Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
Woensdag, 1 mei 2024 om 17:00

Aan Arne Slot de loodzware opdracht om Jürgen Klopp te doen vergeten bij Liverpool. Nadat de Duitse manager begin dit jaar zijn vertrek aankondigde, werden de nodige trainers in verband gebracht met de topbaan op Anfield. Onder wie Rúben Amorim, die met Sporting Portugal op weg is naar de Portugese titel. Maar waarom slaat Liverpool de pas 39-jarige Portugees over en krijgt Slot de kans zich te bewijzen bij de Engelse grootmacht?

Hoe is het zo gekomen?


Eerder deze maand was de trainer van Sporting - die de club naar de Portugese titel van 2020/21 loodste en dit seizoen hetzelfde lijkt te gaan doen in de Liga Portugal - de voornaamste kandidaat voor deze klus. De pogingen van Amorim om Liverpool onder druk te zetten om een bod te doen door een ontmoeting met West Ham United te initiëren, mislukten echter volledig. The Reds verloren naar verluidt hun interesse in Amorim en besloten daarop om vol voor de komst van Slot te gaan.

Uitleg


In Engelse voetbalkringen wordt aangenomen dat de filosofie en speelstijl die Slot doorgaans hanteert de leiding van Liverpool definitief hebben overtuigd. Aan de andere kant lijken de langetermijnvisie van Amorim en het systeem met drie verdedigers minder goed bij de nummer drie in de Premier League te passen, zo bevestigen bronnen aan de Engelse tak van ESPN. Zijn onderhandelingen met het bestuur van West Ham lijken ook tegen Amorim te werken, waarbij de wens van Slot om naar de Merseyside-club te verhuizen totaal niet aan kracht heeft ingeboet.

Het gesprek van Amorim met West Ham United viel niet goed bij Liverpool.

Spijt


Amorim had al snel spijt van zijn besluit om op het vliegtuig richting Londen te stappen voor een gesprek over de opvolging van David Moyes bij West Ham. "Ik heb een fout gemaakt door die trip te maken", erkende de Sporting-coach vorige week op een persmoment van de Portugese lijstaanvoerder. "De timing hiervan was gewoon volledig verkeerd. Ik heb een inschattingsfout gemaakt, al zag ik dat op dat moment niet in. Mijn welgemeende excuses richting de spelers en de technische staf", aldus de schuldbewuste Amorim, die na dit seizoen nog twee jaar vastligt bij Sporting.

De ambitieuze Amorim, een van de boegbeelden van de nieuwe generatie Europese trainers, lijkt zichzelf behoorlijk in de vingers te hebben gesneden met zijn flirt met West Ham. De kampioenenmaker was namelijk serieus in beeld bij Liverpool. De 14-voudig international van Portugal lijkt sowieso niet meer op een Europese topclub te hoeven rekenen. Xavi blijft FC Barcelona zo goed als zeker trouw en Bayern München heeft Ralf Rangnick in het vizier. Clubs met interesse moeten daarnaast vijftien miljoen euro neerleggen om Amorim weg te plukken bij Sporting, terwijl zijn jaarsalaris op twaalf miljoen euro wordt geschat. Het heeft er dan ook alle schijn van dat hij ook na de zomerstop in het José Alvalade werkzaam is.

Miljoenendeal


Slot wordt in ieder geval de duurste Nederlandse trainer ooit. Feyenoord ontvangt bijna vijftien miljoen euro van Liverpool voor de diensten van de oefenmeester, zo wist CBS Sports te melden. Fabrizio Romano repte op X over een bedrag van tussen de dertien en vijftien miljoen euro. Slot is daarmee in een klap de op twee na duurste manager in de geschiedenis van de Premier League. Chelsea legde in 2011 vijftien miljoen euro neer voor de van FC Porto afkomstige André Villas-Boas. Elf jaar later hadden the Blues achttien miljoen euro over voor Graham Potter, die furore maakte bij Brighton & Hove Albion.

Klopp was nog manager, maar Slot wordt head coach bij Liverpool.

