Vitesse dieper in de put: club werd grotendeels gefinancierd door Abramovich
Vrijdag, 10 mei 2024 om 17:27

De problemen voor Vitesse lijken zich verder op te stapelen. Bijna alle miljoenen die eigenaar Valeri Oyf de afgelopen jaren in de Arnhemse club heeft gestoken, zijn afkomstig van oligarch Roman Abramovich. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse journalistieke onderzoeksplatform TBIJ en The Guardian in samenwerking met NRC, Trouw en Het Financieele Dagblad. Abramovich staat sinds 2022 op de Europese sanctielijst.

De Russische Abramovich is onder meer bekend als de voormalige eigenaar van Chelsea. Daar moest hij een paar jaar geleden echter mee stoppen, wat een gevolg was van de sancties tegen hem wegens de oorlog in Oekraïne.

Het was al bekend dat Oyf banden had met Abramovich, maar in hoeverre de Arnhemse club daadwerkelijk gefinancierd werd door de oligarch was niet duidelijk. Daar is nu dus verandering in gekomen. Uit het onderzoek is gebleken dat de tientallen miljoenen euro's waarmee Oyf Vitesse de afgelopen jaar financierde, bijna volledig van Abramovich komen.

Oyf, sinds 2018 eigenaar van Vitesse, verstrekte leningen en garanties aan de Arnhemse club. Dat ging allemaal via Oyfs brievenbusbedrijf Matteson Overseas Limited, dat gevestigd is op de Britse Maagdeneilanden.

Dat bedrijf leende veel geld van Abramovich: over een periode van tien jaar zou het gaan om ruim 190 miljoen euro. Vervolgens werd Vitesse dus ook gefinancierd via Matteson, met geld dat zodoende voor 99 procent afkomstig was van Abramovich.

Vitesse zelf wil niet reageren op de onthullingen. "Wij willen focussen op de toekomst van Vitesse", laat een woordvoerder weten aan NRC.

Gevolgen


Wat de gevolgen voor Vitesse zijn, is nog niet duidelijk. De club moet er van de licentiecommissie van de KNVB voor zorgen dat de banden met Oyf uiterlijk half mei definitief zijn verbroken. Als dat niet lukt, wordt de proflicentie ingetrokken.

Ondertussen is het sanctieteam van het ministerie van Economische Zaken, dat onderzoekt of sancties worden nageleefd en bepaalde transacties aan de regels voldoen, nog in gesprek met Vitesse.

Wanneer dat onderzoek is afgerond, is nog niet bekend. "We zijn nog in afwachting van hun definitieve plannen en documenten", aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Meer nieuws
   
20:44
20:44
Ex-PSV'er en 46-voudig international van Oranje overweegt te stoppen
5
   
20:36
20:36
Jeremie Frimpong verrast teamgenoten Bayer Leverkusen met bijzonder cadeau
7
   
20:00
20:00
De EK-selectie van Portugal: dit zijn de spelers die dinsdag kans maken
10
   
19:51
19:51
Bayern München komt in zoektocht naar opvolger Tuchel uit in Premier League
23
   
19:45
19:45
Live meepraten in de Serie A: Bologna - Juventus
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (71)

 
nwe28
 
13
10 mei 2024 om 17:31
Gaat wel lekker daar zeg.
 
Aubazette
 
41
10 mei 2024 om 17:31
Einde verhaal vitesse
 
Vitessegek
 
11
10 mei 2024 om 19:02
Hou toch op trol. Dit verhaal is al jaren oud en ze komen er nu keer op keer mee terug. En als je dit zelf nog niet wist dan ben je wel erg dom. Elke Vitesse supporter wist dit al vanaf begin af aan. Zo dik lag het er al op.
 
Tipptopp
 
16
10 mei 2024 om 19:17
Een vermoeden of gerucht maakt het nog niet een strafbaar. Als er nu bewijs is dan zou dit wel rede kunnen zijn om een straf uit te delen. Het zou dus best kunnen dat dit wel de druppel is en dat Aubazette gelijk krijgt….in dat geval mag ik aannemen dat jij hem jou excuses gaat aanbieden voor jou beschuldiging. Althans, dat zou dan wel zo netjes zijn.
 
