Vink: 'Je hebt eigenlijk niks aan hem als je teruggetrokken wil spelen'
Zondag, 4 december 2022 om 11:21

Marciano Vink zet vraagtekens bij de basisplaats van Davy Klaassen in het Nederlands elftal. Volgens de analist is de Ajacied uitermate geschikt voor een aanvallend systeem, maar verliest hij zijn waarde voor het elftal als er vanuit een verdedigende organisatie wordt gespeeld. Klaassen, die het WK begon als bankzitter, was in de laatste drie wedstrijden van Oranje steevast basisspeler.

"Als je met provocerende pressing wil spelen, dan verwacht je eigenlijk drie snelle mensen voorop", concludeert Vink in WK Praat van ESPN. "Dan verwacht je eigenlijk Bergwijn, die het niet goed doet of goed gedaan heeft. Met zijn snelheid is hij tien keer sneller dan Klaassen." Presentator Milan van Dongen vindt Klaassen juist belangrijk bij de provocerende pressing. "Dat kan Gakpo ook", countert Vink. "Het is niet helemaal hocus pocus wat er gebeurt, het is gewoon terugtrekken. En wachten tot zij (Verenigde Staten, red.) een verkeerde inspeelbal hebben en dan schakelen we heel snel om."

"Dus zulk fantastisch werk doet Klaassen niet. Ik vind Klaassen een superspeler, maar rond de zestien en met heel veel balbezit. Dan heeft hij altijd die rebound, want hij staat altijd op de goede plek met de kopbal. En daar ligt zijn gevaar", benoemt Vink de dingen die de middenvelder in zijn ogen altijd wel goed doet. "Maar als jij dus teruggetrokken wil spelen, dan heb je eigenlijk niks aan Klaassen."

"En als je het balbezit wil verhogen, moet je niet met De Roon spelen, want die wil bij balbezit liever niet aan de bal komen", vervolgt Vink zijn analyse over het middenveld van Oranje. "Je hebt drie verdedigers die in aanvallend opzicht niet heel veel doen, dus je mist op het middenveld gewoon echt voetbal met Klaassen en De Roon, die ook terecht naar de kant werden gehaald. Maar als je zo wil spelen zoals Van Gaal wil spelen, met dat provocerende drukzetten, dan moet je gewoon snelle mensen voorop hebben. Dan is er geen ruimte voor Klaassen, hoe goed ik hem ook vind."

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
0
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
6
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
6
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
25
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (30)

 
ThatsToEasy
 
6
4 december 2022 om 11:25
Ach ja dat geneuzel altijd. Gewoon eraf tegen Argentinië en dan kunnen we rustig kijken wie dit WK gaat winnen. Kan Depay lekker vakantie vieren met z'n matties en van Gaal mooi beginnen bij de opa's van België.
 
SoldierBoy
 
10
4 december 2022 om 11:35
Jajaja, zullen we elkaar vrijdag even weer spreken? Nederland gaat gewoon door.
 
DRL80
 
13
4 december 2022 om 11:35
That’s too easy die stelling.. (dubbele o) Waarom weer zo negatief? Eraf tegen Argentinië die nipt winnen van Australië? Ze maken hun favorieten status vooralsnog niet waar. Of Oranje van Argentine wint is vooraf 50/50. Hopen op een fatsoenlijke scheidsrechter die zich niet laat intimideren door 60.000 Argentijnse supporters en Messi fanboys in een Argentinië shirtje..
 
ThatsToEasy
 
5
4 december 2022 om 11:40
Hopelijk 3-0 Argentinië. 3x Messi en Depay die 2 penalty's mist.
 
Oortap
 
11
4 december 2022 om 11:45
Er zijn hier users die het absoluut niet kunnen handelen mocht Oranje WK worden met spelers als Blind, Klaassen, Memphis etc. Misschien dat clubvoorkeur een rol speelt, maar waar in het verleden een WK met Oranje altijd een volksfeest was, zou je hier op VZ bijna denken dat het een Feyenoord forum is waar alleen Ajax-artikelen worden geplaatst. De reacties op de wedstrijdbedrage van Blind gister zegt genoeg. Direct betrokken bij 2 van de 3 doelpunten, maar die lijken bijna niet te tellen omdat de VS bijna 1x gescoord heeft doordat hij buitenspel ophief.
 
