Vanaf half januari weer naar het stadion? 'De clubs hebben het keihard nodig'
Maandag, 30 november 2020 om 17:47

Als de stadions in Nederland nog langer leeg blijven, gaan vier tot acht clubs uit Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie het nog voor het einde van het seizoen 'heel erg moeilijk' krijgen met liquide middelen. Daarvoor waarschuwt Keuken Kampioen Divisie-directeur Marc Boele op basis van de in november uitgebrachte prognosecijfers. Hij roept de Tweede Kamer op tot actie, want volgens hem dreigt in de volgende jaargang een nog veel hardere klap als supporters en sponsors door een gebrek aan perspectief af beginnen te haken.

Door Thijs Verhaar

De divisievoorzitter is bang dat clubs langzaam maar zeker binding met hun publiek verliezen nu de fans al zo lang geen wedstrijd meer kunnen bezoeken. In de afgelopen maanden was het in ieder geval nog wel mogelijk om alle wedstrijden live op televisie te kijken, maar vanaf medio januari is dit volgens Boele hoogstwaarschijnlijk om budgettaire redenen niet meer het geval voor de Keuken Kampioen Divisie. Daarom hoopt hij dat de politiek toestemt om vanaf half januari weer fans toe te laten in alle Nederlandse stadions. "Fans van de Keuken Kampioen Divisie zijn anders vanaf de derde periode volledig afhankelijk van een schakelprogramma en zien zo nog maar gedeelten van wedstrijden van hun favoriete club. De zichtbaarheid van de competitie en binding met de clubs gaat dan nog veel verder achteruit en dat kan heel grote gevolgen hebben", vreest hij.

"In een recent onderzoek onder 670 partners van de Nederlandse clubs gaf 93 procent van de sponsors bijvoorbeeld nu al aan dat de doelstelling van het partnership door de coronamaatregelen dit seizoen niet of nauwelijks wordt bereikt." Dat hoeft volgens Boele niet direct te betekenen dat al die geldschieters af gaan haken als de situatie richting het nieuwe seizoen niet verbetert, maar hoopgevend is het beeld allerminst. De beleidsbepaler rekent voor dat de sponsors graag zichtbaarheid willen en dat is veel makkelijker te realiseren als de clubs weer (wat) toeschouwers mogen verwelkomen. "We hopen daarom van harte dat de politiek rekening met onze sector houdt nu de routekaart wordt herijkt", stelt Boele.

Volle stadions zijn volgens Boele voorlopig niet realistisch, maar het zou 'fantastisch nieuws' zijn als de politiek bij de volgende routekaart besluit om een beperkt aantal fans toe te laten in alle Nederlandse stadions.

Hij verwijst naar de uitkomsten van een rapport van het auditteam waaruit blijkt dat de 130 Nederlandse wedstrijden die dit seizoen met een beperkte hoeveelheid publiek zijn gespeeld geen verhoogd risico op coronabesmetting hebben opgeleverd. "De onderzoekers hebben geconcludeerd dat fans van begin tot einde veilig waren in de stadions. De anderhalve meter afstand werd overal gerespecteerd en je zit sowieso in de buitenlucht. Daarnaast kunnen clubs ervoor zorgen dat iedereen identificeerbaar is, dus eventueel bron- en contactonderzoek is in geval van nood goed te organiseren", somt Boele op. Hij hoopt daarom dat politiek Den Haag, dat maandag vergadert over de kwestie, besluit om vanaf half januari ook beperkt publiek toe te laten als het landelijke risiconiveau op 'ernstig' of zelfs 'zeer ernstig' staat. Nu is dat pas mogelijk als er wordt afgeschaald naar 'zorgelijk'.

"Mits de besmettingscijfers in de rest van het land niet fors oplopen natuurlijk. Dan is er logischerwijs niets mogelijk, maar wij hopen op begrip en hulp van de overheid als het virus niet verder toeslaat. Het is immers bewezen dat een gecontroleerd stadionbezoek geen extra besmettingsgevaar met zich meebrengt." Boele stelt dat alle clubs draaiboeken hebben uitgewerkt waarmee ze (een deel van) hun seizoenkaarthouders op een veilige manier kunnen verwelkomen. "Aan het begin van het seizoen was dat nog wel toegestaan, dus die plannen zijn al getest en bewezen goed werkend. Ik hoop daarom echt dat er geluisterd wordt, want de clubs hebben het keihard nodig", aldus de KKD-directeur.

