Veltman: 'Ik heb me wel even afgevraagd of ik er niet mee moest kappen'
Donderdag, 6 augustus 2020 om 17:38

Joël Veltman liep in april 2018 een zware knieblessure op, die hem uiteindelijk negen maanden aan de kant hield. In een interview met Helden Magazine vertelt de 28-jarige verdediger, die Ajax onlangs verruilde voor Brighton & Hove Albion, dat de revalidatieperiode in mentaal opzicht hem erg zwaar viel. Veltman bekent zelfs dat het einde van zijn carrière even door zijn hoofd is geschoten.

"Je ziet me weinig huilen, maar toen heb ik wel wat tranen gelaten. Bij die blessure zakte de moed me in de schoenen", verwijst Veltman naar de kruisbandblessure van bijna twee jaar geleden. "In de A1 had ik de kruisband van mijn andere knie al gescheurd. Jeetje, moet ik weer zo'n traject in, dacht ik. Het was nog maar een paar wedstrijden tot het einde van het seizoen en ik wilde graag een transfer maken, dat had ik ook niet onder stoelen of banken geschoven. Dat ging dus niet door. Ik heb me wel even afgevraagd of ik er niet mee moest kappen."

"Die gedachte schoot weleens door mijn hoofd. Ik ging twijfelen. Kan ik zo'n herstelperiode weer aan? Misschien is het niveau straks veel te hoog na mijn herstel. Die eerste twee maanden waren mentaal heel zwaar", gaat de verdediger verder. Hij liep de kruisbandblessure in april 2018 op en kon in januari 2019 weer zijn rentree maken. Veltman bekent dat hij in de eerste weken na zijn terugkeer op het trainingsveld flink moest aanpoten. "Voorheen kon ik met een beetje spelinzicht de bal nog onderscheppen, nou, dat ging toen niet. Ik moest meteen volle bak. Ook de wisselspelers liftten mee op het hoge niveau van de rest. Ik dacht die eerste trainingen: ben ik nou zo slecht geworden of zij zo goed?"

Veltman was tijdig hersteld voor de imposante Champions League-campagne van Ajax en stond binnen de lijnen tegen Real Madrid, Juventus en Tottenham Hotspur. "Ik heb hem nooit meer teruggekeken", zegt Veltman over de halve finale tegen Tottenham Hotspur, waarin Ajax door een 2-3 nederlaag de eindstrijd misliep. "Ondanks de nare nasmaak van die wedstrijd, kijk ik met een positief gevoel terug op dat seizoen. Ik was teruggekomen na een heftige blessure en dat ik die wedstrijd, de beker en de landstitel mocht meemaken, daar ben ik heel dankbaar voor."

Meer nieuws
   
11:56
11:56
Marcel Brands geeft Slot heel belangrijke tip om te kunnen slagen in Engeland
0
   
11:46
11:46
Brands bevestigt belastingstelling van PSV: 'Het is een interessante speler'
0
   
11:15
11:15
Live meepraten in de Eredivisie: NEC - AZ
8
   
11:15
11:15
Live meepraten in de Eredivisie: PEC Zwolle - Heracles Almelo
0
   
11:13
11:13
Topscorer Lionel Messi leidt Inter Miami met twee goals en assist naar zege
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (22)

 
binny
 
53
6 augustus 2020 om 18:05
Zeg maar wat je wilt, de een vind m belangrijk de ander een schlemiel, t zal wel ergens in t midden liggen. Maar het is wel een vechter, hij kwam gewoon hartstikke sterk terug en was heel belangrijk op t einde van dat prachtige seizoen. Waar spelers als Schuurs en Alvarez misschien meer potentie hebben, mis ik het etterige van Veltman, dat beetje harde bij die jongens. Die zijn te lief. Overigens moeten ze het overnemen van Nico, die is daar slimmer in. Ben Joel enorm bedankt en denk jammer genoeg dat we hem nog best wel gaan missen. Mooi dat hij nu alsnog zijn transfer te pakken heeft. Het ga je goed makker.
 
