V/d Vaart: 'Dit is de tweede keer dat Arno vindt dat ik een slap verhaal heb'
Maandag, 13 december 2021 om 08:30

Rafael van der Vaart en Arno Vermeulen voerden zondagavond een felle discussie in het programma Studio Voetbal van de NOS. Vermeulen is naar aanleiding van de 1-2 nederlaag tegen AZ van mening dat Ajax 'kwetsbaar' is. Van der Vaart stelt daarentegen dat de Amsterdammers wel eens een competitiewedstrijd kunnen verliezen en zegt dat men daar 'totaal niet van wakker ligt'.

"Er ging wel heel veel mis, het was matig. AZ speelde heel compact en probeerde in de counter gevaarlijk te worden, dat lukte ook een aantal keer. Bij Ajax was het baltempo niet goed, het was stroperig. Na de 1-1 hadden ze twee of drie goede kansen, maar na de 1-2 was het klaar. Nee, geen goede dag voor Ajax", zo begint Van der Vaart in het praatprogramma over het duel tussen Ajax en AZ. De oud-middenvelder is niet bepaald te spreken over de spelopvatting van AZ.

"Ik zat me de eerste helft dood te ergeren aan AZ. Ook omdat ik Ajacied ben. Maar dan denk ik: je kan zo goed voetballen en dat ga je toch dit doen. Ze winnen nu. Niet echt verdiend, maar dat gevoel heb je wel", zegt Van der Vaart. Vermeulen vraagt zich af of AZ 'dan de boel open moet gooien en met 3-0 moet verliezen'. Van der Vaart: "Ik wil mijn ploeg ontwikkelen, ik heb een goed voetballende ploeg. Dus ik wil ook een beetje zelf voetballen en dan heb ik niet zin in lange halen, snel thuis. Natuurlijk heeft Pavlidis een keer een bal vastgehouden en meegegeven. Maar als Ajax gewoon meer in vorm is, wordt het gewoon 2-0.

"AZ is nauwelijks een subtopper dit jaar en die spelen in de ArenA tegen een ploeg die achttien punten heeft gepakt in de Champions League", reageert Vermeulen. "Ze deden een tactische aanpassing, gaven in de eerste helft geen kans weg, waren aan de bal heel zuiver en maken twee doelpunten in de ArenA. Dan heb je het gewoon goed gedaan. Ajax is kwetsbaar, die hebben gelijkgespeeld tegen FC Twente, Heracles Almelo en Go Ahead Eagles. Verloren van FC Utrecht en AZ. Dat is iets om over na te denken."

"Dit is de tweede keer dat Arno vindt dat ik een slap verhaal heb", gaat Van der Vaart verder. De twee waren het eerder oneens over de titelkansen voor Feyenoord. "Hij vindt dat we ons zorgen moeten maken over Ajax, dat alle wedstrijden in de Champions League wint. Nou, dan kun je best een keer een competitiewedstrijd verliezen. Daar liggen we in Amsterdam echt niet wakker van. Jij mag je zorgen maken, maar dat doe ik niet. Jij denkt nog steeds dat Feyenoord kampioen wordt."

"Nee, ho, ho. Ik zei niet dat ze kampioen zouden worden, maar dat ze kampioenskandidaat zijn. Waarom zou je het niet een heel seizoen kunnen volhouden?", zegt Vermeulen. Hij richt zich vervolgens nog tot Van der Vaart: "Er is toch iets structureels aan de hand bij Ajax in de Eredivisie? Dit zijn resultaten die je niet verwacht."

