Vragen over roze schoenen vallen verkeerd: 'Jij associeert dat met wat?'
Zondag, 23 september 2018 om 08:23

Veel spelers van NAC Breda speelden zaterdagavond tegen VVV-Venlo (3-0 verlies) met roze voetbalschoenen. FOX Sports-interviewer Hans Kraay jr. sprak na afloop van de vijfde nederlaag van NAC na zes speeldagen in de Eredivisie met Menno Koch en bracht het roze schoeisel ter sprake. De oud-voetballer had het in zijn actieve loopbaan niet aangedurfd om met dergelijke voetbalschoenen te spelen.

"Misschien mag ik het er niet bij halen, maar ik heb twee jaar bij NAC gespeeld. Ik had het niet in mijn hersens gehaald om op roze schoenen te spelen. Dit is toch een stoere volksclub?", vroeg Kraay jr. zich openlijk af. Koch had geen trek om hier inhoudelijk op in te gaan. "Ik snap dat dit erbij wordt gehaald. Maar vorige week speelde niemand op roze schoenen en toen was het ook slecht", stelde de verdediger.

Op Twitter werd volop gediscussieerd over de roze voetbalschoenen én de uitspraken van Kraay jr. Barbara Barend vroeg zich af wat de oud-voetballer nou precies bedoelde. "Roze schoenen kunnen niet? Jij associeert dat met wat? Geen echte mannen, vind je?", publiceerde Barend via Twitter. "Je tekst: 'je speelt voor NAC he, denk aan je supporters?' Leg even uit wat je precies bedoelt. Mijn vrouw en ik begrijpen verband roze & geen 'echte' mannen niet."

In de studio van FOX Sports gaf Ronald de Boer te kennen dat roze voetbalschoenen 'iets van deze tijd' zijn. "Het hoort er nu eenmaal bij." Hij erkende dat het in zijn tijd als actieve voetballer ondenkbaar was. "Ik weet nog dat Martijn Reuser een keer bij Ajax op de training kwam met witte schoentjes. Louis van Gaal zei: 'wat kom jij hier doen? Jij gaat nu naar de kleedkamer en andere schoenen aantrekken. Ga eerst maar eens gewoon voetballen'", imiteerde De Boer zijn voormalige coach.

Meer nieuws
   
21:09
21:09
Perez loopt vooruit op PSV-transfer: '35 miljoen is toch wel heel veel geld?'
0
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
20:59
20:59
Paris Saint-Germain wederom kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
1
   
20:31
20:31
Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
0
   
20:30
20:30
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (51)

 
koeral
 
70
23 september 2018 om 08:36
Ik zie ook liever zwarte Adidas schoenen en persoonlijk heb ik een hekel aan al die gekleurde schoenen. Ik vind het er ook niet uitzien, maar dat is mijn mening. Tegenwoordig is het normaal en iedereen mag dragen wat tie wilt, maar ergens snap ik Hans zijn vraag wel. Nogmaals: het ziet er niet uit.
 
arsen(e)al
 
24
23 september 2018 om 08:53
Vind zwarte schoenen persoonlijk heel lomp ogen. Vind wat kleur vaak wel mooi
 
AubaArsenal
 
39
23 september 2018 om 09:27
Wauw, zwarte lotto's in de jaren 90. Nike Tiempo en Mercurial Vapor. Genoeg mooie smaakvolle zwarte voetbalschoenen.
 
Araman
 
12
23 september 2018 om 10:36
Volgens mij is het de bedoeling dat voor de herkenbaarheid spelers van hetzelfde team hetzelfde gekleed zijn. Ik zou als trainer een aantal opties voorleggen aan het begin van het seizoen en de spelers daar een gezamenlijke keuze in laten maken, waarvan de rest van het seizoen niet meer werd afgeweken. Maar ja ik ben een oude vent en erger me al aan de haren van Babel.
 
Wouterke
 
35
23 september 2018 om 08:37
Het gaat niet om de kleur roze Frits, als de schoenen zilver waren dan was de discussie hetzelfde.
 
