Vertrokken uit jeugd Ajax en PSV, nu terug in Nederland: 'Ik voel de liefde'
Woensdag, 15 maart 2023 om 12:30

Hij heeft een cv waar je u tegen zegt, speelde in de jeugd bij Ajax, PSV, Liverpool en Barcelona, maar Bobby Adekanye zit bij Go Ahead Eagles pas écht op zijn plek. Na te hebben rondgezworven bij clubs als Lazio, Crotone en Cádiz, is de buitenspeler blij om terug te zijn in Nederland. Voetbalzone trok naar de Vetkampstraat voor een nadere kennismaking met een bijzonder openhartige Adekanye. Een monoloog over pieken en dalen, (een gebrek aan) liefde en het pure familiegevoel bij Go Ahead.

Door Mart Oude Nijeweeme

"Ik denk dat ik wel negentig minuten kan spelen, maar nog niet helemaal vrij. Ik voel de laatste tien minuten vaak pijntjes en kramp opkomen. Eerder was dat in de zestigste minuut, dus er zit verbetering in. Ik heb twee jaar lang bijna niks gedaan. Ik heb bij Lazio een operatie gehad aan mijn meniscus. Toen ik terugkwam werd ik uit de selectie gezet. Ik kreeg niet de gelegenheid om minuten te maken. Als je twee jaar lang niet voetbalt, gaat je lichaam vanzelf tegenstribbelen. Sinds ik bij Go Ahead ben, voel ik dat ik stappen maak. Dat is iets wat ik graag wilde en dat pakt heel goed uit."

"Toen ik hier naartoe kwam heb ik een goed gesprek gehad met Paul (Bosvelt, red.) en René (Hake, red.). Mijn gevoel zei dat ik het moest doen. Wat ik mooi vond is dat ze mij al langer volgden. Ze hoefden niet te weten wat voor type speler ik was, dat wisten ze al. Het gesprek ging zo goed dat ik al snel de beslissing maakte om hierheen te komen. Dit is de eerste keer dat ik het gevoel heb dat een club achter mij staat. Dat waardeer ik heel erg. Ik ben een speler die veel liefde nodig heeft. Als ik dat krijg, wil ik dat ook terugbetalen."

Zware tijd
"Of ik die liefde gemist heb? Zeker. Ik ben al heel jong vertrokken uit Nederland. Ik zat bij Lazio in een team met heel veel grote namen. Heel veel sterspelers. Maar ik werd niet echt gewaardeerd. Wel door de fans, overigens. De fans stonden altijd achter me. Daar ben ik ze tot op de dag van vandaag dankbaar voor. Maar de club had geen plan met me en toonde weinig liefde. Ik ben na mijn blessure naar Barcelona gegaan om te herstellen en heb niet één telefoontje gehad hoe het met mij ging. Dat laatste jaar bij Lazio was het zwaarste jaar uit mijn carrière tot dusver."

"Ik keerde terug uit Barcelona en hoorde ineens niet meer bij de selectie. Ik kreeg ook geen reden waarom ik niet bij de groep mocht horen. Ook niet waarom ze niets met mij wilden opbouwen. Er werden andere spelers gehaald voor heel veel geld. Op dat moment dacht ik: wil ik nog wel voetballen? Dit is mijn droom. Ik wil op het hoogste niveau spelen. Nu ben ik daar en word ik niet gewaardeerd. Dan begin je aan jezelf te twijfelen. Dat doet veel met je, hoor. Als je voetballer bent en je zit in je eentje in het buitenland."

Adekanye voelde zich eenzaam en verdrietig in Rome.

"Ik dacht op een gegeven moment: ben ik nog wel voetballer? Zien ze mijn talent wel? Ik weet van mezelf dat ik het heb, maar zien zij het ook? Het belangrijkste is dat zij het zien als je stappen wil maken in je carrière. Maar ze vroegen nooit hoe het met me ging. Ze waren niet geïnteresseerd in wanneer ik terugkwam. Ik moest bellen om te zeggen dat ik ready was om weer te spelen. Toen ik terugkwam, leek het erop alsof ze niet wisten wat ze met mij aan moesten. Als je jong bent, alleen woont en geen familie om je heen hebt, stort je neer op zo'n moment."

Immobile
"Achteraf gezien had ik iets meer moeten luisteren naar ervaren jongens als Lucas Leiva en Ciro Immobile. Ik weet niet of het iets zou veranderen, maar misschien had het een positieve invloed gehad op mijn carrière. Op dat moment was ik eigenwijs. Ik dacht dat ik alles beter wist. Maar dat was natuurlijk niet zo. Ik maakte domme fouten en raakte in discussie met trainers. Terwijl ik nog helemaal niets had bereikt in de voetbalwereld. Ik heb er zeker van geleerd. Ik weet nu hoe ik met trainers en nederlagen om moet gaan. Dat heb ik te danken aan dat soort spelers."

