'We kunnen geen spelers opleiden voor de top, dat zie je wel bij Davy Klaassen'
Woensdag, 6 december 2017 om 14:17

René Meulensteen was jarenlang als assistent van Sir Alex Ferguson werkzaam bij Manchester United, maar sinds enkele jaren staat de oefenmeester op eigen benen. Na avonturen bij onder meer Anzhi Makhachkala en Fulham is hij sinds deze zomer in India actief bij Kerala Blasters. Meulensteen volgt het Nederlandse voetbal echter nog altijd op de voet en is kritisch op het beleid van veel clubs.

Zo ergert hij zich onder meer aan 'het aantrekken van derde- en vierderangs buitenlanders' door Nederlandse clubs. "Dat heeft geen enkele zin", zegt Meulensteen in gesprek met Nieuwe Revu. "Daarmee belemmer je alleen maar de ontwikkeling en de doorstroom van eigen talent. Dat is zo zonde, want vaak is zo'n jongen uit pakweg Ghana niet eens beter. Ik verbaas me er sowieso over dat er niet meer aandacht is voor onze talenten."

"In Nederland zeggen we altijd dat we zo'n goede jeugdopleiding hebben. Wordt er met lof over gepraat. Dat we heel goed kunnen opleiden. Nou, ik zie ze niet, hoor", vervolgt hij kritisch. "En al helemaal geen spelers die goed genoeg zijn voor de top. Dat zie je wel bij Davy Klaassen. Die heeft het heel moeilijk bij Everton."

Meulensteen laat in hetzelfde gesprek doorschemeren dat het niet veel had gescheeld of hij was vorig jaar als rechterhand van Danny Blind aan de slag gegaan bij het Nederlands elftal. De KNVB koos uiteindelijk echter voor Dick Advocaat. "Danny zei heel duidelijk dat er nog een andere kandidaat was waarmee hij in gesprek zou gaan. Ik wist toen alleen niet dat het om Advocaat ging. Maar ik had het wel heel graag willen doen. Ook omdat ik, gezien mijn achtergrond, heel geschikt zou zijn geweest."

Meer nieuws
   
09:14
09:14
Davy Klaassen onthult waar hij komend seizoen hoopt te voetballen
8
   
09:00
09:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
08:56
08:56
Woerts meldt definitief akkoord Van Persie en Heerenveen; wachten op witte rook
6
   
08:03
08:03
V/d Vaart zou duo aanstellen voor opvolging Arne Slot; Afellay enthousiast
20
   
08:00
08:00
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (22)

 
gloryUnited
 
6
6 december 2017 om 14:30
Bizar eigenlijk hoe groot zijn invloed was onder saf, maar dat hij het op eigen benen niet kan redden. Betreft Nederlandse spelers zie je steeds vaker een tussenstap nodig hebben om bij de top te slagen.
 
DatisSjakie
 
8
6 december 2017 om 14:52
Dat is opzich best logisch te verklaren. Voorheen was de eredivisie die tussenstap namelijk. Als je ziet met welke selecties er 10-20 jaar terug gespeeld werd, ook bij de kleinere clubs, dan is de competitie flink verloedert. Het psv of ajax van nu had destijds moeite gehad om in het linkerrijtje te belanden, terwijl het nu de topclubs zijn. Daarom moeten we meer opleiden, beter scouten en spelers tot pakweg 25 jaar proberen te behouden. Laat de top daarmee beginnen. Alleen dan kan je stappen maken. De piepjonge spelers die nu de man moeten zijn kunnen dan in de luwte groeien of bij andere eredivisieploegen tot wasdom komen. Zoals dat destijds gebeurde. De Nederlandse ploegen moeten (nederlandse) spelers ook aanmoedigen eerst naar de nationale top te gaan. Alleen dan kan je als geheel groeien. Hoe raar het misschien ook klinkt, maar ook Az, Vitesse, Zwolle of zelfs Sparta wordt beter van een sterker Ajax of Psv. We moeten echt als competitie gaan groeien willen we weer successen boeken op clubniveau dan wel met het nationale team. AZ wat de uefa cup halve finale haalt, Roda dat AC Milan laat sidderen, willem2 of Heerenveen in de CL. Dat is nu haast schier onmogelijk en was destijds alleen maar mogelijk omdat onze topclubs goed waren. Daardoor waren de overige selecties ook vele malen sterker
 
talentloze
 
0
6 december 2017 om 15:06
Ik denk vooral dat het beter scouten hierbij moet helpen. Als je eerst daarin investeert dan zal het niveau van de competitie omhoog gaan, waardoor Nederlandse spelers langer in de Eredivisie blijven (of wel van een subtopper eerst naar een topclub ofwel eigen jeugd van de topclubs) en op die manier zich in de luwte door kunnen ontwikkelen voordat ze de stap naar het buitenland maken.
 
