Vuurwerkgooiers Twente zullen 'gevolgen ondervinden': 'Haarscherp op beeld'
Maandag, 7 mei 2018 om 11:40

De voorlopig laatste wedstrijd van FC Twente in de Eredivisie tegen NAC Breda (1-1) werd zondagmiddag ontsierd door supporters die vuurwerk op het veld gooiden. Erik Velderman, algemeen directeur, vertelt bij Langs de Lijn dat de club de daders zal laten opdraaien voor de kosten.

"De daders zullen de gevolgen van hun actie ondervinden. Dankzij de camera's in het stadion hebben we een aantal jongens haarscherp op beeld. We hadden een indicatie dat iets dergelijks stond te gebeuren. We hebben enorm zwaar gecontroleerd, maar blijkbaar is zelfs dat niet genoeg om dit te voorkomen", vertelt Velderman, die spreekt van 'een tiental raddraaiers'. Scheidsrechter Edwin van de Graaf moest door de rookontwikkeling de wedstrijd even stilleggen.

"Het was een emotionele wedstrijd. Maar dat betekent niet dat je het zo mag verpesten als supporter. Het is schandalig wat er gebeurd is", vervolgt de algemeen directeur van FC Twente. "Als je dan ziet hoe het hele stadion reageert op zoiets vervelends, dan krijg je daar wel een goed gevoel bij. Wat ook goed voelt, is dat er een enorme run is op de seizoenkaarten. Er zijn er inmiddels meer dan vijfduizend verkocht."

Gertjan Verbeek vertelde zondag tegenover de NOS dat hij als trainer van FC Twente bedreigingen ontving. Voor Velderman kwam dat nieuws als een verrassing. "Dit is verschrikkelijk. Belachelijk. Ik weet wel dat er veel dingen worden geroepen op social media, maar ik heb nog niet eerder van dit soort extreme berichten gehoord. Ik heb daar zelf ook totaal geen last van", aldus Velderman, die blij is dat het seizoen erop zit. "We gaan die club gewoon weer helemaal vanaf de grond aan opbouwen en keihard werken om snel weer terug te zijn."

Meer nieuws
   
11:00
11:00
Pak 3x je inzet als Uitblinker Saka scoort tijdens Tottenham Hotspur-Arsenal!
0
   
10:29
10:29
Kraay jr. reageert op overstap Slot: 'Ik begrijp hier niets van, lachwekkend!'
5
   
10:00
10:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
09:10
09:10
Slot denkt aan Nederlander als eerste topaankoop bij Liverpool
31
   
08:39
08:39
Engeland heeft bar weinig vertrouwen in Slot: 'Hij is een Ten Hag in vermomming'
53
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (33)

 
Harmr
 
31
7 mei 2018 om 11:57
Mooi, levenslang stadionverbod en op laten draaien voor de kosten als bonus.. Raddraaiers bij Eagles - Graafschap van begin maart zijn ook nooit meer welkom bij ons, en terecht..
 
Twenteov
 
97
7 mei 2018 om 11:57
Heb me vaker geschaamd voor mijn eigen publiek, maar gisteren sloeg alles. Wat een idioten, die rookbommen gingen al nergens over, maar dat ze ook nog proberen om stewards te molesteren, en na de tijd medesupporters van de 2e ring, kan ik gewoon niet bevatten. Die mafklappers schofferen hun eigen volk in hun eigen stadion. Gelukkig kregen ze een welverdiend oorverdovend fluitconcert. Verdomme juist in deze inktzwarte periode waarin de club zit had deze laatste speeldag alles om een leuke dag te worden; heerlijk weer, koud bier, vol stadion, leuke tegenstander. Krijgen we dit. Hoe creã«er je afstand binnen supportersgroeperingen zeg, juist nu eenheid zo belangrijk is.
 