Meer nieuws
   
00:01
00:01
Ziggo onderbreekt Girona - Barcelona vanwege Dodenherdenking: kijkers woedend
95
   
23:58
23:58
Luka Modric neemt opnieuw record over van Real Madrid-legende Ferenc Puskás
4
   
23:55
23:55
Yankuba Minteh: binnen twee jaar van zandvlaktes naar uitblinken bij Feyenoord
8
   
22:54
22:54
Atlético Madrid dicht bij Champions League-ticket dankzij fraaie goal Riquelme
1
   
22:40
22:40
Inter verliest door fout Dumfries voor de tweede keer dit seizoen van Sassuolo
15
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (28)

 
Paauwer
 
7
13 december 2021 om 08:56
Die journalisten zoeken ook altijd iets. Daarom vind ik van der vaart en Theo Janssen ook de betere analisten die zeggen wel de juiste dingen. Als het slecht is zeggen ze dat en als het goed is zeggen ze het ook. Ze gaan iig geen dingen verzinnen.
 
nuanceman
 
8
13 december 2021 om 09:57
Dat ben ik met je eens maar in dit geval heeft Vermeulen gewoon een punt. Voetbal is geen jurysport, het gaat erom een tactiek te hanteren waarbij jij meer scoort dan de tegenstander, hoe is niet relevant. En als je dan naar de feiten kijkt dan is Ajax (net als PSV en Feyenoord) ook kwetsbaar. Daarbij komt nog, en dat noemt Vermeulen niet eens, dat Ajax niet uit een ander vaatje kan tappen terwijl PSV en Feyenoord toch vaak in de slotfase de wedstrijd naar zich toe weten te trekken. Kun je wel blijven praten over "goed voetbal" maar dat is natuurlijk niet relevant.
 
snellesnickel
 
26
13 december 2021 om 08:59
Vd vaart is een beetje naïef dan. Zo bijzondere CL group was het niet. Tegen een Liverpool of chelsea, psg ben je meteen de Sjaak als je zou matig gaat voetballen zoals tegen az, Twente, Utrecht, Heracles etc. Daar overschat die ajax ff.
 
Psvlld
 
31
13 december 2021 om 09:03
Ik vind het echt de grootste onzin om die groep van Ajax te bagatelliseren. Het was een poule waar veel subtop teams het moeilijk zouden hebben en zeker niet 18 punten hadden behaald. Waar ik meer mee zit, is dat de analisten in Nederland vaak denken dat succes in de CL/Europa gelijk staat aan kampioenschappen, dan kijken ze nooit naar het buitenland. Ajax kan natuurlijk geweldig spelen in de CL (wat ze doen) en floppen in de Eredivisie, komt vaak genoeg voor.
 
snellesnickel
 
13
13 december 2021 om 09:06
Was je onder de indruk van besiktas en sporting dan? Ben benieuwd wat ze gaan doen tegen topclubs
 
Psvlld
 
29
13 december 2021 om 09:09
Ik was ook niet onder de indruk van Benfica, Real Sociedad of Monaco. Toch speelt PSV geen CL of EL. Ook als tegenstanders van dit formaat ‘tegenvallen’ moet je maar zien te winnen. Enige team die ik beter vond spelen dan Ajax was Dortmund voor de rode kaart, dat is toch een prestatie te noemen. Ik zeg ook zeker niet dat Ajax de CL gaat winnen, want die weten laatste jaren na overwintering van de raarste ploegen te verliezen, maar doet niks af van de Poulefase.
 
KokkieAFCA0341
 
8
13 december 2021 om 09:31
@snickel, achteraf is makkelijk praten, toen de poule bekend werd dacht iedereen dat Ajax moest strijden met Sporting om plek 2 en dat Besiktas vooral uit heel lastig zou gaan worden.. Worden ze heel dik 1ste en dan is de poule weer matig, zo kan je elke prestatie wel naar beneden halen, als het zo makkelijk is waarom is Psv dan 3e geworden?
 
Paauwer
 
10
13 december 2021 om 09:03
We gaan het meemaken, in de laatste 4 jaar is Ajax nooit weggespeeld in de championsleague. Vaak zelfs de bovenliggende partij, alleen dan moet je hem wel een keer over de streep trekken.
 
arsenal890
 
6
13 december 2021 om 09:07
Je hoeft toch ook niet weggespeeld te worden? Veel clubs boeit het totaal niet of ze beter spelen of niet. 3 punten zijn het belangrijkste. Dat heeft Ajax vaak een uitschakeling gekost. Het moet allemaal mooi en goed maar dat is niet belangrijk.
 
