Van Vossen laat Overmars links liggen: 'Hij gooide hem erlangs en ging rennen'
Zaterdag, 28 maart 2020 om 20:15

In de zaterdageditie van de rubriek 'sterrenelftal van...' door het Algemeen Dagblad kiest Peter van Vossen zijn elf beste ploeggenoten van vroeger. De 31-voudig Oranje-international (9 goals) maakte onderdeel uit van het Ajax dat in 1995 de Champions League won. Opvallend is dat liefst negen van de door Van Vossen gekozen spelers eveneens deel uitmaakten van die succesploeg. Van Vossen werd in 1999 kampioen met Feyenoord, maar geen van zijn teamgenoten uit dat elftal behoort tot zijn beste elf.

Van Vossen was in het Ajax van 1994/95 veelal invaller: hij speelde 252 minuten mee in zeven Champions League-wedstrijden, die uiteindelijk tot de winst tegen AC Milan (1-0) leidden. Edwin van der Sar was destijds de doelman bij Ajax, en hij krijgt van Van Vossen de voorkeur boven Stanley Menzo. "Van der Sar was gewoon allround. Hij kon geweldig meevoetballen, maar was ook nog eens fantastisch op de lijn." De verdediging in het team bestaat van rechts naar links uit Michael Reiziger, Danny Blind, Frank Rijkaard en Frank de Boer.

Het volledige elftal van Peter van Vossen, met per speler de ploeg waarin de twee spelers de langste tijd samen doormaakten.

Ook het volledige Ajax-middenveld van '95, bestaande uit Clarence Seedorf, Edgar Davids en Jari Litmanen, wordt door Van Vossen opgesteld. "Litmanen op 10, sowieso", zegt Van Vossen. "Ik denk dat hij echt de beste is geweest met wie ik ooit heb gespeeld. Hij was áltijd aan het trainen, niet normaal. Jari was constant hongerig om zichzelf te verbeteren. Een superprof, onverstoorbaar was hij. Bovendien was hij perfect tweebenig en geweldig tussen de linies. Én nog een geweldig mens ook."

Voorin vond Van Vossen de afweging op de linksbuitenpositie het lastigst. De oud-aanvaller kiest uiteindelijk voor Brian Laudrup, met wie hij vanaf januari 1996 anderhalf seizoen samenspeelde bij Rangers FC. "Een moeilijke keuze, want ik vond Marc Overmars ook heel goed", zegt Van Vossen. "Bij hem heb ik echter meer het idee dat hij de bal erlangs gooide, ging rennen en dan een voorzet gaf of schoot. Laudrup kon dat ook, maar was ook in de kleine ruimte heel goed."

Finidi George is de rechtsbuiten in het elftal, terwijl de spitspositie wordt bezet door Marco van Basten, met wie Van Vossen in 1992 enkele interlands samenspeelde. "Hij had alles wat een spits moest hebben, echt een fenomeen. Ik heb zo veel geluk gehad dat ik tussen de generatie '88 van Oranje en '95 van Ajax zat, haha", zegt Van Vossen, die bedoelt dat hij zelf in een minder sterke generatie zat.

Meer nieuws
   
15:00
15:00
Live meepraten in de Premier League: Manchester United - Burnley
0
   
15:00
15:00
Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
5
   
15:00
15:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: Bayern München - Eintracht Frankfurt
0
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: RB Leipzig - Borussia Dortmund
2
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (25)

 
Damsko1103
 
9
28 maart 2020 om 20:36
Haha was wel een grappemaker die Peter. Viel natuurlijk altijd op door die rooie struik van hem.
 
Ikweetalles07
 
21
28 maart 2020 om 20:37
Jari Litmanen, wat een speler was dat zeg. Ik durf te zeggen de beste Scandinavische speler ooit
 
Damsko1103
 
16
28 maart 2020 om 20:44
Meneer Zlatan Ibrahimovic misschien vergeten?
 
Ikweetalles07
 
33
28 maart 2020 om 20:47
Vandaar dat ik zeg durf maar Litmanen was in mijn ogen getalenteerder en natuurlijker, beide op en top prof. Beetje de Messi/cr7 vergelijking
 
 
12
28 maart 2020 om 20:50
Ik gdloof dat Zlatan op elk vlak beter is dan Litmanen, daar is niets mis mee als je je bedenkt dat Zlatan wereldtop is en Litmanen slechts een fantastische speler is die in de wereldtop gespeeld heeft.
 
CjdaAnti
 
26
28 maart 2020 om 20:58
Ik geloof dat Zlatan nooit wereldtop is geweest, maar er alleen tegen aan heeft geschuurd. Fantastische doelpunten, erg veel goals, maar vrijwel nooit beslissend. Niet voor niets tot aan zijn laatste seizoen Psg nooit gescoord na de groepsfase CL, terwijl hij altijd bij de beste clubs van dat moment heeft gespeeld. Ajax, Juve, na de degradatie van Juve naar Inter, Barca, Ac Milaan op het moment dat Inter ingestort was, Psg de alleenheerser in Frankrijk, daarna wel Manu waarvoor hij credits krijgt van me. Major League soccer ken ik niet, zal ik niet over oordelen. Zlatan is geen wereldtop, hij scoorde erg veel omdat hij zijn clubs op het juiste moment uitkoos.
 