Sirius
 
8
10 mei 2024 om 19:30
Dit is wel wat anders dan een verhaal. Dit is een onderzoek van Britse- en Nederlandse doorgaans betrouwbare mediaplatformen. Nou denk ik dat dit voor niemand als een verrassing komt, maar het is wel degelijk bloedlink voor Vitesse nu. Als het al lastig was om een bank te vinden, is het nu vrijwel onmogelijk. Daarnaast zal ook de KNVB hier allesbehalve blij mee zijn.
 
London Calling
 
5
10 mei 2024 om 21:17
Het is meer een update van een eerder stuk. De Guardian kwam hier vorig jaar Maart al mee. Destijds ook al de reden dat de KNVB en het ministerie van Economische Zaken hier op sprongen (die waren hier dus al mee bezig). Het enige verschil met dat stuk zijn de bedragen, in plaats van over minstens 110 miljoen zou het nu om in totaal 160-200 miljoen gaan en de toevoeging dat het een lening betrof richting een holding waar Oyf eigenaar van is.
 
eceb99
 
2
10 mei 2024 om 17:31
Wat een gezeik joh??
 
Suc6Magnet
 
5
10 mei 2024 om 19:30
De hele voetbalwereld is dood en doodziek. Dit is maar het topje van de ijsberg. Door de gehele voetbalwereld heen sterft het van dit soort schimmige constructies met brievenbusfirma’s, vage BVtjes en ga zo maar door. Kan ook niet anders met de gigantische belachelijke geldbedragen die er omgaan in het wereldje.
 
Dave4
 
3
10 mei 2024 om 17:31
Here we go again...
 
MbappevanGalen
 
98
10 mei 2024 om 17:31
Dat Abrahamovich een soort boycot krijgt slaaat helemaal nergens op
 
Daei16
 
28
10 mei 2024 om 17:44
Je mag toch niet meerdere clubs controleren en dat was hier de facto wel jarenlang het geval, ondanks dat ze dit hebben proberen te bedekken… Lachwekkend ook dat Vitesse beweert er alles aan gedaan zou hebben om het te weten te komen, want met huisbankier ING waren ze verplicht ook toen al of geld niet uit pak hem beet Iran zou komen, wat ING alle wereldwijde bank licenties zou kosten indien het geval. Ofwel ze moesten het al lang hebben geweten maar besloten hun mond te houden.
 
Formus
 
7
10 mei 2024 om 17:45
Niet twee clubs in dezelfde competitie?! Bedoel je dat?
 
spursfan96
 
32
10 mei 2024 om 17:52
Sinds wanneer niet? Volgens mij heeft City Group een stuk of 6 clubs die ze controleren. Zolang ze niet in dezelfde competitie uitkomen mag dat prima.
 
London Calling
 
70
10 mei 2024 om 18:17
Waarom niet? Hij was een van de "kingmakers" van Putin binnen het Kremlin al onder Yeltsin en zeker daarna. Vervolgens was hij direct betrokken bij de formatie van de eerste regeringen onder Putin (is geen geheim of een complot theorie, kun je gewoon opzoeken) Hij heeft zelf toegegeven miljarden te hebben betaald richting politici bij diverse overnames van olie en aluminium bedrijven, die bedragen zullen niet naar een niets zeggend lid van de Duma zijn gegaan, als die niet deels direct naar Putin zijn gegaan, dan in iedergeval naar andere hoog geplaatste politici binnen Rusland die wel direct invloed hebben. Staat in diverse stukken aangeragen rond een aantal rechzaken, kun je ook gewoon opzoeken. Er is hier in Engeland (inmiddels al 10 of 15 jaar geleden) wel eens een rechtzaak gevoerd over zijn invloed in het Kremlin, daaruit kwam dat er geen aanwijzingen waren dat hij het beleid kon beinvloeden maar wel dat hij een hele goede band had moet Putin en bevoorrechte toegang had tot de president. Blijkt uit het vonnis, kun je ook gewoon nalezen. Hij is de defacto eigenaar van Evraz, een van de grootste leveranciers aan de Russische defensie industrie. Zijn eigenaarschap daar is ook geen geheim. Als je dan besluit om op te treden tegen Rusland (je kan best vinden dat we ons niet met die invasie moeten bemoeien natuurlijk), lijken me allemaal individueel al genoeg redenen om hem op dit moment op de sanctie lijst te zetten. Ik zou eerder zeggen, ik zou niet weten wat iemand nog meer moet doen om op die sanctie lijst te komen
 