InkeMontana
 
11
13 december 2021 om 09:14
Dat is het dus wel, duidelijk dat je geen Ajax publiek gewend bent Als er bij Ajax resultaten gehaald worden , maar het spel is maar matig dan loopt het publiek al enorm te morren. De trots op de resultaten van de afgelopen jaren in Europa zijn er ook juist om dat dit samen is gegaan met het aantrekkelijke aanvallende voetbal waar Ajax om bekend staat.
 
arsenal890
 
12
13 december 2021 om 09:17
Dat snap ik wel hoor. Ik heb het ook niet over elke wedstrijd. Maar een laatste wedstrijd tegen een Valencia of atalanta. Dat soort wedstrijden hoef je niet mooi te winnen. Spurs ook waar je een 3-0 voorsprong verdedigt. Je hoeft dan toch niet alsnog roekeloos naar voren voor meer doelpunten?
 
Bossie
 
1
13 december 2021 om 12:05
@snellesnickel Het was niet de sterkste groep , maar ik denk niet dat een andere ploeg uit de eredivisie het zelfde had kunnen presteren als Ajax in die griep. Je ziet toch denk ik ook wel dat Ajax in de eredivisie een ander Ajax dan dat in de CL speelt. Als Ajax in de CL speelt dan spelen ze niet zo matig dan als ze tegen die ploegen speelt die jij hier boven noemt; Het zit blijkbaar allemaal tussen de oren
 
Stefanvan der Windt
 
50
13 december 2021 om 09:02
Ik ben altijd een groot fan van van der Vaart als analist. Ik word alleen echt moe van het denigrerende toontje richting alles wat niet Ajax is in Nederland. Hij kan dat heel goed zeker ten opzichte van Feyenoord maar het valt me ook op bij andere teams.
 
Arnout108
 
13
13 december 2021 om 09:24
Van der Vaart is van de school waarin alles mooi en sierlijk moet zijn. Box to box middenvelders kunnen er vaak niks van volgens hem, keepers neemt hij nooit serieus en hij vond het voetbal 15 jaar geleden beter omdat spelers als hijzelf toen nog meekonden op techniek. Als Van der Vaart een keer iets moois ziet en positief is luister ik graag naar hem maar voor de rest vind ik zijn mening iets te eentonig. Hij begint een beetje de Jan Mulder van zijn generatie te worden.
 
MrKrillin
 
2
13 december 2021 om 11:09
stefan Hij geeft toch ook aan " Ook omdat ik Ajacied ben"... Dus geeft toe hij kijkt met een gekleurde bril. Net als bij v Hanegem en Boskamp juist mooi om te zien. Supportershart. Anders dan types die het beetje verbergen en doen alsof zij objectief zijn.
 
mickey12
 
26
13 december 2021 om 09:03
Wat is vd vaart een slechte analist zeg. Een keertje verliezen in de eredivisie kan gebeuren. Nou dit is als de 5e keer in 16 wedstrijden dat je niet wint en de koppositie ben je ook al kwijt. Dus ik maak me wel degelijk zorgen.
 
TheHaque1969
 
4
13 december 2021 om 09:04
Ajax was qua instelling dramatisch. Dat is de ergste conclusie die je jan trekken. Is de tegenstander beter kan je er mee leven maar in alle partijen was Ajax beter . Alle tegenstanders hebben dezelfde spelopvatting, tegenhouden en op de counter niet om aan te gluren maar wel effectief
 
Moridin
 
40
13 december 2021 om 09:09
Van der Vaart kan ik na die genante uitzending van twee weken terug niet meer serieus nemen. Weigeren om een ploeg die evenveel punten heeft en een veel zwaarder programma heeft gehad titelkandidaat te noemen. En dan dom gaan lachen. Misschien dat dat werkt in cafe Nol, maar van een analist verwacht ik meer dan lachen en je kop in het zand steken.
 
