Vertonghen staat voor debuut in Pro League: 'Op het juiste moment ingestapt'
Donderdag, 1 september 2022 om 14:49

Jan Vertonghen lijkt donderdag nog speler van Anderlecht te worden, zo meldt Het Laatste Nieuws. De 35-jarige verdediger is inmiddels geland op luchthaven Zaventem en hoopt zo snel mogelijk aan te sluiten bij de Pro League-club. Bij Benfica is Vertonghen onder Roger Schmidt op een zijspoor beland, waardoor hij een terugkeer naar België als de ideale stap ziet. De routinier wil met zijn thuisland deelnemen aan het WK in Qatar in november.

Vertonghen reageerde voor een draaiende camera al kort op zijn terugkeer in België. "Ik ben altijd blij om terug in België te zijn. Of vandaag alles rond komt? We zullen zien, maar het is in ieder geval de bedoeling. We gaan kijken of het lukt." Een akkoord tussen Benfica en Anderlecht is er nog niet, maar Vertonghen verwacht dat het goedkomt. In Portugal en België is de markt nog wel even open, waardoor er geen absolute haast is.

Vertonghen is blij met de toenaderingspogingen van Anderlecht. "Anderlecht is op het juiste moment ingestapt. De mogelijkheid was er eigenlijk nooit, zowel van mijn kant niet als van de kant van Benfica, maar die is er nu wel." Zodoende kan de mandekker op zijn 35ste debuteren in het Belgische profvoetbal. "Of ik verwacht had om op mijn 35ste nog te debuteren in België? Nee, zeker niet. Dat was nooit echt het idee, maar het was het juiste moment. Dan kan dat alleen maar zo lopen." Vertonghen stapte in augustus 2020 transfervrij over van Tottenham Hotspur naar Benfica. Destijds vond de mandekker het nog te vroeg voor een overstap naar Anderlecht.

In de afgelopen twee jaren speelde Vertonghen 89 officiële wedstrijden voor Benfica, waarin hij één keer scoorde en drie assists gaf. De linkspoot wil het WK per se ingaan met wedstrijdritme, aangezien er veel concurrentie is voor de plekken centraal achterin bij België. Bondscoach Roberto Martínez selecteerde voor de laatste interlands maar liefst vijf centrale verdedigers. Arthur Theate, Wout Faes, Brandon Mechele, Toby Alderweireld en Vertonghen waren de gelukkigen. Verder zou Martínez onder anderen nog kunnen kiezen voor Jason Denayer, Sebastiaan Bornauw en Dedryck Boyata.

Meer nieuws
   
15:55
15:55
Boskamp noemt 'de enige buitenlandse naam' die circuleert als opvolger van Slot
0
   
15:18
15:18
Feyenoord plukt nieuwe hoofd jeugdopleiding weg bij Rangers
5
   
14:55
14:55
Van 't Schip wordt geen 'Head of Coaching' en praat met Ajax over andere rol
19
   
14:24
14:24
Marca beweert: Dick Schreuder op poleposition voor opvolging Arne Slot
41
   
14:00
14:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
22
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (25)

 
Lierse1997
 
7
1 september 2022 om 14:55
Jammer. Zal nog wel speelminuten maken bij Anderlecht en dan heeft Martinez geen reden hem er eindelijk eens naast te zetten. Ik kijk al uit naar een basisteam met Alderweireld, Vertonghen, Witsel, Mertens en Hazard. En als er iets met Lukaku is dan komt die prutser van een Batshuayi er gewoon weer in.
 
Marre123
 
5
1 september 2022 om 15:06
Leuk dat gebash op Martinez, ben zelf ook niet de grootste fan maar als ze allemaal fit zijn zie ik niemand die beter is. (mertens zal wel banken, die is al aantal jaar klaar.)
 