buitenspelval
 
11
7 mei 2018 om 12:50
Je hebt helemaal gelijk Twenteov, het is om je dood te schamen voor sommige ‘supporters’, die er vooral op uit zijn om rottigheid uit te halen, om hun eigen club in een negatief daglicht te zetten, om de eigen spelers, staf en directie te kleineren en te beschimpen en bovenal hiermee met agressieve verbale en fysieke middelen er naar streven een machtspositie binnen club te bemachtigen. Bij mijn eigen club zitten er ook een aantal tientallen klootzakken op de tribune èn op fora, die er alles aan doen, om een vaak positieve sfeer om te zetten in een negatieve en explosieve sfeer, waarbij spelers, staf- en directieleden bij het minste geringste met de grond gelijk gemaakt worden en de meest walgelijke verwensingen en bedreigingen naar hun hoofd geslingerd krijgen. De grootste schreeuwerds krijgen er ook tegenwoordig op social media en fora alle ruimte voor en beinvloeden zo de publieke opinie. Ik sla enkele clubfora deze dagen al over omdat ik bij het lezen van vele topics plaatsvervangende schaamte krijg. Ik vind deze ontwikkeling gewoonweg walgelijk. De grote bekken verpesten het voor de grote groep welwillende, positief gestemde supporters en vooral hun eigen club. Als logisch gevolg jagen ook nog eens de eigen spelers en trainers weg. Die passen er waarschijnlijk voor om in zo’n negatieve sfeer gecreeerd door een klein groepje nog langer te acteren en zullen dat ongetwijfeld laten meespelen wanneer ze een buitenlands aanbod krijgen En geef ze een ongelijk. Het wordt hoog tijd om figuren, die zich als extremisten op een agressieve en intimiderende manier profileren en gedragen, eens flink aan te pakken, het beleid jegens dit soort groeperingen te verharden en er alles aan te doen om zulke lieden te weren uit de stadions. De overheden zouden zich ook niet langer meer mogen distantiëren van zogenaamde ‘interne aangelegenheden’ in de stadions, die door de clubs opgelost dienen te worden. Het stadion is geen vrijplaats voor verbale en fysieke extreme gedragingen, die de wet niet verdragen. De clubs groeit de problematiek al jaren boven het hoofd.
 
Juicher
 
10
7 mei 2018 om 12:57
Klopt, op Feyenoord fora hetzelfde verhaal. De ergste verwensingen en alles is kut. Ik vraag me altijd af wat die mensen zelf bereikt hebben in hun leven. Ik denk dat ik het antwoord wel weet... En als je er wat van zegt krijg je ook meteen de volle lading en worden ze persoonlijk. Alsof dat enige indruk maakt tegen iemand die je niet kent, maar goed.
 
buitenspelval
 
6
7 mei 2018 om 13:15
Het ergste is ook nog, dat zulke schreeuwerds het voor elkaar krijgen, dat we als positieve foraleden wegblijven uit die verrotte sfeer, waarmee feitelijk deze mensen hun zin krijgen om de toon te zetten, zoals zij dat willen. Het is bijna het afbakenen van hun territorium, waar andere geluiden niet geuit mogen worden. Verbaal agressief machogedrag en borstklopperij.
 
Twenteov
 
8
7 mei 2018 om 13:35
Inderdaad buitenspelval, er moet opgetreden worden. Alleen vraag ik me af hoe? Jarenlange stadionverboden lijkt me het enige wat werkt. Waar ik in ons geval ook bang voor ben is dat er na gisteren vast (potentiële) sponsoren afgehaakt zijn en waarschijnlijk ook supporters die nog twijfelden of ze wel/niet gaan verlengen. Dan maak je je club dus letterlijk kapot. Gisteren maakte ik de klassieke fout om in discussie te gaan met zo'n opgefokt en waarschijnlijk doorgesnoven typetje na de wedstrijd. Kreeg ik er nog bijna gratis klappen bij. Zoveel verdeeldheid heb ik in ons eigen huis nog nooit gevoeld. Dit seizoen is op zoveel vlakken 1 grote nachtmerrie.
 
