Waarom Vincent Janssen in Mexico 2,5 miljoen euro per jaar gaat verdienen
Donderdag, 25 juli 2019 om 22:50

¡Bienvenido a Rayados, Vincent Janssen!, zo maakte Monterrey dinsdagmiddag even voor vieren lokale tijd vol trots de komst van Vincent Janssen bekend. De aanvaller zette onder toeziend oog van sportief voorzitter annex voormalig Mexicaans international Duilio Davino zijn handtekening onder een contract voor liefst vijf jaar met los Rayados. Waarom is de winnaar van de CONCACAF Champions League bij de 25-jarige Nederlander uitgekomen? Het is de fans van de club uit het noordoosten van Mexico niet ontgaan dat Janssen op 14 mei 2018 voor het laatst trefzeker was. Er bestaat dan ook veel scepsis over de vierde Nederlander in de historie van het Mexicaanse voetbal.

Door Daniel Cabot Kerkdijk

Monterrey snakt al jaren naar grote successen, maar vooral in eigen land. De club is al dertien jaar eigendom van FEMSA, een belangrijke speler in de drankenindustrie met een jaarlijkse omzet van omgerekend ruim twintig miljard euro. Ofschoon Monterrey steevast een van de meest waardevolle selecties van Mexico heeft én een van de hoogste transferbudgetten van het Noord-Amerikaanse land, blijft nationaal succes uit. Het Torneo Apertura van 2010, de eerste helft van het seizoen, was de laatste grote prijs in eigen land, daar de winst van de Copa México Apertura twee jaar geleden als een troostprijs wordt beschouwd. De verovering van CONCACAF Champions League begin mei, door onder meer het Atlanta United van Frank de Boer in de kwartfinales te elimineren, moet een opmaat naar meer succes worden.

Monterrey, dat het schitterende BBVA Bancomer Stadium als onderkomen heeft, zocht de voorbije maanden naar 'een eigen André-Pierre Gignac'. De 33-jarige aanvaller verbond zich medio 2015 aan Tigres UANL, de absolute aartsrivaal van Monterrey, en is sindsdien tot een legende in Mexico uitgegroeid. Met 104 goals in 185 officiële duels is de voormalig Frans international op dit moment gedeeld clubtopscorer van Tigres, met evenveel goals als Tomás Boy, nu trainer van Chivas, in de jaren zeventig en tachtig. Belangrijker: dankzij de productieve inbreng van Gignac veroverde Tigres de afgelopen jaren het Torneo Apertura 2015, het Torneo Apertura 2016, het Torneo Apertura 2017 en het Torneo Clausura 2019. De algehele landstitel werd drie jaar op rij veroverd (2016, 2017, 2018) en eerder deze maand moest Tigres de landstitel na strafschoppen aan Club América, de winnaar van het Torneo Apertura 2018, laten.

De clubs uit de Liga MX betalen hun vedettes rijkelijk: Gignac, die in november 2018 een nieuw contract met Tigres voor drie jaar tekende, krijgt omgerekend 4,1 miljoen euro per jaar betaald, exclusief bonussen. Chileens international Nicolás Castillo van Club América is met 4,3 miljoen euro op jaarbasis de absolute grootverdiener in Mexico. Rogelio Funes Mori (Monterrey), Eduardo Vargas (Tigres) en Oribe Peralta (Chivas) completeren de subtop met jaarsalarissen tussen 2,5 en 3,5 miljoen euro. Niet alleen de moederbedrijven van de clubs maar ook externe investeerders zijn bereid om riante salarissen uit te keren en het aanzien van de club te vergroten. Cemex, de eigenaar van Tigres, is bijvoorbeeld 's werelds grootste producent van bouwmaterialen en de op een na grootste producent van cement.

Janssen was zeker niet de eerste naam die Davino op zijn lijst had staan. Luuk de Jong, eerder nadrukkelijk in beeld bij Club América, werd gepolst, maar de aanvaller koos er uiteindelijk voor om PSV in te ruilen voor Sevilla. De sportief voorzitter bleef zoeken naar een voetballer van naam die bereid was om Europa of een ander werelddeel in te ruilen voor een riante verbintenis in Nuevo León. Lukas Podolski zag geen reden om zijn jaarsalaris van 8,2 miljoen euro bruto bij Vissel Kobe voortijdig op te geven en dus leek Cristhian Stuani de beste papieren te hebben. Na de degradatie van Girona uit LaLiga zakte de transferclausule van de 32-jarige spits uit Uruguay van vijftien naar zeven miljoen euro en ook zijn salaris ging omlaag. Toen de Catalanen echter hoogte kregen van de interesse van Monterrey, koos men ervoor om zijn 'LaLiga-salaris' te handhaven en moest Monterrey opnieuw schakelen.