"Ze zeiden dat de voetbalwereld niet altijd eerlijk is. Je kan nog zo goed zijn, je krijgt trainers die niet zo denken als jij. Dan moet je het spelletje meespelen en weinig emotie laten zien. Als zij iets zeggen, moet je dat doen. Maar ik deed dat niet. Ik deed wat ik zelf wilde en waarvan ik dacht dat het het beste was voor mij. Soms moet je luisteren naar mensen die meer ervaring hebben en in dezelfde situatie hebben gezeten. Ze hebben vaak het beste met je voor."

"Er zijn veel tijden geweest dat ik dipjes had. Ik heb veel gesprekken gevoerd met mijn ouders en mijn zaakwaarnemer. Ik heb een paar keer gezegd dat ik ermee wilde stoppen. Niemand zag wat ik in mij heb. Het lijkt alsof ik de enige persoon ben die het ziet. Ik kon net zo goed stoppen, niemand zag toch mijn talent. Mijn ouders zijn mij altijd blijven steunen. Mijn zaakwaarnemer ook, die ik al sinds mijn twaalfde heb. Hij zei dat ik ooit ergens terecht zou komen waar ik veel liefde zou krijgen. Ik ben heel blij dat ik naar hen heb geluisterd, anders had het ook helemaal fout kunnen gaan."

Terug naar Nederland
"Ik wilde terug naar Nederland. Het land waar ik me thuis voel en waar ik mijn eigen taal kan spreken. Daarom ben ik blij dat ik het lef heb gehad om een stap terug te doen. Je praat over een groot bedrag dat je achterlaat, maar ik investeer liever in mezelf. Succes komt dan later wel. De voetbalwereld is een rare wereld, maar tegelijk ook heel mooi. Het is niet alleen maar negatief. Op dit moment ervaar ik de positieve kant. Het kan voorkomen dat ik in de toekomst weer negatieve dingen ga tegenkomen, maar nu weet ik hoe ik daar mee om moet gaan."

Bobby Adekanye onderhoudt een warme relatie met trainer René Hake.

"Voordat ik naar Go Ahead Eagles ging heb ik informatie opgezocht over de club. Ik heb vier wedstrijden bekeken in het stadion. Vooral de laatste wedstrijd heb ik me verbaasd over hoe mooi de sfeer was. Toen dacht ik: dit kan wel bij mij passen. Als ik de juiste dingen doe, kan ik hier iets moois beleven. Toen de kans kwam om hier te tekenen, dacht ik er niet over na. Nu zit ik er zes maanden en valt alles op zijn plaats. Ik ben heel blij met de keuze die ik heb gemaakt. Ik voel de liefde van de trainer en de club. Ik merk aan alles dat ze het beste met mij voor hebben en dat doet me goed."

"Ik heb me verbaasd over de mensen. Het is één grote familie. Iedereen is hecht met elkaar, niemand denkt dat hij meer is dan een ander. Zo ben ik ook opgevoed. Dat zie ik terug aan de mensen die hier komen. Na de wedstrijd geven mensen je in de BusinessClub altijd weer het vertrouwen. Ze staan altijd achter ons. Als ik iets nodig heb, ook buiten het voetbal, staan ze altijd voor je klaar. Ze zijn heel vrijgevig, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Dat doet heel veel met me. Ik heb altijd geleerd van mijn ouders dat je respect moet tonen. Dan krijg je het ook terug."

"Teamgenoten hebben mij ook nooit het gevoel gegeven dat ze naar mijn cv hebben gekeken en veel van mij verwachten. Ze hebben juist het gevoel gegeven dat ze weten waar ik vandaan kom. Ze weten wat ik heb meegemaakt en hebben mij met open armen ontvangen. Ze hebben gezegd dat ik lekker mezelf moet zijn en het rustig moet opbouwen. Ik vind het mooi dat jongens tijdens de wedstrijd naar mij toekomen om te vragen hoe het met me gaat. Of ik het wel volhoud. Het is een hechte familie. Ik kan me heel goed vinden met deze jongens. Hopelijk komen er nog veel mooie jaren samen. Ik weet dat ik nog veel beter kan."

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
1
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
1
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
7
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
12
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
28
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (18)

 
Belle
 
13
14 maart 2023 om 12:09
Wat een misplaatste titel weer zeg, het lijkt nu weer alsof hij geen liefde van FC Barcelona kreeg terwijl dit gewoon over Lazio gaat. Ik begrijp dat Barca tegenwoordig constant negatief in het nieuws komt dus dat zo'n titel clicks oplevert maar dit is wel weer zonde...
 
PaulR_1982
 
10
14 maart 2023 om 12:11
Mee eens. Dat hij geen telefoontjes kreeg lag niet aan de stad waar hij revalideerde. Denk niet dat VZ de plaats in de titel had opgenomen als het Schubbekutteveen zou zijn geweest.
 