ThatsToEasy
 
6
4 december 2022 om 11:59
Ik vind Oranje gewoon niks. Zie liever een sterk gedisciplineerd en trots land als bijvoorbeeld Tsjechië of Schotland spelen dan de slappe individuen van Nederland (er zijn uitzonderingen, bijv. Dumfries en Weghorst). Gewoon persoonlijke voorkeur die wellicht ook met mijn clubvoorkeur te maken heeft omdat wij dezelfde mentaliteit ook bij Twente verwachten van onze spelers. Verder is het publiek bij Oranje gewoon feestvolk en zie je totaal geen trots en passie op de tribune. Het is nep voetbalcultuur van mensen die net doen alsof ze begaan zijn met Nederland en het Nederlands elftal. In Twente staan we met veel emotie en passie achter onze club en dat is voor mij een vereiste om een club of land te supporten.
 
Serkan59
 
17
4 december 2022 om 12:26
Dan begin je toch eens met trots en passie om achter je land te staan...?? Toon het goede voorbeeld dan
 
D.Pranjic
 
5
4 december 2022 om 12:29
Kunnen de mods niet wat aan jou doen. Wat een verschrikkelijk irritant mannetje ben jij zeg. Is het niet vermoeiend om al die aandacht te willen?
 
Oortap
 
4
4 december 2022 om 12:42
Gratis tip van me. Kijk geen Oranje meer en verlaat dit forum. Ga lekker Twente, River Plate of Boca Juniors supporten en klad hun fora lekker vol met hoe fantastisch je ze wel niet vind. Want het is o zo vol emotie en passie, en ze mogen in hun handjes knijpen dat de befaamde Thatstoocheesy zijn goedkeuring heeft geven om zijn support te mogen ontvangen.
 
jef1970
 
0
4 december 2022 om 12:49
Juist! 11 toppers en de media = een land wat alleen bestaat onder dromers. Begaan met Oranje is net zo blij worden van een vervolg opHarry Potter of zo.... Voetbal is elite en geld niks meer. Ook bij fc Twente helaas...
 
ThatsToEasy
 
0
4 december 2022 om 13:16
Dat kun je niet namaken Serkan. Dat moet vanuit binnen komen.
 
IKEA
 
0
4 december 2022 om 18:34
Oranje niks vinden maar dan wel willen dat Argentinië wint. Net zo niks als Nederland, nog nikser omdat wij tenminste een superster in de vorm van Depay hebben en zij het moeten doen met wandelvoetbal van Messi.
 
Rikkinho
 
7
4 december 2022 om 12:24
Met z'n hoevelen zijn jullie eigenlijk met dat trollenleger hier?
 
 
36
4 december 2022 om 11:25
Klaassen was gisteren net als tegen Qatar echt heel heel heel erg slecht. Vooral in balbezit. Dat Memphis weleens de bal verliest is logisch met het risico dat hij erin ligt, maar bij Klaassen gaan zelfs de ballen over 5 meter de helft van de tijd naar de verkeerde kleur. Hij heeft rendement, dus er is zeker een rol voor hem, maar zet toch alsjeblieft Berghuis erin. Die is icm Bergwijn en Memphis zoveel meer waard.
 
Paauwer
 
16
4 december 2022 om 11:57
Klaassen was gisteren gewoon weer betrokken bij de eerste goal, in de combinatie en in het gat trekken waaruit depay scoorde. Twee verdedigers keken naar hem en daardoor kwam depay vrij. Nee het is niet de mooiste speler maar tot nu toe elke keer betrokken bij goals.
 
manunitedrvp
 
4
4 december 2022 om 12:50
De betrokkenheid van Klaassen bij veel goals ontkent niemand ook, maar ik vind die momenten niet opwegen tegen de hoeveelheid balverlies van hem. Dat zorgt voor zo ontzettend veel onrust. Allemaal prima als dit tegen de VS gebeurd, maar een tegenstander als Argentinie weet daar wel raad mee.
 
FCkorsou
 
1
4 december 2022 om 12:54
De statistieken redden hem idd, maar er had zoveel meer ingezeten als je de bal in de ploeg kon houden. De Roon en Klaassen waren qua passnauwkeurigheid gewoon echt ondermaats, waarvan Klaassen de slechtste was van allemaal en terecht gewisseld werd. Het probleem is dat Koopmeiners helaas ook tot de slechtste behoorde en werkelijk waar helemaal niks toevoegt.
 
manunitedrvp
 
2
4 december 2022 om 12:48
En Gakpo dan waar? Hoe het de tweede helft stond gister was prima. Dan is het nog alleen een kwestie van het opstellen van De Roon of Koopmeiners naast Frenkie. Berghuis kan dan invallen op 10 voor Bergwijn of Memphis.
 
