Vermoedelijke XI Atalanta en Bayer Leverkusen: twee Nederlanders aan de aftrap
Woensdag, 22 mei 2024 om 15:04

Woensdagavond (21:00 uur) staat de Europa League-finale op het programma. In Dublin speelt Atalanta zijn eerste Europese eindstrijd ooit, terwijl Leverkusen na de UEFA Cup-winst in 1988 zijn tweede Europese beker hoopt binnen te hengelen. Er worden met Teun Koopmeiners en Jeremie Frimpong twee Nederlanders aan de aftrap verwacht.

Aan de kant van Atalanta, dat zich zaterdag met een zege op Lecce (0-2) kwalificeerde voor de Champions League, doet Marten de Roon niet mee. De Oranje-international liep een week geleden in de Coppa Italia-finale tegen Juventus een blessure op en al snel werd duidelijk dat hij de Europa League-finale moet missen.

Verder was het de vraag of Emil Holm en Sead Kolasinac fit genoeg zouden zijn om aan te treden tegen Leverkusen, maar de verdedigers waren tijdens de laatste training weer van de partij en zouden (een deel) mee moeten kunnen spelen.

Juan Musso verdedigt het doel. De verdediging lijkt te bestaan uit Berat Djimsiti, Isak Hien en Giorgio Scalvini. Laatstgenoemde geldt als vervanger van De Roon, die de laatste tijd vooral als een van de drie centrumverdedigers opereerde.

Op het middenveld heeft trainer Gian Piero Gasperini geen reden om wijzigingen door te voeren. Dat zou betekenen dat het blok op het middenveld gevormd wordt door Mario Pasalic en Ederson, en dat Davide Zappacosta (rechts) en Matteo Ruggeri (links) aan de zijkanten op het middenveld staan.

In de 3-4-2-1-formatie van Gasperini is Teun Koopmeiners zeker van een plek achter spits Gianluca Scamacca. Charles De Ketelaere is de andere aangewezen speler om Scamacca van bruikbare ballen te voorzien. Mitchel Bakker en Hans Hateboer beginnen op de bank.

Bayer Leverkusen


Bayer Leverkusen slaagde er afgelopen weekend in om ongeslagen kampioen van Duitsland te worden en is ook nog zonder nederlaag in de DFB-Pokal en Europa League. De club, die zaterdag de bekerfinale speelt tegen FC Kaiserslautern, kan zijn historische seizoen nog een stuk meer glans geven met zeges in de finales.

Alles lijkt dit seizoen goed te vallen voor Xabi Alonso en zijn manschappen, die fit naar Dublin zijn afgereisd. Het enige twijfelgevalletje was Florian Wirtz. De Speler van het Jaar in de Bundesliga had de voorbije weken wat last van een kuitblessure, maar deed afgelopen weekend een half uur mee en wordt aan de aftrap verwacht.

Zoals gewoonlijk in de Europa League krijgt doelman Matej Kovár de voorkeur Lukás Hrádecký. Edmond Tapsoba, Jonathan Tah en Piero Hincapié zijn de drie centrumverdedigers van dienst. .

Het is nog even de vraag of Jeremie Frimpong als rechtermiddenvelder wordt opgesteld, of toch als een van de twee aanvallers achter de diepe spits. Vermoedelijk begint Frimpong als rechtermiddenvelder en wordt de rest van die linie gecompleteerd door Robert Andrich, Granit Xhaka en Alejandro Grimaldo.

In de punt van de aanval lijkt de voorkeur uit te gaan naar Victor Boniface, die in de tweede seizoenshelft kampte met blessureleed, maar de laatste twee wedstrijden weer in de basis begon. Achter de Nigeriaan wordt naast Wirtz ook Jonas Hofmann in de basis verwacht.

De laatste keer dat Leverkusen in een Europese finale stond, was in 2002. Toen verloor Leverkusen de Champions League-finale van Real Madrid, dat aan het langste eind trok dankzij een weergaloze volley van Zinédine Zidane.

Vermoedelijke opstelling Atalanta: Musso; Djimsiti, Hien, Scalvini; Zappacosta, Pasalic, Ederson, Ruggeri; De Ketelaere, Koopmeiners; Scamacca.

Vermoedelijke opstelling Bayer Leverkusen: Kovár; Tapsoba, Tah, Hincapié; Frimpong, Andrich, Xhaka, Grimaldo; Hofmann, Wirtz; Boniface.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
23:10
23:10
Spaanse media na zege: 'Hij hoort dit duel thuis met vrienden te kijken'
1
   
23:05
23:05
Het programma, alle uitslagen en de standen van het EK: Spanje en Italië winnen
0
   
23:00
23:00
'Ik hoop dat ik minuten ga maken bij Oranje en dat ik mezelf kan laten zien'
4
   
22:55
22:55
Italië komt horrorstart te boven en pakt volle buit tegen dapper Albanië
23
   
22:24
22:24
De Telegraaf ziet 'opvallend' gegeven bij verdeling aanvoerders van Oranje
18
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (14)

 
Timmy0202
 
14
22 mei 2024 om 12:18
Word een mooi potje denk ik. Normaliter zijn finales echt extreem saai, maar met Leverkusen en Atalanta verwacht ik een hoop vuurwerk. Ergens verwacht ik een tactisch masterclass van Atalanta, net zoals tegen Liverpool, maar ik hoop op Leverkusen
 
