Vivianne Miedema komt op voor Van der Wiel: 'Mensen weten nul komma nul'
Donderdag, 27 januari 2022 om 19:33

Vivianne Miedema vindt dat psychologische bijstand voor topsporters genormaliseerd worden. De 25-jarige spits van Arsenal schrijft in haar eerste column voor het Algemeen Dagblad dat er in de topsportwereld nog te veel het idee heerst dat atleten geen zwakte mogen tonen. Miedema wil benadrukken dat topsporters 'ook mensen zijn' en haalt Gregory van der Wiel en Ricardo Kishna als voorbeelden aan, die eind 2020 hun mentale problemen openbaarden en daar volgens Miedema veel commentaar op kregen.

Miedema geeft toe eerst ook niet te hebben geloofd in psychologische hulp. "In een zaaltje over je gevoelens praten? Dat hoefde voor mij allemaal niet zo. Gaan we echt niet doen hoor, dacht ik toen. En kijk nu. Nu vind ik het belachelijk als een club géén psycholoog in dienst heeft." De topscorer aller tijden van de Oranje Leeuwinnen (104 interlands, 85 goals) heeft sinds ze bij haar huidige club Arsenal kwam een vaste psycholoog, waar ze zich zeker niet voor schaamt. "Sterker nog: ik zou het iedereen aanraden."

De goalgetter denkt dat de buitenwereld te weinig kijk heeft op het daadwerkelijke leven van topsporters. "Mensen zeggen: druk hoort er toch bij als je topsporter bent? O ja, zeker. Tot op zekere hoogte, absoluut. Maar wij topsporters zijn ook mensen hè. Met eigen problemen. Je moet de vrijheid kunnen voelen om daar eerlijk over te zijn. Zonder dat de buitenwereld dat als zwak ziet." Dat is nog te veel het geval, vindt Miedema, en noemt de casussen Van der Wiel en Kishna als voorbeeld.

Van der Wiel, die in 2018 zijn laatste duel als prof speelde, schreef eind 2020 op zijn eigen website een openhartig verhaal over de mentale problemen waarmee hij kampte. Kishna volgde niet veel later, door in het programma Andy Niet te Vermeijde te spreken over zijn paniekaanvallen en depressie. Het kwam de twee ex-Ajacieden op commentaar te staan op social media, waar Miedema zich boos over maakt. "Mensen weten niet wat er gaande is in het leven van een topsporter. Nul komma nul."

Miedema haalt een aantal anekdotes aan. Zo schrijft ze over de Olympische Spelen in Tokio, waar ze afgelopen zomer met de Leeuwinnen actief was. "Een groot toernooi levert altijd al prestatiedruk op, en daar komt de huidige coronasituatie nog eens bij. Eén verkeerd testje en het grote doel is weg. Met die gedachte leven is mentaal heel pittig." Ook denkt ze als achttienjarig meisje al veel gehad te hebben aan psychologische bijstand, toen ze naar het WK in Canada ging. "Daar kun je heel stoer over doen, maar die druk werd me gewoon te veel. Ik moest heel vroeg volwassen worden. Dat gaat niet zomaar, ook al denk je zelf misschien van wel. En zo heeft iedereen zijn eigen verhaal. Geef iedereen, ook buiten de sportwereld, de ruimte om daar mee om te gaan."

Meer nieuws
   
17:00
17:00
Live meepraten in de Süper Lig: Fenerbahçe - Besiktas
1
   
17:00
17:00
Live meepraten in de Serie A: Juventus - AC Milan
0
   
17:00
17:00
De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord
50
   
16:52
16:52
Onmisbare kracht van Feyenoord voedt geruchten met bezoek aan Liverpool
0
   
16:34
16:34
Salah weigert interviews na ruzie met Klopp: 'Als ik vandaag spreek...'
12
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (35)

 
Ducktaildo
 
11
27 januari 2022 om 19:45
Snap niet waarom er zoveel waarde wordt gehecht aan mensen hun mening op social media? Ik bedoel, als er een expert binnen dat speelveld commentaar geeft dan kan ik wel mee dat er commenteer werd gegeven, maar om je verhaal kracht bij te zetten door meningen op social media erbij te pakken? Op social media ga je over elk onderwerp wel voor- en tegenstanders vinden.
 