De divisievoorzitter heeft alle prognosecijfers ingezien en daaruit blijkt dat de 16 clubs in de Keuken Kampioen Divisie (Jong-teams zijn niet meegerekend) zonder heropening van de stadions gezamenlijk zo'n 25 miljoen minder inkomsten hebben ten opzichte van vorig jaar. "Alle clubs hebben daar al op ingespeeld door stevig te bezuinigen, maar dan nog houd je een gezamenlijk verlies van 11 miljoen euro over door het gebrek aan zaken als horeca-inkomsten en kaartverkoop", rekent hij voor. Clubs met wat meer reserves kunnen zulke operationele verliezen wel even volhouden, maar voor vier tot acht teams uit de Keuken Kampioen Divisie én Eredivisie gaat dat volgens Boele aan het einde van dit seizoen al leiden tot serieuze problemen met liquide middelen.

Keuken Kampioen Divisie-voorzitter Marc Boele hoopt van harte dat de politiek groen licht geeft voor beperkt stadionbezoek. 'De clubs hebben het keihard nodig.'

"Het is niet aan mij om te zeggen welke teams dat dan zijn, maar neem van mij aan dat de zorgen groot zijn. Ook de clubs met wat meer vlees op de botten kunnen dit niet over een heel lange periode aan", waarschuwt Boele, die aangeeft dat de overkoepelende organisaties van het Nederlandse voetbal in samenwerking met de evenementenbranche ook actief mee helpen met onderzoek naar een maatschappij met Covid-19. Diverse clubs uit Ere- en Keuken Kampioen Divisie zijn aangemerkt als zogeheten Field Labs, waarbij onderzocht moet worden wat er gebeurt als bepaalde groepen mensen op de tribune zitten zonder afstand van elkaar te houden.

"Zo kunnen we in overleg met instanties als de overheid kijken wat het virus doet als je een vak vol jongvolwassenen bij elkaar zet of mensen hebt die negatief hebben getest op een sneltest of in een later stadium mensen die zijn gevaccineerd. Op die manier kan de voetballerij hopelijk zorgen voor extra kennis die onderdeel gaat zijn van de oplossing", verwacht Boele. Vooralsnog zijn die onderzoeken echter niet mogelijk omdat er nog helemaal geen publiek wordt toegelaten en het is onduidelijk of en wanneer de politiek besluit tot versoepelingen.

Overigens hoeven fans niet direct te vrezen voor faillissementen van betaalde voetbalclubs, want de Nederlandse teams kunnen in geval van uiterste nood terugvallen op het zogeheten Deltaplan. Dat is een extra vangnet voor clubs die in coronatijd al het mogelijke hebben gedaan om te bezuinigen, maar toch geen uitweg meer kunnen vinden. Tot nu toe heeft geen enkele profclub uit de Keuken Kampioen Divisie voor die hulp aangeklopt, maar de kans is volgens Boele groot dat het aan het einde van het seizoen wel zover gaat zijn als de huidige situatie in de stadions niet snel verandert. "En dan is natuurlijk de grote vraag wat er daarna gaat gebeuren. Clubs mogen tot nu toe heel dankbaar zijn met de trouw van hun supporters en sponsors, maar willen zij volgend seizoen hun seizoenkaart of sponsorcontract weer verlengen? Zonder verbeterd perspectief hebben straks alle clubs een heel groot probleem. We hebben echt publiek nodig."

Meer nieuws
   
00:04
00:04
'Roger Schmidt wil weg bij Benfica en plant onderhoud in met Bayern München'
6
   
00:00
00:00
De EK-selectie van Portugal: dit zijn de spelers die kans maken
5
   
23:25
23:25
Jeredy Hilterman ondanks promotie Willem II niet geheel tevreden
2
   
23:00
23:00
Viaplay vraagt Erik ten Hag op de man af of hij contact heeft gehad met Ajax
2
   
22:53
22:53
Stadionspeaker Roda JC wijt kolossale blunder onder meer aan slecht internet
20
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (54)

 
nrvier
 
5
28 november 2020 om 10:33
Als de clubs het goed aanpakken (wat de meeste ook deden) moet het gewoon kunnen.
 