joekaa
 
1
11 mei 2024 om 10:31
@London Calling, dat kan allemaal grotendeels wel kloppen. Maar de grondslagen waarop zijn boycott is gebaseerd kon nooit bewezen worden dit is ook door meerdere onafhankelijke partijen beaamt. Natuurlijk is hij geen heilige, maar een keiharde zakenman van Rusland waar voldoende controverse aan kleeft. Zou wellicht voor veel andere dingen veroordeeld kunnen worden, maar voor het steunen van Rusland in oorlog van Oekraine is flauwekul. En ook nooit hard gemaakt, is allemaal overhaast en op aannamens actie ondernomen. Zoals het verkoop van Chelsea als gevolg... en met al deze boycotten en sancties etc, is de oorlog gestopt? Hadden de mensen van Oekraine hiervan voordeel? Nope.
 
London Calling
 
1
11 mei 2024 om 15:47
@joekaa dat klopt niet. De belangrijkste reden om Abramovic op de sanctielijst te zetten is het laatste punt, zijn aandeel in Evraz. Dat is een grote staal producent en belangrijke leverancier aan de Russiche defensie industrie. Daar is niets onbewezens aan. Als bedrijf staat Evraz zelf ook op de sanctie lijst en is om die reden zijn beursnotering hier in Londen kwijtgeraakt. Daarom heeft Abramovic tot nu toe ook alle juridische procedures die hij hier over is begonnen verloren. Je kan je vraagtekens zetten bij die sancties, en of de Oekraine hiermee geholpen wordt, of de sancties effect hebben, en of we ons uberhaupt met dat conflict moeten bemoeien. Maar als je dan besluit om wel partij te kiezen en sancties op legt aan personen of bedrijven die direct betrokken zijn of voordeel halen uit dat conflict ontkom je toch niet aan de eigenaar van een bedrijf dat direct aan de defensie industrie levert.
 
AjaxxxLove
 
3
10 mei 2024 om 18:29
Klasse beargumenteerd!
 
Le_Prof
 
8
10 mei 2024 om 19:25
Dat deze comment op zoveel likes kan rekenen slaat helemaal nergens op. Deze goedlachse achterbakse gluiperd is een van de hoofd financiers van de oorlog in Oekraïne. Geld van iedere oliegarch is bloedgeld, daar valt geen discussie over te voeren.
 
Tipptopp
 
4
10 mei 2024 om 19:27
Want? Abrahamovich is natuurlijk niet zo rijk geworden door zijn voorbeeldig gedrag en de nodige portie geluk… Het is toch algemeen bekend dat de “Abrahamovich-en” van deze wereld nogal over “lijken” zijn gegaan. Dat hij vervolgens geld stopt in een spelletje dat jou aanspreekt maakt de activiteiten er niet minder schofterig op. Dat hij vervolgens een van krijgt omdat het land waarin hij enorm veel invloed heeft, een oorlog begint is m.i. voldoende om hem te boycotten. Zouden ze ook eens met de invloedrijke Palestijnen en Israëliërs moeten doen. Misschien dat ze dan eens een wat mens vriendelijkere wijze zoeken om hun conflict op te lossen.
 
Mikeyduff
 
5
11 mei 2024 om 05:37
Vind het sws apart. Tuurlijk, wat Rusland doet is verkeerd. Maar waarom Boycotten er Amerika dan niet? Die zijn altijd overal bij betrokken bij iedere oorlog.
 
MatthijsEde
 
14
10 mei 2024 om 17:31
En hoe exact zijn dit problemen voor vitesse? Uit het onderzoek kwam laatst al dat ze niks konden uitsluiten en daar zijn ze al voor bestraft. Lijkt me dat ze niet nog een onderzoek gaan doen van 18 maanden
 
Jurist.
 
21
10 mei 2024 om 17:44
Omdat dit kan betekenen dat Abramovich zeggenschap over Vitesse heeft of heeft gehad. Daar is volgens regelgeving uit de EU (de Sanctiewet) niet alleen sprake van in geval van eigendom, maar ook in geval van verstrekking van financiering. Als wordt vastgesteld dat Abramovich zeggenschap over Vitesse heeft of heeft gehad, dan overtreedt Vitesse de Sanctiewet en worden alle tegoeden van Vitesse bevroren. Dan kan Vitesse niks meer betalen, dus ook geen salarissen. In dat geval is faillissement onvermijdelijk. Dat zal allemaal nog onderzocht moeten worden etc. dus het is veel 'als'. Neemt niet weg dat in het meest ongunstige scenario Vitesse dus wel een serieus probleem heeft (voor zover ze dat niet al hebben natuurlijk).
 
