Van Hooijdonk lyrisch over uitblinker Nederlands elftal: 'Een geweldige wedstrijd'
Zondag, 16 juni 2024 om 17:32

Niet alleen Wout Weghorst, ook Bart Verbruggen ontpopte zich tot held van het Nederlands elftal. De doelman had tegen Polen meerdere cruciale reddingen in huis, waarmee hij Oranje op de been hield. Analist Pierre van Hooijdonk is na afloop van het duel in Hamburg, waar de ploeg van Ronald Koeman met 1-2 won, lyrisch over Verburggen.

Ondanks dat Oranje voor rust veel beter was dan Polen en ook een stuk meer kansen creëerde, moest Verbruggen zich onderscheiden door een poging van Jakub Kiwior op knappe wijze te keren. Ook na rust probeerde Kiwior Verbruggen te passeren, maar andermaal kwam de goalie van Brighton & Hove Albion als winnaar uit de strijd.

Met name in de absolute slotfase, nadat Weghorst Oranje op een 1-2 voorsprong had geschoten, groeide Verbruggen uit tot held van de natie. Zo redde hij van dichtbij knap op een poging van Karol Swiderski, pareerde hij een afstandsschot van Jakub Moder en tikte hij een inzet van Nicola Zalewski over. Zodoende hield Oranje stand en boekt het een mogelijk cruciale zege met het oog op kwalificatie voor de achtste finales.

"Het was geen makkelijke, maar wel een hele leuke wedstrijd", analyseert Rafael van der Vaart na afloop bij de NOS. "De eerste helft was heel goed en net na rust was het ook heel goed. Daarna werd het ineens heel matig, met foute passes, waardoor Polen kon komen. Het werd een beetje los zand vond ik ook. Maar uiteindelijk komt onze Woutje, die ons redt, gelukkig."

Presentator Gert van 't Hof licht de prestatie van Verbruggen uit. "Een geweldige wedstrijd", vindt Van Hooijdonk. "Een paar echt goede reddingen, met name deze", vertelt de oud-spits bij het zien van de kans van Swiderski vlak voor tijd. "Eigenlijk sta je als keeper op het verkeerde been in die hoek, omdat je automatisch wat naar links gaat. Dan moet je terug, dat is het moeilijkste. Deze bal pakt hij echt geweldig met zijn rechterhand."

"Hij speelde een hartstikke goede wedstrijd", vervolgt Van Hooijdonk. "De ballen die hij tegen moest houden, hield hij tegen. Aan de bal één matige trap door het midden, voor de rest alles prima verwerkt. Dus een hele goede wedstrijd van onze keeper", aldus Van Hooijdonk.

Verbruggen kreeg voor aanvang van het toernooi in Duitsland te horen dat hij de nummer één keus onder de lat zou zijn. Mark Flekken staat tweede in de pikorde, terwijl Justin Bijlow het moet doen met een rol als derde doelman.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
00:05
00:05
Van Basten: 'Die jongen is de beste van het veld, maar ik kende hem niet'
20
   
23:59
23:59
Nog slechts twee toplanden over als mogelijke tegenstander van Nederland
54
   
23:26
23:26
Koeman wijst hoofdschuldigen aan na Nederland - Oostenrijk: 'Als kip zonder kop'
63
   
23:15
23:15
Rapport Oranje: Veerman met afstand slechtste bij Oranje op rampzalige avond
139
   
22:52
22:52
Engeland stelt zwaar teleur maar wint wel Groep C; Slovenië naar achtste finale
66
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (21)

 
juvedeef
 
25
16 juni 2024 om 17:38
Hoop dat Koeman gekeken heeft. Vond Veerman tegenvallen. Paar goede passes maar daar bleef het ook bij. Dumfries was niet goed, veels te afwezig en alles mislukte bijna wat hij deed. En verder Simons kan dan beter op 10 gaan spelen. Want voetballen kan die jongen wel. Maar niet als rechtsbuiten. Frimpong en Geertruida volgende wedstrijd erin. En Simons op 10 met daarachter Reijnders en Schouten. Dan moet het wel goed komen denk ik.
 
Maximus2702
 
11
16 juni 2024 om 17:40
Zoals bijna iedereen al weet heeft Veerman het erg lastig als het niveau omhoog gaat. Ook vandaag weer bewezen. Frimpong moet haast wel een basisplaats krijgen.
 
Formus
 
2
16 juni 2024 om 17:44
Frimpong vond ik vandaag ook niet al te best invallen.
 
Camavingoat
 
32
16 juni 2024 om 17:50
Hoe kan je nou wat zeggen over Frimpong zijn invalbeurt. Een invalbeurt van 10 minuten waar die 1 bal heeft gehad waar die wat mee kon, 1 bal veel te diep was en de ander de scheidsrechter niet wacht op voordeel. Beetje raar om dit als argument te gebruiken. Je kan wel stellen dat Dumfries niet goed was en Frimpong de afgelopen wedstrijden wel goed. Koeman moet echt een gaan nadenken.
 
voetbalseizoen
 
6
16 juni 2024 om 17:52
Je kan je toch amper laten zien in 10 minuten speeltijd? Die gast was zo belangrijk voor Leverkusen samen met Grimaldo. Hij moet gewoon spelen.
 
juvedeef
 
0
16 juni 2024 om 20:09
Ja vond Veerman wel prima beginnen. Maar verzoop op een gegeven moment toch wel. En dat nog tegen Polen. Had meer van hem verwacht en zo'n toernooi is er niet eentje waarop je moet wachten op spelers die beter gaan worden.
 