Makallelele
 
21
28 november 2020 om 13:15
Ik denk eerder dat we in januari een volledige lockdown hebben
 
recoba19
 
33
28 november 2020 om 13:52
Ligt niet aan de clubs net als bij de horeca hielden zich gewoon aan de regels,en toch worden ze gestraft door een aso van een Rutte
 
Makallelele
 
53
28 november 2020 om 14:22
Lekker makkelijk. Alsof Rutte de economie graag plat legt. Genoeg mensen die zich niet aan de regels houden.
 
recoba19
 
12
28 november 2020 om 17:07
@ Bas als jij echt denkt dat het komt om dat mensen zich niet aan de regels hebben gehouden dan heb je echt een plaat voor je,dit is gewoon bedrijven kapot maken weet je hoeveel mensen zijn ontslagen in de horeca door dat ze gesloten zijn door Rutte zijn toedoen.
 
Makallelele
 
5
28 november 2020 om 17:36
Recoba: waarom zou Rutte dit willen? Wat zit er voor hem in? Ben benieuwd naar je theorie
 
recoba19
 
16
28 november 2020 om 17:55
Waarom doet Rutte er niets aan om dit te voorkomen,waarom bezuinigt die op de zorg en nu huilen dat de zorg het niet aankan waarom gooit die Rutte miljarden naar het buitenland en hier gaan mensen kapot verliezen hun baan,die gast geeft geen moer om Nederland of hij is verstandelijk beperkt.
 
De Toekomst
 
14
29 november 2020 om 08:57
@Recoba, nogmaals, waarom zou Rutte dit willen? Je geeft maar geen antwoord op die vraag. In alles geef je aan dat Rutte bewust Nederland kapot maakt, maar waar baseer jij op dat dit is wat Rutte wil? En nu verwijt je Rutte ook nog dat hij niks doet om het te voorkomen dat bijvoorbeeld de Horeca naar de kloten gaat.... Volgens mij is Rutte vanaf het begin af aan duidelijk geweest; dit zijn geen maatregelen die hij wil nemen, maar wij als burgers houden ons onvoldoende aan de regels waardoor dit ingrijpen nodig is. Daarbij is dit virus iets waar niemand, ook zeker Rutte niet, op zat te wachten, maar waar we wel mee moeten dealen. Dit virus en ons gedrag zorgen ervoor dat de horeca in zulk zwaar weer is gekomen. Rutte probeert met al zijn maatregelen juist de besmettingen omlaag te krijgen, zodat de horeca weer zo snel mogelijk open kan. Echter houden wij ons als burgers nog steeds te weinig aan de maatregelen en blijft het aantal besmettingen te hoog, waardoor Rutte niet kan versoepelen. Als je boos bent is dat begrijpelijk, maar ga je dan inzetten om ervoor te zorgen dat regels worden nageleefd/het aantal besmettingen daalt in plaats van vanaf een zolderkamertje kritiek uiten op iemand die dit ook nooit heeft gewild....
 
Constant kante
 
5
29 november 2020 om 17:27
Omdat een eerste minister van een land never nooit puur kan kijken naar het belang van één sector of groep mensen alleen. Jij denkt waarschijnljik dat jij ook makkeijk minister president zou kunnen zijn, maar dan maak je echt een tragische vergissing. Ik heb nog nooit op Rutte of de VVD gestemd, maar het is gewoon helder en duidelijk dat hij een zeer zware taak heeft om een heleboel soms helemaal haaks op elkaar staande bealngen moet afwegen en dat het door jou gestelde motief (dat Rutte met opzet bedrijven en horeca aan het slopen zou zijn, puur omdat hij daar zin in heeft, ...) gewoon totaal nergens op slaat en op nog minder gebaseerd is. Dat hij 'verstandelijk beperkt' zou zijn dat slaat natuurlijk sowieso al helemaal nergens op! Laten we wel wezen recoba, leg ons nou eens uit wat een premier zou bezielen om moedwillig mensen en bedrijven kapot te willen maken? Hoezo dan? Waarom dan? En dat 'rutte miljarden naar het buitenland gooit, is zinloze roeptoeterij. Heel vervelend dat mensen hun baan verliezen, ik ben ook omzet en klanten kwijt geraakt, maar ik zie het grotere plaatje. Misschien moet jij dat ook eens doen?
 
Medellin
 
9
28 november 2020 om 11:42
Wanneer gaan deze clubs het financieel wel eens goed doen, je ziet gewoon dat ze op de rand van de afgrond staan en niet alleen dit jaar. Ze gaan binnen dit en x jaar sowieso verdwijnen.
 
Makallelele
 
4
28 november 2020 om 13:12
Bizar inderdaad dat zo veel clubs zo weinig vet op de botten hebben. Nu is dit natuurlijk een onvoorziene situatie, maar toch.
 