MatthijsEde
 
10
10 mei 2024 om 17:49
Maar hoe kan een onafhankelijk onderzoeksbureau dit na 18 maanden niet 100% concluderen, en een stel kranten wel? Dit bureau heeft alles en iedereen aan de tand gevoeld, alles ingezien etc. Lijkt me dus stug dat iemand dit ook maar enigszins hard kan maken
 
Sirius
 
3
10 mei 2024 om 19:33
Omdat dit op meerdere manieren illegaal is volgens de wet en tevens illegaal is binnen de regelgeving van de Knvb. Als dit dus daadwerkelijk bewezen is, zal Vitesse niet alleen de KNVB op hun dak krijgen. Als de problemen niet al groot genoeg waren, zijn ze dat nu zeker wel. Direct of indirect is dit waarschijnlijk de ondergang van Vitesse. Ik zie echt niet hoe ze hier nog onderuit komen. Zelfs als eventuele straffen te overzien zijn, zal de financiele schade dat niet zijn.
 
YoeriCFC
 
23
10 mei 2024 om 17:32
Hoe vaak gaan ze ditzelfde bericht nog delen? Ze maken zelf al melding in de berichtgeving dat het gaat om loans. Ik zou toch zweren dat ik dit bericht al 3x gelezen heb?Het zou fijn zijn als Voetbalzone het hele verhaal in het artikel zet. Abramovich leende namelijk veel geld aan het bedrijf ‘Matteson Overseas ltd’, het bedrijf van Oyf. Dat bedrijf was onder anderen verantwoordelijk voor de centen die naar Vitesse gingen. Het is dus NIET zo dat Abramovich het geld direct in het laatje stak bij Vitesse, maar dat dit geld geleend/geinvesteerd werd in een bedrijf wat dat daarna weer gebruikte om Vitesse te layen draaien. Volgens mij gebeurt dit op deze manier vaker en is er (buiten het feit dat Abramovich sancties aan zijn broek heeft hangen) verder weinig illegaals aan de hand toch?Het enige wat het artikel van The Guardian doet is (weer) vragen wat de rol van Abramovich is binnen het Europese voetbal, om daar vervolgens antwoord op te geven. Er wordt hier niets illegaals gemeld.
 
Daei16
 
24
10 mei 2024 om 17:38
Leningen die allemaal kwijtgescholden worden… als in de gebrekkige resultaten en cash inkomsten kunnen 150 mln doen laten verdampen… dat is ‘niets’ in de eredivisie vind jij?
 
YoeriCFC
 
9
10 mei 2024 om 17:47
Het gaat mij om de poeha waarmee dit weer gepresenteerd wordt door the Guardian. Grote koppen en veel aandacht alsof er nu echt een grote ontdekking aangekondigd wordt, maar dat valt dus allemaal wel mee?
 
C Hagemann
 
1
11 mei 2024 om 02:03
Abramowicz heeft zijn stromannen, die leningen en bedrijven gebruikt om via Vitesse geld wit te wassen. Dat je dat dan via een omweg doet maakt het niet minder strafbaar.
 
Sirius
 
2
10 mei 2024 om 19:37
Dit is op meerdere manieren illegaal, zowel binnen de regels van de KNVB als binnen de Nederlandse wet. Als dit zomaar mocht, zouden grote Engelse en Nederlandse mediaplatformen geen gezamenlijk onderzoek doen. Dan was dit helemaal niet bijzonder geweest. Ik denk dat je onderschat hoe groot de problemen voor Vitesse hierdoor kunnen worden. Het zegt genoeg dat zelfs de overheid zich ermee bemoeit, niet?
 
4Ever4Ajax
 
2
10 mei 2024 om 21:42
Daar is alles illegaal aan. Als Oyf’s bedrijf zelf geen middelen heeft en het geld van Abramovitsj doorsluist naar Vitesse, is Oyf slechts een stroman. En dat mag niet van de UEFA. Ook heeft Oyf dit nooit gemeld naar de licentiecommissie. Iets wat iedereen al wist, maar nog niet eerder was aangetoond.
 