Wat Slot zei


Slot, de beoogde opvolger van Klopp bij Liverpool, lijkt er vertrouwen in te hebben dat er zeer binnenkort een deal zal worden gesloten tussen alle betrokken partijen. Vorige week donderdag liet hij namelijk nog weten: "Iedereen begrijpt dat Feyenoord zoveel mogelijk geld wil ontvangen, maar ik heb het gevoel dat ze mij deze stap niet zullen misgunnen." Inmiddels lijken de onderhandelingen tussen alle betrokken partijen in de afrondende fase te zijn beland, zo blijkt uit berichtgeving van transfermarktexpert Fabrizio Romano.

Cultuuromslag met komst Slot


Slot wordt bij Liverpool geen manager, maar head coach, zo wist The Times te melden. Van de Nederlander wordt verwacht dat hij zich gaat bezighouden met het trainen en coachen van zijn spelers, terwijl ook de voorbereiding op wedstrijden voor zijn rekening komt. Technisch directeur Richard Hughes is in de plannen van Liverpool verantwoordelijk voor het aankoopbeleid en andere voetbalgerelateerde aspecten. Voormalig technisch directeur Michael Edwards, die onlangs terugkeerde bij Liverpool, zal als directeur voetbalzaken leiding gaan geven aan Slot en Hughes.

Illustere voorgangers


Slot is opmerkelijk genoeg pas de 21ste manager in de geschiedenis van het in 1892 opgerichte Liverpool. Trainers houden het doorgaans dus lang vol op Anfield. Klopp heeft bij zijn vertrek bijna negen jaar aan het roer gestaan, net als de legendarische Bob Paisley (1974-1983). De inmiddels overleden grootheid leidde Liverpool naar zes landstitels en driemaal de eindzege in de Europa Cup I. De eveneens legendarische Bill Shankley zwaaide maar liefst vijftien jaar de scepter. Het langste dienstverband staat echter op naam van Tom Watson: tussen 1896 en zijn dood in 1915 was de Engelsman de grote roerganger op Anfield.

20 managers gingen Slot voor bij Liverpool, onder wie de legendarische Bob Paisley.

Titel lijkt onmogelijk


Slot komt zo goed als zeker niet bij de nieuwe kampioen van Engeland terecht. Liverpool morste zaterdag opnieuw dure punten, ditmaal op bezoek bij middenmoter West Ham United (2-2). Arsenal en Manchester City wonnen wél, waardoor de titel uit het zicht van de negentienvoudig kampioen lijkt te zijn verdwenen. De achterstand op Arsenal bedraagt inmiddels vijf punten, terwijl Manchester City vier punten boven Liverpool staat. The Citizens hebben daarnaast nog een wedstrijd tegoed. De eerste titel sinds het coronajaar 2020 lijkt hierdoor een utopie te zijn voor Klopp en de zijnen.

Transfertargets


Ondertussen is Slot al volop bezig met het seizoen 2024/25, zijn debuutjaar op Anfield. Prioriteit ligt bij het versterken van het hart van de defensie en volgens De Telegraaf is Lutsharel Geertruida in dat kader een optie. De veelzijdige Nederland zag zijn mogelijk toekomstige werkgever zaterdag aan het werk tegen West Ham in het London Stadium. Dávid Hancko is ook reeds genoemd, maar hij is juist in trek bij clubs uit de Serie A. Napoli is volgens La Gazzetta dello Sport bezig met een openingsbod van twintig miljoen euro.

Gaat Slot bij Liverpool samenwerken met Rodrygo?

Enkele grote namen zijn ook al in verband gebracht met het Liverpool van Slot. Cadena SER sluit niet uit dat Rodrygo vertrekt bij Real Madrid, mocht Kylian Mbappé daadwerkelijk de toptransfer maken. De Braziliaan zelf wil echter niets weten van een vertrek bij De Koninklijke. In overige buitenlandse media zijn Nico Williams (Athletic Club) en Federico Chiesa (Juventus) reeds naar voren geschoven. Het lijkt hoe dan ook een drukke en spannende zomer te worden voor Slot als nieuwe sterke man bij Liverpool.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Feyenoord-nieuws? Word nu lid van het Feyenoord Zone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
14:30
14:30
Jouw club in de nieuwste voetbalkleding van adidas? Ontdek adidas TEAM!
0
   