Master D
 
13
28 maart 2020 om 21:13
Ja, niet 1, niet 2, niet 3, maar 6x gehaald worden door een club van het moment. Dan hoor je inderdaad niet bij de wereldtop. Dat soort clubs halen geen wereldtop. Vervolgens geef je toe dat hij bij die clubs van het moment ook nog eens veel gescoord heeft en dus heeft gepresteerd, maar dan nog mogen we hem geen wereldtop noemen. Nee, hoor dan ga je hem credits geven voor een seizoen waarin Man Utd 6e werd. Bij die Europa League was ie immers in de belangrijke eindfase geblesseerd. Je verhaal rammelt een beetje.
 
CjdaAnti
 
6
28 maart 2020 om 21:37
Of je wilt niet nadenken over wat ik typ. Die clubs waren allemaal op dat moment alleenheerser van hun competitie, Ajax en Manu uitgzonderd. Dan is het makkelijker scoren dan wanneer je bij een pakweg Vitesse, Lazio, Valencia, Auxerre hebt gespeeld. Of is die logica je vreemd? Ja, hij heeft gepresteerd, maar nogmaals, hij was nooit beslissend op de momenten die er echt toe deden. "dat soort clubs halen geen wereldtop", volgens deze redenering is iedere aankoop die een topclub doet wereldtop? Andere categorieën bestaan niet? Miskopen ook niet? Erg beperkt denken dit, het is te zwart/wit.
 
verstand
 
3
28 maart 2020 om 21:51
Meneertjejik denk van niet. veel maar niet elk vlak.tweebenigheid is beter ,passing en meer een team speler.zlatan is misschien beter maar Litmannen hoorde zeker bei de werld top. heeft ook alels gewonnen wat er te winnen valt in club voetbal.
 
Master D
 
3
28 maart 2020 om 22:26
@cjdaanti Je verhaal klopt gewoon van geen kant. Is niet erg, maar om nou een spits die (jouw woorden) erg veel goals maakte tegen te werpen dat ie telkens door de topclub van de competitie gehaald werd slaat nergens op. Jij wilt zeggen dat hij 6x als miskoop gehaald door een club die op dat moment tot de beste van Europa behoorde? Immers als Italiaans en Spaans kampioen ben je nu eenmaal ook deel van de top van Europa. Je hoeft geen beslissend doelpunt in de Champions League finale te maken om een topspits te zijn. Hij is 6x in de top 10 geã«indigd van beste speler van de wereld. Dan ben je dus geen topspits volgens jouw beperkte denken. Want hij was zogenaamd nooit beslissend. Daarom ie nooit een platte prijs gewonnen, op die 33 na dan. Schijnbaar telt in jouw beperkte denken maar 1 toernooi en dat is de CL. Laat je het daarin niet zien, ben je geen wereldtop. Dan is de Braziliaanse Ronaldo ook geen wereldtop. Die won ook nooit de CL en was daarin dus niet beslissend. Die kwam ook telkens bij topclubs terecht. Niet zo zeer alleenheersers in hun competitie en Ronaldo was ook niet goed genoeg om ze alleenheerser te maken.
 
CjdaAnti
 
2
28 maart 2020 om 22:49
6x als miskoop? Begrijp je überhaupt wel wat ik zeg? Lees je alleen wat je wilt lezen? Dan snap ik dat je het verhaal niet vindt kloppen, als jij het niet kunt begrijpen. Je mag hem best wereldtop vinden, ieder zijn eigen mening. Maar als je Ronaldo erbij komt halen die zoveel beslissende doelpunten in zijn carrière heeft gemaakt, dan snap je er werkelijk geen bal van. Die man die persoonlijk de bal naar de tegenstanders goal bracht, en de keeper omspeelde ware het een pion, vegelijken met Zlatan? Lol, laat maar, jij weet niet waar je over praat. Het is prima. Ronaldo heeft bijvoorbeeld niet cruciale goals gemaakt voor Brazilië, ohh wacht..... Fijne avond.
 
Master D
 
0
28 maart 2020 om 23:02
Over 6x top 10 in de ballon D’or ga je maar niet in, omdat het je verhaal compleet onderuit haalt, van dat Zlatan geen wereldtop was. Hij is 6x gehaald door een topclub in de competitie, die vaak ook nog eens tot de top van Europa behoorden. Daar deed ie het goed, maar dan ben je in jouw ogen geen topspits, want hij was niet beslissend. Daarom is ie dan ook 4x speler van het jaar in Italie geworden, omdat ie niet beslissend was. Gewoon een miskoop als je 8 jaar op rij kampioen wordt en daarin belangrijk was. Ronaldo heeft nooit beslissende doelpunten in de CL gemaakt, want hij won hem nooit. Echter bij Ronaldo tellen plotseling assists ook. Goh, bij Zlatan begin je daar niet over, omdat vast geluld bent, Zlatan heeft cruciale goals voor Zweden gemaakt, maar had geen wereldploeg, wat Ronaldo met Brazilie natuurlijk wel had en daarom werd hij kampioen in 2002. Door zijn klasse en door de klasse van zijn ploeg. Precies de reden waarom Zlatan altijd landskampioen werd bij zijn clubs. Door zijn klasse en die van zijn teams. Echter in jouw redenering geldt het voor Zlatan niet. Maar goed wie waren er wel wereldtop qua spitsen als Zlatan het niet was? Daar kun je vast wel 10 namen van geven.
 