buitenspelval
 
5
7 mei 2018 om 14:19
@TwentovWat mij betreft: het Engelse voorbeeld volgen, zoals dat jaren geleden is ingezet. Lik op stuk beleid, meldingsplicht en forse, echte straffen voor misdragende raddraaiers. Het hooliganisme is en rond de stadions is in Engeland zelf zo goed als uitgebannen. Echter, dat vraagt een andere houding en bereidwilligheid van de overheid, met meer financiële en personele politie-inzet en wetswijzigingen. De overheden steken hun kop in het zand; blijkbaar moeten er eerst doden vallen voordat met vanuit de overheid in wil grijpen. Het wordt zo langzaamaan hoog tijd de clubs te ontlasten.De wannabe hooligans in den landen, hun ‘kopstukken’ en meelopers, kunnen nu practisch ongestoord hun gang gaan zoals het nu gaat.Vaak verlang ik terug naar De Meer, waar ik op de staantribune op mijn vak M tussen sigaarrokende mannen op leeftijd instond in een gemoedelijke sfeer. Waar er af en toe nog redelijk beschaafd ‘hondelul’ of ‘hé blinde’ werd geroepen. Waar de F-Side hun eigen gestelde normen en waarden nog kende en er een zekere gedragscode was t.o.v. eigen spelers, coaches, directie en medesupporters. Tegenstanders werden soms uitgefloten of bezongen, het eigen nest werd nog niet massaal bevuild.De tijd dat de social media en fora nog niet zo’n vlucht hadden genomen. Toen je nog niet met een grote boog om een groep hangende, ontspoorde, doorgesnoven engnekken met een pak sixpacks bier in de hand moest heenlopen, omdat een onbedoelde blik die hen niet aanstaat tegenwoordig al voldoende kan zijn voor een klap op je muil.Hopelijk worden die eikels, die zich gisteren op zo’n achterlijke manier misdroegen en duidelijk tweespalt willen creëren, snel opgepakt en keert de relatieve rust in Enschede snel terug, zodat er in eenheid kan worden toegewerkt maar een snelle terugkeer naar de Eredivisie, de competitie waar de club thuishoort. Ik wens jullie Tukkers sterkte de komende tijd en volgend seizoen veel succes toe in een hopelijk meer rustig vaarwater. Ook uit nachtmerries wordt je gelikkig meestal wakker.
 
Jansen Joenite
 
9
7 mei 2018 om 13:31
Idd Twenteov, ik schaam me ook (alweer) voor dit kansloze gedrag. De fluitconcerten richting de rookbomgooiers waren gelukkig een heel duidelijk signaal dat 95% van de supporters zich hier duidelijk van distantieerd. Schandalig dat het Vak P bestuur deze actie omarmd en niet afkeurd om in hun "wij tegen iedereen" riedeltje te blijven.
 
Nijverdal04
 
3
7 mei 2018 om 14:02
Het 'wij tegen iedereen' krijgt na gisteren wel een nieuwe dimensie. Was het eerder wij tegen de andere clubs van Nederland, na gisteren is het voor een groot gedeelte ook 'wij tegen de rest van het stadion'. Helemaal het feit dat je zoals ik gister van de 2e ring afkomt en wordt opgewacht buiten het stadion door mensen uit vak P, die zich supporter durven te noemen, echt vak p onterend. En ook hierin blijft dat het een aantal mensen zijn die het verpesten voor de rest, aangezien ik ook zag dat 80% van vak p zich afzette tegen die groep.
 
Twenteov
 
7
7 mei 2018 om 14:04
Het lijken er ook steeds meer te worden. Gisteren stond er een relatief grote groep te wachten bij de uitgang van de fanatieke 2e ring supporters boven ons, waarschijnlijk om er een paar te grazen te nemen. Ook in de Vriendenkring ineens figuren die er normaal nooit zijn en die me net iets te grote pupillen hadden. Het 'wij tegen iedereen' nemen ze wel heel letterlijk als je het mij vraagt. Vak-P is niet groter dan de club en al helemaal niet groter dan de 95% normale realistische en nuchter supporters, ik hoop dat ze eens beseffen dat we het samen moeten doen. Zij maken 99% van de wedstrijden prachtige sfeer, maar gisteren werd er nauwelijks gezongen en zag ik de grachten daar goed vol staan. Toen wist ik wel genoeg. Ik hoop dat ze eens beseffen dat we elkaar nodig hebben, juist nu.
 