Canniggia
 
0
4 december 2022 om 12:49
@Migi, Groepfase was niet best maar dat lag eerder aan de tegenstanders die veel minder waren dan Oranje, waardoor ze gedwongen om op balbezit te spelen dat niet de juiste spelers om dat te spelen lees: De Roon, Klaassen, systeem. Ik zei vorige week nog tegen je dat Oranje is op zijn best wanneer ze geen bal hebben. Dat hebben we tegen Team USA wel duidelijk kunnen zien. Ook heerlijk tegen die clown Dest. Zijn directe tegenstander ook nog gescoord, met rechts nog wel. Alleen nu jammer tegen Argentinië. Oranje heeft zeker kans om van ze te winnen. Eén van deze twee haalt de finale dat garandeer ik je!
 
DRL80
 
1
4 december 2022 om 11:30
Kunnen we stoppen met dat interessant doen? Voorop en achterop is gewoon voorin en achterin. Iemand van het AD kaartte het ook al aan in hun podcast een maand ofzo geleden. Spelers die continue hun zinnen beginnen met “ Ik denk ..”. Vermoeiend.
 
SergioRamosHM
 
11
4 december 2022 om 11:37
Ik ben wel klaar met individueel spelers af te kraken. Iedere wedstrijd is weer een andere de minste of juist de betere. Er is er 1 echt constant en dat is Ake. Klaassen gaat mee in de malaise van de wedstrijd net als vele andere.
 
 
9
4 december 2022 om 11:55
Klaassen heeft hier gewoon niets te zoeken. Je kan het afkraken noemen, maar ook een logische conclusie. Een conclusie die minstens 10 miljoen Nederlanders al wel hebben getrokken. Klaassen is bruikbaar, mocht je iets willen forceren. Starten met de gemankeerde Klaassen is echter pure armoede. Klaassen heeft gewoon alle partijen gespeeld onder Van Gaal, in zijn gehele termijn, dus Klaassen heeft ergens wel een fiks streepje voor. Mijn inziens onbegrijpelijk trouwens. Wat Van Gaal tegen Luuk De Jong heeft (onder beide termijnen niet 1 minuut gespeeld onder Van Gaal, toch 38 interlands) dat heeft Van Gaal mét Klaassen. Beiden even bijzonder.
 
Oetje679
 
15
4 december 2022 om 11:52
Vreemd genoeg: de wedstrijd van gisteren vroeg eigenijk om Wijnaldum.
 
Homelander
 
2
4 december 2022 om 12:18
Lijkt me niet, heb hem zien spelen voor z'n blessure bij club/land en ik vraag me af of hij sneller is dan Klaassen.
 
KokkieAFCA0341
 
1
4 december 2022 om 12:23
Wijnaldum komt wel weer als lievelingetje van Koeman, afgelopen EK hebben we al kunnen zien dat hij het niveau niet meer heeft en dat zal na zo'n lange blessure vast niet beter worden
 
JaLuca
 
1
4 december 2022 om 12:23
@oetje679 Vind ik niet. Wijnaldum is geen speler die de spitsen weg kan steken vanaf eigen helft. In het verleden hadden we Sneijder die daar heel geschikt voor was, nu hebben we eigenlijk alleen nog Berghuis ook al is dat een veel mindere versie van eerstgenoemde.
 
JaLuca
 
1
4 december 2022 om 12:21
Eens met Vink. Als je als oranje zijnde zo verdedigt wil spelen dan heb je een speler nosig in het as die de 2 aanvallers kan weg sturen, een technische speler dus. Veel keus hebben we niet maar ik denk dat Berghuis daar nog het dichtst bij komt.
 
El Pipita
 
1
4 december 2022 om 12:56
Ik zou gewoon met Frenkie, De Roon, Berghuis, Depay en Gakpo spelen tegen Argentinië. Berghuis is toch veel creatiever en sneller en heeft een hogere arbeidsethos dan Klaassen.
 
 
3
4 december 2022 om 13:02
Oh wat missen we Danjuma en Brobbey als back-up.