AsRoma8
 
4
6 december 2017 om 15:08
Dat zie je inderdaad vaak, maar ik vind het zwak je gelijk te halen met alleen het noemen van Klaassen. Bij hem had ik ook van tevoren al het gevoel dat hij dat niveau nooit aan zou kunnen. Er zijn genoeg spelers die er gelijk staan na vertrek na het buitenland, bijvoorbeeld de Vrij, van Dijk, Strootman, Mertens.
 
SavedByTheBell
 
7
6 december 2017 om 14:32
Ik vind Meulensteen moeilijk te plaatsen. Hij was zo ongeveer dé rechterhand van Sir Alex en volgens mij destijds in elk geval verantwoordelijk voor het grootste deel van de veld- en/of techniektrainingen bij United in de tijd van Giggs, Scholes, Ferdinand, Keane en van Nistelrooy. Op eigen benen heeft hij geen potten kunnen breken en is ie nu werkzaam bij Kerala Blasters.. Ik denk dat niet dat hij een verschil had kunnen maken bij het huidige Nederlands elftal omdat de spelers maar een dag of 10 bij elkaar zijn en er dan niet getraind wordt om spelers individueel nou zoveel beter te maken.
 
Ajax-61
 
0
7 december 2017 om 00:52
Volgens mij was Meulensteen dé veldtrainer bij United ook omdat Ferguson een ouderwetse ‘manager’ is en geen trainer, stond meer op het trainingsveld om te trainingen te observeren. En het klopt natuurlijk we wat je zegt over het NL elftal, Meulensteen is idd een trainer die iemand individueel beter kan maken maar niet in zo’n korte periode. Hoeft natuurlijk niet waar te zijn maar als we het moeten geloven is Meulensteen flink aan de slag gegaan met Ronaldo destijds.
 
martijnr12
 
6
6 december 2017 om 14:34
Ik ben het ermee eens dat er in Nederland niet meer zulke talenten doorbreken als pakweg 15 jaar geleden. Dat heeft enerzijds te maken met een misschien wat mindere generatie. En anderzijds met een steeds minder wordende eredivisie. Daardoor gaan talenten als Fosuh Mensah bijvoorbeeld, of laatst Chong van Feyenoord, sneller naar het buitenland. Dat Klaassen niet meteen slaagt bij everton kan gebeuren. Maar hij stond ook niet bekend als een supertalent. Dat Memphis op zijn 21e niet de kar kan trekken bij een slecht United kan gebeuren. Maar jongens als Memphis of Tete doen het nu ook gewoon uitstekend in de top van Frankrijk. En ze zijn nog steeds jong. En in de eredivisie lopen ook nog wel wat groeibriljantjes rond. Alleen zijn dat, denk ik, vooral verdedigers, waardoor het minder spectaculair is dan een nieuwe Robben of Sneijder. Dus deels heeft Meulensteen ook wel gelijk. Maar anderzijds vertrekken grote Nederlandse talenten sneller naar het buitenland. Alleen, die worden dus nog steeds grotendeels opgeleid door Nederlandse clubs. Zo slecht is de opleiding dus niet imo.
 
NicoHaak
 
1
6 december 2017 om 19:22
Het niet willen blijven van talenten door gekmakende bedragen lijkt mij het enige probleem.
 
TimAerschot
 
7
6 december 2017 om 14:42
Onzin... uiteindelijk ligt het voor 95% aan de speler zelf. Waren we in de tijd van Robben, Sneijder, Huntelaar, RVP (5 jaar voor Klaassen) dan nog wel een geschikt opleidland? En waren die jongens met de huidige opleiding ook niet verder gekomen dan de tribune van Everton? Het is gewoon wachten op jongens die het wel redden nu... en dat zijn er op dit moment helaas weinig.
 