1900DusanTadic
 
1
28 november 2020 om 15:38
Zo bizar is dat helemaal niet. Deze clubs spelen met mini stadions waar maar 10000 man in past, met ontzettend lage tickets van €10 en het TV geld in Nederland stelt al helemaal niks voor. Als je het kleine beetje geld dat er binnenkomt niet bijna volledig opmaakt speel je binnen de kortste keren in de KKD
 
Makallelele
 
1
28 november 2020 om 16:21
Dat begrijp ik maar elk gezond bedrijf heeft - als het goed is - toch een reserve voor moeilijke tijden?
 
HupVanDeDonk
 
7
29 november 2020 om 08:58
Niet voor een moeilijke tijd van deze omvang, bedrijven redden het vooral door te bezuinigen (mensen te ontslaan) en overheidssteun.
 
Makallelele
 
3
28 november 2020 om 16:23
Los van je betoog over corona en de regering... Juist een oude club als Groningen zou in al die jaren een reserve op moeten hebben gebouwd. Dan maar iets lager op de ranglijst.
 
Makallelele
 
1
28 november 2020 om 17:03
Ik zeg niet dat het eenvoudig is, maar in plaats van 2 jaar 50% opzij zetten, zou je 20 jaar 5% opzij kunnen zetten. Voor het geval dat. Dat moet toch wel lukken?
 
Makallelele
 
1
28 november 2020 om 17:38
Vermogen op t veld zeker, maar tot in welke mate is de bepaling van je risico. Zelf zou ik zeggen dat elke club een reserve van '2-3 jaar uitzingen' moet hebben. Ook dat zou de KNVB kunnen verplichten.
 
diablo73
 
3
29 november 2020 om 11:09
Dat komt omdat tot en met iedere stuiver die men na afloop tijdens het schoonmaken vd kantine onder de bar vindt wordt uitgegeven aan spelers om maar zo lang mogelijk te kunnen aanhaken of iig de schijn op te houden.. Het verstandig opbouwen van reserves is in de kortzichtige en opportunistische voetbalwereld slechts weinige clubs gegeven.
 
JanArends
 
7
28 november 2020 om 11:48
Niet alleen de clubs, ook de mensen hebben een uitlaatklep nodig. In positieve zin hè.
 
Texeira
 
2
28 november 2020 om 11:49
De stadions moeten inderdaad gewoon weer gedeeltelijk open. Een stadion is op dit moment ook veiliger dan een winkelstraat. Iedereen zit op een vaste plek en via die plek kan je later ook nog getraceerd worden voor bron en contact onderzoek mocht er iemand in de buurt van je plek corona blijken te hebben.
 
Hassiebassie
 
7
28 november 2020 om 12:00
In het stadion zelf misschien wel, maar daar zit het probleem niet. Het probleem zit hem in A: de mensen die dan alsnog geen voldoende afstand houden of bijvoorbeeld gaan zingen, geen afstand houden bij het toilet etc. Daarin ligt al besmettingsgevaar. Daarnaast het transport naar het stadion. Met een heleboel in een stampvolle metro, bus, trein. Noem maar op. We hebben ook bij andere wedstrijden (heus niet alle) gezien dat mensen alsnog de regels overtreden. Dit zorgt ook vaak voor superspread events. Als mensen zich voorbeeldig zouden gedragen dan zouden de cijfers omlaag gaan, maar helaas is dit niet het geval. En bron en contact onderzoek, daar heb je momenteel gewoon de mankracht niet meer voor.
 
Texeira
 
9
28 november 2020 om 12:16
En toch kan je daar simpele oplossingen voor bedenken. Zorg ervoor dat mensen met eigen vervoer naar het stadion gaan door bijv. parkeren gratis te maken. Bijna alle stadions hebben voldoende parkeercapiciteit als maar 25% van het aantal mensen welkom is. Ook bij toiletten kan je het enigszins coronaproof maken door bijv looproutes te maken. En hoe vervelend het ook is, een mondkapjesplicht in het hele stadion kan al helpen, zeker als er op gecontroleerd word.
 
Makallelele
 
5
28 november 2020 om 13:14
Zo vervelend is een mondkapje voor een paar uurtjes echt niet. Hier in Thailand loopt men er standaard mee, en dat met 30-35 graden
 
Nalyd
 
5
28 november 2020 om 13:18
Daar heb je gewoon een punt. Maar daar moeten we nier stoppen. Had laatst dat ik het thuis uit ging. En precies op dat moment kwam ook de buurman ook naar buiten: besmettingsgevaar. Ben weer snel het huis ingesprongen. Wat een onzin zeg. Juist, je kan overal een besmetting oplopen: school, de winkel, werk, in je tuin, en ga zo maar door. En dat is het probleem juist. De overheid beslist wat wel of niet mag zonder goed beleid. Uiteraard gaat het er veel erger aan toe in andere landen, maar dat maakt het hier niet goed.
 