Mexicaanse media stellen dat Davino op dat moment weinig opties meer had en Janssen met alle respect el mejor del resto was, the best of the rest. Tottenham Hotspur zocht al maanden naar een manier om nog een redelijke transfersom voor het nog een jaar doorlopende contract van Janssen te ontvangen. De concrete interesse van Monterrey was dan ook een geschenk uit de hemel, daar weinig clubs bereid waren om de gok met de Nederlander te wagen. Janssen kwam bij de Londenaren, die in de zomer van 2016 liefst 22 miljoen euro aan AZ overmaakten, nimmer uit de verf. De aanvaller verdween steeds verder naar de achtergrond, kampte met blessureleed en ook een verhuurperiode aan Fenerbahçe bracht niet de gewenste opleving. In Turkse dienst maakte hij zijn allerlaatste profdoelpunt: hij bepaalde als invaller de eindstand in het uitduel met Karabükspor (0-7).

Janssen voelde aanvankelijk naar verluidt niet veel voor een transfer naar Mexico, ondanks het vooruitzicht dat Monterrey in december aan het WK voor clubteams in Qatar zal meedoen. Tottenham accepteerde een bod van 6,6 miljoen euro van Monterrey, dat uiteindelijk met een voorstel van 2,5 miljoen euro op jaarbasis erin slaagde om een akkoord met de aanvaller te bereiken. Na een medische keuring in Londen ging het licht op groen en kondigden de clubs de overgang via de officiële kanalen aan. De Mexicaanse competitie ging afgelopen weekend al van start. Monterrey verloor in de eerste speelronde met 4-2 van Club América en speelt zondag uit bij Atlético San Luis. Het is onduidelijk of Janssen in San Luis Potosí al tot de beschikking van trainer Diego Alonso zal staan.

De media in Mexico vragen zich serieus af of Monterrey geen groot risico heeft genomen met een dergelijk jaarsalaris voor Janssen, die in de voetsporen van landgenoten als Romeo Wouden, Theo van der Heijden en Hans Liotard treedt. Zo vormen de hoge salarissen die Tigres uitkeert voor veel clubs een te groot obstakel. Enkele clubs uit de Major League Soccer waren bijvoorbeeld bereid om acht tot negen miljoen euro voor Vargas te betalen, maar de aanvaller peinste er niet over om zijn jaarsalaris van 2,8 miljoen euro op te geven. Lucas Zelarayán en Enner Valencia genoten op hun beurt binnenlandse interesse, maar Atlas en Cruz Azul waren niet in staat om hun huidige jaarsalarissen te benaderen. Mocht de samenwerking tussen Monterrey en Janssen op een gegeven moment niet meer bevallen, dan zit de club in een lastig parket, tenzij de partijen door middel van clausules eerder uit elkaar kunnen gaan.

Meer nieuws
   
11:00
11:00
Pak 3x je inzet als Uitblinker Saka scoort tijdens Tottenham Hotspur-Arsenal!
0
   
10:29
10:29
Kraay jr. reageert op overstap Slot: 'Ik begrijp hier niets van, lachwekkend!'
6
   
10:00
10:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
09:10
09:10
Slot denkt aan Nederlander als eerste topaankoop bij Liverpool
35
   
08:39
08:39
Engeland heeft bar weinig vertrouwen in Slot: 'Hij is een Ten Hag in vermomming'
55
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (22)

 
lucas1234
 
7
25 juli 2019 om 09:23
Absoluut, gewoon een topsalaris voor een spits die gewoon niet geschikt is voor de top maar in de Mexicaanse competitie toch prima moet kunnen presteren, daarbij leeft voetbal in Mexico en speelt die elke week in volle stadions, in tegenstelling tot de woestijn. Of het sportief de beste keus is betwijfel ik, hij raakt toch wel behoorlijk uit beeld, wat dat betreft had hij het beter bij bijvoorbeeld Feyenoord oid kunnen proberen.
 
Drizzy416
 
15
25 juli 2019 om 12:08
Ik denk dat dit een hele goeie kans is voor Vincent om nog wat goed te verdienen en lekker de ster te worden van een competitie.
 
Ikweetalles07
 
4
25 juli 2019 om 12:26
Een ster zal hij niet worden, daarvoor is hij toch te beperkt denk ik. Dan had hij beter naar de zandbak kunnen gaan ipv naar Mexico; daar had dat wel gekund
 
NinjaKong
 
5
25 juli 2019 om 10:44
Schitterend avontuur! Is een keer wat anders dan de zandbak, China, oostblok of Turkije Gignac zit er ook alweer wat jaartjes, die schoot afgelopen seizoen de pannen van het dak en liep bijna 1 op 1.
 
Japie_Krekel
 
37
25 juli 2019 om 00:21
mooi als je ondanks dat je een hele beperkte spits bent toch nog zoveel geld kan verdienen. ik snap meteen volledig dat Janssen dit avontuur aangaat
 
AadMaat
 
7
25 juli 2019 om 00:26
Waarin vind je hem beperkt?
 
andre-royo
 
11
25 juli 2019 om 00:40
Ik snap er eigenlijk niets van, dit is toch een signaal dat je carrière er op zit? Die jongen is 25, welk club ga je hier na heen dan?
 