Stefanvan der Windt
 
4
6 december 2017 om 14:44
Meulensteen was de ideale veldtrainer onder Saf.. Maar goed dit kwam natuurlijk ook omdat de basis kwaliteiten van die spelers toen hij er zat zo groot was dat het niet moeilijk was om hier iets mee te bereiken.. Nu lijkt dit erg makkelijk maar verklaard wel waarom hij het met minder materiaal niet kan.. Je bent en blijft altijd afhankelijk van het materiaal dat je hebt.
 
Zytto34
 
3
6 december 2017 om 14:44
Wat betreft de roda’s, nac’s en nec’s die met 10 buitenlanders voetballen ben ik het helemaal mee eens. nec verloor vorig jaar bijvoorbeeld 5-0 en 1-5 van Ajax, nac verloor vrij recent nog 0-8 van Ajax en roda vorige week met 5-1. Die resultaten kun je ook wel halen als je bijvoorbeeld weggestuurde talenten van de top 3 op pikt of zelf beter opleidt. Laten we eerlijk zijn. Tuurlijk wint een nac wel is incidenteel in de kuip, maar dat gebeurd ook 1 keer in de 40 jaar. Klaassen er uit pikken is willekeur. Volgens mij doen Sanchez, propper, willems en Tete het gewoon aardig.
 
Boris19
 
5
6 december 2017 om 14:50
Dit zie je vrijwel overal. Het zijn echt alleen de uitzonderlijke super talenten die bij de echte topclubs kunnen doorbreken en kunnen blijven spelen. Want zo'n Mbappe bijvoorbeeld presteert komt echt maar 1x in de zoveel keer voorbij. Bij een Chelsea bijvoorbeeld breekt toch ook vrijwel niets door uit de jeugd. Het verschil is gewoon te groot.
 
yamiown
 
2
6 december 2017 om 14:50
Ajax heeft sowieso Eriksen, Verthongen, Vermaelen en Alderweireld opgeleid die allemaal bij topclubs spelen. Daarnaast zit Cilessen bij Barcelona en die is door NEC opgeleid (en bij Ajax volwassen geworden). Verder heb je Mertens en Strootman die bij grote clubs zitten en van Fc Utrecht afkomen. Depay die van PSV afkomt en éã©n van de sterren van de Franse competitie is op het moment. Feyenoord heeft Kongolo, De Vrij, Martins Indi onder andere voortgebracht. Suarez, Sanchez en Milik zijn groot geworden in Nederland. Hoogstwaarschijnlijk vergeet ik er dan nog een aantal, maar deze kan je zo opnoemen van de afgelopen 6 à 7 jaar. Het is niet zo slecht als iedereen altijd zegt. Edit: Vergeet ik nog Daley Blind die bij United aardig heeft gedaan.
 
Matjeq
 
11
6 december 2017 om 14:56
Ik wist niet dat al die spelers die je opnoemt Nederlands waren? Als je het artikel leest gaat het om Nederlandse spelers. Leuk dat een belg zoals vermaelen en Vertonghen hier hun hebben ontwikkeld, maar het Nederlands Elftal heeft er niks aan. We hebben gewoon een slechte generatie en dat is. Het niveau in Belgie is ook dramatisch, maar ze hebben wel een wereldelftal bij de nationale ploeg. Met Hazard en de Bruyne heeft Belgie de 2 beste Premier League spelers van dit moment. Die generatie komt er heus wel weer een keer.
 
yamiown
 
2
6 december 2017 om 15:01
Volgens mij gaat het over opleiden van spelers en niet over Nederlandse spelers. Spelers die op hun 15/16 in Nederland komen, worden nog steeds door Nederlandse clubs opgeleid. Sterker nog, het belangrijkste proces van een voetbalopleiding lijkt me dan juist te beginnen aangezien je dan aan het echte werk begint. En nee het Nederlands Elftal heeft er niets aan, maar clubs moeten naar zichzelf kijken. Een club is tegenwoordig veel meer een bedrijf dan een voetbalvereniging en als bedrijf moet je winst maken en dat gaat beter met een Lozano/neres dan met El Ghazi (met alle respect). Wat betreft België, ik vind dat absoluut geen wereldelftal. Brazilië, Portugal, Frankrijk en Duitsland schat ik allemaal veel en veel hoger in. België heeft goede spelers maar als team is het niet je van het, dat zag je wel tegen Wales.
 
