Vermeulen zaait twijfel over Ajax-kandidaat Farioli, maar vergeet één ding
Maandag, 13 mei 2024 om 11:09

Het heeft er alle schijn van dat Francesco Farioli de nieuwe trainer van Ajax wordt. De huidig oefenmeester van OGC Nice staat op poleposition na de afzegging van Graham Potter en nadert een akkoord met de Amsterdammers. Analist Arno Vermeulen vindt het maar vreemd dat Farioli er zo goed op staat in de hoofdstad. Al helemaal nadat Vermeulen in de cijfers dook.

Op basis daarvan ontwaarde de analist niets waarop Farioli's aanzien gestoeld kon zijn. Die conclusie presenteert hij zondagavond bij NOS Studio Voetbal.

"Hij (Farioli, red.) heeft negen maanden bij Karagümrük gewerkt, een club die toen gepromoveerd was, en daar heeft hij gemiddeld 1.5 punt gehaald. Dat is best aardig", begint Vermeulen nog.

Daarop wordt de toon van de analist zorgwekkender. "Toen ging hij naar Alanyaspor - een wat grotere club - waar het niet goed ging, ze degradeerden bijna en daar vertrok hij al na veertien maanden. En toen ging hij maar naar Nice."

Dat Nice voor het eerst in zeven jaar hoger dan de vijfde plaats kan eindigen, moet volgens Vermeulen iets genuanceerd worden. "Afgelopen jaar hadden ze 58 punten (in de Ligue 1, red.), Farioli heeft er 54, met nog twee wedstrijden te gaan. Dat is niet zo heel bijzonder. Ook omdat er 33 miljoen meer is uitgegeven dan er binnenkwam, dus je mag aannemen dat hij betere spelers heeft gekregen."

"En wat opmerkelijk is: het doelsaldo", vervolgt Vermeulen. "37 goals voor, 25 tegen, er zijn maar vijf ploegen in de hele Ligue 1 die minder goals hebben gemaakt. We moeten het allemaal niet overdrijven, ik ben er niet van onder de indruk als je naar de cijfers kijkt."

Van 20 naar 18 clubs


Vermeulen lijkt echter één ding over het hoofd te zien. De Ligue 1 heeft dit jaar namelijk twee clubs minder dan vorig seizoen, met vier minder wedstrijden tot gevolg. Dat maakt Farioli's prestatie des te knapper.

Hoewel de gesprekken zich nog niet in de eindfase bevinden, komt een akkoord tussen Ajax en Farioli wel rap dichterbij. De Amsterdammers hadden oud-speler Christian Chivu op het oog als assistent, maar die komt er niet uit met de club. Ajax heeft de komst van Erik ten Hag ook nog niet helemaal uit het hoofd gezet. De Haaksberger is nog altijd de ideale kandidaat voor het hoofdtrainerschap, maar dat hangt volledig af van zijn toekomst bij Manchester United.

Meer nieuws
   
12:00
12:00
Vermoedelijke XI Nederland - Polen: Koeman kiest tussen Frimpong en Dumfries
66
   
11:59
11:59
Memphis Depay reageert in nieuw nummer met Akwasi op 'haarbandgate'
8
   
11:27
11:27
'Atlético Madrid zet vol in op komst van andere Feyenoorder dan Mats Wieffer'
14
   
11:00
11:00
'Ik hoop dat ik minuten ga maken bij Oranje en dat ik mezelf kan laten zien'
14
   
10:31
10:31
Vitesse vindt investeerder die club wil overnemen; redding lijkt nabij
23
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (29)

 
Pietjuh6
 
33
13 mei 2024 om 11:15
Ze zie natuurlijk veel.liever Jansen want dan wordt er nog eens iets gelekt ipv een onbekende waar ze geen banden mee hebben. Steijn werd ook nauwelijks aangepakt door de media, lag allemaal aan mislitat en de spelers. Let maar op bij een buitenlandse trainer als die 1 wedstrijd verliest of andere tactiek hanteert zal je iedereen over elkaar zien vallen om het af te branden.
 
wandering
 
8
13 mei 2024 om 11:26
Laten we het vooral over de boodschappers hebben, dan kunnen we de feiten die benoemd worden tenminste negeren.
 