Hansi
 
2
7 mei 2018 om 16:24
Gewoon dat hele vak sluiten. IPV altijd maar te roepen dat het maar een klein groepje is. Die Harde kernen, wat moet je er mee. Levert alleen maar ellende op. We ermee!
 
Jansen Joenite
 
2
7 mei 2018 om 16:49
Wat een onzin Hansi. Zoals aangegeven staan de gooiers er duidelijk op en kun je individueel straffen. Daar hoeven anderen die zich ervan distantiëren niet de dupe van te worden.
 
Foppe Riemersm
 
3
7 mei 2018 om 13:59
Ik begrijp de reacties van vorige week niet meer zo goed ... Allemaal verontwaardigde reacties toen we spraken over supporters uit VAK P die bij de jaarlijkse IQ quiz niet hoog zouden scoren... We reageerden op de stelling dat de directie van Twente 'in gesprek' wilde gaan met enkele leiders VAK P. Dit i.v.m. een verzoeningspoging of iets dergelijks. Gaat dit nog door? Kan iemand dit duiden? En zo ja, wat is de meerwaarde van een dergelijk gesprek als de leiders van VAK P de rest niet onder controle heeft?
 
Twenteov
 
0
7 mei 2018 om 14:22
Foppe Riemersma Dat bakvolk dat gisteren de wedstrijd kapot gemaakt heeft scoort zeker niet hoog bij de IQ test. Echter denk ik dat zo`n 80 van Vak-P echt wel hart voor de zaak heeft en/of niet te dom is om te poepen en ook echt geen rotzooi willen trappen maar alleen sfeer willen maken, en dat kunnen ze. Je kunt niet een hele groepering over een kam scheren, daar zullen de reacties van Twentesupporters toen op gestoeld zijn. Als ik naar mezelf kijk heb ik een beetje een haat-liefde verhouding met Vak-P. Ik vind het mooi om in het gezinsvak waar ik zit in te haken als ze zingen en sfeer maken. Heb regelmatig het kippenvel gekregen van Vak-P door spandoeken of gezang of sfeeracties, maar ze gaan me wel net iets te vaak de fout in met agressief en onnodige ontwrichting van wedstrijden. Beetje dubbel dus. Het gesprek is al geweest, ik weet alleen de uitkomst niet, maar dat zal wel niet zo positief gesprek zijn geweest voor Vak-P. Of de leiders van Vak-P overwicht hebben op de rest weet ik niet, ik zit er niet genoeg in, maar gisteren leek van niet. Echter heb ik geen zicht op of de raddraaiers door andere Vak-p leden gecorrigeerd werden gisteren. Maar: wel vind ik het verstandig om in gesprek te blijven met Vak-P als club zijnde zonder de oren te laten hangen, we hebben iedereen nodig en al helemaal het vak die de sfeer kan maken of breken.
 
Eagles
 
4
7 mei 2018 om 12:23
Wat blijft het toch jammer dat een klein groepje malloten het kan verpesten voor de normale supporters. De mensen die zich "harde kern" noemen, maar voornamelijk bezig zijn de club te verpesten. Roepen dat de coach of directie moet oprotten, maar dat gewoon zelf moeten doen. Dan maar iets minder zang op de tribunes.
 
santosutr
 
9
7 mei 2018 om 12:42
Jammer dat een kleine groep zich zo erg misdraagt tijdens de laatste wedstrijd. Dit gaat Twente weer een hoop geld kosten, en de geloofwaardigheid van Vak P is ook weer een stuk minder geworden door dit voorval. Ben benieuwd wat her gevolg wordt van deze actie.
 
cabinessence
 
2
7 mei 2018 om 12:47
Wat wilden ze hier nou eigenlijk mee bereiken? Nog meer leedvermaak voor supporters van andere clubs? Een nog eens extra zure nasmaak aan dit seizoen voor spelers en medewerkers van Twente? Het om zeep helpen van een voorlopig laatste middagje eredivisievoetbal voor de supporters? Over jezelf in de voet schieten gesproken...
 