14:26
14:26
Premier League-spits ondergaat therapie: 'Ik smeekte een blessure te krijgen'
0
   
14:00
14:00
De selectie van het Nederlands elftal voor het EK voetbal 2024: de kanshebbers
52
   
13:32
13:32
Sevilla kondigt emotioneel afscheid aan: clubicoon vertrekt na 684 wedstrijden
11
   
13:24
13:24
Duitsland maakt definitieve selectie voor EK in eigen land bekend
39
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (22)

 
STORING
 
9
30 april 2024 om 00:35
De defensie versterken, er alles aan doen om Mohamed Salah binnenboord te houden en een spits en linksbuiten halen. Als dat lukt zie ik Liverpool lang meestrijden om de titel en sowieso overwinteren in de CL. Ik ben heel benieuwd hoe Slot het zal doen. Een kleedkamer vol met buitenlandse “vedettes” coachen is voor hem ook nieuw. Alleen heeft hij wel de karakter en professionaliteit om de kleedkamer snel voor zich te winnen. Ik heb het gevoel dat hij daar zeker zal slagen. Geertruida lijkt mij niet goed genoeg. Een Dumfries is goedkoper, heeft meer ervaring en zal met zijn inzet beter bij Liverpool passen. Enig minpunt is dat hij minder veelzijdig is.
 
arsenal890
 
20
30 april 2024 om 06:50
Dumfries komt voetballend echt zwaar tekort voor het voetbal van slot
 
Branquinho
 
10
30 april 2024 om 09:31
Dat kan dan wel zo zijn, maar Dumfries houdt zich gewoon staande in de top. Zou een goede transfer zijn.
 
arsenal890
 
17
30 april 2024 om 09:49
Nee dat zou geen goede transfer zijn. Dumfries komt tekort voor de wereldtop zoals Liverpool.
 
Lierse1997
 
1
30 april 2024 om 10:51
Daarom dat Dumfries nu al een half seizoen op de bank zit voor Darmian? En Darmian kwam zelf ook tekort in de top.
 
Anfield1892
 
5
30 april 2024 om 11:08
Dumfries zou dan moeten concurreren met clubicoon Trent, en die gaat hij er dus never nooit uitspelen, zelfs in een parallel universum (vol onbegrensde mogelijkheden) is dit theoretisch gezien haast onmogelijk.
 
rayvg
 
0
30 april 2024 om 08:48
ik zou als slot zijnde zeker een top cv er bij halen. je speelt zoveel wedstrijden als top prem team en dat gaat je opbreken, bij city gaat dat beter omdat ze een topper meer hebben. Konate mist te veel wedstrijden.
 
J.Pernambucano
 
3
30 april 2024 om 08:23
Zure voor Liverpool en Amorim, denk dat dat een goede combinatie had geweest, op basis van tactiek/speelstijl. Neemt niet weg dat ik het interessant ga vinden om te kijken of Slot het hogerop voor elkaar kan krijgen! Misschien is Liverpool net een stapje te groot nog, kijkend naar Ten Hag. Echter komt Slot wel in een beter gestructureerde club terecht, dus hopelijk krijgt hij daar de juiste steun binnen de club. Wat Amorim betreft, wordt een goede / interessante optie B volgend jaar voor Real Madrid misschien. Opvolger van Ancelotti lijkt voor 100%, Xabi Alonso te moeten worden volgend jaar, maar zou in Amorim toch goede optie zien, mocht dat onverhoopt niet lukken.
 
Baardgrasmus
 
8
30 april 2024 om 11:14
Bovendien is Slot een volstrekt ander persoon dan Ten Hag.
 
StraStra
 
5
30 april 2024 om 11:45
Voor Amorim is het toch ook maar kijken of hij een hoger niveau aan kan? Ik vind de Portugese competitie niet beter dan de eredivisie.
 