Amsterdam4
 
15
13 mei 2024 om 11:41
@Wandering, als die boodschapper zich totaal niet voorbereid behalve door lukraak wat statistieken eruit te trekken, zonder naar enige vorm van context of nuance te kijken, is dat volledig terecht. Als Harry uit Beverwijk met een VZ accountje dit uit zijn onderbuik roept prima, maar dit is een journalist die gewoon extreem slecht zijn werk doet. Sterker nog, de hypothetische Harry's uit Beverwijk hebben zich 100x beter ingelezen dan deze journalist. Ik vind net als Thijs Zeeman dat dit echt beschamend en schandalig is.
 
Suc6Magnet
 
3
13 mei 2024 om 12:45
Of je noemt het net als Zeeman meteen schandalig en stuitend, of je vergelijkt het even met analisten als Perez, De Boer, Vd Vaart, Van Basten, etc. die elke dag niets anders doen dan hun mening roepen. Ik zou niet weten waarom Vermeulen dit dan niet zou mogen. Hij heeft in ieder geval nog de moeite gedaan om in de resultaten van Farioli te duiken en bijv. vorig seizoen te vergelijken met dit seizoen. Dat er 4 wedstrijden minder zijn zegt natuurlijk niks. Als hij die 4 potjes dit seizoen wel had gehad en ze alle 4 zou verliezen had hij geen punt meer dan nu en 4 nederlagen extra op zijn conto. Mes snijdt aan 2 kanten.
 
Chuck01
 
5
13 mei 2024 om 13:18
4 wedstrijden minder zegt niks em dan alleen het negatieve noemen. Als als als, als hij 12 punten en dus in totaal 14 punten meer had gehad met de mogelijkheid op 20 punten meer was het dan een wereldtrainer? 2 clubs minder, dat zijn teams die nu in de Ligue 2 spelen. Kans acht ik groter dat ze meer punten halen. Een analist zit er om te analyseren en te benoemen wat hij ziet en wat hij daarvan vindt. Mag je als kijker toch wel verwachten dat als hij een eigen onderzoekje doet dat de feiten in ieder geval kloppen.
 
4fRedondo
 
5
13 mei 2024 om 11:38
Praat elkaar allemaal niet zo simplistisch na. Alsof de trainer het enige lek is : Arno maakt idd een groet fout met dat Nice 4 wedstrijden minder speelt. In de zoektocht naar een nieuwe trainer is 1 van de randvoorwaarden dat de trainer gepokt en gemazeld is; volgens Beuker. Dat is deze trainer totaal niet. En gezien het aantal doelpunten, nou ook niet een heel aanvallende trainer. In Turkije was dat anders heb ik zo vernomen op dit forum. Daar hij onder De Zerbi heeft gewerkt, ook al was het keeperstrainer, is in mijn ogen wel een plus. En gezien zijn opleiding is hij denk ik ook wel een goede peoplemanager. Misschien is het tegenwoordig anders, maar een trainer hoort de poppetjes op de juiste plek te zetten en hij legt het ysteem uit hoe hij wilt voetballen totdat een doelpunt of spelbeeld een systeem moet doen wijzigen. Maar daarvoor heb je ook leiders in het veld die dat beslissen. Uiteindelijk zijn het de voetballers (poppetjes) die het moeten doen. Maakt niet uit of Potter of Farioli voor de groep staat.
 