Kasteelheer.88
 
40
23 september 2018 om 08:44
Barend wil weer goedkoop scoren. Persoonlijk vind ik het vooral een stel hele lelijke schoenen .
 
Tim00w
 
69
23 september 2018 om 08:46
Verkeerde Barend, maar eens. Ze komt op voor de lgbt community, maar het feit dat zij roze daar automatisch mee associeert is meer een tekortkoming van haar dan van hans. Roze is gewoon niet een echt stoere kleur (en ook niet fraai voor voetbalschoenen, maar dat is mijn mening)
 
after
 
5
23 september 2018 om 09:17
Juist. Net zo erg zo niet erger dan wat Hans doet.
 
SL100
 
4
23 september 2018 om 09:31
@ Wouterke Hahaha!!!...Het gaat dus juist nìet over Frits en wèl over de kleur....
 
Wouterke
 
2
23 september 2018 om 09:44
Het was ook vroeg, haha. Dat het Barbara is maakt mijn punt alleen maar duidelijker.
 
Yoda
 
3
23 september 2018 om 09:53
Bij zilveren schoen was de discussie even zinloos ja. Voor niks aangehaald door Kraay.
 
Tinus88
 
165
23 september 2018 om 08:41
Blij dat ik geen sociale media heb. Al die aandachtsgeile tegenwoordig. Lekker politiek correct met zijn allen, om de haverklap is er wel weer iemand anders beledigd. Kansloze tijd waarin niemand meer iets kan hebben. Tere zieltjes, kweek verdomme eens wat eelt in plaats van je zelfmedelijden met de dag te laten groeien. Kansloos figuur die Barend.
 
koeral
 
34
23 september 2018 om 08:44
Echt volkomen mee eens! Ik heb alleen Facebook en wat je daar af en toe voorbij ziet komen, lachwekkend gewoon. Vandaag de dag kan niemand wat hebben en wanneer je tegen het verkeerde been trapt, zijn we al snel op de teentjes getrapt.
 
Strikersun
 
31
23 september 2018 om 08:47
Heeft niets te maken met tere zieltjes maar met normen in de maatschappij. Die standaard van mannen moeten stoer zijn en zwarte schoenen dragen en niet te gekleurde kleding dragen en niet emoties tonen is toch achterhaalt? Ik baal zelf ook van opmerkingen als van: dat is toch geen echte vent! Het legt het machocultuurtje binnen voetbal wel bloot, en laat zien waarom sport bijvoorbeeld nog 1 van de moeilijkste werelden is om in uit de kast te komen.
 
RodyTeulings
 
18
23 september 2018 om 09:04
Helemaal eens met jouw opmerking! Er leven nog altijd mensen in de stenen tijdperk waar mannen stoer moeten zijn en vrouwen mooi moeten zijn. Het is 2018, die 'tere zieltjes' hebben het eindelijk voor elkaar gekregen de wereld een heel stuk mooier te maken en we zijn nog steeds bezig. Elkaar forceren om volgens een bepaalde consensus te leven (en jezelf ook forceren natuurlijk) is júíst de zwakte. Conservatieve mensen vormen juist de zwakte in onze maatschappij. Positief puntje is wel dat je dat soort mensen eigenlijk alleen tegenkomt in de voetbalwereld, bejaardentehuis of de kerk.
 
after
 
46
23 september 2018 om 09:15
Sorry, het is niet dat ik iets heb met macho mannetjes of wat dan ook, maar jij beweerd dat de laatste jaren de wereld mooier is geworden? Misschien in je sociaal media bubbel? Ik zie het niet en heb godzijdank geen socialmedia.
 
Strikersun
 
11
23 september 2018 om 09:27
Mensen strijden meer voor hun rechten en dat maakt het leven wat moeilijker. Maar iedereen moet eens goed hard kijken naar de maatschappij en beseffen dat deze is ingericht voor bepaalde mensen, en er hierdoor heel veel mensen zoals immigranten, LGBT, vrouwen het in verhouding heel zwaar hebben gehad. Dat dit de wereld voor ons als blanke hetero mannen wat minder zwart-wit maakt moet je dan maar even voor lief nemen, vind ik.
 