MancunianB
 
2
14 maart 2023 om 18:49
Heel mooi voorbeeld dit van hoe het niet moet mbt je carrière. Al die omzwervingen nodig gehad om een club als Eagles te kunnen waarderen. Als (doorbrekend) jeugdspeler is Eagles te min maar na een paar lessen nederigheid in het buitenland niet meer. Met andere woorden hij had jaren geleden al uit kunnen blinken bij een club van het niveau Eagles. Kunnen veel jeugspelers een voorbeeld aan nemen.
 
PaulR_1982
 
2
14 maart 2023 om 19:49
Helemaal mee eens hoor, maar wat sommige hier dan zeggen, is dat hij nu wel veel meer op zijn bankrekening heeft staan....
 
PaulR_1982
 
42
14 maart 2023 om 12:10
Nou, de Lazio-fans kennende zou het me hooglijk verbazen als ze heel erg fan waren van Adekanye.
 
chihuahua
 
7
14 maart 2023 om 12:18
Die titel slaat nergens op en is totaal onnodig. Zonde, want verder is het een leuk stukje om te lezen. Wat nu blijft hangen is de clickbait titel, Chapeau VZ.
 
NicoMitea
 
11
14 maart 2023 om 13:43
Ik zie nu dat ze de comments gelezen hebben en de titel hebben aangepast. Compliment op zijn plaats voor VZ!
 
PaulR_1982
 
4
14 maart 2023 om 14:13
Ik lees nu al een 3e titel boven het bericht. Eerst over Barcelona, toen dat hij naar medespelers had moeten luisteren en nu dat ie er goed aan gedaan heeft om naar zijn ouders te luisteren. De laatste 2 zijn in iig beter dan de eerste. Die sloeg nergens op.
 
PaulR_1982
 
2
14 maart 2023 om 17:39
Inmiddels weer een andere titel boven het bericht? Als het zo even door gaat hoeft niemand het bericht meer te lezen omdat alles al in de titel heeft gestaan...
 
jonkero
 
17
14 maart 2023 om 12:22
Mooi om bij Ajax, PSV, Liverpool en Barcelona gespeeld te hebben maar bij Go Ahead dan toch echt op je plek te zitten.
 
memphisdepay
 
4
14 maart 2023 om 13:06
Het gaat uiteindelijk ook om speelminuten. Deze jongen was volgens mij een groot talent maar bewijst maar weer dat vroeg naar het buitenland gaan niet altijd de beste keuze is, zeker Italië is de domste keuze die je kan maken als jonge vleugelspeler. Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten maar teveel voetballers zijn omringd door ja knikkers en personen die geld over de rug willen verdienen en de meeste staan niet sterk genoeg in hun schoenen daarvoor.
 
FikretCelik
 
2
14 maart 2023 om 12:28
Die zie ik wel naar Guardiola gaan als City niet wordt uitgesloten van de Premier League. Met de opties aan middenvelders (De Bruyne, Rodri, Gavi, Foden, Bernardo Silva, Gundogan) kunnen ze wel vooruit.
 
IKEA
 
1
14 maart 2023 om 14:22
Op alle foto's herken ik zeer duidelijk Bobby Adekanye, behalve op de bovenste. Is dat niet Tammy Abraham (die immers ook voor een club in Rome speelt)?
 
AD33
 
3
14 maart 2023 om 15:02
Nee, zou ook niet kunnen, let maar op het logo die op het pak staat. Lazio, daar heeft Tammy nooit voor gespeeld.
 
IKEA
 
1
14 maart 2023 om 17:44
Scherp opgemerkt. Helaas kan ik het nu niet meer controleren want de foto is aangepast. Ik kan me nu enkel herinneren dat ik de persoon op de foto boven (mogelijk door de hoek van fotograferen) veel grofheden die ik normaliter in het gezicht van Adekanye deed verbloemen.
 
Goregrind-FCDH
 
4
14 maart 2023 om 17:27
Hij heeft ook nog voordat ie bij gae kwam, bij ado gevoetbald. Was huur van Lazio. Ik kon hem altijd zeer waarderen. Helaas voor ons was het van korte duur. Het is gae gegund dat ze zo'n speler weer lekker plezier kunnen geven. Wel apart dat ik niks lees over zn periode in den Haag, gezien het feit dat ie daar weer opdook in Nederland.
 
Hushmand
 
1
15 maart 2023 om 09:09
Leuk stukje! Zou leuk zijn als hij ooit nog n mooie stap naar n grote club in Europa kan maken.
 
OREELY
 
1
15 maart 2023 om 13:03
zoals wel vaker, talenten met een bepaalde achtergrond (afrikaans meeste geval) liggen iets verder voor, vaak op fysiek gebied, en maken een keus om naar het buitenland te gaan. achteraf allemaal lekker praten natuurlijk wanneer het niet gelukt is. maar heb ook het geval dat 99% van dit soort gasten uit een soort familie, gezin, buurt etc. komen waar het geld niet voor het oprapen ligt en dat het grote geld van een buitenlandse club toch wel heel aanlokkelijk is. anyway, doet het leuk bij go ahead en is geen geweldenaar. heeft nog de leeftijd om wat leuks van zijn carriere te maken, succes daarmee