ninjakai
 
5
13 mei 2024 om 12:28
4fredondo, Het enige punt waar deze beste trainer niet aan voldoet is dat hij gepokt en gemazzeld is. Op alle andere facetten voldoet hij ruim. Het is een super aanvallende trainer. Dat jij simplistisch kijkt naar het aantal goals en vervolgens concludeert geen aanvallende trainer is echt heel kortzichtig. Op basis van de onderliggende data is hij dat namelijk wel. Dat hij geen mikaoutadze heeft die elke halve kans promoveert tot doelpunt doet daar niets aan af. O.b.v. de goals zou je zeggen dat Ajax gisteren enorm aanvallend voor de dag kwam tegen Almere city. Op basis van onderliggende data is echter niets minder waar. Ze hebben 4 halve kansen, drie goals. Of Farioli de gedroomde trainer is, laat ik in het midden. Hij heeft wel een aantrekkelijke visie en weet dat vooralsnog over te brengen op zijn groep. Hij werkt met minder middelen en ook bij Nice begon hij met een ploeg waar alle vedette uit verwijdert werden. Wel heeft hij een voordeel wat de trainers de afgelopen twee jaar niet meer hebben gehad. Hij zal gedekt worden door een TD, die op zijn beurt weer heel veel krediet heeft binnen Ajax. Dat zorgt voor voldoende rugdekking zoals Ten Hag die ook had toen hij startte bij Ajax.
 
Suc6Magnet
 
2
13 mei 2024 om 12:49
@ ninjakai hoe weet jij dat hij op alle andere facetten voldoet? En wat zijn die facetten dan precies? Wat is precies zijn visie en hoe weet jij dat hij dit goed weet over te brengen op ‘zijn groep’?
 
eazy-e
 
7
13 mei 2024 om 11:21
Ik ken die beste man niet maar Maurice Steijn had ook één uitschieter bij Sparta en moest toen maar coach worden bij Ajax. Hetzelfde geval lijkt nu bij deze beste meneer te zijn, dat moet je als club toch niet willen? Volgens mij moet er nu juist een stevig fundament gelegd worden om daarop een nieuwe selectie te bouwen. Dan wil je nu toch zoveel mogelijk zekerheid binnenhalen zou je denken?
 
Amsterdam4
 
8
13 mei 2024 om 11:48
@eazy-e, als je de beschouwingen leest van journalisten die wel hun werk serieus nemen, dan begrijp je het wat beter. Bij Ajax zijn ze aan het kijken naar wat de trainer kan qua tactiek, formatieopbouw, patronen inslijpen, tactische flexibiliteit, etc. Dan zie je duidelijke overeenkomsten met Potter. Maar goed, dan moet je dus echt gaan kijken ipv ff wat lullige statistieken bekijken die iedere pipo in 2 minuten kan vinden. Interessant is ook het interview van Stengs; die heeft een voorbereiding met hem mee gedaan. Die vertelde dat hij een interessante trainer is met interessante spelopvattingen. Hij zag ook de nodige paralellen met Slot die je andere trainers niet ziet, dat maakte het volgens hem ook makkelijker integreren dan voor andere nieuwkomers omdat die een dergelijke manier van trainden niet kenden.
 
eazy-e
 
5
13 mei 2024 om 12:11
Amsterdam4, die statistieken zijn één ding maar ervaring weegt ook mee lijkt me. Francesco Farioli is vorige maand net 35 jaar geworden en draait nog niet zolang mee en kent nu een piek moment. Leuk voor hem natuurlijk maar meteen dan ook droomkandidaat voor Ajax? Bij Ajax is er aardig wat werk te verrichten, als dit de periode na Ten Hag was geweest dan had ik er misschien wel anders over gedacht. Potter is een veel completer pakket, meer dan 10 jaar ervaring als coach op verschillende niveaus dus kent het klappen van de zweep. Daarnaast is hij zelf ook nog een jaar of 10 profvoetballer geweest. Ik vind dat profiel toch wel even van een hele andere orde hoor.
 
Sulejmanii
 
1
13 mei 2024 om 12:23
Eens met jou, al hoop ik dat die jonge gast goed uitpakt. Maar Potter had veel meer ervaring.
 