DHighest
 
9
10 mei 2024 om 17:34
Pure sensatie weer dit, geloof er weinig van
 
messino
 
25
10 mei 2024 om 18:14
Diepgravend onderzoek door TBIJ en The Guardian in samenwerking met NRC, Trouw en Het Financieele Dagblad. En jij doet het af met een zinnetje waar helemaal geen onderbouwing bij komt kijken. Oké dan.
 
kevinho026
 
2
10 mei 2024 om 18:37
Ik geloof er alles van maar om te doen alsof dit nieuws is, tja. Vitesse (of Oyf) wil overigens ook al 1,5 a 2 jaar van deze constructie af, maar dat mocht óók weer niet zomaar en daar moest heeel lang over worden gedaan voordat er een keer een 'nee' uitkwam.
 
Sirius
 
1
10 mei 2024 om 19:39
Dat ga je toch niet op het conto van andere partijen schrijven? De KNVB had Vitesse gewaarschuwd en ze wisten dat de geldstromen bewezen moesten worden om een overname mogelijk te maken. Dat ga je toch niet serieus in de schoenen van de KNVB schuiven? Die zijn tot nog toe behoorlijk coulant geweest richting Vitesse.
 
London Calling
 
9
10 mei 2024 om 17:34
Dat wisten toch al, hier kwam meen ik de Guardian een paar maanden geleden ook al mee. Ik geloof ook niet dat dit een enorm verschil gaat maken. Na 2022 heeft Oyf immers ook zijn handen van de club afgetrokken dus ze zullen niet (veel) geld hebben ontvangen dat via een op dat moment illegale een sluikroute alsnog de club in is gegaan en voor 2022 waren er geen sancties richting Abramovic dus was het in principe geen probleem.
 
Voetbal-Orakel
 
2
10 mei 2024 om 17:42
Precies dit. Bijzonder hoe vaak ik inmiddels hetzelfde nieuws heb gelezen en hoe er dan weer gebashed wordt. En gaat volgens mij over de periode voor de sancties. Mocht dit anders zijn dan is het wel kwalijk natuurlijk.
 
Sirius
 
1
10 mei 2024 om 19:41
Dit maakt wel degelijk een groot verschil. Vitesse had al vreselijk veel moeite om een bank te vinden. Dat wordt nu praktisch onmogelijk. Daarnaast mocht deze constructie niet. Het feit dat het ministerie van Economische Zaken zich erin mengt en de KNVB nog altijd wou weten waar dat geld allemaal vandaan kwam, spreekt daarin boekdelen. Als deze kranten hebben bewezen dat de geldstromen naar Abramovich leiden, heeft Vitesse een heel groot probleem. Los van het acuut in gevaar komen van de licentie zullen eventuele straffen er ook flink inhakken.
 