Onlogisch
 
74
25 juli 2019 om 00:45
Lekker weer voetballen, playa, mooie vrouwen, veel geld verdienen, lekker man, niks mis mee.
 
Realee
 
12
25 juli 2019 om 01:20
Hij is in alles beperkt. Dat hebben we ook wel in engeland gezien. Te traag, lage handelingssnelheid, geen dribbel. In NL was hij nog wel goed genoeg maar hij is te beperkt om het in de topcompetities te kunnen.
 
London Calling
 
10
25 juli 2019 om 02:34
Waar had hij heen gemoeten wat wel een mooie stap zou zijn voor zijn carriere? Ik heb ook niet het idee dat er nu top clubs om hem zaten te springen... Hij zal in ieder geval niet direct op het lijstj staan bij clubs die de CL kunnen winnen, of een van de top competities. En ook geen subtop clubs. Daarnaast, als hij het daar goed doet, komt hij toch vanzelf weer in beeld her en der. Sportief is het misschien niet de meest voor de hand liggende maar best een aardige keuze. Mexico is toch gewoon een voetballand (het is geen Qatar of China). Er zitten daar bij thuiswedstrijden bijvoorbeeld ook 40 of 50.000 man op de tribune. En als het dan ook nog eens lekker betaald, waarom niet...
 
Sanderr
 
28
25 juli 2019 om 06:38
Waarom standaard zo neerbuigend over niet-Europese clubs? Clubs als CF America, Monterrey en sommige Argentijnse of Braziliaanse clubs zijn gigantisch. Het volk daar is compleet bezeten van het spelletje en je verdient er nog goed ook. Janssen had in een top-5 competitie hooguit bij een laagvlieger kunnen tekenen (als hij veel salaris in wilde leveren) of anders in een lagere Europese competitie, dus zo veel lager is het niveau ook niet. Ik zou liever bij Monterrey aan de slag gaan dan ergens in Oost Europa ofzo. Hij speelt nu bij de regerend CL kampioen van Noord Amerika. Bovendien, als je daar presteert kun je echt nog wel kansen krijgen hoor, zie bijvoorbeeld Gignac, die zat zelfs nog bij de Franse selectie toen hij in Mexico speelde.
 
Japie_Krekel
 
10
25 juli 2019 om 07:33
@aadmaat in zijn balaannames en balbehandeling, snelheid en atletisch vermogen
 
michael90
 
5
25 juli 2019 om 10:45
Hier in Nederland hebben we totaal geen idee dat het voetbal daar eigenlijk groter is dan hier. Ik ben in 2017 bij een wedstrijd van Atletico Nacional in Colombia geweest, complete gekkenhuis. De fans zijn daar zoveel fanatieker dan hier in Europa. Echt geweldig hoe voetbal daar wordt beleeft, ik begrijp de keuze van Janssen dan ook volledig.
 
Wedge21
 
17
25 juli 2019 om 06:37
Financieel onafhankelijk door te teren op 1 goed seizoen bij AZ. Ik had exact t zelfde gedaan als ik in zijn situatie zou zitten - op je 30e kijken of je uberhaupt nog iets wil gaan doen.
 
Arnout108
 
12
25 juli 2019 om 07:48
Ongelofelijk hoe je aan 1 goed seizoen en een paar doelpunten bij Oranje zoveel over kunt houden. Zelfs nu hij jaren lang niks presteet verdient hij nog meer dan de meeste PSV spelers. Doet die goed hoor. Veel geld verdienen, spelen in een vol stadion en wonen in een mooi land. Kan slechter zegmaar.
 
olevoorpsv
 
2
25 juli 2019 om 09:51
Oh man deze jonge heeft geen idee waar hij aan begint. Mexico is geen Nederland en het is niet voor niets dat topspelers van daar naar juist naar Nederland komen en vervolgens zo blij zijn dat hun kinderen hier in een rustige en veilige omgeving kunnen opgroeien. Succes.
 
Limez
 
13
25 juli 2019 om 12:54
Alleen heeft Janssen geen kinderen en volgens mij is hij zelfs vrijgezel. Dan zijn er slechtere plekken om te zitten als 25-jarige multi-miljonair.
 
cabinessence
 
0
26 juli 2019 om 09:00
"mexico is geen Nederland en het is niet voor niets dat topspelers van daar naar juist naar Nederland komen en vervolgens zo blij zijn dat hun kinderen hier in een rustige en veilige omgeving kunnen opgroeien." Mexico is echt een prachtig land, misschien wel het mooiste van de ongeveer veertig landen die ik bezocht heb. En die drugsoorlogen, tsja... Zolang je zelf niets te maken hebt met drugshandel of het bestrijden daarvan, loop je op zich niet zo heel veel risico.