Soccerfan_1
 
3
27 januari 2022 om 19:48
Die meningen zijn sowieso niet serieus te nemen. Veel mensen gaan puur en alleen voor het kwetsen van mensen opmerkingen plaatsen op social media.
 
TheRoscoe
 
5
27 januari 2022 om 19:52
Omdat voetballers vaak toch egotrippers zijn en zich snel opwinden om alles wat niet pure lof is. En dat soort opmerkingen kom je het snelst tegen op social media.
 
Herosennin44
 
6
27 januari 2022 om 23:37
@TheRoscoe Wat ben ik blij dat velen van jullie geen enkel besef hebben hoe het is om dagelijks van miljoenen mensen kritiek te krijgen op jouw werk die mensen zelf niet eens uitvoeren en zeker niet op jouw niveau wat de beste 1% ter wereld is. Dit is sowieso een rare tijd waarin men denkt dat een mening obsessief geuit moet worden(en vooral natuurlijk de negatieve) en zijn mening even veel waard is dan de mening van een specialist op het gebied.In de echte werkelijkheid kan ik op straat langs je lopen, zeggen dat ik je vriendin lelijk vind en waarschijnlijk word jij dan logischerwijs geirriteerd. In werkelijkheid kunnen `normale mensen` kritiek van één complete vreemde al niet aan laat staan de aantallen waar deze spelers mee dealen los van de doodsbedreigingen aan jou en je familie zo hier en daar.Gelukkig overkomt jou dat soort dingen natuurlijk vrijwel nooit en kan jij je dus totaal niet inleven hoe het is om constant door het slijk gehaald te worden door mensen die vinden dat ze dat mogen omdat jij veel verdient en ze je ook `lof` geven. Dat klinkt als een toxische relatie waar de spelers zelf hierin geen enkele keuze hebben. Volgens mij zijn zij rijk en bekend door onze `obsessie` met voetbal en ons consumeren er van daardoor.
 
 
0
28 januari 2022 om 13:14
Naja als je door de halve wereld word lt afgemaakt op social media zal de meeste mensen dat wel iets doen. Vrij logisch ook toch? We zijn net mensen.
 
Soccerfan_1
 
10
27 januari 2022 om 19:46
Is toch ook alleen maar goed. Zou voor ieder mens goed zijn af en toe te praten met een psycholoog. Gewoon praten kan al zo veel betekenen. Onbewust kan veel je doen en laten blokkeren en door praten kan die blokkade weg gehaald worden. Dat geldt voor iedereen alleen schamen mensen zich vaak. Totaal niet nodig.
 
De Toekomst
 
1
27 januari 2022 om 20:34
Mwah, niet nodig? Mensen worden zo makkelijk in hokjes geplaatst dat als je mensen verteld dat je in therapie bent je al snel in het hokje "labiel" wordt geplaatst. Mensen gaan je dan toch al snel anders bekijken en beoordelen, dus ik begrijp best dat mensen zoiets voor zichzelf houden. Dat heeft echter niks te maken met het nut van therapie. Veel mensen hebben daar behoefte aan, maar durven die stap niet te zetten. Dat is wel een probleem, want als je er behoefte aan hebt moet je het gewoon doen.
 
IKEA
 
1
28 januari 2022 om 00:13
Labiel? Ik zie het meer als een luxe, iemand die gewoon tijd maakt om naar jou te luisteren. Nooit begrepen en eigenlijk ook nog nooit meegemaakt dat mensen neer kijken op andere mensen die een psycholoog of dergelijke bezoeken. Man, als ik het geld had zat ik dagelijks bij de psycholoog, heerlijk.
 
TheRoscoe
 
14
27 januari 2022 om 19:48
De topscorer aller tijden van de Oranje Leeuwinnen (104 interlands, 85 goals) heeft sinds ze bij haar huidige club Arsenal kwam een vaste psycholoog, waar ze zich zeker niet voor schaamt. "Sterker nog: ik zou het iedereen aanraden." Kan ze misschien niet even praten met de mannen van Arsenal, want er zitten er een paar die wel wat psychologische ondersteuning zouden kunnen gebruiken. Met name een bepaalde Zwitser.
 
LindaNolta
 
2
27 januari 2022 om 20:03
Onder sporters zijn er ook "zwakkere" niks mis mee als die hulp nodig hebben. "Normaal" functionerend mens heeft natuurlijk geen psycholoog nodig, uiteraard.
 