London Calling
 
3
10 mei 2024 om 21:01
Wat de kranten hier noemen was al bekend. Het is ook vooral een update van een stuk wat the Guardian eerder (maart vorig jaar) publiceerde waaruit al kwam dat er via Abramovich 110 miljoen richting Vitesse was gevloeid. In die zin is dit geen nieuws, buiten dat het nu om 160-200 miljoen zou gaan, en het detail dat het een lening betrof richting een holding van Oyf. Dat laatste lijkt me eerder in het voordeel dan in het nadeel van Vitesse, het was immers geen gift, geen aandelen, of geld wat direct de club in vloeide (en sowieso speelde dit voor dat er sprake was van sancties). De constructie is altijd ontkend, maar het is niet verboden om meerdere clubs te hebben, denk aan Ajax in het verleden, de City groep nu of Red Bull. Alleen mogen clubs met dezelfde eigenaar niet in dezelfde competitie uitkomen. Red Bull kwam hier in het verleden mee weg door juridisch en organisatorisch e.e.a. gescheiden te houden, en datzelfde zal City nu ook doen (voorlopig lees ik immers alleen nog maar dat Girona de CL in gaat komend jaar waar ze City tegen zouden kunnen komen). Het hebben van meerdere clubs is alleen een probleem wanneer ze in dezelfde competitie uitkomen en dat is nooit gebeurd (al had had het 5 jaar geleden kunnen gebeuren ware het niet dat Vitesse al in de voorronde van de EL werd uitgeschakeld). De bank wilde al van Vitesse af, dus die situatie is ook niet veranderd en mochten ze er in slagen om de komende dagen, zoals het er nu naar uit zien om de aandelen in een stichting te plaatsen is dat probleem in principe opgelost. Het probleem van de bank is immers de afkomst van de eigenaar, het probleem van de bank is niet wie er in het verleden eigenaar zijn geweest. Op het moment dat er een Nederlandse stichting 100% van de aandelen heeft hebben ze geen reden meer op die rekening op te zeggen. Oyf heeft ongeveer tegelijkertijd met Abramovich bij Chelsea zijn handen van Vitesse getrokken. Ze hebben dus geen geld ontvangen op het moment dat Abramovich indirect geld in de club had kunnen steken terwijl hij op de sanctie lijst stond. Gezien de financiële situatie van Vitesse lijkt het om onwaarschijnlijk dat er geld vanuit Vitesse die kant op vertrokken. Geld wat Abramovich direct of indirect in de club zou hebben gestoken voordat hij op die lijst kwam, is sowieso niet illegaal ontvangen. Ik zou weten niet waarop Vitesse dan gepakt moet worden. Hooguit dat ze 1 jaar het risico hebben gelopen dat Vitesse en Chelsea in dezelfde competitie uit kwamen, zonder dat duidelijk was dat duidelijk was dat Abramovich, indirect via een lening richting een holding van de eigenaar van Vitesse, daar een vinger in de pap zou kunnen hebben. En zelfs dan lijkt de scheiding tussen Vitesse en Chelsea destijds me veel groter dan de scheiding nu tussen City en Girona en krijg je hooguit een discussie of ze dit formeel wel of niet hadden moeten melden (abramovich was juridisch immers geen eigenaar maar leende een holding geld die op zijn beurt eigenaar was van een holding waar vitesse onder viel). Zelfs als daar een staf uit komt kan ik me niet voorstellen dat dat een reden is voor het intrekken van de licentie.
 
Cali88mero
 
8
10 mei 2024 om 17:42
Los van het feit waar het geld vandaan komt, dat boeit mij vrij weinig. Vitesse, hoe spijtig ook voor de fans, moet faillissement aanvragen en uit het betaald voetbal treden. Jarenlang wanbeleid heeft hiertoe geleid. Elk normaal bedrijf had al niet meer bestaan maar omdat er sentiment bij een voetbalclub is moeten wij maar zorgen dat ze door kunnen?
 
tijgerSCF
 
2
10 mei 2024 om 17:44
Waarom ze nou dieper in de put zitten kan ik niet echt uit dit verhaal halen,beetje sensatie verhaal van maken over de rug van al die supporters.
 
Adzevedo
 
4
10 mei 2024 om 17:45
Wat ongeveer iedereen al jaren wist. Ik vraag me af of dit nog echt een verschil maakt voor de actuele situatie.
 
Sirius
 
1
10 mei 2024 om 19:42
Ja, want als dit bewezen is, kan men Vitesse straffen. Een dergelijke constructie is namelijk verboden, zowel volgens de Nederlandse en misschien Europese wet als volgens de Knvb.
 
Egel103
 
1
11 mei 2024 om 07:10
Ah jij bent jurist?
 
tinus45
 
2
10 mei 2024 om 17:52
Jammer,maar dit lijkt me nu toch echt einde verhaal. Voordat er iets word opgelost valt er alweer een lijk naar binnen.
 
HZ7-22
 
22
10 mei 2024 om 18:05
Lekker meten met twee maten. Dus omdat Rusland in oorlog is met Oekraïne staat deze beste meneer op een sanctielijst (omdat hij banden zou hebben met meneer P), maar Israël mag kinderen verm**rden, en die mogen lekker deelnemen aan Europese competities, songfestivals en de Olympische spelen. Gatverdamme, dat meten met twee maten is echt ongelofelijk.
 
HZ7-22
 
12
10 mei 2024 om 18:07
Voetbal en politiek gescheiden houden gebeurt hier dus totaal niet. Als Abramovic iets op zijn erfstok heeft, prima, dan mag je de hele organisatie opdoeken, maar hier is alleen sprake van eigenaarschap. Trouwens, dit is dus puur omdat hij inwoner is van Rusland en in banden is met Poetin. Nergens wordt zijn Israelische nationaliteit genoemd. Was dit wel het geval, hoorde je niemand iets roepen.
 
