VAR-doelpunt helpt ploeterend AZ aan nipt gelijkspel
Donderdag, 20 februari 2020 om 22:51

AZ zal over een week moeten winnen óf een doelpuntrijk gelijkspel moeten afdwingen om in Europa actief te blijven. Het team van Arne Slot kon in eigen huis in het eerste duel met LASK Linz in de zestiende finales van de Europa League in de slotfase een minimale nederlaag vermijden: 1-1. Een matig resultaat voor de Noord-Hollanders, die de voorgaande duels met NAC Breda en FC Twente verloren en een week de tijd hebben om Europese eliminatie in februari te voorkomen. Over drie dagen komt PEC Zwolle op bezoek in Alkmaar.

Al binnen een minuut leek AZ op rozen te zitten toen scheidsrechter Mattias Gestrianus een strafschop zag in een overtreding op Myron Boadu. De VAR keurde de elfmetertrap echter af: de charge werd buiten het zestienmetergebied ingezet en derhalve hield AZ slechts een vrije trap over aan het moment. Alexander Schlager bracht redding op de inzet van Teun Koopmeiners. Dat was ook meteen het meest noemenswaardige moment van de eerste twintig minuten, waarin AZ en LASK elkaar in evenwicht hield.

LASK nam na 26 minuten spelen de leiding: 0-1. Uit een ingooi komt de bal met enig fortuin bij Marko Raguz en de aanvaller schoot de bal via Ramon Leeuwin achter Marco Bizot. Het team van Slot kreeg ook in het restant van de eerste helft niet veel kansen, mede omdat de spelers slordig waren. Luttele minuten voor rust was het aan goed keeperswerk van Bizot te danken dat de bezoekers een fout van Jonas Svensson niet afstraften.

AZ begon beter aan de tweede helft en kreeg via Boadu een grote kans op de 1-1. Na voorbereidend werk van Hakon Evjen, Dani de Wit en Svensson schoot de aanvaller de bal recht op Schlager af. Luttele minuten later ging een schot van Evjen enkele meters over het doel van LASK. Het bleek echter niet de opmaat richting een gelijkmaker, daar AZ slordig bleef spelen en daarmee ook het gevaar uit het spel verdween.

Idrissi kon een kwartier voor tijd eindelijk een keer gevaarlijk worden met een actie, maar zijn schot werd gekeerd door Schlaker. De voor Idrissi ingevallen Ferdy Druijf ging als spits spelen, terwijl Boadu aan de linkerkant plaatsnam. De omzetting ten spijt, het team van Slot kwam uiteindelijk via een strafschop op 1-1. De VAR constateerde dat voormalig AZ-speler James Holland hands maakte in het strafschopgebied tijdens een kans voor De Wit en Koopmeiners faalde niet vanaf elf meter. Bijna kopte Philipp Wiesinger in de slotminuten nog de 1-2 tegen de touwen.

11:30
Pak 50x je inzet als Bayern München en Real Madrid allebei scoren!

20 februari 2020 om 22:56
Wat een saaie pot zeg. Ze hebben nog alles in hun eigen handen.hopen op veel punten voor nl op fifa ranglijst

jan1980

0
20 februari 2020 om 23:19
Midtsjo is terug van een schorsing en hopelijk Vlaar en/of Wuytens ook.

20 februari 2020 om 23:18
UEFA coëfficiënt levert nederland een punt op.

HakimEINDbaas

0
21 februari 2020 om 16:37
Ja gedeepd door het aantal deelnemers uit nl!

SocioFan1

12
20 februari 2020 om 22:59
Een slechte Europese avond voor het Nederlands voetbal. Erg jammer dit. Gelukkig valt de gelijkmaker nog maar het was anders echt zuur geweest. Ik zie het somber in vooral op de manier hoe Az nu speelt. Stengs lijkt opeens op een amateur speler. Echt snap er niets meer van. Zo voorzichtig en slecht is het gewoon. De flair en mooi effectief voetbal is gewoon even weg. Dit gaat zo niet goed komen ben ik bang. Een minimale winst of een doelpuntrijk gelijkspel is er nodig en dat betwijfel ik of Az dat voor mekaar zal krijgen en ook Ajax gaat het niet redden ben ik bang. 1 uitdoelpunt van Getafe en je bent klaar.

Elendil

10
20 februari 2020 om 23:00
Ik gun AZ de wereld, maar ik vind dit een belachelijke pingel. Na de “overtreding” krijgt AZ een kans om een goal te maken. Ze hebben voordeel uit de situatie, die ze zelf niet benutten. Je kan, naar ik weet, niet voordeel krijgen, die zelf niet benutten, en dan alsnog beroep doen op de overtreding ervoor. Ze krijgen zo in principe twee kansen voor één situatie. Maar goed, misschien ken ik de regels niet zo goed.

Ruud_AZ

12
20 februari 2020 om 23:04
Ik zag het ook niet eerlijk gezegd, maar denk dat de VAR heeft ingegrepen waardoor de scheids is gaan kijken.