Hassiebassie
 
2
16 juni 2024 om 20:50
Over dat voordeel van de scheids vond ik inderdaad belachelijk. Wat floot die scheids trouwens slecht. Veel schoppen van Polen en niet eens een overtreding en soms bij minimaal contact direct geel voor Nederland.
 
Camavingoat
 
2
16 juni 2024 om 17:43
Eens over Veerman dat het niet goed was maar het alternatief is nu Wijnaldum/Gravenberch of je systeem omgooien en Reijnders naar de 8 halen. Wijnaldum hoeft van mij absoluut niet en Gravenberch heeft het toch een beetje vergooid de laatste jaren. Je hebt niet zoveel keus met veel blessures.
 
Titaantje
 
1
16 juni 2024 om 20:02
zal ik eens wat geks opperen? Zet Geertje er maar in op het middenveld. Dat kan hij volgens mij prima. En dat zeg ik als Ajax fan.
 
juvedeef
 
3
16 juni 2024 om 20:10
Juist omdat er maar 2 middenvelders op de bank zitten is het beter om nu gewoon Xavi dan maar naar het middenveld te brengen. Je hebt voorin genoeg keuze waarbij je ook nog eens Xavi beter gaat gebruiken. Je ziet echt wel dat hij kan voetballen. Maar op rechtsbuiten kan je veel beter met Frimpong of Malen spelen.
 
Dion United
 
0
16 juni 2024 om 18:47
Ik weet niet of dit al tegen Frankrijk zo moet staan maar tegen Oostenrijk 100% wel! Koeman let je even op?
 
juvedeef
 
0
16 juni 2024 om 20:11
Nou ja, tegen Frankrijk maak je toch niet al te veel kans. Dus beter om het meteen zo te proberen. Als je met dezelfde spelers begint als tegen Polen kun je net zo goed niet gaan.
 
Nickyy
 
11
16 juni 2024 om 17:38
Malen of Frimpong rechtsbuiten, Xavi op 10 en Reijnders op 8. Dan staat het veel logischer. Veerman is niet goed genoeg. Verbruggen uitstekend gekeept.
 
Abe Korneev
 
0
16 juni 2024 om 18:13
Ja, laten we dat gaan doen tegen Frankrijk, dan weten we in ieder geval zeker dat Veerman de rest van het toernooi in de basis staat. Tegen Frankrijk gewoon 5 3 2 spelen met VD Ven erbij in het ventrum, zelfde middenveld houden en Gakpo + Memphis voorin.
 
SjakieLegend
 
11
16 juni 2024 om 17:43
Ik vond Jerdy Schouten wel zéér verdienstelijk vandaag, die deed weinig verkeerd. Veerman was minder dan in de oefenwedstrijden hiervoor. Wijnaldum zal ik maar niets over zeggen…
 
Kolleberga
 
5
16 juni 2024 om 18:01
Ja alleen Schouten is vrij langzaam.. dat kan je nog weleens pijn doen tegen betere teams
 
spursfan96
 
1
16 juni 2024 om 18:48
Ik vond Schouten ook niet heel goed hoor. Had ook een paar keer dat hij onzuiver was in de passing of dat hij de verkeerde kant op draaide. Stond in aanvallend opzicht wel een paar keer goed opgesteld, maar vond het niet meer dan een 6+.
 
Oortap
 
1
16 juni 2024 om 17:56
Ik denk momenteel met de beschikbare namen je het beste als volgt kan spelen: Geertruida en Frimpong ipv Dumfries en Simons. Veerman wil ik op zich nog een kans geven, maar tegen Frankrijk kan je wel invullen hoe dat gaat tegen Griezmann, Camavinga en Tsouachemi. Dan zou ik een blok van Reijnders en Schouten hebben met Memphis op 10 en Weghorst in de spits. Je merkt dat je in een trechter loopt als Memphis continu terugzakt om de bal te halen waardoor het te druk wordt en voorin je ook geen afspeelmogelijkheden meer hebt. Zirkzee in de spits zou ook kunnen maar ik zie Koeman hem helemaal niet gebruiken dit toernooi.
 
Ajax/barca2014
 
4
16 juni 2024 om 17:58
Er waren maar twee personen die vandaag Fantastisch speelden en dat zijn Ake en Weghorst. Man wat speelde Ake goed zeg als linksback. Ik vond het ook maar vreemd dat Koeman juist hem op het einde wisselde. Verbrugge speelde net zoals Reijnders, Schouten, de Vrij, VVD en Gakpo degelijk.
 
Primetime
 
3
16 juni 2024 om 18:20
Hij had wat last, zal wel voornamelijk uit voorzorg zijn. Hij is hard nodig de komende wedstrijden
 
Daneman
 
4
16 juni 2024 om 19:46
Ergerlijk hoe Verbruggen speelde, met zijn eeuwig de bal vasthouden, alsof hij vanaf het begin af aan al wilde tijdrekken. En dan eenmaal spel hervattend, steeds die lange bal, terwijl gewoon laag gespeeld kon worden. Kansloze pot sowieso, met dat slakkentempo en totaal gebrek aan beweging zonder bal.