Vincent Kompany zet uit clubliefde een stap terug bij Anderlecht
Donderdag, 22 augustus 2019 om 13:27

Anderlecht heeft de tegenvallende seizoensstart aangegrepen om het takenpakket van Vincent Kompany te wijzigen. De 33-jarige verdediger, die als speler-trainer aan deze jaargang begon, zal op wedstrijddagen louter nog als speler fungeren. Daarnaast draagt de routinier voortaan de aanvoerdersband. Assistent-trainer Simon Davies is vanaf heden verantwoordelijk voor de opstelling en tactiek van Paars-Wit.

"Kompany moet meer speler zijn tijdens de match", wordt Davies donderdag op een persconferentie geciteerd door onder meer Het Laatste Nieuws. "Hij moet in staat zijn de ploeg echt te leiden op het veld. Natuurlijk twijfelt er niemand aan dat hij dat kan, maar het is belangrijk dat hij tijdens de match louter een van de spelers is. Zo zal ik, samen met mijn staf, de tactiek naast het veld helemaal op mij nemen. Want je kan dan wel sommige zaken vooraf plannen, tijdens een match gebeuren er toch altijd verrassende dingen. Die pak ik op mij."

"De ploeg heeft stabiliteit nodig, laat dat duidelijk zijn", vervolgt Davies zijn uitleg. "Vinnie houdt echter zo veel van de club, dat hij altijd alles wil geven voor Anderlecht. Elke dag. Maar nu zal hij zich op wedstrijddagen louter concentreren op zijn match. Dit moet ons toelaten efficiënter en meer resultaatgericht te werken. Van die duidelijkere hiërarchie kan de club alleen maar de vruchten plukken."

Davies benadrukt dat er louter wordt gehandeld in het belang van Anderlecht. "Het enige wat telt, is dat we elke match leren en beter worden om zo snel mogelijk punten te pakken. Als we winnen morgen (tegen Racing Genk, red.), zetten we een kleine stap in de goeie richting. Als we verliezen, zullen we weer veel geleerd hebben." Anderlecht verzamelde slechts twee punten uit de eerste vier competitieduels en bezet de teleurstellende dertiende plaats in de Jupiler Pro League.

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
1
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
6
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
10
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
28
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (17)

 
Caeser
 
78
22 augustus 2019 om 13:35
Onbegrijpelijk dat je als profclub hiermee experimenteert. Was gedoemd te mislukken. Nu is het te hopen dat de assistent trainer de boel op de rit krijgt.
 
SocioFan1
 
11
22 augustus 2019 om 15:00
Erg makkelijk praten achteraf. Ja het was een risico maar even wat meer geluk en wat betere resultaten wat echt niet onmogelijk was ofso en het was oh wat een heerlijk begin en een top keuze. Zo'n constructie is echt niet altijd een faal, het kan net zo werken als het kan falen. Helaas is het begin niet zo gegaan als hij zou willen. Wel goed dat ze snel ingrijpen en er niet te lang mee wachten als zij zien dat het maar moeizaam gaat.
 
Tuskii
 
17
22 augustus 2019 om 13:43
Hadden duidelijk op voorhand dit scenario niet in gedachten. Anderlecht met 2 op 12. 4 hele moeilijke matchen op komst en Kompany zelf die in de spiegel mocht kijken bij de goals van kortrijk (ook de var en andere spelers mogen dit doen). Kompany speelt te nonchalant en lijkt dit nu zelf door te hebben. Al vrees ik dat er in principe niks verandert? Als davies elf namen kiest en Vince is het hier niet mee eens. Dan denk ik toch niet dat Davies iets te zeggen zal hebben. Het spel zit oke, nu hopen iets te rapen in de komende weken. Want iedereen weet dzt als dit over een andere persoon/coach/speler ging dan Kompzny. Het alweer crisis was in het Park... COYM
 
sofinho
 
18
22 augustus 2019 om 13:49
Ik vind dat hele speler/trainer gebeuren maar onzin. Hoop dat Anderlecht nu de weg naar boven kan vinden want afgelopen wedstrijden was het niet geweldig
 
voetbalfreak
 
1
22 augustus 2019 om 15:06
Ruud Gullit en Gianluco Vialli wonnen op die manier, dus als speler/trainer de UEFA cup met chelsea.
 