NJfromVOL
 
8
6 augustus 2020 om 18:21
"potentie" .... het meest overschatte woord op VZ ...
 
bochherief
 
4
6 augustus 2020 om 18:34
Leuk voor Veltman dat ie naar de PL kan, denk dat iedereen hem dat gunt. En hj heeft zich goed teruggeknokt ja na zijn blessure. Maar het etterige van Veltman zit je imo naast. Veltman heeft zn uiterlijk en postuur niet mee, waardoor het etterige een beetje kneuterig overkomt. Spitsen waren nooit bang voor Veltman. Vergelijk hem met een Ramos of Chiellini, dat komt anders over toch
 
Rustaagh
 
4
6 augustus 2020 om 19:00
Het gaat er niet om of een speler bang voor je is. Veltman wist toch vaak met irritante overtredingen de tegenstander te frustreren en op zo'n manier dat hij dat een hele wedstrijd kon doen. Hij zou niet misstaan bij Getafe qua streken. Etteren en bang zijn voor iemand dat zijn 2 totaal verschillende dingen.
 
Sanderr
 
17
6 augustus 2020 om 19:02
"Vergelijk hem met de 2 beste verdedigers van deze eeuw, dat komt toch anders over". God, dat meen je niet zeg?! Scherp gezien van jou man! Lijkt me nogal wiedes he dat grote internationale topverdedigers van Real en Juve met dik honderd interlands voor resp. Spanje en Italië meer uitstralen dan Joel Veltman. Wat een ongekend kromme vergelijking.. Bovendien hoeven spitsen ook niet bang voor je te zijn, als je ze maar vaak de bal ontneemt en her en der kunt irriteren, dat heeft Veltman vaak zat bij spitsen gedaan, ook bij grote spitsen.
 
bochherief
 
2
6 augustus 2020 om 19:06
rustaagh, denk dat je dan niet goed op de tegenstanders hebt gelet. Ik heb ze nooit gefrustreerd zien raken om veltman, wel om tete, de ligt of sanchez. Omdar zij de kracht, snelheid en positionering hadden waardoor de aanvaller zn doel niet wist te bereiken. Maar Veltman bereikte met zijn ge-etter alleen maar onnodige gele en rode kaarten. Daarmee dupeer je toch je team?
 
bochherief
 
0
6 augustus 2020 om 19:07
sanderk, ik vergelijk hem niet met ramos/chiellini op voetbalkwaliteiten, dat doe jij. Ik vergelijk hen op hun ge-etter en laat zien dat het bij sommige verdedigers wel intimiderend overkomt en bij andere verdedigers totaal niet.
 
Rustaagh
 
2
6 augustus 2020 om 19:23
Als een tegenstander er bij Sanchez of de Ligt er niet langs kwam dan frustreert dat ook ja als tegenstander. Maar dat is dan wel omdat ze zo goed zijn. Veltman had gewoon zo zijn streken. Geniepig, vaak vasthouden. Had er geen moeite mee om een tegenstander een gele kaart aan te nadien. Dat akkefietje met Sparta was ook niet echt sportief. Daar kun je je als tegenstander genoeg aan irriteren.
 
Japie_Krekel
 
5
6 augustus 2020 om 19:24
@rustaagh maar hoezo vinden veel Ajax fans de spelers van Getafe dan zo onsportief terwijl het bij Veltman opeens wel een goede eigenschap is dat irritante spel?
 
Japie_Krekel
 
4
6 augustus 2020 om 19:27
@bochherief ik denk idd dat de tegenstanders totaal niet onder de indruk waren van Veltman en eerder heel blij waren als hij mee deed bij Ajax. al voetbal je een keer een dag slecht dan heb je alsnog de kans dat Veltman de wedstrijd alsnog beslist in het voordeel van jou als tegenstander en je in het zadel helpt dmv een onnodige cruciale fout waar hij patent op had. ik denk ook niet echt dat Veltman opzettelijk irritant was, maar dat hij gewoon heel veel overtredingen nodig had om de tegenstander nog enigszins te kunnen afstoppen met zijn beperkingen. als je niet snel, fysiek sterk en wendbaar bent wordt je namelijk al snel voorbij gelopen als verdediger en dan moet je nu eenmaal vaak aan de noodrem trekken
 
Rustaagh
 
0
6 augustus 2020 om 19:34
Ik vind het geen goede eigenschap eerlijk gezegd. Ik zie liever gewoon een speler die het voetballend oplost hoor en zijn streken thuis laat. Ja in de finale cl mag je van mij alles uit de kast halen voor de winst zelfs met wat vies gedrag maar tegen Sparta heb je toch niet van zulke gekke streken nodig? Maargoed hij heeft ook echt wel sterkere fases gehad. Toch een beetje een haat liefde verhouding met die jongen.
 
