar dit moet je gewoon lekker door laten gaan.zou misschien een idee zijn om de bron van deze columns weg te halen, want mensen hebben veel moeite met iets beoordelen op inhoud ipv afzender. Zeer storend.
 
passionforpink
 
1
16 september 2019 om 10:47
Ben wel met je eens dat alle mensen die los gaan op Willem puur op basis van zijn achtergrond, niets toevoegen aan de discussie. Maar in dit geval was het toch wel een 100% overtreding en dus te zot voor woorden dat de scheids liet doorspelen. Voor de echte twijfelgevallen vind ik ook dat je prima bij de eerste beslissing van de scheids kan blijven, maar dit was wel een vrij duidelijke inschattingsfout van de arbiter die gelukkig voor hem nog de kans kreeg om het terug te draaien.
 
LawPl
 
3
16 september 2019 om 10:46
Bah bah bah wat een kwal die Willem. Ook zonder var was het een 100% overtreding op Veltman.1. Hij wordt vastgepakt bij zijn schouder2. Hij wordt op zijn voet getrapt. Deze beslissing is gewoon prima teruggedraaid en maakt het dus eerlijker wat Willem toch zo graag wilt?
 
FR_JC
 
1
16 september 2019 om 10:55
Daar gaat het bij definitie niet om. Kletspraat verkopen is makkelijk. Als je het gewoon goed had gelezen en ook menig reactie hier gaat het om willekeur en consequent ingrijpen, wekelijks en iedere VAR gelijk. Je weet wel, gelijke monniken gelijke kappen.
 
LawPl
 
2
16 september 2019 om 11:05
Dat kun je in het algemeen wel aan de maak stellen maar gebruik dan geen voorbeeld waarin een beslissing gewoon prima is teruggedraaid.Dit lijkt meer op een clubgekleurde uiting van Willem.
 
FR_JC
 
1
16 september 2019 om 11:24
Omdat het in deze om een discutabele (voor sommige) overtreding ging, omdat het nu Ajax betrof zegt hij dit. Als b.v een oud Ajacied dit had gezegd of geschreven was het 'anders' geweest. Natuurlijk.
 
AjaxBarCam
 
2
16 september 2019 om 11:06
Ajah. Als hetzelfde gebeurde bij een wedstrijd van Feyenoord dan denkt meneer van Hanegem er in eens anders over, wel typisch.
 
LawPl
 
3
16 september 2019 om 11:08
Ja precies, daarom zeg ik ook dat dit clubgekleurd is van Willem en vind ik niet zo netjes van hem om zo zijn punt te willen maken.
 
Vak104
 
1
16 september 2019 om 11:20
Ik was een fervent voorstander van de VAR puur om de 'henry - Ierland" ongerechtigheden maar als ik zie welke vergaande consequnties het heeft dan kan ik eigenlijk niet anders dan er tegen zijn.dat Twente gisteren geen penalty krijgt is eigenlijk onbestaanbaar, dat zijn situaties waarin de VAR Moet ingrijpen, overduidelijker wordt het gewoon niet.alle andere situaties waarin het interpretatie is moet de VAR wat mij betreft gewoon buiten blijven, gewoon blunders, buitenspel en doellijn, verder niet mee bemoeien!want de willekeur die er nu heerst is echt van de regen in de drup tov de vroegere situatie.
 
Geniale
 
3
16 september 2019 om 11:46
Het was wel een overtreding(tje) maar het valt wel op dat Ajax dit soort gevalletjes vaak mee heeft terwijl ik al legio voorbeelden heb gezien waar doorgespeeld werd. Je kunt niet ontkennen dat er willekeur en voorkeur plaatsvind helaas. En dat was zo en is zo met de VAR nog steeds, we zijn geen nauwelijks verder gekomen met dit dure apparaat.
 
Pablonino
 
1
16 september 2019 om 11:54
Ja dat kan ook niet anders. Scheidsrechters hebben vroeger ook sowieso een favoriete club gehad. En wellicht ook vaak naar het stadion gegaan. Ook al geloof ik best dat ze neutraal een wedstrijd in gaan, je moet toch altijd in een split second reageren. In twijfel gevallen zal zijn favoriete club toch eerder dingen krijgen, dan de tegenpartij.
 
Geniale
 
0
16 september 2019 om 12:47
Dat klopt, is ook lastig, maar daarom was de VAR er....alleen die helpt vaak helemaal niks, Nogmaals het is een overtreding maar ik heb al zoveel dingen gezien die worden weggewuifd dat de willekeur er gewoon blijft. Voor het spel zou het eerlijker zijn als een geval als dit hoogstens 15 seconden geleden gebeurt is. Dus een goal, prima maar alles 20 seconden daarvoor beoordelen wat relevant is en door. Aantal seconden is willekeur maar dat geneuzel op zoek naar iets wat nauwelijks meer relevant is stoort me enorm.
 
DeSteek77
 
2
16 september 2019 om 12:02
Ik kan er niets aan doen en ik heb het 100 x gezien, maar ik vind het nog steeds een hele duidelijke overtreding. Dat wil overigens niet zeggen dat ik het altijd met de VAR eens ben. Ik kan me Sparta-Ajax herinneren dat we een penalty krijgen na var wat in mijn ogen niets was en andersom (dus een var moment waar ik het wel een penalty vond).
 
Vak104
 
0
16 september 2019 om 12:30
Heel duidelijk kan haast niet als de scheids hem wegwuift? Net als bij Nakamura, de scheids geeft inworp, de VAR rood, dat kan toch haast niet?