Ijsmuts
 
8
27 januari 2022 om 20:58
Therapie staat toch vooral in het teken van het opdoen van zelfkennis. Ik zou niet weten waarom een “zwakkere” dat nodig heeft en een “normale” niet. Iedereen kan er toch baat bij hebben?
 
somagunner
 
7
27 januari 2022 om 21:04
Doe effe normaal man. Je bent precies het probleem waar ze over praat. Xhaka heeft tijdens wedstrijden misschien een kortsluiting maar hij is buiten het veld een goede prof. Komt nooit te zwaar terug van vakantie, geeft alles op de training en is een rolmodel voor jonge spelers binnen de club.Je mag hem niets vinden maar ga niet een psycholoog aanpraten terwijl hij het niet nodig heeft. Het zegt al genoeg dat hij instagram reacties uit moest zetten omdat zijn vrouw en kind erin worden meegesleurd.Hij is mentaal enorm sterk. En is aanvoerder voor Zwitserland. Dat gebeurt niet als je mentaal zwak bent. Zelfs bij Arsenal is hij een aanvoerder zonder band.
 
KamielZeegers
 
1
28 januari 2022 om 10:23
Somagunner ik ben bang dat jij nu zelf blijk geeft van n verkeerd begrip van psychologische hulp. Dat iemand “mentaal sterk” is betekent niet dat diegene geen baat zou kunnen hebben bij therapie. Je impliceert alsnog dat iemand mentaal zwak is wanneer diegene een psycholoog bezoekt. Dat is niet het geval.
 
somagunner
 
0
28 januari 2022 om 10:43
Helemaal met je eens, misschien verwoord ik het slecht. Vind het niet kunnen dat je iemand een psycholoog aanpraat omdat hij wat kaartjes ontvangt tijdens wedstrijden.
 
TheRoscoe
 
0
28 januari 2022 om 11:48
Iemand die volledig niet in staat is om te doen aan zelfreflectie, noem ik niet mentaal sterk. Verre van zelfs. En bespaar me je preek man, het is niet eens een serieuze opmerking.
 
somagunner
 
0
28 januari 2022 om 12:23
En wie zegt dat Xhaka niet doet aan zelfreflectie? Kansloze aanname. Jij weet niet of hij misschien wel een aantal keren naar deskundige is gegaan om over zijn problemen te praten. En nu opeens is het geen serieuze opmerking, yeah right....
 
TheRoscoe
 
0
30 januari 2022 om 13:21
Ooit een interview van Xhaka gehoord over die controversiële momenten en kaarten van hem? En als jij te opgewonden bent om te herkennen wanneer een opmerking een bloedserieuze suggestie is of hoogstens een spottende opmerking, dan is dat niet mijn probleem, maar ga vooral verder ermee. Ziet er goed uit jongen.
 
Ad-Block-VZ4
 
4
27 januari 2022 om 19:49
Zoals Joe Rogan zou zeggen: don't read the comments Er kunnen duizenden mensen positief zijn maar als je gevoellig bent dan zullen de 10 negatieve berichten je vooral opvallen en tegen je werken. Topsport kan inderdaad op mentaal gebied flinke stappen maken. Maar dit zie je ook terug bij commerciële organisaties die normen en waarden over de schutting gooien omdat ze bijvoorbeeld iets meer kunnen verdienen aan advertenties dmv extra gegenereerde clicks dankzij smerige clickbait artikels.
 
Martijn R
 
2
27 januari 2022 om 19:53
Gewoon geen waarde hechten aan de mensen die er overheen vallen. Vanaf de bank met een zak chips en een fles cola denken mensen - voor wie het al een prestatie is de keuken te halen zonder buiten adem te raken - dat ze weten hoe zwaar topsport is. Wat je er fysiek en mentaal wel niet allemaal voor moet doet. Wat je er wel niet allemaal voor moet laten. Hoe zwaar het is je steeds over de grens te duwen terwijl je lichaam het fysiek niet wilt, hoe zwaar het is nooit tevreden te zijn met je prestaties maar altijd de lat hoger en hoger blijven leggen. Want tja, het kan altijd beter, er is altijd meer wat je kan laten voor de prestaties. Ik vind Miedema vaak maar een zeurderig persoon, maar hier heeft ze volkomen gelijk.
 