Sta plaats
 
6
23 september 2018 om 09:34
Hoe ziet jouw maatschappij eruit? Graag wel reeël blijven, ben gewoon benieuwd.
 
ninjakai
 
28
23 september 2018 om 09:40
@ Strikersun. Belachelijk en dit laat dus precies zien waar het mis gaat. Waar zegt Hans dat mannen stoer moeten zijn? Nergens. Dat wordt er dus gewoon ff door jouw van gemaakt. En vervolgens generaliseren. Sport een van de moeilijkste Werelden om uit de kast te komen. Bam hoe generaliserend en discriminerend wil je het hebben. Zijn voldoende sporters uit de kast gekomen en dat leverde geen enkel probleem op. Maar omdat het bv bij vechtsporten en andere contactsporten minder snel gebeurd, is de gehele sportwereld een grote enge homofobe plek...... Ga je schamen. Als je met een vinger wijst naar een andere, wijs je er met drie naar jezelf. Vervolgens de opmerking van Hans, ai ai ai wat zou hij er toch mee kunnen bedoelen. Ik begrijp het meer als bij NAC hebben ze een voorkeur voor rouwdouwers die tot het gaatje gaan en niet van die types die bezig zijn met op welke schoenen ze lopen.
 
Nijogeth
 
12
23 september 2018 om 09:41
Rodyteurlings, ik ben het totaal niet met jouw eens. De huidige maatschappij wordt met de dag idioter. Dan heb je mensen die strijden voor zoveel mogelijk vrijheden, maar ondertussen mensen die het daar niet mee eens zijn neersabelen. Vrijheid werkt 2 kanten op en meningen dus ook. Hoe kunnen bepaalde mensen nu verwachten dat het geaccepteerd wordt dat ze voor hun vrijheden vechten, terwijl ze de vrijheden van anderen niet accepteren?
 
RodyTeulings
 
3
23 september 2018 om 09:46
After. Als je geen social media hebt, is het moeilijk om een verband te liggen. En het is ook veel meer en groter dan social media. Ga maar eens langs op scholen en praat over normen en waarden. Hell, zelfs mijn nichtjes van 8 en 9 hebben betere principes dan conservatieve mensen ooit zullen hebben. Het is echt prachtig om te zien hoe zij oprecht vinden dat je elkaar moet accepteren en dat ook daadwerkelijk doen. Zij weten dat mannen niet altijd stoer hoeven te doen, dat vrouwen mogen dragen wat ze willen en dan heb ik het nog niet eens over delicate zaken als lgbtq+ en rascisme. Dus nee, het is geen "social media bubbel". Het zijn juist meerdere generaties.
 
Sta plaats
 
22
23 september 2018 om 10:08
Lgbtq+ komt uit Amerika. De + staat voor alle aandoeningen die nog moet komen, ze weten het zelf niet meer op het moment(lees: schreeuw om aandacht). Voor mij is het een raadsel dat homosexualiteit zich aansluit bij deze gemeenschap aangezien ze er voor uitkomen man te zijn en op mannen te vallen. Wat ook hier lang en breed geaccepteerd is. Hoe die Amerika-nonsens heel snel aan de andere kant van de oceaan. "Zij weten dat mannen niet altijd stoer hoeven te doen, dat vrouwen mogen dragen wat ze willen" en dan dit, Waar slaat dit in godsnaam op! Dit is al sinds de jaren '60 bezig , sinds de ontzuiling, in Nederland alleen sommige figuren doen blijken of het nu pas in gang is gezet. Daarnaast is juist verstandig om niet mee te gaan in de transgenderdiscussie aangezien de helft daarvan bij de psycholoog loopt en dus de realiteit kwijt is.
 
Lacazette
 
0
23 september 2018 om 11:02
@ninjakai: door te zeggen 'nac is toch een stoere volksclub' bedoelt hij eigenlijkit is niet stoer en past niet binnen de cultuur van de club. Deze gedachte helpt de homos niet echt omdat dat ook vaak als niet stoer wordt gezien. Sport is ook best moeilijk om in uit de kast te komen. Kan je je al voorstellen hoe supporters tegen je tekeer gaan als ze weten dat je homo bent. Voetbalzone had hier al eens een artikel over dat homos niet uit de kast willen komen. https://m.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=315847
 
W.S.
 