Anfield1892
 
9
10 mei 2024 om 18:31
Ik snap je punt hoor, maar deze louche viespeuk heeft wel degelijk banden met ome Vladimir. En niet zo`n klein beetje ook. Net zoals elke oligarch hand en spandiensten móet verlenen of anders een kopje thee krijgt voorgeschoteld. Aangezien jij hem indirect verdedigd, leuk weetje: deze op grondstoffen-van-zijn-bevolking parasiterende smeerlap- financierde nederzettingen in samenwerking met een niet nader te noemen schurkenstaat. Meneer heeft dus genoeg op zijn kerfstok.
 
GroeneKat
 
2
10 mei 2024 om 19:05
Neem je tabletten even in.
 
DieHalveMalle
 
1
10 mei 2024 om 19:16
Ik snap je punt, maar je slaat de plank wel mis. Rusland, Oekraïne, Hamas, Israël vermoorden allen kinderen.
 
HZ7-22
 
2
10 mei 2024 om 21:59
Hamas is geen land, maar een organisatie. Israel is een “democratisch” land. Als dit de “definitie” van democratie is, geef mij maar dan wat anders. Als Israel dit kan flikken als democratisch land, waarom zouden wij dat niet kunnen? Hamas heeft geen kinderen vermoord, dat is ontkracht door de VS. Israel verdrijft alle Palestijnen naar een hoek en bombardeert erop los. WO2 taferelen. Free Palestina.
 
Sirius
 
1
10 mei 2024 om 19:45
Dat het ene fout is, maakt het niet dat het ander dat niet is. Beoordeel de situatie nou gewoon eens aan de hand van de daadwerkelijke situatie. Het heeft totaal geen zin om er andere zaken bij te halen die losstaan van dit specifieke geval.
 
DianneCrezee
 
0
10 mei 2024 om 18:22
Dit is al erg genoeg voor Vitesse, hoeveel wil de knvb Vitesse nog straffen. Waarom kan de Gemeente niet helpen hier zijn alleen maar verliezers toch. Kijk een wat ze aan geld opgehaald hebben dat zegt toch al genoeg. Een club die al zolang bestaat die ga je dit toch niet aandoen.
 
jeffrey0487
 
3
10 mei 2024 om 19:12
Gemeente al weer moeten helpen? Waarom moet er weer gemeenschaps geld naar een club die er zelf een zooitje van maakt. Daarbij is het een bedrijf dus zelf de boontjes doppen. Ze wilden zelf ohh zo graag buitenlandse inversteerder nou je heb t resultaat. Laat mijn belasting centen maar aan wat beters besteed worden
 
Sirius
 
1
10 mei 2024 om 19:47
De gemeente heeft erg veel geld verplicht moeten kwijtschelden in het verleden en hadden Vitesse direct al gewaarschuwd ten tijde van de overname. Die willen niets meer met Vitesse van doen hebben en gaan zich er ook niet in mengen. Bovendien kan de gemeente niets, zelfs niet als ze het zouden willen. Vitesse heeft niets, dus een eventuele lening zou al snel staatssteun zijn. Dat vinden ze bij de Europese Commissie niet zo leuk.
 
Ruiz_FCT
 
11
10 mei 2024 om 18:26
En ondertussen moeten we allemaal maar medelijden hebben en geld doneren, terwijl Twente destijds elke andere club heeft moeten compenseren omdat die allemaal boos waren. Vitesse heeft ook gewoon vals gespeeld.
 
Sirius
 
2
10 mei 2024 om 19:52
Nou vond ik die compensatie niet onterecht, aangezien er wel degelijk gesjoemeld is, maar de beeldvorming verbaast me inderdaad wel. Dat wat het bestuur bij Vitesse gedaan heeft (meerdere besturen zelfs), is zeker niet lichter dan wat Munsterman en consorten gedaan hebben. Ook bij Vitesse zijn er jaarrekeningen vervalst en is er overduidelijk gesjoemeld. Maar goed, los daarvan verdient Vitesse gestraft worden voor de 'daden', maar ik hoop wel dat de licentie behouden blijft. Het zijn de onschuldige mensen die echt slachtoffer zijn van het wanbeleid, terwijl de passanten allang ergens in hun penthouses cocktails lopen te zuipen bij wijze van spreken.
 