Amsterdam4
 
0
14 mei 2024 om 15:19
@eazy-e, uiteraard. Ik begreep ook dat hij niet voor niets de 3e optie was na Ten Hag en Potter. Maar goed, je kan niet altijd je eerste optie krijgen, en Potter stelde gewoon teveel eisen en het pakket met ook assistenten losweken bij Chelsea zou heel erg duur geworden zijn. Bleek geen realistische optie helaas. Denk ook niet dat hij naar Feyenoord gaat.
 
Sirius
 
3
13 mei 2024 om 12:28
Los van het feit dat de opsomming van Vermeulen wel wat informatie mist, heeft hij op zich wel een punt dat het allemaal wel meevalt met deze Fagioli. Ook qua speelwijze denk je nou niet direct: "da's een echte Ajax-trainer." Hoe dan ook komt dit niet uit de lucht vallen. Als je naar de beslissingen kijkt die worden gemaakt, kun je prima concluderen dat ze het allemaal nog steeds niet lijken te weten. Het oogt allemaal behoorlijk stuurloos. Nou hoeft dat niet per se zo te blijven en misschien pakt het goed uit, maar de voortekenen zijn nog niet zo positief. Gelukkig voor dit bestuur kan het bijna alleen maar beter dan dit seizoen, dus de kans is groot dat ze ook na een (normaal voor Ajax) matig seizoen complimenten gaan krijgen volgend jaar. Toch vind ik de nieuwe bestuurders totaal nog niet overtuigen, al weten we rond oktober pas meer.
 
AjaxNL!
 
6
13 mei 2024 om 11:28
Ook zijn uitleg over Alanyaspor klopt niet helemaal. Hij kwam in de winter van 2021/22 en heeft plek 5 behaald. Het jaar daarna ging het inderdaad wel minder. Iets wat je nu ook bij Nice ziet, hij begint overal goed maar daarna wordt het allemaal wat minder. Hoewel Nice ook gewoon weer zijn puntjes pakt de laatste weken. De uitspraak over 33 miljoen meer uitgegeven is ook maar vreemd, dit is helemaal niet extreem veel voor een subtopper in Frankrijk. Ze spelen met een 40 jarige Dante achterin die hij nog uitstekend laat spelen en Rosario op het middenveld waarvan iedereen bij PSV blij was dat hij wegging.
 
Lexy88
 
21
13 mei 2024 om 11:29
Dat xenofobe gedoe bij Ziggo (van Basten, VDV, Gullit), de Telegraaf (knabbel en babbel) en deze nono's bij Studio Voetbal is echt stuitend. Mogen we van onze belastingcenten iig een béétje research verwachten? Lees desnoods de analyses op VI PRO van Pieter Zwart en/of Sam Planting, zodat je weet waar de coach voor staat etc. En die aanname over die 33miljoen.. misschien zijn er spelers transfervrij vertrokken? Of met een 1-jarig contract en een lage waarde? En moeten de nieuwe spelers wennen? Ik vind het waardeloos dat dit gewoon kritiekloos maar door mag wauwelen zonder dat er een kritische vraag gesteld wordt. Die Ramshorst is wat dat betreft ook geen knip voor zijn neus waard.
 
Sirius
 
3
13 mei 2024 om 12:34
Je hoeft ook niet alles eindeloos te analyseren om tot bepaalde conclusies te komen. Het betoog van Vermeulen heeft wat gaten door een gebrek aan nuance aan de andere zijde van de medaille en met betrekking tot het aantal wedstrijden niet-kloppende informatie, maar op basis van resultaten kun je ook niet stellen dat Fagioli nou zo'n indrukwekkend CV heeft. Bovendien vind ik hem qua speelstijl nou niet bepaald datgene waar ze pretenderen naar op zoek te zijn. Jouw reactie over de 33 miljoen: Dat bedrag is geen aanname. Daarin heeft Vermeulen gewoon gelijk. En ja, er zijn transfervrije spelers vertrokken, maar niemand gebruikt dat argument normaliter. Enkel als ze dit soort betogen af willen zwakken. Ik snap de twijfel bij Vermeulen wel. Het hoeft niet per se zo te zijn, maar tot nog toe ogen de nieuwe mensen net zo radeloos als de voorgangers. Men lijkt het niet te weten en er lijkt ook geen duidelijk plan. Dat is gewoon slecht als je bijna een seizoen lang stuurloos bent geweest. Dan moet je als club verder zijn dan wat oneliners die het goed doen bij de achterban, maar die men met niets concreets kan onderbouwen.
 