Matjeq
 
4
6 december 2017 om 15:09
Portugal won het EK afgelopen jaar he en dat stelde helemaal niks voor. Belgie heeft wel een wereldteam man. Eden Hazard (op dit moment met De Bruyne de beste van de Premier League) De Bruyne( op dit moment met Hazard de beste van de Premier League) Lukaku( top 15 spits) Courtois( Top 5 keeper) Alderweireld/vertonghen zijn gewoon geweldige cv`s Dries Mertens(topspeler op dit moment) Frankrijk, Duitsland, Spanje schat ik idd hoger in dan Belgie(brazilie moet ik nog zien) maar Portugal heeft een veel mindere selectie dan Belgie. Laat je aub niet verleiden door de prestatie van Portugal afgelopen jaar. In goede doen heeft Belgie gewoon een goede kans. Als Pepe de beste speler was van het toernooi zegt het al genoeg over het niveau van afgelopen Ek @yamiown als je goed leest heeft hij het over het opleiden van Nederlandse spelers, dat dat niet goed gebeurd
 
beenhakken
 
1
6 december 2017 om 15:41
@ yamiown Of het proces voor je 16e is juist heel belangrijk, namelijk de ontwikkeling van je gehele techniek en motoriek. Misschien doelt RM daarop, omdat de laatste topaanvallers die wij als competitie hebben afgeleverd louter buitenlanders waren (eriksen, Mertens, Suarez(?)) die al een superieure techniek hadden. Dolberg en Lozano zouden zomaar de volgende kunnen zijn.
 
Harecles
 
5
6 december 2017 om 14:58
Persoonlijk vind ik de types Clasie en Klaassen (zogenaamde "nuttige voetballers" 13 in een dozijn voetballers welke door de achterban continue omhoog worden gepraat omdat het zulke clubvoetballers zijn. Het verbaast me niet dat hij waarschijnlijk niet bij Everton gaat slagen. Geldt wel voor wat meer spelers trouwens waarbij ik Veltman een schrijnend voorbeeld vind. Je hebt klasse in huis, in de naam Tete, maar stelt em niet op, de Franzen lachen zich nu nog rot om het prijskaartje. Maar wel voor miljoenen "gokken" op buitenlands talent (die jongen van Mechelen bijvoorbeeld terwijl je met Kluivert echt wel wat kan) en maar hopen dat het wat wordt....
 
Matjeq
 
3
6 december 2017 om 15:02
Hij kon bij Everton wel slagen, maar dan had hij langs een type Sneijder/coutinho/eriksen moeten spelen. Klaassen kan juist niet voetballen en dat verwachten ze nu van hem. Klaassen is goud waar in het opjagen van de verdediging van de tegenstander(helaas lopen er zo 50-100 rond in de premier league die dat kunnen), maar mist techniek om het verschil te maken met de bal
 
Primetime
 
4
6 december 2017 om 16:25
Ik denk dat Nederland sws af moet van de focus op tactische spelers die verder nergens in uitblinken qua fysiek en techniek. Spelers die voornamelijk geprezen worden vanwege hun slimme looplijnen. Het hedendaagse voetbal is fysiek en techniek. De enige Nederlandse speler die nog redelijk overeind blijft met voornamelijk tactisch vermogen is Daley Blind.
 
Rodybboss
 
1
6 december 2017 om 17:08
Waarom wordt Meulensteen niet technisch directeur van de KNVB trouwens? De beste man heeft wel een aardig CV in de top
 
marrene
 
1
6 december 2017 om 17:54
Die flapdrol wil zeker graag in de spotlights staan. De rijke buitenlandse clubs struinen onze velden af en halen veel spelers weg voordat ze überhaupt bekend worden. Bij Ajax zijn er de laatste jaren 7 talenten weggeplukt. Gevolg is dat Ajax elders moet gaan kijken. Er zijn genoeg talenten die door absolute topclubs worden gevolgd, De Ligt bijvoorbeeld. Maar zo zijn er meer. De jeugdploegen doen het prima bij internationale toernooien zoals de Youth League. In de hele wereld wordt onze opleiding geroemd. Afgelopen weekend een internationaal zaalvoetbaltoernooi in Duitsland voor spelers onder 15 met topclubs als Bayern, Bvb, Arsenal etc. Ajax won het toernooi (o.a. met 5-0 van Bayern) en spelers Unuvar werd uitgeroepen tot beste speler. Ook daar zaten weer scouts van topclubs. En dan komt deze joker beweren dat we geen toppers opleiden. te gek voor woorden dat hij een podium krijgt.