Pringle
 
2
30 april 2024 om 12:39
Dat zie ik hier continu maar waar blijkt dat uit dan? Vrijwel alle spelers en trainers die uit de eredivisie komen presteren ondermaats. Maar dan wordt er snel gezegd dat het ergens anders aan ligt, net als bij Ten hag bijvoorbeeld. Maar als ik eerlijk ben dan zijn er weinig spelers en/of trainers die een hoog niveau halen (en vooral vasthouden) na een transfer uit de eredivisie. Ik zou het graag anders zien, maar ik denk niet dat de buitenlandse top/subtop echt onder de indruk is.. Als er al een keer een “grote” transfer gemaakt wordt door iemand in de eredivisie dan is dit omdat er een Nederlandse trainer zit. En zelfs dan kan ik me geen speler bedenken die echt onomstreden is. Misschien Frenkie de Jong, die ik wel een van de weinige toppers vind. Voor de rest is het allemaal vrij pover..
 
273618
 
0
1 mei 2024 om 11:59
Dat idee heb ik ook, maar als daar coaches met een salaris van boven de 10 miljoen zitten zou dat voor Nederland natuurlijk echt ongekend zijn.
 
arsenal890
 
3
30 april 2024 om 18:03
Slot past qua voetbal beter bij Liverpool dan Amorim.
 
Partyboooi
 
1
30 april 2024 om 08:37
Liverpool heeft een goeie selectie. Ongetwijfeld zullen er spelers vertrekken (salah, Nunez?). Maar met paar gerichte aankopen kan Slot gewoon meedoen om de titel volgend seizoen. Ik heb ze vaak zien spelen en spel ziet er meestal prima uit, alleen scoren ze niet heel makkelijk, zeker niet als er paar spelers geblesseerd zijn. Maar met Diaz en Jota heb je 2 topspelers in huis, Gakpo reken ik daar niet onder, maar is natuurlljk ook een prima speler. Als ze een echte doelpuntenmaker ala Haaland weten te strikiken (oshimen?), dan zie ik ze gewoon meedoen. Het wordt in ieder geval nog leuker om Liverpool te volgen komend seizoen!
 
Branquinho
 
5
30 april 2024 om 09:29
Echt de meest onzin gerucht allertijden, waarom zou Rodrygo plaats moeten maken voor Mbappe? Rodrygo kan voorin op alle posities uit de voeten evenals Mbappe. Kranten moeten weer iets hebben om over te schrijven zie ik. Misschien wel beter dat Slot geen inspraak zal hebben op transfer, of tenminste geen grote inspraak. Shoppen in de Eredivisie moet absoluut niet gedaan worden. Liverpool moet blijven zoeken naar toppers die er direct staan, anders raak je te ver achterop bij City.
 
STORING
 
2
30 april 2024 om 10:56
Zou Real Madrid een hoog bod op Rodrygo weigeren denk je? Straks heb je een voorhoede met Vinicius, Mbappe, Endrick, Rodrygo, Brahim Diaz en evt Arda Guler. Lijkt mij dat 1 daarvan wel weg zou mogen voor een hoog bod en dat zal dan geen Vini of de nieuwelingen zijn.
 
Lierse1997
 
4
30 april 2024 om 11:00
Je noemt nu 5 spelers plus Arda Guler, die ik uiteindelijk meer een 10 vind dan een aanvaller. Als Real Madrid zijnde lijkt me dat toch geen heel gekke breedte voor de aanval?
 
MichelLaudrup
 
0
30 april 2024 om 11:59
Het grootste verschil is dat Slot bekendstaat om zijn opstelling. Amorim en in mindere mate Alonso staan bekend om hun opstelling in de verdediging. Het afgelopen jaar hebben zij met vijf verdedigers gespeeld. Voor Liverpool is dit geen mogelijkheid. Ten eerste is de selectie gebouwd op Klopp's visie. Klopp geeft de voorkeur aan 4-3-3 en de spelers zijn hierop geselecteerd. Daarnaast heeft Van Dijk aangegeven een vijfmansverdediging erg vervelend te vinden bij Oranje. Ik denk dat dit de doorslag gaf om voor Slot te kiezen. Bovendien komt hij met zijn persoonlijkheid het meest in de buurt van Klopp. Ik ken Amorim verder helemaal niet. Alonso is echt een heel rustig en beheerst persoon. Iemand die zeer intelligent is en zijn hele carrière te danken heeft aan zijn intelligentie. Daarom is hij echt het tegenovergestelde van Klopp, waarvoor emotie allesbepalend is.