Makallelele
 
1
28 november 2020 om 17:06
Dude, het gaat niet alleen om in t stadion maar ook om de reizen eromheen, het samenkomen op de wc's, etc. Het voorkomen van onnodige reisbewegingen. Ja, voetbal is leuk en een (relatief kleine) bedrijfstak, maar voor het overgrote deel van de bevolking niet van levensbelang.
 
recoba19
 
3
28 november 2020 om 18:25
@Groningen net zoveel als in de horeca en in het voetbal stadion bijna 0,1 % laten we die ook maar gaan sluiten
 
ErwinStraatsma
 
8
28 november 2020 om 13:09
Half januari stadions en horeca weer open en dan de detailhandel maar even 3 maanden dicht. Zou niet meer dan terecht zijn. Belachelijk nu ook die stunts met Black Friday. En de horeca maar lijden. Wanbeleid van dit desastreuze kabinet
 
falcao1984
 
2
28 november 2020 om 15:34
De supermarkten zijn bomvol en verdienen goud geld nu.
 
ErwinStraatsma
 
6
28 november 2020 om 15:39
Supermarkten hebben sws niet veel winstmarge, maar zijn ook simpelweg van vitaal belang. Jij nuttigt toch al je maaltijden normaal gesproken ook niet in de horeca?
 
falcao1984
 
2
28 november 2020 om 16:19
Nou, soms wel hoor haha.
 
nrvier
 
2
28 november 2020 om 18:50
Omzet is wat anders dan winst.
 
Primetime
 
0
28 november 2020 om 20:06
@erwinstraatsma, ik wel hoor. Ik kan in normale tijden prima zonder supermarkt leven. Supermarkten met name in de randstad verdienen echt veel en veel meer hoor. Zijn ook genoeg mensen die op werk eten krijgen. Falcao1984 heeft gelijk. Al die randstedelijke millenials die nu niet meer buiten kunnen ontbijten, lunchen. En het is niet alleen eten uit de supermarkt wat ik nu veel meer koop maar ook dingen zoals afwassponsjes, afwasmiddel, zeep, vuilniszakken wat ik nu veel meer nodig heb
 
Soccerfan_1
 
12
28 november 2020 om 14:56
Ze snappen het nog steeds niet hè. Het gaat om de reisbeweging. Mensen allemaal in een auto bij elkaar naar het voetbal. Mensen die massaal het OV gebruiken. Het schijnt maar niet door te dringen dat dat juist hetgeen is wat ze niet willen.
 
Makallelele
 
3
28 november 2020 om 17:42
Ik had ook liever een tijdelijke, strengere lockdown gezien. Zolang dat niet aan de orde is, tenminste de verplaatsingen minimaliseren. Er is nog zoveel onduidelijk. Je kunt ook dingen uit voorzorg doen ipv om bewijs te vragen.
 
Constant kante
 
2
29 november 2020 om 17:33
Dus jij zou je ouders zonder meer opofferen, zolang jij dan maar naar het café en naar de sauna kunt? OMG wat een onverantwoordelijk en roekeloos gedrag. En kom maar op met die data dat voor 99% 'niks aan de hand is'. En doe de date van de lange termijn gevolgen v an Corona daar dan meteen even bij, want er zijn al meer dan voldoende gevallen van 'totaal gezonde sporters' die nu nadat ze Corona hebben nog steeds zitten met longschade en problemen met bloedvaten en bloedlichaampjes.
 
recoba19
 
11
28 november 2020 om 18:10
Maar wel lekker blijven door roken en drinken en dan schijt hebben aan de zorg als je op je 50 ste k*** krijgt,nog lekker reclames maken op tv over Heineken bij het voetbal ga eens na het ziekenhuis kijken hoeveel mensen daar liggen door teveel drank of die mensen hebben aangereden
 
Constant kante
 
2
29 november 2020 om 17:35
Niet roken, vreten, drugs gebruiken en veel bier zuipen heeft eenieder voor 100% in eigen hand. Corona besmettingen of andere virale bedreigingen niet. Althans, niet volledig. Dus je vergelijk gaat niet alleen heel erg mank, het is daarnaast ook een zwatebod én een drogreden.