Sanderr
 
0
6 augustus 2020 om 19:54
Ik zeg expliciet uitstraling, ik heb het nergens over kwaliteiten gehad, bochherief.
 
sloep01
 
2
6 augustus 2020 om 20:57
(Japie) Volgens mij kan Ramos volgen de zogenaamde kenners de beste te wereld al de kamers in zijn huis behangen met gele en rode kaarten , dus dan kan je wel lekker makkelijk scoren over jou obsessie Veltman maar bij Ramos zal het dan wel weer geen noodrem zijn zeker pff
 
RyanBabel8
 
4
6 augustus 2020 om 21:01
Tete en positioneren, dat vind ik nou juist net niet zijn kracht en juist wel die van Veltman. Maar meningen mogen verschillen.
 
Japie_Krekel
 
0
6 augustus 2020 om 21:34
@sloep01 kijk een keer een paar wedstrijden van Veltman en een paar wedstrijden van Ramos en je ziet dat een Ramos toch een stuk makkelijker beweegt en sneller is als Veltman. het algehele kwaliteitsverschil is sowieso enorm groot. Ramos pakt idd veel kaarten en ik ben geen fan van hem maar hij wordt niet voor niks al vele jaren gezien als een van de beste verdedigers ter wereld net zoals het niet voor niks zal zijn dat Veltman al heel zijn carriere onderwerp van discussie is
 
binny
 
1
6 augustus 2020 om 22:40
@bochherief, Ramos en Chiellini erbij pakken, ja dat is heel erg makkelijk zeg. Een jongen als Umpamecano heeft zn uiterlijk en postuur wel mee, maar pakt ook enorm domme kaarten. Trouwens, heeft Ramos niet het meeste rode kaarten ooit in Spanje?
 
 
1
7 augustus 2020 om 00:15
@ Japiekrekel, alleen is Ramos op momenten net zo of nog oerstommer als dat jij een Veltman vindt, getuige bijv die opzettelijke gele kaart tegen Ajax. Qua beweeglijkheid, Veltman heeft 2 zware kruisbandblessures achter de kiezen gehad, wellicht dat dat ook een rol speelt?
 
fcu_030
 
10
6 augustus 2020 om 18:48
Toeval of niet toen hij vorig seizoen weer even wegviel begon Ajax gelijk te wankelen denk dat Veltman meer gemist gaat worden dan vele nu denken. Ik hoop dat hij veel blessurevrije jaren tegemoed gaat en lekker gaat knallen in de PL.
 
wisselspeler12
 
5
6 augustus 2020 om 18:49
Misschien nooit de echte favoriet onder alle supporters maar heeft zich onder meerdere trainers gewoon in de basis gespeeld, puur op wilskracht en een beetje talent. Karakteriseert hem ook dat hij na zo’n zware blessure zo terug komt en een mooie transfer kan maken. Het is hem gegund!
 
AFCfokke
 
3
6 augustus 2020 om 20:20
Gozer met karakter. Heeft een hoop niet, maar weet heel goed wat hij wel heeft. En dat maakt hem mentaal en presterend gewoon een hele goede, loyale goede vent. Is gewoon jarenlang zeer belangrijk geweest voor balans en overtuiging in het elftal.
 
Denn01
 
3
6 augustus 2020 om 21:07
Goeie voetballer die Veltman. Stond toch lekker in de Europa League en Champions League te ballen en kwam nog ver ook. Ja hij was niet de beste maar toch onderdeel van het team. Daarnaast nog een paar keer kampioen geworden. Transfer is hem gegund.
 
Dasko
 
2
6 augustus 2020 om 22:59
Prima jongen, goede mentaliteit, haalt echt het maximale uit z'n carrière. Niet van het niveau dat Ajax nastreeft, dus ben blij dat ie eindelijk vertrekt.