VZ Talentscout - Ajax lijkt strijd om Ugandees wonderkind 'Jolly' te winnen
Zondag, 9 juli 2017 om 22:45

Met pen en papier in de hand en tientallen scouts hijgend in de nek struint Voetbalzone wekelijks de internationale velden af. Wie zijn de sterren van de toekomst, welke talenten moeten absoluut in de gaten worden gehouden? Ons volgende doelwit: Allan Okello, de nieuwe hoop van het Ugandese voetbal.

Door Robin Bruggeman

Even leek het erop dat de wedstrijd tussen Kampala Capital City Authority Football Club en Onduparaka FC op 26 februari van dit jaar om de verkeerde redenen de boeken in zou gaan. Het uitpuilende Phillip Omondi Stadium van KCCA was in de tweede helft, toen het al 6-0 stond voor de thuisploeg, namelijk het toneel van een opstootje tussen de supportersgroepen van beide teams, waarbij de stenen over en weer vlogen en een aantal fans licht gewond raakte.

De gemoederen waren na een onderbreking van zeven minuten echter voldoende bedaard om de wedstrijd te hervatten en het verzamelde publiek zag in de slotfase hoe de debuterende Allan Okello met de 7-0 zijn hattrick volmaakte. De aanvallende middenvelder had zijn ploeg in de openingsfase al na tien minuten op voorsprong gezet, terwijl hij ook de assist voor de 2-0 van Robert Sentongo voor zijn rekening nam. De 4-0 kwam na een knappe schuiver met buitenkant voet eveneens op naam van het toen nog zestienjarige toptalent.

Na die spraakmakende entree waren alle ogen in het voetbalgekke Uganda van het ene op het andere moment op Okello gericht en de jongeling verscheen daags na de wedstrijd al op de nationale televisie voor een interview. Zelf toonde hij zich niet bijzonder aangedaan door alle commotie: "Geen enkele druk. De coach zei het al eerder en hij blijft het zeggen. En ik speel mijn spel zonder die druk te voelen", legde hij uit op een persconferentie.

De technische staf van KCCA doet er verder alles aan om Okello met beide benen op de grond te houden: "De jongen is extreem getalenteerd, maar wij moeten onze rol als coaches spelen door hem te beschermen en ervoor te zorgen dat hij niet verwend raakt." Dat hoofdcoach Mike Mutebi hier echter niet helemaal in meegaat bleek echter toen hij Okello vergeleek met Lionel Messi, al reageerde Jolly, zoals het talent ook wel door het leven gaat, nuchter op de woorden van zijn trainer.

"Ik geloof dat ik gefocust moet blijven en moet laten zien dat die vergelijking met Messi hout snijdt. Ik heb mijn doelen als speler. Ik wil niet alleen een legende worden bij KCCA, maar in heel Uganda." Okello zelf spiegelt zijn spel liever aan een andere Barcelona-ster van de laatste jaren. De aanvallende middenvelder, die ook op de flanken uit de voeten kan, ziet zichzelf meer als een type Xavi of Mesut Özil, die het spel maken, medespelers in een scoringspositie brengen en altijd de ruimtes weten te vinden.

Okello kreeg het voetbal via zijn oom Bob Obira, die zelf als middenvelder eveneens uitkwam voor KCCA en verder de kleuren van Boroboro FC en Express FC verdedigde, met de paplepel ingegoten en trok na het overlijden van zijn vader Patrick Ojom in 2012 alleen maar dichter naar de voormalige profvoetballer toe. Obira zal dan ook met goedkeuring toegekeken hebben hoe Okello in maart opnieuw de show stal tegen Mamelodi Sundowns in de Afrikaanse Champions League.

KCCA hield de titelhouder in eigen huis op een 1-1 gelijkspel en Tiyani Mabunda liet zich na afloop lovend uit over het net zeventien jaar geworden wonderkind. De Zuid-Afrikaans international was overigens niet de enige bij the Brazilians die zijn oog had laten vallen op Okello. Mamelodi deed in maart na de wedstrijd tegen KCCA namelijk al een poging om de dribbelaar aan te trekken en meldde zich onlangs weer in Oost-Afrika. Daar kreeg de topclub echter een lelijke tegenvaller te verwerken: Okello lijkt te kiezen voor een overstap naar Ajax, dat hem op het spoor kwam via scout Guido Friedrich en waar hij een betere toekomst voor zichzelf ziet weggelegd.

"Die deal zou nooit door zijn gegaan, aangezien Pitso Mosimane (de coach van Mamelodi, red.) zich liet ontvallen dat Okello eerst bij de jeugd aan moest sluiten. De opleiding van de Sundowns staat er niet om bekend dat er veel grote namen worden opgeleid en dat was een enorme turn-off voor zijn managers. Okello wordt gezien als het grootste talent van Uganda en iedereen wil dat hij de beste wordt", legt een goed ingevoerde bron van het Zuid-Afrikaanse medium Phakaaathi uit.

"Hij gaat nu naar Ajax en ze geloven dat hij daar wordt opgeleid tot een topspeler. Als onderdeel van de deal wordt zijn team KCCA uitgenodigd om naar Nederland te komen, waar ze vier vriendschappelijke wedstrijden zullen spelen." Aangezien Okello tot zijn achttiende verjaardag moet wachten voordat hij de overstap naar Europa mag maken, is Ajax naar verluidt van plan om hem in eerste instantie nog een jaar bij KCCA te laten spelen, zodat hij zich in de Ugandese Premier League verder kan ontwikkelen.

