Van Marwijk neemt voorbeeld aan Atlético: 'Kansloos ben je nooit'
Woensdag, 13 juni 2018 om 08:24

Bert van Marwijk werd eind januari aangesteld als bondscoach van Australië en moest de Socceroos in nog geen zes maanden klaarstomen voor het WK. De Australische ploeg begint het toernooi zaterdag met een wedstrijd tegen Frankrijk. "Ze hebben een topploeg met alleen maar klassespelers", stelt Van Marwijk in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Waar wij op moeten hopen, is dat er bij hen wat nonchalance in sluipt, mogelijk omdat het pas de eerste groepswedstrijd betreft. Maar uiteraard zijn de Fransen favoriet. Onze individuele kwaliteiten zijn minder, maar onze spelers zijn fysiek sterk, topfit en enorm gedisciplineerd", zegt de 66-jarige oefenmeester. Hij roemt de 'bereidheid bij de Australiërs', waar hij naar eigen zeggen als trainer niks aan hoefde te doen.

"Maar ook in creatief en aanvallend opzicht hebben we geprobeerd wat accenten te leggen. Ik heb altijd gezegd: je hoeft individueel niet de beste spelers te hebben om als collectief goed te functioneren", vervolgt Van Marwijk. Hij heeft een aantal belangrijke uitgangspunten voor het spel van Australië. "In het moderne voetbal kun je heel goed als collectief verdedigen, maar tóch veel invloed hebben op het spel. Kijk maar naar een ploeg zoals Atlético Madrid."

"Die zijn defensief natuurlijk voortreffelijk, maar toch dominant in de manier waarop ze een wedstrijd bepalen. Dat moet je trainen en je moet tijd hebben om dat in te slijpen, maar ik vind dat deze jongens dat heel goed hebben opgepikt in de laatste weken", concludeert de keuzeheer. Van Marwijk weet dat het moeilijk wordt om de poule met Frankrijk, Peru en Denemarken te overleven. "Maar toch, kansloos ben je nooit, details kunnen in die paar wedstrijden het verschil maken. Ik verheug me erop."

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
1
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
6
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
9
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
27
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (6)

 
Atl_Madrid
 
27
13 juni 2018 om 08:38
Van Marwijk praat alsof de tactiek van Atlético voor iedere mindere ploeg dé strategie is om even succes te boeken. Dat is natuurlijk onzin. De tactiek van Simeone is resultaat van lang trainen en Atletico heeft gewoon klassespelers met Griezmann, Costa, Koke, Saul, Godin en Oblak. Dat is gewoon wereldtop.
 
Weef
 
41
13 juni 2018 om 08:49
Goh, ik lees iets heel anders. Volgens mij haalt vMarwijk Atletico aan als voorbeeld dat je als ploeg collectief kunt verdedigen, maar ook aanvallend je wil op kunt leggen. Hij zegt ook letterlijk dat het veel tijd kost om dat in te slijpen. Ik lees nergens dat het een tactiek is voor mindere ploegen.
 
wmrc01
 
5
13 juni 2018 om 09:00
Dat lees ik ook, maar dit vergelijk gaat alsnog compleet mank omdat zoals Atl_ zegt, Atletico klasse speler heeft. Dus je kan wel iets willen en erin proberen te slijpen, maar als je het materiaal niet hebt faal je gewoon.
 
Baarluh
 
2
13 juni 2018 om 09:39
De tactiek is Simeone is niet het resultaat van lang trainen en ook niet vanwege de wereldklasse spelers. Tactiek is een plan hebben. Een plan is nooit een resultaat, het is een middel om resultaat te halen. Dat het voorbeeld Atletico op andere teams toe te passen is, zie je bijvoorbeeld aan Ijsland. Dat is de kracht van het collectief. Bewust noem ik Wales (met Bale) en Portugal (met Pepe/ronaldo) even niet vanwege hun topspelers, maar die gebruiken wel een zelfde soort model hiervoor. Ploegen die echt wel minder zijn dan landen als Brazilië, Duitsland en Frankrijk (vanwege de 11 namen in het veld individueel), maar als collectief toch resultaat halen.
 
Kaassie
 
3
13 juni 2018 om 09:53
Je kan het artikel natuurlijk ook op een normale manier lezen en dan normaal reageren in plaats van Van Marwijk af te zeiken en jezelf voor joker te zetten.
 
bertdebloem
 
1
13 juni 2018 om 10:11
Het gaat wel moeilijk worden voor Australië om uit de groep te komen. Denemarken, Frankrijk hebben gewoon een beter elftal die met hun individuele kwaliteiten een wedstrijd gemakkelijk kunnen beslissen. Australië mist naar mijn mening wel spelers die het verschil kunnen maken oftewel spelers met een neusje voor de goal. Hoop wel dat ze ver kunnen komen, heb ze altijd een leuke ploeg gevonden en de spelers zijn vaak bereid om te knokken voor hun land.