Wouder
 
7
22 augustus 2019 om 15:42
Gullit won de FA cup
 
sofinho
 
3
22 augustus 2019 om 16:28
En de afgelopen 10 jaar? Kan me nog herinneren dat Edgar Davids speler/trainer was haha. Davids kreeg een rode kaart, dus je team staat niet alleen met 10 man maar hebben gelijk ook geen trainer meer.
 
sniewaar
 
12
22 augustus 2019 om 13:50
Tsja er is toch ook wel een reden dat we dit soort constructies vrijwel nooit op het hoogste niveau zien. Bijzonder dat je als club denkt dat dit een goed plan is.
 
Bon Jovi
 
23
22 augustus 2019 om 14:09
Is het uit clubliefde of eerder uit monumentale schaamte ten gevolge van de tenenkrommende zelfoverschatting? Moet toch pijnlijk zijn om als spelertrainer (mede)verantwoordelijk te zijn voor 3 tegendoelpunten. Wat zeg je dan tegen je jongens? Ik neem de schuld op mij? De rest vliegt naar de bank of tribune bij het minste foutje. Bornauw en Didillon waren na 1 slechte match zelfs al persona non grata. Maar de trainer mag er op los klungelen.Zoals iedereen hier al had voorspeld, werkt dit dus gewoon niet. Wat een verassing. Wellicht gaat het nu wat beter lopen wanneer hij zich volledig op zijn spel als speler kan focussen en niet constant met de ploegtactiek etc bezig is. Een scherpe Kompany is natuurlijk een topverdediger. Toch lijkt het mij beter op volledig afstand te doen van het hoofdtrainerschap. Desnoods combineert hij zijn job als speler met trainerschap van de U19 of zo, zodat hij de kneepjes van het vak al wat leert en na zijn spelerscarriere direct hoofdcoach van de A ploeg kan worden. Maar speler/trainer werkt gewoon niet.
 
Tuskii
 
2
22 augustus 2019 om 16:24
Dat is waar ik me het meest aan erger de afgelopen seizoenen en nu weer. Spelers die al dan niet iets voor de club betekend hebben die gewoon na wat het lijkt een slechte match aan de deur worden gezet als grof huisvuil. Buiten dat dit heel respectloos is, is het ook nog een keer pure kapitaalsvernietiging. dieptriest
 
Arnout108
 
5
22 augustus 2019 om 14:25
Anderlecht had er nooit aan moeten beginnen of moest Kompany langer de kans geven. Ze wisten dat ze risico namen door een onervaren trainer aan te stellen. Helemaal als die trainer ook nogeens een dubbelrol invult. Als je echt in dat idee gelooft dan moet je Kompany nu ook de kans geven als het even minder loopt. Dit is wel heel erg waan van de dag beleid.
 
voetbalfreak
 
2
22 augustus 2019 om 14:44
Het was natuurlijk wel een hele romantische gedachte, kind van de club wordt speler/trainer. Ik denk dat zowel Vincent als de club de situatie schromelijk onderschat hebben. Helaas.
 
PasHij
 
4
22 augustus 2019 om 14:50
Meest logische stap terug lijkt me toch dat je je speler status opgeeft. Hoe wil je een team leiden als speler zijnde? Ik snap dit nooit zo, je bent 1 van de 2, beide gaat gewoon niet. Daarbij zet je jezelf dus in de basis en maak je jezelf aanvoerder, welk signaal geef je dan af? Ik ben beter dan de hele selectie dus luister maar? Sorry in mijn ogen ben je als club gewoon niet handig bezig als je zown constructie toepast.
 
ILCAPO
 
0
22 augustus 2019 om 17:11
Met wat meer geluk hadden ze 8 op 12 en dan zou men wel anders praten. Toch zie ik het project kompany wel slagen en verwacht ik nog iets van verrassende transfers bij Anderlecht