Lierse1997
 
7
1 september 2022 om 15:24
Theate mag je toch wel echt eens kansen beginnen geven. Onana of Lavia mag ook wel echt eens serieuze kansen krijgen. Of wat te denken van De ketelaere? Daar is het nu trouwens allemaal al te laat voor. Het wk begint binnen een dikke twee maanden. Toppunt blijft die keer dat hij spelers opriep met minder dan 50 caps en nog steeds allemaal oude zakken opriep die gewoon heel hun interlandcarrière de bank warm hielden.
 
Marre123
 
5
1 september 2022 om 15:33
Serieus Theate? die heeft zijn kans vorige wedstrijden gehad en was echt matig. Onana mag zeker zijn kans krijgen en Lavia ook. Maar Lavia kon die nooit eerder opgeroepen hebben aangezien die nu pas zijn professioneel debuut gemaakt heeft Zou eigelijk Debast wel is willen zien, doet het fantastisch bij Anderlecht. En ja Witsel, zou mooi zijn dat die nog 1 a 2 toernooien centraal achterin kan spelen. Schijnt het daar goed te doen bij Atletico.
 
Lierse1997
 
3
1 september 2022 om 15:34
Uitstekend seizoen gedraaid bij Bologna vorig jaar. En die heeft iets wat echt broodnodig is op de positie van Vertongen: snelheid. Met Vertonghen word je ook geen wereldkampioen. Waarom zou je dan zo iemand een jongere speler in de weg laten zitten.
 
IKEA
 
2
1 september 2022 om 16:39
Ja schandalig dat hij Lavia niet heeft opgeroepen, die speelde voor de zomer nog bij de u18 van ManCity, schandalig!
 
Lierse1997
 
2
1 september 2022 om 16:43
Zeg ik dat hij dat afgelopen jaar gedaan moest hebben? Oh nee ik zeg dat die een kans moet krijgen. En dat gaat gewoon niet gebeuren.
 
Tooke007
 
0
1 september 2022 om 18:41
Hij is gekwetst dus hoe kan hij hem dan oproepen? Onana is er laatste keer ook bij geweest,ingevallen tegen Nederland en dan uitgevallen,Theate mag van mij wat meer zen kansen krijgen idd...verder blijft hij spijtig genoeg verder gaan met namen ipv jeugd...
 
_Buffalo_
 
1
1 september 2022 om 20:15
Ik geloof dat Theate 2x in de basis is gestart, waarvan hij het 1x wat moeilijk had tegen Wales (slecht was het zelfs helemaal niet). Hem op basis daarvan afschrijven is toch compleet belachelijk? Doet het voorlopig goed bij Rennes (niet perfect) en was vorig jaar ook heel goed bij Bologna. Als Vertonghen start op de LCV ipv Theate mag Martinez ophoepelen. Zoals Lierse zegt, Vertonghen mist snelheid op die positie en dat heeft ons de afgelopen 2-3 jaren al meerdere keren in de problemen gebracht. Zowel Theate als De Ketelaere hadden al meer kansen moeten krijgen, dat is waar Lierse op doelt denk ik en ben ik het wel mee eens. Op basis van hoe Martinez met jongeren omgaat betwijfel ik ook heel sterk of Lavia een belangrijke rol zal krijgen, ondanks dat hij op zijn positie misschien nu al beter is dan Witsel (die sinds zijn lange blessure vorig jaar niet meer hetzelfde niveau haalt).
 
Tuskii
 
1
1 september 2022 om 15:22
Hoe zou jij ons nationaal elftal neerzetten? Ikzelf hoop ook dat er doorgeselecteerd wordt. (wat idd wss niet zal gebeuren). Courtois, kdb en lukaku staan als eerste op het blad neem ik aan ook bij jou. Daarnaast zou ik Delcroix of faes durven zetten en boyata denayer etc afserveren. Tielemans en cdk in de driehoek met kdb. De backs en flanken vind ik een heel moeilijk verhaal met een docu die weer geblesseerd is... Carasco, trossard dan maar ?
 