0
23 september 2018 om 11:46
+ staat helemaal niet voor wat "nog moet komen" en het aandoeningen noemen is ronduit belachelijk
 
Strikersun
 
7
23 september 2018 om 08:42
Opzich terechte opmerkingen. Wat is dan een echte vent? Laat die associaties lekker zitten en laat iedereen in zijn waarde. We zijn inmiddels toch wel langs het station aan het bewegen dat mensen zich aan bepaalde zaken moeten houden vanwege hun geslacht. Ik hoop dat voetbal hier ook een keer in meegaat.
 
Sta plaats
 
8
23 september 2018 om 09:29
Heeft niks met genderdiscussie te maken (echt waar komt dit vandaan?).
 
JaLi71
 
33
23 september 2018 om 08:45
Daar gaan we weer, helaas zijn er weer een paar feministe boven komen drijven die iets gevonden hebben om over te zeiken. Wat Kraaij zegt is gewoon waar, in zijn tijd liepen spelers niet met roze schoenen. Het enige dat je hem misschien kwalijk kan nemen is dat hij een klein beetje ouderwets is. Nou nou wat een ramp.
 
Yoda
 
2
23 september 2018 om 09:55
Wat is er waar aan wat Kraay zegt? Dat de schoenen tegenwoordig roze kunnen zijn en vroeger alleen zwart? Dat is feitelijk waar. En dat hij er waarschijnlijk zelf niet voor had gekozen zal ook wel waar zijn, al is dat lastig bepalen omdat hij die keus simpelweg niet gad. De meest “stoere, bepalende en vermogende spelers” van tegenwoordig komen het veld op met bonte kleuren. Lijkt mij niet uitgesloten dat als Hans nu had gespeeld en keuze had, misschien ook iets anders dat zwart zou kiezen. Maar een slechte prestatie van Nac, roze schoen en stoere mannen in een adem bij elkaar laten komen is volledig vreemde onnodige journalistiek vind ik.
 
deregenjas
 
4
23 september 2018 om 09:00
Vind het erger dat medialand niet weet hoe het werkt: Die jongens hebben allemaal sponsor contracten, en zodra Adidas of Nike met een nieuw kleurtje op de markt komt, dienen zij die te dragen. Daar krijgen ze goed voor betaald. Geel, zwart, paars, groen of roze.
 
rinkhsv
 
5
23 september 2018 om 09:11
Dan zegt die jongen dat toch ipv zo te reageren.
 
BadHabbit
 
7
23 september 2018 om 09:19
@rinkhsv Het is Barbara die er zo over doorgaat. In de tekst staat dat de verdediger alleen zegt: "“ik snap dat dit erbij wordt gehaald. Maar vorige week speelde niemand op roze schoenen en toen was het ook slecht”, stelde de verdediger." De rest van het artikel is de reactie van Barbara.
 
cancancan
 
4
23 september 2018 om 11:48
Heb gister het hele interview gezien, en daarin zegt Koch ook dat het om sponsorredenen is. Maar ik snap Hansiehansie wel, het is de binding met de supporters waar het altijd volle bak is. Die moeten ze zich nu voor ze gaan winnen. De binding met spelers als Jelle ten Rouwelaar, Zwaanswijk, Meijers, Kwakman, Schalk, Van der Leegte, Amoah, Penders, Van Gestel, De Graaf, Lurling. Jongens van die lichting: het NAC-publiek kan zich er meer mee identificeren. En dat is erg belangrijk voor een voetbalclub: dat er binding is tussen spelers en publiek. Vorig jaar was dat er zeker met Garcia, Ambrose en Mari ondanks dat ze misschien gehuurd waren wisten ze wat het inhield om voor NAC te spelen. Als het niet goed gaat, moet je gewoon geen primadonna-trekjes hebben. Ik zeg niet dat dit ergens op slaat: of dat het goed is. Maar dat is wel hoe een groot deel van het publiek erover denkt.
 
cabinessence
 
14
23 september 2018 om 09:37
Al die oudere analytici moeten maar eens in gaan zien dat het geen 1974 meer is... Altijd dat gezeur over die gekleurde schoenen, over die grote koptelefoons, over tattoo's... Ik ben zelf een ouwe lul van bijna 40 die ook altijd heeft geweigerd om op gekleurde schoenen te spelen, maar kom op... Het is 2018 en de voetballers van nu zijn nou eenmaal van een andere generatie.
 
multatuli
 
4
23 september 2018 om 09:43
Zou dat nou typisch Nederlands zijn, dat wij ons druk maken om de kleur van iemands schoenen?
 