scolla28
 
1
27 januari 2022 om 20:32
Als je een prof bent en je kan er niet tegen dan moet je stoppen, en iets gaan doen waarbij er minder druk fysiek en mentale belasting is plus druk vanuit buitenaf. Wat je ook kan doen is social media en dit soort sitedls vermijden. Maar als je het openbaar maakt en er zijn mensen die erover vallen moet je niet zielig gaan doen. Ondanks de mentale problemen hebben ze hun zakken goed gevuld. En kunnen ze alsnog de hulp krijgen die ze nodig hebben. Als je sport is het in veel gevallen nog gratis ook, omdat het door je club wordt geregeld. Maar niet elke burger kan die hulp krijgen omdat ze het niet kunnen betalen maar werken zich wel kapot en gaan ook door. Maar daar wordt niet naar omgekeken. Nee sorry met die topsporters/ex topsporters die zonder probleem jaar in jaar uit 24/7 hulp kunnen krijgen heb ik een stuk minder medelijden. En persoonlijk wil ik het ook niet weten over ze ze zijn voor entertainment. En ze hoeven mij niet te vertellen hoe zwaar het leven wel eens kan zijn. dat zie ik elke dag weer om me heen.
 
Frey
 
1
27 januari 2022 om 20:39
Wat een gezemel. Misschien ben ik van de oude stempel, maar waarom zou je druk ervaren wanneer je tegen een bal moet trappen. Beetje normaal doen zou ik zeggen overschat jezelf en je leven niet. Het enige waar ik me druk om maak is wat ik vanavond eet, maarja ik ben een simpele ziel…
 
 
8
27 januari 2022 om 21:04
Misschien omdat duizenden mensen klaar staan om je af te vallen als je een keer verkeerd tegen een bal trapt. Topsport, in welke tak dan ook, is iets waar altijd prestatiedruk komt kijken. Heeft niks met de oude stempel te maken, meer een kwestie van begrip voor elkaar op kunnen brengen denk ik.
 
IKEA
 
0
28 januari 2022 om 00:16
Klopt, maar tegelijkertijd kan ik wel inkomen met Frey. Het is als goed verdienende voetballer zo gemakkelijk om iedereen een psycholoog aan te raden, terwijl waarschijnlijk mensen in de bijstand hier nog vele malen meer baat bij zouden hebben, echter er geen centen voor hebben. Het is goed om gevoelens bespreekbaar te maken, en tevens goed om te zien dat voetballers ook mensen zijn, anderzijds kan Miedema iedereen ook kaviaar aanraden of een Tesla, zij leven echter wel in een andere wereld dan de rest natuurlijk.
 
IronManUtd
 
0
28 januari 2022 om 13:50
@ikea Deze mensen zeggen toch nergens dat arme mensen geen baat hebben bij een psycholoog? In heel veel gevallen wordt psychologie trouwens gewoon vergoed, dus ook mensen met een smallere beurs kunnen hier vaak gebruik van maken.
 
IronManUtd
 
0
28 januari 2022 om 13:48
Dat ben je zeker. Maar nog belangrijker, je beseft blijkbaar niet dat mensen allemaal verschillend zijn. De ene heeft geen psycholoog nodig, de andere kan er veel aan hebben. En blijkbaar maak je je naast om je eten ook druk om gezemel van topsporters die vinden dat ze baat hebben bij een psycholoog. Oops.
 
marieke90
 
1
27 januari 2022 om 21:32
Niemand was toch negetief over vander wiel en kishna of heb ik wat gemist?
 
IKEA
 
1
28 januari 2022 om 00:18
Het is een beetje hun onderbuikgevoel laten spreken, want iedereen is enkel complimenteus geweest naar Kishna en van der Wiel. Het enige wat ik nog vaak tegen kom is dat mensen bij Kishna zeggen dat hij door zijn houding het niet heeft gehaald, die mensen zouden wat interviews moeten zien met Kishna, wat kan dingen goed bespreekbaar maken en wat een volwassen man. Trots dat hij bij ons in het groen geel speelt.
 
Luke Pingen
 
0
27 januari 2022 om 21:49
Hartstikke goed als mensen een psycholoog omarmen om daar over de problemen te praten. Maar om fans te beschuldigen dat ze niks weten, is overdreven. Heel veel wordt door clubs, spelers en zakenwaarnemers juist binnenskamers gehouden. Dan kan je ons niet verwijten dat we niks weten.
 
DRL80
 
0
27 januari 2022 om 23:42
In de NBA is hier terecht ook al een tijd aandacht voor. Goed dat ze dit aankaart.