Sirius
 
0
7 mei 2018 om 14:01
Dit soort jongens hebben niet zoveel met dat soort aspecten en willen alleen een "stoer" verhaal te vertellen hebben. Ze denken niet aan de club. Daarom ook goed dat clubs tegenwoordig een veel beter overzicht hebben binnen het stadion en de daders snel aan kunnen wijzen. Hierdoor worden er stadionverboden uitgedeeld en de boetes verhaald op de daders.
 
Borusse
 
0
7 mei 2018 om 13:11
Controleren helpt hier trouwens niet tegen, bij elke club zijn er veel manieren om zaken naar binnen te krijgen. Ik hoop dat ze de daders weten te pakken zodat de club hier niet voor op hoeft te draaien. Off-topic: Bij BVB mochten de Bayern supporters ook lang geleden bij een wedstrijd geen vlaggen, trommels, spandoeken etc. mee naar binnen nemen. Een paar hadden zich verkleed als Brinkhoff (bier-merk) medewerkers en kwamen aanzetten met biertonnen helemaal gevuld met fan-artikelen. Mochten gewoon doorlopen. Zo creatief kunnen supporters soms zijn
 
PSV1913
 
7
7 mei 2018 om 13:23
Wat ik niet snap is dat de Twente supporters daags na de wedstrijd meteen op de vingers worden getikt. Maar toen AZ in de Kuip en eerder de Ajax supporters tegen PSV fakkels op het veld / mensen gooiden hoor je niets meer van.... gevalletje doofpot
 
Sirius
 
3
7 mei 2018 om 14:07
FC Twente ligt al een tijdje onder een vergrootglas, dus dan is het niet vreemd dat alles wat momenteel (nog steeds) met FC Twente te maken heeft, overbelicht word. Dat is een heel normaal gevolg na alles wat er de laatste drie jaar gebeurd is. Ook die andere clubs werden gewoon bestraft en ook die daders werden opgespoord. Je kunt als club ook niet zomaar 25.000 man succesvol controleren op verboden voorwerpen en/of middelen. De Knvb stelt de clubs nog steeds volledig verantwoordelijk voor dit soort zaken, maar stewards hebben niet de tijd, de middelen en het aantal om werkelijk iedereen volledig te controleren.
 
MGMV
 
7
7 mei 2018 om 14:24
Van die acties werd de dag erna (of op de dag zelf nog) toch ook publiekelijk schande van gesproken en afstand van genomen door het nieuws, bestuurders, spelers, noem maar op? En die idioten - zo noem ik het maar even - worden i.s.m. de club en politie ook gewoon opgespoord en gestraft, alleen dat verneem je zelden via het nieuws.
 
peinke
 
0
7 mei 2018 om 14:00
En net nu FCT de banden wil versterken met deze supportersgroep gebeurt er dit. Ahhhh, wat jammer! Waarom wordt zo'n heel vak niet ontruimd, identificeren en meteen op de lijst. Geen een uitgezonderd. Triest om te zien dat er gisteren supporters met kinderen weer moesten vluchten. Wat een slecht efiguren zeg! Of was het weer de schuld van de vuurwerk-maker, die heeft de rook te donker gemaakt zeker!
 