 
4
28 maart 2020 om 20:48
Als je Zlatan Ibrahimovic vergeet misschien wel ja... denk echter dat Michael Laudrup wel gelijkwaardig is. Vergeet niet dat Litmanen alleen een daverend succes was bij Ajax, bij zijn andere clubs was hij voornamelijk geblesseerd of voetbalde hij er voor zijn plezier.
 
PeterVermeuIen
 
6
28 maart 2020 om 21:04
Litmamen, de beste Finse speler ooit. Niet van Scandinavische speler, wel een van de beste. Litmamen, een geweldige voetballer! Een echte Ajax speler! Hij is helemaal voorbestemd voor het Ajax voetbal. Bij een andere clubs waar hij speelde wel wat minder. Dan komt zijn kwaliteit niet naar voren. Wat heb ik enorm genoten van Litmanen bij Ajax, enorme harde werker met veel inzicht en tactische vermogen. Oh zo balbehandeling heeft ie, hij weet altijd al van te voren wat er gebeurde en dat is zijn kwaliteit door zijn grote inzicht. De wedstrijd om nooit te vergeten was uit tegen Sparta. Ajax won zeer makkelijk, maar Litmanen wist niet in deze wedstrijd te scoren, had heel veel kansen gehad, ongelofelijk! Lukte hem helemaal niets in deze wedstrijd!... Tot in de 65e minuut dacht ik vroeg hij zelfs om een wissel!!!! Schitterend!
 
PanFC
 
4
28 maart 2020 om 21:30
Dan vergeet je naar mijn mening toch een Laudrup, beide trouwens, Olsen, Brolin, Larsson, Ljungberg, Solskjaer, en vast nog wel een paar...
 
FrankAPF
 
2
29 maart 2020 om 01:02
Solskjaer een zeer behoorlijke spits. Brolin ook eenalleraardigste voetballer. Maar, toch geen wereldtop zoals Litmanen in zjjn eerste periode bij Ajax
 
PanFC
 
0
29 maart 2020 om 09:44
Mwah, niet met je eens Brolin was de Litmanen van Parma en dat was geen kleine club destijds. Solskjaer was echt een wereldspits, maar dat is lastiger te vergelijken natuurlijk. Die stond altijd goed.
 
lord
 
4
28 maart 2020 om 22:15
Van vossen heeft toch ook met R. Koeman gespeeld in het Nederlands elftal en ik denk zelfs met Gullit... vreemd dat je dan Blind verkiest
 
Damsko1103
 
0
29 maart 2020 om 11:34
Misschien omdat hij niet zo vaak in de basis stond in Oranje met Koeman en Gullit.
 
mcgregor
 
9
28 maart 2020 om 22:47
Finidi George haha. Geweldige gast. Samen met kanu in die tijd. Later nog babangida en iets later sunday oliseh. De nigirianse parels. Mooie tijden waren dat
 
FrankAPF
 
1
29 maart 2020 om 01:05
Klopt. Maar, Baba en Oliseh waren toch van een veel minder kaliber dan George en Kanu. Wat een voetballers waren dat. Die goal van George tegen Bayern in die met 5-2 gewonnen wedstrijd is ook zo'n goal die ik nooit zal vergeten
 
Richardpraha
 
0
29 maart 2020 om 07:40
Alleen Finidi was een pareltje.kanu zwaar overschat, andere 2 pure middelmaat.blij dat Ajax de voorkeur geeft aan Zuid Amerikaanse spelers ipv Nigerians/afrikaanse.
 
Damsko1103
 
0
29 maart 2020 om 11:37
Van allemaal was Finidi 'de man'. Die had van allemaal gewoon de beste skills. Trouwens qua persoonlijkheid waren ze wel allemaal 'parels'. Dat toegegeven. Maar ik ben ook blij dat we nu meer richting Zuid-Amerika kijken. Je ziet dat daar toch de beste voetballers vandaan komen. Waar ik als Zuid-Amerikaan natuurlijk trots op ben hehehe??
 
OlieGrun
 
1
29 maart 2020 om 12:17
Van Vossen was een echte winnaar. Ook die heb je nodig in een wereldploeg.
 
Boompie85
 
0
29 maart 2020 om 12:50
Ik snap dat je voor Laudrup boven Overmars kiest, maar heb een beetje het gevoel dat Van Vossen zijn toelichting een beetje oud zeer is. Hij had geen minuut gemaakt destijds, wanneer Overmars het hele seizoen fit was geweest.