Chuck01
 
4
13 mei 2024 om 13:28
Ajax heeft een keer een trainer gehad die alleen op eigen benen heeft gestaan bij het 2e elftal van een Duitse club en een subtopper in Nederland waar hij het prima heeft gedaan. Vervolgens naar Ajax en volgensmij is dat aardig uitgepakt met een halve finale in de CL. Die trainer speelde bij Utrecht 442. Gaat vervolgens naar Ajax en speelt op een fantastische wijze 433. Ze moeten een trainer aanstellen die een plan heeft met zijn spelers en dat ook daadwerkelijk over kan brengen. En op basis van wat cijfertjes die de heer Vermeulen opnoemt is dat niet te zeggen.
 
ScummyMan
 
1
13 mei 2024 om 13:40
Van Farioli is al weken bekend dat hij een van de drie belangrijkste namen is. Ten Hag weet iedereen alles van dus dan moet je even in twee namen duiken. Vermeulen is Chef Voetbal van de NOS, van iemand met zo’n functie verwacht ik wel iets meer dan het uitgegeven bedrag, eindstand vorig jaar en het aantal gescoorde goals. Hoeft geen scoutingsverslag met alle sterke punten van het elftal maar je kunt toch even zelf of desnoods een stagiar wat wedstrijden laten kijken, wat Franse en Turkse collega’s bellen hoe zij naar Farioli kijken en iets meer dan de genoemde data nakijken? Ben het ook niet eens wat betreft de radeloosheid van de nieuwe mensen. Zelfs als je Peter Bosz neemt dan is het afwachten of het goed uitpakt maar mensen afserveren voor het seizoen ten einde is en zonder dat er ook nog maar een trainer of aankoop binnen is gekomen en er vanuit gaan dat er geen plan is is wel erg voorbarig.
 
Master 1
 
0
13 mei 2024 om 19:51
Ten Hag stond voordat hij bij Ajax begon al bekend als de kroonprins onder de trainers. Zijn talent was al bekend bij de insiders en als assistent van Fred Rutten heeft hij uitstekend werk verricht bij Twente en PSV. Sterker nog, het succes van Rutten had hij grotendeels te danken aan Ten Hag. Ook bij Bayern München werd hij destijds gezien als een groot trainers talent. Totaal niet vergelijkbaar met deze onbekende Italiaan zonder enige kennis van en ervaring met het Nederlandse voetbal.
 
cheese_afca
 
10
13 mei 2024 om 11:33
Het niveau van de analisten bij programma's als Studio Voetbal en Rondo is echt om te janken. Arno heeft nooit een wedstrijd gezien van Farioli, print alleen wat papiertjes met cijfertjes uit en gaat dan beoordelen of het een goede trainer is.
 
SpeedyAFC
 
1
13 mei 2024 om 11:33
Een 'voetbaljournalist' opent transfermarkt, lepelt wat gegevens op die daar staan en dan moeten de fans zich druk maken. Nul extra info dan wat de algemene info wordt er gegeven, geen inside info of geheimen die geopenbaart worden.
 
Sirius
 
1
13 mei 2024 om 12:35
Deels eens, maar het is in ieder geval wel wat concreets, statistieken. Dat over-romantiserende gebrabbel en die praatjes waarmee men de achterban warmhoudt, is op veel minder gebaseerd. Je kunt niet ontkennen dat Ajax ook nu behoorlijk radeloos en stuurloos oogt.
 