Dassuperbeast

2
Precies dit ze krijgen mega kans door die 'overtreding' en die missen ze. Vind het dan ook heel vreemd dat je een voordeel situatie achteraf alsnog bestraft

lat

8
20 februari 2020 om 23:10
Nee dat is als er voordeel gegeven is door de scheidsrechter. De scheidsrechter had dit niet beoordeeld en is daarom door de VAR op dit moment gewezen.

cuco10

23
20 februari 2020 om 23:06
Hou het maar op dat laatste, gewoon terechte penalty.

azchelsea

2
21 februari 2020 om 00:37
Speler zelf vond hem terecht. Een cadeautje van een oud-AZ’er.

Ruud_AZ

8
20 februari 2020 om 23:03
Het is duidelijk, het stadion is totaal niet voor Az spel geschikt. We hadden in Denhaag moeten blijven spelen. De wind speelt zoveel voor ons spel. . Lask speelt wel op een bepaalde manier, dat moeilijk te bestrijden is. Opzich is de uitslag nog redelijk gunstig, maar dan moeten ze wel het spelletje beter doen zoals in het eerste helft seizoen.

Ayoze

4
Blijf het toch wel armoedig vinden dat als je achter staat en doelpunten nodig hebt, je een simpele renner als Sugawara erin moet brengen. Tuurlijk snap ik dat hij het op rechts breed houdt en Stengs op 10 kwam, maar ik zie dan liever een speler als Aboukhlal vaker de kans krijgen. Hij heeft het in de tijd die hij kreeg nog niet bijzonder gedaan, maar heeft wel bij Jong AZ laten zien dat als hij het vertrouwen heeft heel makkelijk kan scoren. Zet Sugawara bij Jong neer en je hebt niet door dat het een vaste AZ 1 speler is.

NIMBUS

18
Doe je Sugawara tekort mee vind ik. Is in de eerste seizoenshelft vaak belangrijk geweest

Ayoze

1
Het is ook geen slechte speler en hij heeft zeker zijn waarde gehad, maar vind het totaal geen speler waarmee je voorin de oorlog wint in Europa als je achter staat en goals nodig hebt.

azchelsea

0
21 februari 2020 om 00:41
Vandaag was het ongelukkig en hij is niet de meest technisch begaafde speler maar hij brengt vaak wel pit, explosiviteit en kan de achterlijn opzoeken. Tegen NAC werden er bijvoorbeeld eindelijk kansen gecreëerd vanaf zijn invalbeurt.

jan1980

1
20 februari 2020 om 23:17
Geen Midtsjo, Vlaar en Wuytens scheelt veel. Met name Vlaar voor de rust/kopduels/strijd en Midtsjo als machine/versneller IPv de stroperige Clasie

falcao1984

2
AZ gaat het nu redden denk ik. Uit gaan ze hun vorm hervinden.

myvision

4
20 februari 2020 om 23:21
Fijn dat 'we' ook eens profijt hebben van de VAR en arbitrage. Man, wat een belachelijk seizoen begint dit Europees te worden voor Nederland.

@Osthoved89

4
21 februari 2020 om 00:06
Dit zijn we weer gewend toch? Dat Ajax het soms leuk doet is zeker mooi, maar ook niet standaard. In Nederland ontbreekt er telkens iets.

DylanVan Herpen

2
20 februari 2020 om 23:27
Zet stengs aub niet op 10. Op rechts heeft hij de ruimte die hij nodig heeft en kan ie lekker met die svenson combineren. Op 10 doet hij veel te moeilijk

azchelsea

3
20 februari 2020 om 23:52
Eerste 25 minuten onwijs goed onder de druk uit gevoetbald, dan valt compleet uit het niets een inworp binnen. Dan wordt het tegen zo'n anti-ploeg die compact staat lastig voetballen en was het vooral lange bal gooien. Met de wind mee lukte dat nog wel maar na rust was het echt verschrikkelijk. Lange ballen kwamen als een boomerang terug en Linz vond het allemaal wel best en gooide die bal met alle plezier weer terug. Mazzel dat het uiteindelijk nog 1-1 werd via zo'n VAR moment want dat zag er niet meer naar uit. Goede wedstrijd van Koopmeiners, Clasie en ook leuk om Evjen van de aftrap te zien. Je ziet aan alles dat die gast zoveel inzicht en balgevoel heeft, ben benieuwd wat die nog gaat brengen.

mcgregor

0
21 februari 2020 om 02:14
Sinds az terug is in Alkmaar loopt het niet meer. Snel terug naar kunstgras in denhaag ??.. az denhaag Penalty was terecht maar wat een slechte wedstrijd wederom.

diablo73

0
21 februari 2020 om 10:45
Geen beste pot van AZ tegen een vervelende tegenstander waarbij de schade gelukkig beperkt bleef. Het loopt al even niet wat natuurlijk normaal en onvermijdelijk is bij een jong elftal en over een heel jaar bekeken. Het is deze weken proberen door te komen en hopelijk snel weer de vorm van de vorige seizoenshelft terugvinden. Ik geef ons bij Lask niet veel kans, maar wellicht kan AZ verrassen. Ajax ook matig tegen een lastige ploeg. Jammer dat je geen uitgoal hebt gemaakt, hoewel ik Ajax thuis nog wel zeker kans geef loop je toch op eieren nu om niet in het mes te lopen anders moet je er wellicht vier maken om verder te gaan.