Egel103
 
1
11 mei 2024 om 07:15
Heb nog nergens gelezen dat de jaarrekeningen vervalst zijn bij vitesse, wel dat ze niet compleet waren en te laat ingeleverd. Maar jij hebt blijkbaar overal inzicht in.
 
kevinho026
 
2
10 mei 2024 om 18:34
Voor iedereen met een half stuk verstand was dit al 10 jaar duidelijk joh, waarom denk je dat er, zeker tot 2018 ofzo, elk jaar een handvol Chelsea huurlingen rond liepen.
 
Sirius
 
2
10 mei 2024 om 19:54
Het is altijd ontkend door de betrokken partijen en men kon niets omdat men het niet kon bewijzen, schijnbaar tot nu. Abramovich heeft ook geen reden meer om dat soort dingen te verbergen evenals de betrokken partijen. Als dit echt bewezen kan worden, is de toekomst zelfs op korte termijn acuut in gevaar. Dan praten we niet over jaren, maar enkele maanden hooguit.
 
tukkerpro
 
5
10 mei 2024 om 18:36
Dit is de schuld van Vitesse zelf. Jarenlang hebben ze zaken gedaan met vreemde Russische constructies. Twente had destijds Doyen, ook zo'n partner die onbetrouwbaar was. Destijds werd Twente door bijna het gehele Nederlandse voetbal neergesabeld. Munsterman was destijds goed aan het klooien met Twente, maar wat de beleids verantwoordelijken van Vitesse de afgelopen 15 jaar is ook niet echt zuiver te noemen. Daar komen ook nog behoorlijk wat lijken uit de welbekende kast.
 
kevinho026
 
1
10 mei 2024 om 18:39
Zeker eigen schuld, maar qua lijken valt het laatste week wel mee. Dat VZ groot uit pakt omdat Vitesse nu even hot is verandert weinig aan het feit dat dit al lang een publiek geheim was voor degenen die de moeite namen om 1 (vage Georgier/Oekrainer/Rus die elkaar afwisselden) + 1 (leger huurlingen uit Londen) bij elkaar op te tellen.
 
Sirius
 
2
10 mei 2024 om 19:55
Publiekelijk geheim ja, maar als dit nu echt bewezen is, houdt niets de KNVB en het ministerie van Economische Zaken tegen om tot actie over te gaan. Bovendien moet je maar afwachten of de Belastingdienst niet ineens aan komt kloppen met een enorme aanslag.
 
checkpoint
 
5
10 mei 2024 om 19:01
Het is wel moeilijk voor een club als vitesse maar soms is het onvermijdelijk veendam werd uit de competitie genomen met 500000 schuld vitesse heeft 19 miljoen
 
jeffrey0487
 
0
10 mei 2024 om 19:13
Tja dat is meten met 2 maten helaas.
 
London Calling
 
0
10 mei 2024 om 19:23
Het verschil is dat Veendam geen fans had en daarmee eigenlijk geen bestaansrecht. Vitesse heeft er een puinhoop van genmaakt, maar is op basis van de aanhang gewoon een club die in de middenmoot en misschien wel subtop van de Eredivisie thuis hoort.
 
Sirius
 
1
10 mei 2024 om 19:57
De hoogte van de schuld maakt niets uit. Als een club aan de betalingsverplichtingen kan voldoen en binnen de regels van de KNVB opereert, heeft het bestaansrecht. Vooralsnog is dat bij Vitesse genoeg het geval. Clubs als Veendam hadden geen draagvlak meer en konden niet aan betalingsverplichtingen voldoen. Vitesse is veel groter, dus die kunnen hogere schulden maken zonder dat het gevolgen heeft. Daar waar een Veendam hooguit een paar miljoen euro per jaar aan omzet had, is dat bij Vitesse een veelvoud daarvan, zelfs nu...
 
balcontact
 
4
10 mei 2024 om 19:18
Is dit nu nieuws of oud nieuws met een nieuw sausje. Ik heb de indruk dat voortdurend feiten en aannames door elkaar worden gehaald. Als gewone supporter probeer ik de rust te bewaren en ik kan weinig anders doen dan op zijn minst nog een week afwachten. Over Bahrein hoor ik inmiddels niks meer, ik zou bijna zeggen gelukkig maar.