SpeedyAFC
 
2
13 mei 2024 om 13:45
Natuurlijk kan ik dat ontkennen. Ajax heeft weer een directeur, heeft weer een TD en is druk bezig met komend seizoen. De sturing is momenteel prima in orde. De comptities lopen nog, het is nog niet duidelijk welke trainers er de komende tijd allemaal beschikbaar komen dus is het even afwachten. Net zoals we even afwachten wie Feyenoord aan gaat stellen. De komende weken zal er wel duidelijkheid komen. Tot dan is het niets meer dan geruchten in de roddelpers waar we op reageren.
 
ScummyMan
 
4
13 mei 2024 om 11:35
Heb dezelfde kritiek als diegene op twitter. Even de eindstand van vorig seizoen er bij pakken, kijken wat er uitgegeven is hoeveel er is gescoord is natuurlijk geen onderzoek doen. Bel iemand op en stel vragen, duik in alle data en kijk wat wedstrijden terug. Volgens mij heeft hij een hoge functie dus je zou het ook nog een stagiair kunnen laten doen. Als ik zelf (niet eens diep) naar de statistieken kijk zie ik dat de ploeg weinig tegen krijgt zonder veel tackles en balveroveringen. Als ik dat combineer met een relatief hoog percentage balbezit, accurate passes en veel geslaagde dribbels dan snap ik dat ze bij Ajax bij hem uitkomen. Dit zijn dingen ik bij Ajax graag zie en die paar samenvattingen die ik gezien heb ziet het er heel verzorgd uit maar lijkt de eindpass te ontbreken. Gevaar komt vaak van een goede opbouw dat uitmondt in een afstandschot of een individuele actie op de flank.
 
johannesbel
 
0
13 mei 2024 om 11:37
Alsof deze gast enige autoriteit heeft.. wie is vermeulen?? Alsof hij twijfel kan zaaien. Alsof hij iets weet echt weet van deze trainer. Meeloper meeprater .. bah
 
Toine3450
 
3
13 mei 2024 om 13:57
Arno Vermeulen is wel vaker de weg kwijt. Dacht dat hij zelf zonder enige ervaring directeur van Az kon worden en dan nu een ander verwijten dat hij geen ervaring heeft. Arno is niet meer serieus te nemen
 
Effenberg1
 
0
13 mei 2024 om 15:38
Vermeulen die zijn huiswerk niet gedaan heeft… what’s new!!! Die man kraamt aan de lopende band onzin uit en schopt elke open deur in die hij krijgt. Vreselijk om naar dat docerende gebabbel te moeten luisteren. Hij heeft geen enkel idee wie Farioli is of wat hij heft gedaan. Even Wikipedia gekeken en dan zitten te blaaskaken. Vreselijk.
 
P1989
 
1
13 mei 2024 om 15:48
Jongens jongens rustig aan. Man heeft zich (na zeer kort) inlezen vergist in wat cijfers. Nu ben ik absoluut geen fan van arno vermeulen, verre van zelfs, maar volgens mij probeert hij het punt te maken dat Ajax natuurlijk een risico neemt met een trainer die weinig tot niets bewezen heeft. Iets wat natuurlijk ook heel goed uit kan pakken, maar ook goed zoals bijv. bij een Ten Hag, maar ook heel slecht neem een Keizer of Stam of v Nistelrooij. Maar hij probeert hier een beetje te shockeren door wat cijfers op te lepelen en daar consequenties aan te hangen. Maar hier bestaat 90% van dit soort programma`s uit. Dan kan je beter niet kijken, of niet zo geirriteerd reageren als het je favoriete club betreft. Bosz kwam bij ons ook binnen zonder een enkele prijs, en vaak goed beginnen om vervolgens alles te verspelen. Daar zal aan het begin van het huidige seizoen ook meermaals naar verwezen zijn, ook door mij zelf, toen was het aan Bosz om dit ongelijk te bewijzen. Ik ken de beste coach niet goed genoeg en ken Nice als ploeg niet goed genoeg om een oordeel te kunnen vellen. Ik ben benieuwd wat het gaat brengen. Maar onervaren en zonder noemenswaardige resultaten is hoe het er op dit moment voorstaat, nu is het aan hem om criticasters de mond te snoeren