Lierse1997
 
3
1 september 2022 om 15:33
Ten eerste vind ik het maar de vraag of we per se moeten vasthouden aan die 3-4-3 van de laatste jaren met het steeds minder worden van onze centrale verdedigers. Maar als we dat blijven hanteren dan zou ik voor het volgende gaan: Courtois in doel. Rechter cv Dendoncker (deed dat alleraardigst de laatste interlands), Alderweireld als centrale man (goede lange bal en dan is die snelheid minder relevant) en dan Theate als linker man (uitstekend gedaan bij Bologna vorig jaar, linksvoetig en veel sneller dan Vertonghen). Als rechterwingback zou ik altijd Castagne boven Meunier verkiezen en de linkerwingback zou ik tussen Thorgan en Carrasco laten gaan (Thorgan vind ik defensief wat overtuigender). Voor dat tweemansmiddenveld zou ik al zeker beginnen met de Bruyne daar te zetten zodat hij wat meer controle kan uitoefenen. De man daarnaast wordt wel een probleem natuurlijk. Witsel is te sloom geworden vind ik persoonlijk maar echt goede alternatieven zijn er niet helaas. Al mag Lavia daar altijd gaan staan van mij als die zo blijft presteren bij Southampton. Al heb je dan wel echt een aanvallend middenveld. De drie voorin zouden voor mij Hazard-Lukaku-De ketelaere zijn. Doku (altijd meepakken, een uniek type dat perfect als supersub kan fungeren), Trossard en Carrasco zijn spelers die daar ook nog gewoon kunnen staan, mocht Hazard geen progressie meer maken.
 
Lierse1997
 
3
1 september 2022 om 15:44
Maar persoonlijk begin ik meer te neigen naar een 4-3-3, zo ga je de Bruyne namelijk beter uit de verf laten komen vind ik zelf. Het enige grote probleem dat er dan is, is die linksachter. Maar op zich kan Castagne daar uit de voeten en desnoods zet je Theate daar. Courtois-Castagne-Alderweireld-Vertonghen-Theate-Witsel-Tielemans-De Bruyne-Hazard-Lukaku-Carrasco. Dan staan die oude kerels er nog wel in maar dan worden hun zwakke punten minder blootgelegd (de snelheid van Alderweireld-Vertonghen-Witsel dus). Daarnaast zijn onze sterkste posities de aanval en het middenveld en het zwakke punt is de defensie. In dit systeem staat er al 1 verdediger minder en een middenvelder meer. En misschien nog het belangrijkste van allemaal, er is eens geen ondertalsituatie op het middenveld waardoor er beter druk gezet kan worden en er beter op balbezit gespeeld kan worden. In een 4-3-3 kan De Bruyne ook een stuk dominanter zijn dan in een 3-4-3 denk ik zelf. Iets wat je gewoon moet willen want die kerel is belachelijk goed de laatste jaren. Alles in het teken van hem zetten. Verder zou ik ook gewoon afscheid nemen in de selectie van jongens als Meunier, Mertens en Batshuayi in de WK selectie. Vervang die maar door jongere spelers of unieke profielen die een match naar het einde toe kunnen kantelen (Benteke of Fellaini met hun lengte).
 
Tuskii
 
1
1 september 2022 om 16:00
Ikzelf ben geen fan van Theate of Witsel. Al moet ik toegeven dat ik Theate enkel bij de duivels gezien heb, hoorde ook goeie dingen uit Italie maar vond hem tegenvallen in de interlands. Witsel zie ik misschien door een gekleurde bril (je weet wel waarom) maar vertraagt voor mij het spel teveel. Dan idd liever een Lavia. Die idd nog alles te bewijzen heeft.
 
Lierse1997
 
3
1 september 2022 om 16:13
Theate heb ik vorig jaar toch wel een pot of 10 zien spelen bij Bologna (voornamelijk tegen de topteams ook) en dat vond ik toch allerminst slecht te noemen. Witsel vind ik zeker niet slecht maar de leeftijd begint te tellen. Met Vertongen links in de defensie en Witsel als 1 van de twee middenvelders is het denk ik gewoon niet mogelijk goed druk te zetten.
 