Jansen Joenite
 
3
7 mei 2018 om 14:41
Ook binnen Vak P is er steeds meer verdeeldheid tussen oproerkraaiers en supporters. Er is een groep die denkt dat ze alles kunnen doen en breken, maar er is ook een groep die heel veel verafschuwen. Al grote groepen oud Vak P'ers hebben inmiddels een plekje elders in het stadion gevonden, omdat ze zich niet meer kunnen vinden in de houding en gedragingen van een aantal leden (die een hand boven het hoofd wordt gehouden). Had je gisteren een steekproef gehouden onder de Vak P'ers, dan zou denk ik meer dan de helft de actie zwaar hebben afgekeurd.
 
bigtukker
 
0
7 mei 2018 om 16:02
Ik vind meer dan de helft nog vrij weinig eerlijk gezegd.
 
Jansen Joenite
 
0
7 mei 2018 om 16:43
99% is ook meer dan de helft. Laten we het erop houden dat veel leden deze acties afkeuren
 
stillewillem
 
0
7 mei 2018 om 17:50
Wat een drama voor Twente. De club balanceerd al op een draadje en dan krijg je ook nog een paar hersenloze figuren die je club in diskrediet brengt. Dit soort gasten nooit meer toelaten in je stadion. Deze figuren leven helemaal in hun wereldje van stoer doen etc.
 
Inzekerezin
 
0
7 mei 2018 om 19:22
Ik vind het te gek voor woorden dat de wedstrijd is uitgespeeld nadat het zelfs een 2e keer moest worden stilgelegd. Ik vind het te gek voor woorden dat de trainer na afloop sympathie kan opbrengen voor deze idioten. Ik vind het te gek voor woorden dat extra controle dit niet heeft kunnen ondervangen (suggereert dat het mogelijk nã³g meer was dan we uiteindelijk hebben gezien, dus dat het gewoon groots georganiseerd is). Ik vind het te gek voor woorden dat duizenden supporters het gedrag van deze `paar mensen` niet de kop in kunnen drukken. Wegkijken en na afloop roepen dat je het afkeurt. Dat is heel makkelijk. Volgens mij hebben honderden mensen gezien welke idioten zich hieraan schuldig maken, maar toch gebeurt het een tweede keer. Toch zijn we afhankelijk van camerabeelden. Zolang de normale mensen op tribunes niet een keer een daad stellen, maar wegkijken, blijft dat onderdeel van het probleem. Niet alleen bij Twente, maar overal.
 
supporter2
 
0
7 mei 2018 om 20:01
Jij was duidelijk niet in het stadion om te zien/horen dat 24.950 supporters met afkeer reageerden op het gedrag van een groep idiote, zichzelf supporter noemende, mensen die in de gracht voor vak P zich misdroegen. Wat moeten de supporters in de andere vakken dan doen: met z`n allen deze groep bestormen en ze een lesje te leren? Zal een nog grotere puinhoop worden dan het al was!
 
qara
 
0
7 mei 2018 om 20:36
Wegkijken? Het werd zwaar afgekeurd...er werd gefloten en er werden liederen gezongen tegen die desbetreffende supporters. Eerst de wedstrijden maar eens live gaan kijken van je clubje voordat je onzin gaat praten... maar goed wat moet je dan? Het vak in (waar je al niet in kan komen) om die fakkels af te pakken? Ik zat het nog te overwegen...van de 2e ring stagediven naar beneden om fakkels af te pakken van die goedlachse aardige keurige mensen tuurlijk niet. Maar zon stoere jongen als jij had die lieve mensjes wel even de mond gesnoert zo te zien. Volgens mij waren rellen op de tribunes wel het laatste wat Twente erbij had kunnen gebruiken. Oftopic; de spandoek van NAC was echt geweldig! Ludiek en origineel
 
Twenteov
 
0
7 mei 2018 om 23:05
Het werd toch echt heel massaal door een striemend fluitconcert van het thuispubliek afgekeurd, die ik niet vaak zo hard in ons stadion gehoord heb. Daarbij waren er in vakp zelf ook opstootjes en zag ik vamaf ring 2 heel veel mensen hun afkeer richting 'beneden' uiten.