VreemdeVis
 
3
22 mei 2024 om 16:30
Het is niet dat Leverkussen geen tactisch meesterbrein heeft als trainer
 
fred-manred
 
2
22 mei 2024 om 16:36
Het is nog maar een jonge trainer uiteindelijk. Eerste grote finale ook en tegen een italiaanse ploeg..
 
elninoo
 
1
22 mei 2024 om 17:01
Is wat mij betreft ook de eerste keer dat ik de Europa League finale met meer interesse volg dan de Champions league Finale. Ben erg benieuwd of Leverkusen met de druk om kan gaan van een Finale.
 
nwe28
 
5
22 mei 2024 om 12:30
Ga voor deze wedstrijd wel even zitten . Normaal zou ik zeggen ; maakt niet uit wie der wint. Maar hoop toch op Leverkusen alleen voor dat hele seizoen ongeslagen blijven.
 
OREELY
 
4
22 mei 2024 om 12:32
in essentie 2 teams die hetzelfde soort voetbal willen en kunnen spelen. heel benieuwd wat de tactische keuzes van de 2 trainers zijn om elkaar te ontmantelen. daarnaast mooi dat alonso zich houdt aan de afspraak, dat kovar alle europese en beker duels blijft keepen. Hradecky had daar ook wel vrede mee, geeft toch echt aan dat het veel meer is dan alleen de individuele kwaliteiten van leverkusen dit jaar. Een echt team. Verder benieuwd naar scalvini, veel over gehoord en gelezen maar nog nooit echt 90minuten opgelet of gezien. Een wereldtopper in wording als ik alles mag geloven.
 
GLENNN
 
7
22 mei 2024 om 12:32
Mooie pot. Verwacht Leverkussen als winnaar, al is Atalanta ook niet te peilen haha. Benieuwd of Hincapie speelt. Speelt veel in de EL inderdaad, maar kan ook zomaar zijn dat Tapsoba links staat en Kossounou op rechts. Gok van niet. Hofmann en Wirtz achter Boniface? Ik verwacht eigenlijk die Adli wel in de basis. Deed het uitstekend in de vorige potten en is iemand die snel is, maar ook kan uitzakken en daarnaast enorm veel kopduels kan winnen.
 
maurootje
 
6
22 mei 2024 om 13:14
Besef, wat er ook gebeurt, geschiedenis wordt geschreven; Leverkusen om de redenen die iedereen wel kent en Atalanta kan haar eerste Europese prijs pakken! Ik hoop stiekem dat Atalanta m’ pakt want laten we eerlijk zijn, Leverkusen dat in een jaar alles verbreekt ga je nooit meer kunnen aantikken. Wil alleen maar zeggen je moet niet te vroeg pieken. Zou mooi zijn als ze dit jaar 50 wedstrijden ongeslagen, beker en landstitel pakken en dan volgend jaar EL/CLproberen
 
Zeballos
 
4
22 mei 2024 om 13:27
Ik hoop ook op Atalanta, zou de kroon zijn op de jarenlange ontwikkeling onder Gasperini.
 
Joost91
 
7
22 mei 2024 om 15:43
Ik hoop dat Leverkusen deze wedstrijd wint. En natuurlijk ga je dat als speler nooit meer kunnen aantikken maar je schrijft dan wel absolute geschiedenis waar mensen het nog 10-talle jaren overgaan hebben. Welke speler wil dat nou niet? Die twee wedstrijden winnen maakt dit Leverkusen zoveel groter dan dat ze nu al zijn. In het rijtje Leicester.
 
FapTheRooster
 
8
22 mei 2024 om 13:28
Hier kijk ik echt naar uit. Sowieso vind ik de Europa League al mooier dan de Champions League, maar als dan ook nog deze twee clubs in de finale komen, dan is het echt smullen geblazen. Dit heeft alles om echt een spektakelstuk te worden. En met deze hoge verwachtingen zal het wel een 0-0 met pingels worden. Jammer dat het op een woensdagavond is. Persoonlijk had ik liever dit op zaterdag en de EL op woensdag. Alleen snap ik ook dat dat minder logisch is.
 
OFrankle
 
1
22 mei 2024 om 16:55
Leverkusen is natuurlijk de absolute favoriet. Maar Atalanta kan zo ontzettend taai zijn. Ik ben benieuwd.
 
Buitenspelgoal
 
0
22 mei 2024 om 17:45
Man man man, dit wordt een heerlijk potje. Twee aanvallend-ingestelde ploegen die beiden geschiedenis kunnen schrijven. Ook Oranje internationals aan beide kanten. Zin in.
 
binny
 
2
22 mei 2024 om 18:46
Ik ga voor Atalanta. Ik vind het geweldig wat Leverkusen heeft gedaan, maar voor sommige reden gun ik het de club uit het kleine Bergamo wel. Die hebben zo'n opmars gemaakt de laatste 5+ jaar dat is gewoon geweldig. Zou leuk zijn als Teun de winnende maakt. Het zal wel een 0-1 worden of 5-4. Zal niet boos zijn als het Leverkusen is, dat is een heerlijk elftal, maar toch.