_Buffalo_
 
0
1 september 2022 om 20:31
Het beste team hangt ook sterk af van de vorm van Tielemans vind ik. In een goede periode zet je hem naast Witsel of Lavia en dan kun je De Bruyne's kwaliteiten in de aanval tenvolle benutten, waar we hem veel beter kunnen gebruiken sinds de terugval van Hazard. Maar die vorm van Tielemans valt het laatste jaar dik tegen. Verder moet Onana zeker ook mee als supersub, die kan op dat vlak Fellaini wel een beetje vervangen. Daarnaast hoop ik dat Ramazani misschien ook in overweging wordt genomen boven bv Januzaj. Heb 2 matchen gezien van Almeria dit seizoen en dat is echt nog een snelle en doelgerichte aanvaller. Waar Doku vooral veel chaos creert bij de tegenstander, gebruikt Ramazani zijn snelheid veel beter om achter de verdediging te lopen. Theate gaat niet de grote redder van onze verdediging zijn, maar hij is gewoon beter dan Vertonghen op die positie vind ik ook.
 
Lierse1997
 
0
1 september 2022 om 20:50
Ik hoop ook op een goede Tielemans. Op de momenten dat er van hem iets verwacht werd, viel het helaas toch tegen vind ik. Ook zijn afgelopen seizoen was allerminst swingend.
 
Tikitaka1994
 
3
1 september 2022 om 14:55
Aan alle Anderlecht fans hier op VZ, Is dit een goeie toevoeging aan jullie selectie? Volgens mij spelen jullie al aardig goed dit seizoen onder de nieuwe coach
 
Tuskii
 
6
1 september 2022 om 15:19
Hey Tikitaka, ik vind van wel. Onze verdediging met Hoedt Debast en Delcroix (die laatste 2 zijn jeugdproducten) staat relatief goed. Al is de spoeling achterin zeer dun. Valt een hiervan uit hebben we geen waardig alternatief. Jan heeft de ervaring en de body die we missen. Spelers die ons jongeren ondersteunen op het veld en vooropgaan in de strijd. Voor mij dus een welkome versterking!
 
Tooke007
 
0
1 september 2022 om 18:47
Zie je Delcroix in de basis blijven als Jantje tekent? Blijf het zo een twijfel geval vinden...type Mechele bij Brugge...zeker ni slecht ma toch altijd die foutjes.
 
Tuskii
 
0
3 september 2022 om 12:24
Nja lijkt me sterk. Al zou ik persoonlijk hoe er even uithalen. Z'n gemekker en maniertjes staan me allerminst aan de laatste tijd.
 
Cas1
 
1
1 september 2022 om 14:58
Hij had een jaar eerder terug moeten gaan. Misschien hadden Psv en Ajax dan wel gewonnen van Ben fica. Hopelijk voor hem lukt het nog om mee te gaan met Belgie naar het WK. Ik gun het hem wel. Advies aan de Knvb Als de Fifa een volgende keer vraagt wanneer de transfer termijn sluit. Zeg dan dat deze helemaal niet sluit
 
DavidKJ
 
1
1 september 2022 om 15:30
Had hem liever naar Royal Antwerp zien gaan om weer als vanouds met Toby A als centraal duo te gaan spelen
 
PSV18
 
0
1 september 2022 om 15:39
Roger Schmidt wil alleen top level players. En dat is de Jan Vertonghen niet meer. Voor Anderlecht wel echt een klasbak uiteraard.
 
TOSP
 
1
1 september 2022 om 17:02
Aha, daarom hebben ze Aursnes gehaald. Ik snapte al niet waarom...
 
pride8
 
0
1 september 2022 om 17:47
Had inderdaad wat vroeger mogen komen. Natuurlijk is hij nog altijd kwaliteit. Voor een verdediger ligt de leeftijd wat anders. Anderzijds als je als Belg zijnde Anderlecht nog op je palmares kan zetten, is natuurlijk wel lekker meegenomen. Desondanks de woelige jaren blijft RSCA een grote club met naam en faam zowel in binnen als buitenland.