Okello lijkt zelf in ieder geval niet het gevoel te hebben dat hij al uitgeleerd is in Kampala: "Ik weet zeker dat ik tegen de meer ervaren spelers in de competitie uit de voeten kan. Ik train hier met ploeggenoten als aanvoerder Denis Okot, Timothy Awany en Muzamir Mutyaba. Zij zitten allemaal bij de nationale ploeg en als ik met hen op het trainingsveld sta, zorg ik ervoor dat ik er veel van opsteek. Dit geeft mij het vertrouwen en de moed om nog beter mijn best te doen."

Naam: Allan 'Jolly' Okello
Geboortedatum: 3 juli 2000
Club: KCCA FC
Positie: aanvallende middenvelder
Sterke punten: dribbel, inzicht, scorend vermogen

Meer nieuws
   
09:14
09:14
Davy Klaassen onthult waar hij komend seizoen hoopt te voetballen
10
   
09:00
09:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
08:56
08:56
Woerts meldt definitief akkoord Van Persie en Heerenveen; wachten op witte rook
8
   
08:03
08:03
V/d Vaart zou duo aanstellen voor opvolging Arne Slot; Afellay enthousiast
20
   
08:00
08:00
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (12)

 
Izzinho
 
6
9 juli 2017 om 10:28
Een van de weinige juiste mogelijke keuzes om voor Ajax te kiezen
 
claro2
 
5
9 juli 2017 om 15:39
Verklaar je nader
 
sydneyfc33
 
1
10 juli 2017 om 00:16
Club die staat voor het opleiden van spelers en kansen geeft in het 1ste elftal.
 
WilgoBruinhard
 
7
9 juli 2017 om 16:01
Wedstrijden bekeken van hem ... gelijk halen Ajax.. Groei diamant cq investering op lange termijn. Dat zal niet lang duren...!
 
SpeedyAFC
 
4
10 juli 2017 om 00:35
Kan niet gelijk gehaald worden, jeugdspelers mag je niet uit Afrika halen, dat is verboden door de Fifa. Dus moet Ajax wachten tot hij achttien wordt.
 
Seedorftheloser
 
8
9 juli 2017 om 17:26
Wel vreemd als spelers naar Ajax gaan zijn het altijd toptalenten of wonderkinderen. Andere clubs in NL zijn het gewoon spelers ... hoezo gekleurde koppen
 
Rickstersss
 
8
9 juli 2017 om 18:00
Zoek hem maar op is gewoon een groot talent. Overigens staat er bij Lozano bv ook dat het een topspeler is en bij die Japanner van Groningen (Doan vgm) stond er ook wonderkind. Bovendien kunnen de meeste Nederlandse clubs ook helemaal geen toptalenten halen. Een club als Excelsior heeft echt de middelen niet om een speler als deze te halen.
 
R9delimanr1
 
4
9 juli 2017 om 18:25
Soms wel ja. Je zou een heel leuk fotorolletje kunnen maken van voormalig, tot wonderkind gebombardeerde talenten die het niet hebben kunnen waarmaken.Ontopic, wel een goede aanwinst voor Ajax
 
Sempros
 
4
9 juli 2017 om 23:13
Valt mee. Als ik de berichtgeving moet geloven heeft PSV met Lozano ook een echte wonderboy binnen gehaald. En volgens Youtube heeft PEC mrt Mastour een potentiele wereldtopper gekregen. Media houdt van sensatie.
 
R9delimanr1
 
1
10 juli 2017 om 08:32
Tja sorry hoor maar Lozano is toch echt een grotere speler die al naam gemaakt heeft in zijn eigen land.
 
Musi26
 
0
10 juli 2017 om 00:08
Misschien dat de meeste andere clubs ook geen top talenten kunnen halen?!
 
mayarood
 
0
10 juli 2017 om 01:11
Ten eerste is Ajax de meest aantrekkelijke club voor buitenlandse talenten, dus de kans is groter dat een toptalent bij Ajax komt dan elders. Daarbij is het pas een toptalent als er meerdere grote clubs achteraanzitten, maar een toptalent is niet automatisch een topspeler. Om een topspeler te worden heeft een speler naast talent een goede fysiek en een goede mentaliteit nodig. Vaak ontbreekt het bij veel talenten daaraan. Daar is weinig aan te doen. Neem nu Riedewald. Dat was ook een toptalent. Maar het ging hem in eerste instantie te gemakkelijk af. Hij werd basisspeler onder de Boer en de Ajaxverdediging stond erg goed en kreeg nauwelijks goals tegen. Maar hij brak een beetje door eigen schuld een been, waardoor hij terugviel. Viergever deed het uitstekend als zijn vervanger, dus toen hij weer fit werd was het niet vanzelfsprekend dat hij zijn basisplaats terugkreeg. Daarbij had hij de pech dat de eerste wedstrijden waarin hij weer een basisplaats kreeg geen goede resultaten gaven, met als dieptepunt de uitwedstrijd tegen Rostov. De trainer greep in. Maar in plaats van terug te vechten kwam er onbegrip. Hij bleef reserve en moest af en toe voor wedstrijdritme in Jong Ajax spelen. Maar daar deed hij het niet beter dan andere spelers. Gevolg is dat hij door meer spelers gepasseerd werd, zoals de Ligt. Hij heeft nooit goed leren vechten voor zijn plaats, hij heeft ook geen kwaliteiten ontwikkeld om daarmee te compenseren en moppert nu dat hij geen kansen meer krijgt...