Alsjemenou
 
14
13 december 2021 om 09:15
Alleen daarom al zou het mooi wezen dat Feyenoord volgende week wint. Wat ik niet onmogelijk vind. Het team is goed in balans en vrezen Ajax echt totaal niet.
 
Musi26
 
0
13 december 2021 om 18:06
Ik zet in op minimaal 0-4. Ik ga er namelijk vanuit dat men dan wel zich 100% wil inzetten.
 
Blucerchiato
 
6
13 december 2021 om 09:18
vd Vaart is best simpathiek maar meer een analist voor aan de toog van je stamkroeg.
 
noccio
 
12
13 december 2021 om 09:22
Ik ben het in deze wel eens met Van der Vaart, maar ik vind hem juist gã©ã©n goede analist. Hij heeft erg veel moeite om zijn standpunten goed te onderbouwen. Als je het niet met hem eens bent en met tegenargumenten komt, dan loopt hij vast en doet hij alsof de ander dom is voor het niet zien van zijn standpunt. Nee, Van der Vaart mag van mij weg.
 
Yoda
 
9
13 december 2021 om 09:36
“Ik wil mijn ploeg ontwikkelen, ik heb een goed voetballende ploeg. Dus ik wil ook een beetje zelf voetballen en dan heb ik niet zin in lange halen, snel thuis.“, ja doei Rafaël. Dat doe je maar in die 30 andere wedstrijden. Maar tegen ajax, die op elke positie een betere speler heeft en die ook nog eens met 8-9 man aanvalt moet je t als az (of elke andere ploeg uit de eredivisie) gewoon anders organiseren. En daar hebben inmiddels Utrecht, Heracles Eagles en nu az dus al succes mee gehad. En dan komt van der vaart aan met zijn mening als ajax fan, dat tegenstanders lekker hun eigen spel moeten gaan spelen.
 
Cas1
 
2
13 december 2021 om 10:09
Ik ben fan van Ajax en Vaart vind ik altijd zinnig prsten Maar hij hedft het dit keer fout. Az heeft verdiend gewonnen Feyenoord is zeler een kampioens kandidaat Ik denk dst als Berghuis daar nog gespeeld zou hebben Feyenoord minder zou zijn. De wissels bij Ajax waren op 1 na ok. Ten Hag had Tagliafico voor Blind moeten hebben ingebracht. Blind heeft het zelf eens gezegd en het weer bewezen: hij is ongemotiveerd in kleinere wedstrijden. Taglafico brengt power en gif
 
Utreg4life
 
4
13 december 2021 om 10:17
Ik kan echt niet luisteren naar die VD Vaart (En pi-ar trouwens ook), die praat over voetbal zoals ik met mijn vrienden doe in de kroeg met daarbij natuurlijk een voorkeur voor je eigen club. Hier slaat die natuurlijk gewoon de plank mis. Uiteraard is de kans dat Ajax kampioen word het grootst, maar zolang ze punten verspelen en PSV + Feyenoord in de buurt staan is alles mogelijk.
 
PanFC
 
1
13 december 2021 om 10:31
Ik ben groot fan van Rafa, maar ben het hier toch niet mee eens. Winnaar heeft altijd gelijk toch? Moeten ze zich dan inderdaad laten afslachten door ‘je team te ontwikkelen’ ipv 3 punten te pakken? Lijkt me niet.
 
MrKrillin
 
0
13 december 2021 om 11:11
vd Vaart laat zijn supportershart praten en dat is mooi. Maar het is logisch wat AZ gedaan heeft. Meer op resultaat spelen. Ook deze ervaring meenemen naar het buitenland. Geen naief voetbal.
 
AjaxWestham
 
3
13 december 2021 om 12:28
Vermeulen had gewoon gelijk, het verhaal van v/d Vaart miste elke vorm van realisme. Heel makkelijk om counteren, verdedigen en de bus parkeren te veroordelen, het zijn gewoon bewezen strategieën die gehanteerd mogen worden.