Scepticus38
 
2
23 september 2018 om 12:10
@multatuli Je schrijft: "zou dat nou typisch Nederlands zijn, dat wij ons druk maken om de kleur van iemands schoenen?" Dat heeft niets met de landsaard te maken, maar met het feit dat de voetbalwereld uiterst conservatief is ingesteld en voor figuren als Kraay en Derksen geldt dat in het kwadraat. Buiten de voetbalwereld maakt niemand zich druk om dergelijke futiliteiten. En binnen de voetbalwereld de jonge garde ook niet. Die is veel vooruitstrevender en in de toekomst zal de voetbalwereld daardoor waarschijnlijk vanzelf minder conservatief worden en zullen die conservatieve figuren vanzelf uitsterven.
 
FCVoetbal23
 
4
23 september 2018 om 09:43
Volgens mij worden al die jongens gesponsord door bepaalde merken en krijgen sommigen er heel goed voor betaald. Misschien moeten ze diezelfde vragen aan de merken zelf stellen in plaats van continue maar te zoeken naar iets wat er niet is.
 
ricootje40
 
4
23 september 2018 om 09:54
Die Hans Kraay is ook een irritante man hoor, wat betreft interviewen. Stelt enkel suggestieve vragen met zijn eigen mening erin. Bah.
 
TheRoscoe
 
3
23 september 2018 om 10:09
Misschien had Hans Kraay Jr. meer moeten durven in zijn tijd. Ik neem mensen niet serieus die denken dat de kleur roze iemand minder mannelijk maakt. Het is een kleur. Doe normaal.Als je het een lelijke kleur vindt, dat kan gewoon. Dan gaat het puur om wat je van de schoenen vindt, aestetisch gezien. Maar dat stigma tegen roze is kinderachtig.
 
Spijkenisser
 
3
23 september 2018 om 10:55
Geeft gewoon aan waar de prioriteiten liggen bij deze spelers. Meer randzaken en opvallen dan 100% focus op het spel. En Barend? Mediageil en wit voetje scoren
 
multatuli
 
2
23 september 2018 om 12:05
Dus als je in de winkel kiest voor roze schoenen ipv zwarte, dan ben je meer met randzaken bezig? Kortom als je in die winkel roze schoenen koopt, heb je niet 100 focus op het spel op het voetbalveld, en als je zwarte schoenen koopt wel? Begrijp ik je zo goed ? Wel grappig, want ik heb altijd alleen zwarte schoenen gekocht, maar had in de winkel alleen oog voor hoe die schoenen zaten. Ik heb niet echt het idee dat ik op het veld meer focus had omdat ik zwarte schoenen in de winkel had gekocht, dan dat ik gehad zou hebben als ik roze schoenen had gekocht.
 
arvelajax
 
0
23 september 2018 om 11:43
Voor mij is een aparte schoenkleur te vergelijken met al die gekke kapsels en tattoos. Het leidt af, ik vind het niet mooi, maar het zegt ook iets over de tijd van nu. Spelers zijn ontzettend bezig met hun uiterlijk en beeldrechten. Doe mij maar een type Matthijs de Ligt. Geen versieringen, heel gewoon gebleven, en vooral veel (extra) trainen om de beste te worden. Zonde van je tijd om zoveel bij de kapper te zitten.
 
XIII
 
0
23 september 2018 om 12:15
Als het waar is dat ze vorige wedstrijd op zware schoenen speelden en verloren maakt het nu spelen op roze schoenen imo nog erger. Ik weet dat het iets kleins is, maar nog. Ze horen zich bezig te houden met het voetbal en niet met randzaken als de kleur van keer voetbalschoenen. Ik denk ook dat Hans Kraay daar beetje op doelt.
 
Scepticus38
 
2
23 september 2018 om 12:17
Hans Kraay Jr. maakt zich druk over de kleur van voetbalschoenen, terwijl hij, toen hij zelf nog actief was, met zijn onkunde iedere tegenstander dwars doormidden schopte. Ik heb hem in een wedstrijd tegen Ajax eens tekeer zien gaan tegen Bergkamp dat het een wonder was dat die na de wedstrijd nog in staat was om op eigen kracht het veld te verlaten. Het is maar hoe je je prioriteiten stelt.
 
PerPSV
 
0
23 september 2018 om 12:38
Van twee kanten onzin natuurlijk. Speel zelf altijd op zwarte Nikes, omdat ik die het mooiste vind. Paar seizoenen in de jeugd met fel oranje schoenen gespeeld, maar daar dacht ik echt geen moment meer aan toen ik het veld op liep. Anderzijds natuurlijk onzin dat na zo'n onzinnige opmerking zo'n discussie ontstaat. Tuurlijk wordt roze veel in verband gebracht met de lgbt community, maar zoals hier boven eerder aangegeven, speelden ze op zilver of goud (of een andere onconventionele kleur binnen de voetbalschoenen-wereld), had je dezelfde (nogmaals, onnodige) discussie kunnen starten.
 
Nicollevan Emm
 
0
23 september 2018 om 12:56
een geweldige kleur toch?
 
Rockyde Keijzer
 
2
23 september 2018 om 13:03
Laat iedereen voetballen waar hij of zij in wilt. Lekker boeiend of ze zwart, roze, groen of goud zijn. Dit is toch eigenlijk geen discussie waard.
 
SocioFan1
 
2
23 september 2018 om 13:47
Aan De Boer's voorbeeld is het verschil duidelijk te merken tussen nu en vroeger. Vroeger ging het om de inhoud, het innerlijk. Eerst goed presteren, goed gedragen. Dst moet de basis zijn en daarna kan je zo even krom gezegd gek doen. Nu komen gassies aan, die nog niks laten zien en willen van alles eisen en komen met rare uiterlijkheden denkende ik ben de 'man'. De norm is erg veranderd helaas. Want als een zwerver of een man in pak naar je toe komt zal je vast de man in pak geloven vanwege zijn uiterlijk terwijl het bv. een oplichter pur sang kan zijn en de zerver een aardige gozer.
 
Scepticus38
 
0
23 september 2018 om 14:32
@sociofan1 Je schrijft: "aan De Boer's voorbeeld is het verschil duidelijk te merken tussen nu en vroeger. Vroeger ging het om de inhoud, het innerlijk. Eerst goed presteren, goed gedragen. Dst moet de basis zijn en daarna kan je zo even krom gezegd gek doen. Nu komen gassies aan, die nog niks laten zien en willen van alles eisen en komen met rare uiterlijkheden denkende ik ben de 'man'. De norm is erg veranderd helaas. Want als een zwerver of een man in pak naar je toe komt zal je vast de man in pak geloven vanwege zijn uiterlijk terwijl het bv. een oplichter pur sang kan zijn en de zerver een aardige gozer". Ik heb zelden iemand in zo weinig zinnen zoveel onzin uit horen kramen. Als het over inhoud zou gaan, zou het juist niet over de kleur van iemands schoenen gaan, maar over zijn spel. Iemands uiterlijkheden zorgen er niet voor dat hij minder gaat spelen en moeten derhalve buiten beschouwing worden gelaten als hij wordt beoordeeld. Sterker nog als iemand zich prettiger voelt op gekleurde schoenen, is de kans groot dat dat zijn prestaties ten goede zal komen. Deze discussie gaat helemaal niet over jong versus oud, maar over vooruitstrevendheid versus bekrompenheid. Iemand met een stadsmentaliteit zal zich nauwelijks druk maken over dergelijke futiliteiten, in tegenstelling tot iemand met een dorpsmentaliteit.